Thursday, June 26, 2008

Södern och BBQ




I går gick vi ut och åt BBQ för att tacka av en kollega som ska sluta. Vi gick till Jim ´n Nicks restrurang. Att prova på Barbeque är ett måste om man befinner sig i södern. Det finns otroligt mycket god och saftig BBQ att välja bland. Jim N´Nicks är ett enkelt, avslappnat hak som serverar gedigen BBQ and andra typiska rätter för södern.

Barbecue som också förkortas som BBQ eller Bar-B-Que är typiskt för köket i södern. Det är ett speciellt sätt att tillaga kött. Köttet kan antigen vara fläsk eller nötkött. Nötkött är vanligast i Texas där de har mycket nötboskap medan fläskkött är det vanligaste att man använder. Nyckelinnebörden för BBQ är att köttet tillagas långsamt på låg värme under en längre tid. Köttet marineras i en speciell marinad. När det gäller marinader och såser till BBQ så finns det ett oändligt antal recept och dessa skiljer sig åt från ställe och region. Det finns dry BBQ vilket innebär att kryddblandningen gnidits in i köttet och har fått sjunka in ordentligt. Det finns sedan också wet BBQ vilket innebär att köttet serveras med en sås ovanpå.

Varje stat i södern har sin speciella BBQ, de största skillnaderna ligger i såsen. I nord och syd Carolina gillar man en syrligare sås med lite vinäger i sig. I Kentucky föredrar man en dry BBQ som är rökigare och där man använt hickory trästickor. Man serverar sedan såsen vid sidan och denna sås är lite sötare i sin smak. I Texas kör man helt dry BBQ utan sås alls. Några av de vanligaste ingredienserna och baserna för såsen består av vinäger, chili, tomatsås, äppeljuice och öl. Den som lagar BBQ kan stryka på såsen med en målarpensel medan större restauranger använder sig av mopsar för att applicera sås på köttet!

Under amerikanska inbördeskriget åt folk mer fläsk än nötkött. Eftersom mycket av södern var väldigt fattigt under denna tid ville man ta tillvara på så mycket som möjligt på grisen. Slavarna fick de delarna av grisen som de vita helst inte ville ha som tex revbensspjällen (ribs). Slavarna fick tillaga köttet länge för att det skulle bli mört.

Fläskköttet brukar enligt tradition lagas i ”pits” grillas på kolbädd som grävts ner i en grop i marken. Hemligheten bakom en lyckad och god BBQ handlar om långsam tillagning. Slow and steady ska det nämligen vara.

Att beställa BBQ kan bli något av en lång process eftersom det gäller att fatta många beslut. Ska du ha fläsk eller nötkött? Ska det vara strimlat eller en hel bit? Ska det vara vinäger bas i såsen eller tomatbas? Ska såsen vara stark eller mild? Vilka tillbehör vill du ha till ditt kött? Sidotillbehören man får välja på brukar vara bönor, olika grönsaker som stekta gröna tomater eller gröna bönor, pommfritt, bakad potatis eller cole slaw.

Varje år anordnas det festivaler och tävlingar i just BBQ cooking. Varje BBQ kock ställer upp sin grill och tillagar sitt kött enligt deras familje recept.

På Jim ´n Nicks kan du få de möraste och finaste Baby Back Ribs eller en fin och saftig köttbit. Du kan också få Hickory Grilled Chicken, kalkon eller skinka eller pulled pork som är strimlat fläskkött som en annan typisk rätt. Sedan väljer man själv två tillbehör som kan utgöras av baked beans, fried green tomatos, bakad potatis eller en hel del annat. Det brukar dofta ljuvligt redan innan man kliver innanför tröskeln av just den rökta grillsmakerna. Stället verkar vara populärt här nere för det är oftast fullsatt vilken dag man än kommer under veckan. Jim N´Nicks talar om att här severas endast god gedigen hemmalagad mat. De gör sina egna BBQ såser som även kan köpas på plats om man önskar. Gott är det och mätt blir man garanterat. Priserna ligger kring 15 till 20 dollar per huvudrätt. Det går också bra att ta hem som takeout om man så önskar. Det är lätt att slappna av med en öl och god bit vällagat kött här. Känns som man även får en god portion av den berömda söderns gästvänlighet ”the famous southern hospitality”.




