Tuesday, February 17, 2009

Brevlådehundar

Ja det är vad jag kallar dem. Finns väldigt många sådana här i området där jag bor. Det är vanligt med husdjur så som katt och hund. De flesta katter är utekatter som får ströva omkring fritt så som det ofta är i Sverige också men när det gäller hundar så känns det som om synen och mentaliteten skiljer sig en hel del med det man är van vid hemmifrån. Även om hunden här också ses som en kär familjemedelm så är det väldigt många som inte går dagliga promenader med sina hundar. Hundarna släpps ut i trädgården där de får göra sina behov och vara ute en stund för att sedan gå in. De kommer inte längre än till brevlådan och det är därför som jag gett dem benämingen ”brevlådehundar”. Många hundar får aldrig gå på någon promenad, de får aldrig se sig om längre än tomtgränsen. Naturligtvis är det säker bekvämt att bara släppa ut sin hund i trädgården och sedan kalla in den efter tio minuter eller något sådant istället för att ta sig tiden att faktiskt gå en runda med den. Men det kanske hänger ihop med att man inte går på promenader i sitt område heller. Det finns ju inga trottoarer och man märker att bilisterna inte är vana vid gående som kommer. Någon gång då jag varit ute och gått har jag ju fått frågan om min bil har gått sönder och jag behövde lift hem. Det finns ingen väggren att gå på heller utan man får ständigt se upp med trafik och vara beredd på att hålla undan och hoppa in på folks tomter för det är långt ifrån alla bilister som håller ut lite grann även om de ser dig komma gående.

Hur som haver tycker jag faktiskt lite synd om dessa brevlådehundar som aldrig får komma ut på riktigt. Som aldrig får se mer än hemmet och tomten. Hundar behöver ju stimulans. De behöver ju få ordentligt med motion för att inte tala om att gå runt och nosa. Men det är tydligen inte något man tänker på här. Detta har inget att göra med att man inte älskar sin hund eller inte bryr sig om den jag tror man bara inte reflekterar över hundens behov att gå dagliga promenader.

Tomten och trädgården här har ju inte heller någon avgräsning utan det är öppet ut mot vägen. Man har inte buskar, staket eller något som gränsar av. Därmed kan hunden springa rakt ut på gatan om den önskar. Det råkade jag ju själv ut för då jag blev hundbiten för några månader sedan. Men också då vi kommer körande har ibland hundar sprungit lösa över vägen. Man ser med jämna mellanrum skyltar och plakat där man efterlyser bortsprungna hundar. Det är ju inte så konstigt att det händer tänker man då. Många sätter upp ett osynligt elstängsel med små vimplar och flaggor runt tomten och sedan ett sändar halsband på sin hund för att lära hunden att hålla sig inom tomten. Då hunden korsar vimplarna som sats upp får den en elstöt. När hunden lärt sig att hålla sig inom tomtgränsen tar man sedan bort de små vimplarna och elhalsbandet. Men efter ett tag händer de ju ofta att hunden inser att elstängslet är borta eller inte funkar längre och rymmer/springer ut på gatan ändå.

Många som släpper ut sina hundar så här i trädgården låter hunden ströva omkring fritt där och går själva in och låter hunden vara ute själv. Jag har ju blivit ganska hundrädd sedan jag blev biten i november. Det är läskigt då man ser en hund ute själv i trädgården och kommer gående. Hunden får syn på en och börjar skälla vilt. Jag har ju ingen aning om den kommer att hålla sig på sin tomt eller rusa ut på gatan. Detta känns väldigt olustigt måste jag säga.

Jag vet inte om detta med brevlådehundar är vanligt även i andra delar av USA. Men sedan finns de ju faktiskt en del som man ser som går dagliga promenader med sina hundar så det går inte att dra alla över en kam. Jag ser en hel del folk som är ute tidigt på morgonen och rastar sin hund.

14 comments:

Anna, Fair and True said...

Usch, tycker så synd om hundarna som får de där elstötarna! Sedan är det ju tråkigt att de inte får gå på promenad heller.

Anonymous said...

Haha när jag var i USA och i alla fall försökte gå promenad(även om det var svårt eftersom det inte finns många gångvägar) så stannade det bilar hela tiden och frågade om min bil hade gått sönder och om jag behövde lift. Det är ju lite roligt men man kan ju inte klaga på vänligheten i allafall =)

Victoria said...

Jag tycker inte såna människor ska få ha hund när de inte tar hand om dem! Orkar man inte gå ut med dem så är det något fel. Vi har många såna hundägare här i vårt område och jag blir arg varje gång jag ser en lös hund. Grrrr!

Annika said...

Elstängsel är SÅÅÅ vanligt!! vad hemskt det måste vara för hunden. jag är naturligtvis jäkligt tacksam över att inte bli anfallen av en galen hund (som du blev). jag är rätt rädd för hundar.
Jag möter flera, flera hundar under min dagliga PW o de allra flesta är riktigt bra på att hålla kopplet kort då jag går förbi. UPPSKATTAS!!!
jag ahr ju tur här i Reston som har 55 miles parkvägar att gå på!! GILLAR!!
Det tillhör ju INTE USA-normen så det är guld för mig att bo här!!!
Möter många, måna på min morgonprommis både med och utan hund.
Men, jag behöver bara gå så långt som till mina svärfldrar. Tror aldrig deras hund kommer ut på en riktig prommis. HUR sorgligt är inte det???
DESSUTOM är det ganska äckligt i deras trädgård om inte svärfar hunnit städa upp hundskiten.
LÖSA HUNDAR HATAR jag!!! Om det kommer en löd hund kan jag vända på klacken och gå en annan väg.
USCH!!!
KRAm från mig som faktiskt lagt 14.400 steg under bältet idag...SO far...
DU var en värdig veckans vinnare hos Anne...Grattis, vännen!!!!

