Wednesday, June 18, 2008

Amerikanskt Corn Bread
Petchie har startat ett nytt bloggtema nämligen onsdagsrecept. Detta med mat och matlagning har för mig blivit ett nytt intresse så jag tycker detta onsdagstema verkar kul. Dessutom finns det väldigt mycket mat och recept som är typiska för just amerikanska södern som kan passa bra att även ta upp under detta tema.

Jag lagar all slags mat från alla möjliga olika delar av världen. Jag älskar att kolla i både kokböcker, matbloggar och mattidningar och sidor på nätet. Det blir ju lätt att man ofta hamnar i samma mönster och lagar samma rätter mer eller mindre från vecka till vecka. Detta är ju egentligen onödigt då det finns så mycket goda och trevliga recept och rätter. Med detta onsdagstema kanske vi kan inspirerara varandra till lite förnyelse.

I helgen provade jag faktiskt på att baka amerikanskt Corn Bread eller majsbröd för första gången. Det var både lätt och smidigt. Ingen jäsning behövs då receptet är baserat på filmjölk (buttermilk som det kallas här i USA) och bakpulver. Corn bread är något man kan variera ganska mycket. Man kan tex ha i riven ost, eller olika typer av örter/kryddor, oliver, chili, soltorkade tomater osv. I det brödet jag gjorde bestämde jag mig för att ha i färsk chili och lite soltorkade tomater. Enligt klassiska amerikanska recept ska brödet bakas i ugnen i en gjutjärnspanna. Corn bread är något som är populärt här nere i södern. Det anordnas till och med speciella corn bread festivaler med tävlingar om vem som bakar det godaste brödet. Söker man recept på corn bread finns det otroligt mycket olika recept så detta är bara ett som jag valde att följa denna gången. Tycker att brödet passar bra till olika rätter som man grillar under sommaren både kött och fisk.

Amerikanskt Cornbread

2 cups stone-ground yellow cornmeal (ca 5 dl majsmjöl)
1 tsk bakpulver
1 tsk salt
1/4 tsk svartpeppar
1 1/2 cups low-fat buttermilk (3.5 dl)
2 ägg
2 msk smält smör/margarin
2 finhackade chilifrukter
½ dl finhackad soltorkade tomater

Blanda ägg och fil i en bunke. Ha i övriga ingredienser. Smörj och bröa en form. Sätt ugnen på 220 grader och häll ner degen i formen. Baka brödet ca 25 minuter i mitten av ugnen. Låt brödet svalna något innan det serveras. Kan ätas varmt eller då det svalnat helt.

18 comments:

Lullun said...

Kul att du hoppat på Petras tema. Jag kör med mina historiainlägg ett tag till, men snart är vi ju framme i nutid så då kanske jag också hoppar på. Ditt majsbröd tror jag också jag ska testa. Har inte någon filmjölk, men det ska jag nog klura till på något sätt (lite naturell yoghurt kanske funkar... ;-) ).

Desiree said...

Lullun, jag tror att det funkar utmärkt med naturell yoghurt. Man vill ju bara att det ska reagera med bakpulvet och då funkar youghurt ofta lika bra. Ja hoppa gärna på detta tema du också.

Marianne said...

Toppen att du också hoppar på! Och corn bread som jag älskar och försökte hitta ett bra recept på. Perfekt, det ska jag prova att göra. Och jag gör som Lullun, jag tar naturell yoghurt i stället för fil.

När jag ska göra gräddfil brukar jag ta en speciell sorts yoghurt, Activia heter den av Danone, och så blandar jag med grädde tills det blir lagom. Det är det närmaste gräddfil jag har lyckats komma, och det är ganska nära.

Annika said...

Ditt och Petras tema tror jag att jag avstår ifrån att följa :-)
Men det är jättekul att läsa om vad ni skriver!!
Som gräddfil använder jag alltid sour creme, tycker det funkar bra!
Corn bread tycker jag är måttligt gott.

Desiree said...

Marianne, vad kul att du var på jakt efter ett cornbread recept. Detta var som sagt jättenkelt. Jag har provat Danons activa youghurt och den gillar jag verkligen. Den är krämig och god. Det funkar nog jättebra med den istället för fil. Filen här är ju inte som i Sverige den är mycket mer rinnig.

Annika, japp sourcreme går också att använda istället för fil eller yoghurt.

Fröken Anki said...

