Wednesday, June 4, 2008

Kräftskiva - Cajun Style

Eftersom vi fått upp så mycket kräftor bestämdes det att en kräftskiva skulle anordnas. Glenda ringde runt bland familj och vänner och bjöd över dem. Kräftskivan blev så där härligt avslappnad och opretantiös. Vissa av gästern hade redan anlänt då vi kom hem från kräftfisket. Men det var absolut inte det minsta panik eller stress. Alla hjälptes åt och det märktes att de hade anordnat otaliga kräftskivor innan. De stora kärlen för att koka kräftorna togs fram . Med gasolbrännare kokades snabbt vatten upp för att koka kräftorna i. De flesta av gästerna hade tagit med sig något tillbehör.

Det som känneteckar Louisiana style kräftkok är de starka kryddorna. I kräftkoket hälldes en stark kryddoljeblanding ner. När kräftorna sedan kokat färdigt togs de upp och en torr kryddblaning hälldes på dessa. Man serverar också kräftorna tillsammans med majskolvar och potatis som kryddats med samma blandning eller som fått koka tillsammans med kräftorna med kryddor. Gott var det iallfall, riktigt gott! I början känner man hur det faktiskt bränner lätt kring läpparna. Har man ätiti tillräckligt länge och tillräckligt många kräftor börjar det också bränna lätt i fingertopparna efter allt skalande. Det var inte lite kräftor som kokades denna kväll. Vi var ca 40 personer på kräftskivan och vi hade som sagt ca 120 kg kräftor. Man kunde gott och väl äta sig mätt på bara kräftor om man önskade. Alla fick varsin stor plastbricka fylld med kräftor. Jag trodde först att det var en eller två sådana brickor per bord. Det tog en liten stund att fatta att hela denna bricka med kräftor var min. Jag åt och åt och åt kan man säga, mums!

Det blev en mycket trevlig kväll och en härlig kräftskiva i sann Louisiana anda med kryddor, skratt och gemytlig värme som sträckte sig till sena kvällen. Kvällen var ljum och temperaturen låg fortfarande på kring 25-28 grader så man behövde inte frysa det minsta. Vi fick i princip träffa hela Kims familj. Det är verkligen en underbar familj hon har som fick oss att känna oss varmt välkommna och bjöd på en fantastik värme och gemenskap. Det blev faktiskt en del kräftor över och dessa fick vi med oss som en avskedspresent. Turligt nog hade vi våran stora kylbox med oss och den fylldes med kräftor och is. Nu har vi lite goda Louisiana kräftor hemma i våran egen frys att ta fram och det är något vi verkligen uppskattar. Detta blev verkligen ett minne för livet att få vara med om en äkta Louisiana style kräftskiva.Torr kryddblandning som de hade på kräftorna efter koket.

Stark kryddblanding som hälldes ner i vattnet där kräftorna kokades.


Härlig mingel i väntan på att kräftorna ska bli klara. Alla hade kul och det blev en jätte trevlig kväll med starka kryddor, vin och mycket skratt.

Här häller man över kräftorna som ska kokas ner i kärlet som skall sänkas ner i kokande vatten.


Så här såg det alltså ut när kräftorna var precis nykokta och man tog upp dem. Innergrytan funkar alltså som en gigantisk pastagryta.

Härligt röda goda och nykokta.


Alla fick var sin stor bricka full med kräftor, potatis, majskolvar och det gick åt många hushållsrullar. Ville man ha mer var det bara fylla sin bricka igen. Jättegott som Tina säger.

14 comments:

Annika said...

Härligt!! Och vilken härlig stämning det verkade vara. KUL att ni känner folk som ställer till sånt här genuint.
Ja, kräftorna från LA är verkligen kryddstarka. Jag minns att vi inte fick ner jättemånga eftersom det brände som eld, men GOTT var det.
Jag är superimpad över mängden ni hade! WOW!!!
Förstår att detta är ett minne för livet.

NU drar det ihop sig till OVÄDER här vill jag lova. På nolltid blev det mörkt i rummet, och jag hör hur det bullrar i fjärran. Snart bryter det löst. Det har varit superhett och fuktigt idag...JA; du vet vad jag talar om :-)

Petra H said...

Åh, vilken mysig kräftskiva!! Och så bra att inte värdarna fick panik av att gästerna kom innan det var klart - jag gillar opretentiösa fester där folk tar med sig tillbehör och alla hjälper till!!
Praktiskt att ni har färdiga kräftor i frysen nu som ni kan ta fram och festa på när ni känner för det!

Anne said...

Jag säger som Annika, vilken stämning det verkade vara. Så äkta och genuint, det där kan jag sakna. Att känna mer "infödingar" som kan visa en lokala saker och ting på det sättet som ni fick vara med om.
Jag gillar också oprentiösa fester, när det är avslappnat. Alla hjälps åt och det behöver inte vara så fin-fint.
Jag tycker det låter väldigt gott med den starka kryddningen. Det kanske skulle vara gott även till räkor....? Har du sån här kryddning hemma eller kan du köpa färdigt i affärerna? Jag har aldrig tänkt på att kolla om den här sortens oljor och kryddblandningar finns här. Men blir nyfiken pröva.

Desiree said...

