Friday, June 6, 2008

Fredagstema - Ljus


Dagens fredagstema är ljus. För den som fotar och gillar att fota så vet vi alla hur viktigt ljuset är för en bild. Fel ljus kan göra det näst intill omöjligt att få till en bra bild medans rätt ljus kan ge otroligt vackra bilder. Kvällsljus och morgonljus är vackrast och brukar bli bäst. Solnedgångsljus är en riktig klassiker. Jag gillar det milda ljuset som ofta uppkommer sen eftermiddag eller tidig kväll. Det blå ljuset som tydligen också kallas för just blåtimmen. Olika sorters ljus kan påverka en bild oerhört mycket då det gäller att förmedla rätt känsla eller dramatik.

Sedan älskar jag också levande ljus i alla olika former. Jag är en riktig ”ljusoman” mitt motto är nog att man aldrig kan få förmånga stearinljus hemma. Jag älskar att tända ljus. Tycker att det är både mysigt, stämningsfullt och vackert. I köket har jag ett olika doftljus (dock bara ett ljus tänt åt gången) som jag tänder nästan varje kväll medans vi lagar mat och äter middag.

De ljusa sommarnätterna som finns i norden är unika. Jag älskar dessa sommarnätter som finns i Sverige. Något sådant finns inte här. Även om det är ljusare om kvällarna här på sommaren så är det iallfall så att solen oftast går ner vid 20-tiden på dessa sydligare bredgrader men å andra sidan så är inte vintern så där lång, mörk och seg som den kan vara i Sverige. Det är en stor skillnad i mängden soltimmar mellan Sverige och Alabama. Jag märker hur mycket ljuset påverkar mig. Jag är mycket piggare och gladare då jag får mer solljus.
Solnedgången som sänker sig ned över träsket Okefenokee i Georgia. Cypresserna med sin spanska mossa som vajar i vinden blir till vackra siluetter i kontrast mot himmlens färger.Detta foto är också taget i Okefenokee träsket. Det är det där allra sista ljuset innan det blir helt mörkt. Vi åker fram med båten över det stilla vattnet och njuter av de sista strimmorna med ljus.


Ljuset från en stad. Detta är Birmingham, Alabama som sträcker ut sig. Även om det inte är en storstad så verkar den ändå rätt stor då man ser den på det här sättet med alla ljus.

Här var det ljuset som gjorde att jag bara var tvungen att ta fram kameran. Denna bukett med liljor stod placerad i vårt vardagsrum och solljuset som föll in genom fönsterglasen kring våran ytterdörr föll precis på blommorna vilket gör att liljorna lyser upp som om en strålkaste lyst på dem medans resten av rummet vilar i mörker fast det är mitt på blanka eftermiddagen.Klassiska vita stearinljus. Vackert, mysigt och stämningsfullt.
Våran favoitplats nere vid Alabamas kust och Mexikanska golfen, Fairhope. Samma motiv fast taget under olika tidpunkter allt eftersom solen sänker sig på himmlen.


12 comments:

Lisa said...

Underbart fina bilder Desiree.

Visst betyder ljuset mycket for oss nordbor. Allt tror jag.
Nu ca 19.40 har vi 30 grader bade ute och inne. 6 juni i Sverige. Ja du kan ju tanka hur vi ar nu.

Grannarna och vi stod i dag i baddrakter vid poolen och pratade just om, att fran oktober till maj ser man inte sina grannar. Alla sitter inne och ugglar.

Jag forstar verkligen att du ar mycket piggare och gladare nar du har formanen, att fa uppleva skillnaden emellan har och dar.

Glad nationaldag forresten. Ingen firar den har vad jag vet, men vi ar lediga idag!

Annika said...

Vad fint!!
Detta är mitt andra inlägg jag läser på temat idag, och än så länge liknar våra inlägg verkligen. Vi tar upp samma saker...DET är kul!!
Levande ljus ja!!! kan man ngnsin få för många...??? I think NOT!!!!