Jim ´n Nicks resturang i Birmingham, Alabama.

Så här kan det till exempel se ut. Detta är en halv Baby back ribs med två olika sidorätter, baked beans och gröna bönor. I den lilla skålen får man också till köttet extra BBQ sås.


9 comments:

Anne said...

Amrisarna kan det här med bbq och även grillning. Jag visste faktiskt inte tidigare, då jag bodde i Sverige, att bbq inte är samma sak som att grilla.
Jag kan tänka mig ni är i meckat vad gäller just bbq, södern skulle jag verkligen vilja besöka. Bara maten vore ju värt en resa :)
Hickory gillar jag skarpt, den smaken är så gott.

Anna, Fair and True said...

Intressant att höra lite om skillnader, vad de olika staterna gillar osv!

Saltistjejen said...

Å vad gott! Jag blir så sugen!!!! Hm, nuförtiden är jag nästan konstant hungrig.
Kul med skillnaderna på såser. Det visst jag inte. Och det är verkigen jättegott att gå på en riktigt bra BBQ restaurang tycker jag! Känns väldigt amerikanskt. Fast visst är de hejare på BBQ även i Australien??

My White Cottage said...

Vi älskar att grilla, både kött och fisk, och vi gör det nästan hela året om... Så det skulle verkligen vara kul att testa en riktig amerikansk BBQ, för jag förstår att det ändå skiljer sig en hel del mot vårat grillat.

Tack för dina gulliga ord om vårat vardagsrum, de värmer! Nej, tyvärr har jag inte köpt brickbordet i Marocko utan i en inredningsbutik i Linköping. Men jag skulle gärna åka till Marocko och shoppa inredning!!!

Ha en skön helg!
Kram Jenny

Anonymous said...

Vilket bra inlägg!
Ha det så fint.

Miss Marie said...

åh, det där ser riktigt gott ut! jag blir hungrig! =)

Desiree said...

Anne, ja det kan man verkligen säga att amrisarna kan detta med BBQ. Hickoryn gillar jag också. Det finns verkligen massvis med olika marinader och såser också som är roliga och goda att prova på.

Anna, Kul att du gillade inlägget.

Saltis, hi hi är du mer hungrig nu då du ammar än när du var gravid rentav? Jo de verkar också vara kända för sin BBQ i Australien. Det finns ju steakhouses här som tex Outback som ska vara Australiensiska steakhouses. Jag har dock inte provat dessa ännu men de borde säkerligen vara goda.

My White Cottage, ditt brickbord är som sagt så himla fint. Kul att ni hittat det i Linköpning. Jag skulle gärna vilja ha ett sådant bord. Visst är det gott att grilla och det finns så mycket gott man kan lägga på grillen.

Dila, tack.

Marie, ja en god BBQ gör att det vattnas i munnen.

Lullun said...

Tur att jag ska grilla revben just idag, om än i ugnen, annas hade jag nog nästan smällt av bara av längtan efter bbq. Vi äter ju väldigt sällan griskött här och det saknar jag verkligen!

Läste förresten också om er lugna midsommar (jag har varit borta från bloggarna i dryga veckan, så jag är lite "sen"). Tycker ni är flitiga som håller i gång det svenska så. Hoppas den stora festen blir lyckad (den var väl nu i helgen, var det inte så? eller ja, det har du kanske skrivit mer om i fredagsinlägget, som jag inte läst ännu ;-)).

Marianne said...

Gud så gott det låter! Snålvattnet rinner! När Klas kommer hem och ungarna är här tror jag vi ska satsa på någon liknande grill med olika såser. Det är så gott. Jag brukar oftast vara lat och bara göra olika kryddsmör.

Roligt att det finns så många olika traditioner inom räckhåll. Då blir det också möjligt att verkligen prova på. Man kan importera hur mycket som helst till Sverige, riktigt detsamma blir det aldrig ändå.

Jag förstår inte, jag missar ofta inlagg hos dig, som det här. Tycker jag går in varje dag, men missar ändå. Det vill jag ju inte! Tur jag hittar i efterskott i alla fall.

Ha en jätteskön söndag, Desirée!