Annika, jo nog bränner det efter de första kräftorna men det är bara att mumsa vidare så blir det faktiskt bättre efter ett tag. Det kändes verkligen som vi åt och åt och åt och det aldrig tog slut men det var så himla gott.

Petra, jag önskar att jag själv kunde vara så där helt lugn och avslappnad även om gästerna redan anlänt innan jag själv kom. Det var verkligen en mysig och trevlig kväll.

Anne, ah vilken bra idé att även kanske prova den starka kryddblandingen till räkor. Jag köpte faktiskt med mig lite sådant. Jag kanske ska ta och testa detta på räkor.

Sporty Spice said...

Åh, det ser ju helt fantastiskt ut! Undrar om de där kryddblandningarna finns att köpa här i norr, det låter ju så smarrigt.

Lullun said...

Jösses ja, det var stora tallrkar. Och "usch" vad mumsigt det lät! Där skulle jag deffinitivt ha viljat varit med! *hihi* Och tack för alla foton som så väl beskriver det hela, både i detta inlägget och i förra. :-)

Marianne said...

Mums vad gott och vad härligt allt låter! Jag tycker också bäst om sådana där avslappnade tillställningar när det inte behöver vara så fint utan alla hjälps åt och är sig själva.

Och vilka enorma mängder! Haha, en hel bricka full med kräftor.

Det låter så gott med den där starka kryddblandningen. Synd att de hade färdigköpt, hade hoppats på ett bra recept. Tror också att det blir bra på räkor.

Smart kräftkokarkastrull. I stället för att hålla på och sleva runt i det heta vattnet, bara att lyfta upp.

Millan said...

Josses det var inga daliga brickor med kraftor. Jag hade nog ocksa trott att de skulle racka till fler an bara en person. Men det ser himla gott ut!! Later spannande att prova pa kraftor med starka kryddor och gott later det ocksa! Ditt inlagg i gar fick mig och Ben att borja diskutera om vi kanske skulle ha en kraftskiva pa hans 30-ars dag i Augusti. Eftersom det inte blir nagot sverige besok for oss da sa missar vi familjeskivan hemma sa att ha en har later som en bra ide. Men dock har jag svart att tanka mig att det blir latt att fa tag pa farska kraftor.. sa nagra 120 kg blir det inte tal om ;-).
Harligt att era vardar var sa gastvanliga och bjod in en massa folk. Sadana dar fester som inte ar sa himla planerande blir ibland de allra basta!

aurorabuddha said...

Yum! Sa fantastiskt att ni fatt vara med om detta! Vilken massa kraftor! Jatteharliga bilder! (Jag tror jag ser en boxer dar ocksa?)

(Och jag ser att Annika lamnat en kommentar dar, just som ovadret kom igar. Jag tror inte vi har hort av henne sen dess... kanske har hon stromavbrott?)

Fundersam Cecilia said...

Vad mysigt det såg ut att vara och lät att vara när du beskriver det.Det var ingen dålig mängd kräftor,jösses vilka brickor.

Desiree said...

Sporty, jag vet faktiskt inte men du kan ju kolla runt och se om du hittar kryddblandningar för crawfish eller fråga.

Lullun, ja det var verkligen jättekul att få chansen att vara med om detta. Kul att du gillade alla bilderna.

Marianne, det var verkligen jättegott. Ja tyvärr har jag inget recept som jag kan ge dig angående kryddblandingen. Man skulle dock kanske kunna experimentera lite själv med paprika pulver, cayenne peppar och annat och se hur det blir. Vet inte hur det skulle bli på räkor men skulle gärna testa för att jag är nyfiken. Håller med om att kärlet för att koka dem var smart.

Millan, låter ju trevligt att fira Ben med en kräftskiva speciellt som ni inte får någon i Sverige i år. Går det lätt att handla kräftor i England? Äter folk kräftor där också? Annars har ju IKEA alltid kräftor till salu i augusti vet jag.

Aurorabuddah, det var verkligen yummy big time. Visst är det en Boxer. Den blev Calle god vän med och den följde honom i princip överallt medans vi var där. Jättego och mysig hund.
Jag hoppas verkligen att Annika inte blåst iväg med stormen ;-)

Cecilia, det var verkligen MYCKET kräftor. Jag har aldrig fått så mycket tidigare och inte sett så mycket tidigare heller.

Marina said...

Åååh vad gott det ser ut. I höst ska jag på riktigt kräftfest också, kanske det till och med blir fiske! Men cajunkräftor är dock inget för mig...tyvärr..

Millan said...

Jo man kan nog helt klart fa tag pa farska kraftor har ocksa. Men inte i nagra stora mangder. I Sverige kan man ju ga till vilken fiskaffar eller fiskbil som helst i Augusti och kopa kilovis... har finns det kanske nagra stycken eftersom man inte har kraftskivor. Det enda man kanske anvander kraftorna till ar nagon slags forratt och da ater man ju bara nagra fa.
Jag har hort att det ska finnas kraftor pa ikea sa det maste vi kolla upp i augusti!!

Ninnie said...

Det där ser jättemysigt ut!
Och de kryddiga kräftorna ser jättegoda ut, jag blir nyfiken på hur krydd-kräftor kan smaka?!
Fina, beskrivande bilder och mycket intressant att läsa som vanligt här hos dej!