Och vad gäller fotografering kan rätt ljus rädda en bild...Man är så beroende av rätt ljus, och som jag sa på min blogg så kan vissa ljus under vissa tider på dygnet få ut en att plåta även om man inte ens har ngt att plåta...

Visst är det stor skillnad på ljuset här och därhemma nu på somamaren. Becksvarta nätter här, och så dom vita nätterna hemmavid. Inte dumt.

Ha en jättefin helg nu, Desiree!!

Petra H said...

Verkligen vackra foton, speciellt studien i solnedgångsfaserna!!
Visst är det mysigt med stearinljus, jag är precis likadan att jag älskar en massa ljus omkring mig speciellt när man äter middag. Tyvärr gör värmen här att man måste ha AC:n igång om man vill ha levande ljus - och se till att det inte blir vinddrag så att man får stearin över hela bordet ;-)
Ha en härlig helg!!

Fröken Anki said...

Jättefina bilder! Ljuset gör bilderna intressanta, speciellt om man tar på samma motiv vid flera tillfällen.

Gillar dom från Okefenokee mycket!
Trevlig helg!

Fritt ur hjärtat said...

VIsst är det otroligt hur mycket ljuset påverkar. Humöret, värmen, hur bilden blir, färger mm.mm. Ljus är säkert bland det iktigaste som finns och jag är faktiskt lycklig över de nordiska ljuset.

Desiree said...

Lisa, tack så mycket. Jag har sett i DN att ni har det riktigt varmt just nu i Sverige. Det som är lite jobbigt är att husen inte är byggda för sådan värme och att man inte har någon ac att svalka sig med. Visst är det så att ljuset betyder så mycke för oss nordbor. Vi kommer ut och blir mycket mer sociala då solen skiner och våren ligger i luften. Ha en trevlig långhelg med nationaldagen och allt.

Annika, ha ha ja vi verkar ha tolkat detta fredagstema ganska lika men det gör ju inget. Vi verkar gilla samma saker helt enkelt. Ha en supertrevlig helg kompis.

Petra, kul att du gillade solnedgångsbilderna. Det är inte kul att få stearin på hela bordet. Det är så jobbigt att försöka få bort stearin. Jag brukar ställa min kandelaber på en tallrik för att det mesta av stearinet ska hamna där istället för på bordet eller så använder jag mig av ljuslyktor.

Fröken Anki, tack. Jag gillar också Okefenokee bilderna.

Fritt ur hjärtat, det nordiska ljuset är väldigt speciellt och nästan magiskt. Det är något jag alltid kommer att älska. Önskar dock att det var lite fler soltimmar i Sverige och att vintern inte var så mörk och lång som den är.

Marie said...

sen eftermiddag oh kväll ger absolut de bästa bilderna! idag har jag gått tvärtemot det och tagit mitt på dagen!

väldigt vackra bilder, som vanligt!

Fundersam Cecilia said...

Som alltid jätte vackra bilder.Den med liljan var otrolig,vilken bild.Intressant att se alla tolkningar av ljus.
Trevlig helg i värmen!

Marina said...

Vackra naturbilder :)

Marianne said...

Oj, Desirée, vilka fantastiska foton! Suck, ett nytt objektiv och tid att bara hålla på och fixa med kameran och lära mig. Det står på min önskelista just nu.

Ha en jätteskön helg!

Desiree said...

Marie, det gar ju fa till fina bilder mitt pa dagen ocksa.

Cecilia, tack. Visst ar det kul att se hur vi alla tolkat temat pa olika satt. Detta med fredagstema har blivit valdigt lyckat.

Marina, tack sa mycket.

Marianne, det ar kul att experimentera med kameran. Men det tar ju tid och det finns alltid nya saker att lara sig for att bli en battre fotograf.

Anna, Fair and True said...

Den första bilden är så vacker! Har du tagit den själv? Jag gillar också värmeljus av olika slag - tänder nog fler på vintern men tycker inte att det känns fel på vintern.

Jag trodde först att det var snö på första landskapsbilden :)

Jag har också lagt upp solnedgångsbilder som min tolkning av temat!