Vilket kul tema! Jag gillar att läsa kokböcker och recept av alla de slag. Så det här var bra tycker jag. Fast jag kankse inte hänger på helt och hållet för egen del. Har redan en del teman gående och det är inte så lätt att hinna med alla. :) Hur som helst, det är kul att läsa era inlägg i alla fall!

En fråga: är buttermilk så där trögflytande som filmjölk också eller är det bara det att den är syrad? Har liksom inte kommit mig för att köpa och pröva, eftersom vi egentligen inte tål mjölk nå vidare.

Annika said...

Kul recept!!! Får helt klart provas bakas!

Jag önskar Dig En Riktigt Trevlig Midsommar !!

Massor av kramar

Millan said...

Cornbread ar nagot som jag lange tankt prova att baka men som aldrig blivit av. Tycker att det later himla gott!! Tror att jag ocksa ska hoppa pa onsdagstemat nar vi kommit hem fran semestern igen.

fanny said...

jag älskar verkligen din blogg alltså! så sjukt kul att läsa om någonting som jag innerligt drömmer om! grattis till the american dream frstn :) <3

Desiree said...

Fröken Anki, nej buttermilk är inte alls trögflytande utan ganska rinnig. Den bidrar nog med syra till största del men annars påminner den egentligen inte så mycket om fil.

Annika, tack :-) Jag önskar dig en riktigt trevlig midsommar jag också.

Millan, du får prova helt enkelt. Det var ju inge svårt alls.

Fanny, vad kul att du lämnat en liten hälsning och att du gillar bloggen så mycket. Jag blir jätteglad :-) Önskar dig en trevlig midsommar.

Anne said...

Jag ska nog testa ditt recept, det verkar rätt enkelt också! Det är roligt lära sig nya maträtter som är typiska för landet man bor i också.
Trevligt tema måste jag säga. Jag hakar på. Nu har jag tid igen....
Vi har ju haft gäster, delar av dem åkte igår, resten imorgon. Det har varit väldigt intensivt...Rätt utmattande faktiskt. Jag har inte hunnit med nån egentid alls, så är t.ex. inte alls uppdaterad vad gäller bloggarna.

Anna, Fair and True said...

Cornbread är gott! Men jag har aldrig provat att baka det faktiskt.

Är buttermilk helt likadant som filmjölk? Kan man äta det med flingorna? Jag provade aldrig att göra det när jag bodde i USA

Desiree said...

Anne, vad kul att höra av dig igen och att höra att ni har haft det bra och kul även om det varit intesivt. Ser fram emot att få höra mer via din blogg då du har hunnit pusta ut lite. Måste varit jättekul för dig och M att få visa upp hur ni har det i Oregon. Jag antar att ni också hunnit med många härliga och roliga utflykter också. Glad midsommar till dig.

Anna, visst kan man ha buttermilk till frukostflingorna. Den smakar i stort sett som svensk fil men den är som sagt rinnigare i sin konsistens.

Anna, Fair and True said...

Då måste jag prova någon gång! Ska ju till USA i sommar. Jag brukar köpa lättfil hemma så det kanske är lika rinnigt. Vad är det för fetthalt på buttermilken?

Lindha said...

Åh vad roligt tema. Och det bästa av allt med cornbread är att det här receptet var glutenfritt! Så bra. Det ska jag testa någongång.
Jag tycker väldigt mycket om att läsa din blogg om allt som händer over there. Jag läser ganska många bloggar men din tillhör mina absoluta favoriter!
Hoppas ni har haft en trevlig midsommar!

Lindha said...

Åh vad roligt tema. Och det bästa av allt med cornbread är att det här receptet var glutenfritt! Så bra. Det ska jag testa någongång.
Jag tycker väldigt mycket om att läsa din blogg om allt som händer over there. Jag läser ganska många bloggar men din tillhör mina absoluta favoriter!
Hoppas ni har haft en trevlig midsommar!

Petra H said...

Jättekul Desiree att du hänger med på mitt recepttema på onsdagarna - jag har ju inte hunnit läsa så mycket bloggar de senaste dagarna! Låter spännande med cornbread, det ska jag lägga på minnet!

Jan Tegnér said...

Receptet låter kanongott! Har en son som är glutenintolerant och alla andra recept jag hittat har varit med en 50/50 blandning av majsmjöl och vetemjöl, men de här kan ju han äta också! :o)