Desiree said...

Anna, ja jag håller med dig. Jag tycker faktiskt synd om dessa hundar som inte får nosa, ströva och se nya miljöeer. Jag är övertygad om att det faktiskt är viktigt ur ett hundpsykologiskt perspektiv att de får komma ut på promenad.

Anonymous, så du har också råkat ut för detta fenomen. Ja det är kul att återberätta och ha som historia allafall. Ibland är kulturskillnaderna mycket påtagliga mellan Sverige och USA.

Victoria, ja visst är det vanligt tyvärr måste jag säga. Båda våra grannar som vi tycker hemskt mycket om går aldrig promenader med sina hundar. Jag tycker det är bedrövligt även om jag vet att de älskar sina hundar. Men för dem är nog detta med att inte gå promenader och ha elstängsel fullständigt normalt så att man inte alls tycker att det är konstigt. Lösa hundar gillar jag som sagt inte. Jag blir arg då det springer lösa hundar ute på vägen. Jag tycker ofta att folk får skylla sig själva då deras hund rymt eller kommit bort just för att de har så dålig koll på dem många gånger.

Annika, jag har blivit jättehundrädd sedan jag blev biten. Supertrist faktiskt. Jag tycker det är obehagligt att gå förbi hus där jag ser att det är en ensam hund ute i trädgården. Det är jobbigt att behöva känna så i sitt eget område. Ja ditt område verkar vara toppen som har så fina promenadstråk. Det är verkligen något ovanligt som man bör uppskatta som jag vet att du gör. Ja det blir dessutom äckligt i trädgården om man inte tar upp skiten dagligen.

Yeah way to go girl! Toppen med hela 14000 steg. Det är ju jättebra Annika! Då har du pinnat på ordentligt idag kompis.

S w e F l o said...

Det är väldigt många som är ut emed sina hundar och går här, så det är ju bra. Men vi har en granne som har en hund som bor i garaget och bara har en liten liten jordplätt att gå ut på. Hon får aldrig komma in i huset, och de enda gångerna jag faktiskt har sett hunden var när det var någon sorts polisutryckning och den nyfikna grannen tog hunden på promenad som alibi för att kunna gå fram till det som hände för att snoka. Stackars henne! Hon har en springa under garaget öppet ut mot gatan, och mina hundar brukar gå fram och sniffa på hennes nos som sticker ut, man hör på hennes "röst" hur förtvivlat gärna hon skulle vilja komma ut och få sig en rejäl sniff. Sorgligt!

Kalaslotta said...

Håller med, många har hund utan att egentligen gilla att HA hund dvs allt som att HA hund innebär.

Jag flyttade hit från Sverige för 6 månader sedan och tog givetvis med mig min 8 år gamla Golden.

Problemet för mig är att, precis som du beskriver, det inte finns några trottoarer runt mig. Måste sätta mig i bilen och åka till en park. Med tre barn 3-8 år och med allt som det innebär hinner jag inte gå varje dag med honom hur mycket jag än skulle vilja. Försöker verkligen få till en lång promis varje dag men ibland funkar det inte. Hemma kunde jag gå ut innan maken åkte till jobbet om det var en rushig dag men här åker han vid 04.30 och då är det mööööörkt här. Han kommer hem vid 8 på kvällen och då är parken stängd och gatorna mörka.

Har superdåligt samvete över detta men hoppas att det ska lösa sig när vi kommit in mer i vårt liv här. Har en snäll granne som ibland tar med honom när deras familj går på tur...tacksam är jag för det.

Invicible fence skaffade vi då man sa att det var en nödvändighet. Det resulterade i att vår snälla hund inte ville gå ut överhuvudtaget. Vi tog då av honom halsbandet (han har gått lös på vår stora skogstomt i Sve långe och vet var han får o inte får) och då gick han ut som vanligt. Med andra ord har vi ett halsband för 10.000 SEK som ligger o skräpar....

Han gillar att som tur är att ligga på tomten och "hålla koll", skäller inte på förbipasserande och låter bli andra hundar. Han är en typisk Golden, glad och alert, leker med sin svans och älskar att bada i havet.

Mao, bara för att en hund är lös på tomten så betyder inte det att den inte får stimulans, men visst i många fall är det så. Trist.

Sparkling said...

har också tänkt på att det är synd om hundarna många gånger. jag brukar promenera i usa och får inte så konstiga reaktioner, de flesta bilar kör över på andra sidan vägen. tror dock att det syns att jag motionerar då jag brukar ha mp3 och typ joggingkläder.

var hemma hos ett par som hade sin hund (golden retriever) i trädgården/altanen HELA DAGEN. det gjorde mig så arg, den fick bara komma in för att sova inne pga. kylan. dem tyckte att den e ju glad där ute i leran men hundar är flcokdjur och vill vara bland "flocken" och få närhet osv. jag har haft flera hundar och dem är som nöjdast när alla är samlade framför tvn och dem ligger på golvet vid alla andra etc. något denna hund aldrig verkar få göra. jag är övertygad om att den inte är lyckligare där ute. vill man inte ha en stor hund inne så ska man inte skaffa nån, nu fick jag av mig lite ilska :)

Desiree said...

Sweflo, det är toppen att det ändå är många i ditt område som faktiskt tar sig tiden att gå ut med sina hundar. Men stackars den där hunden ni brukar gå förbi som bara får vara på den där lilla jordplätten. Hemskt dessutom att enda gången hon fick chansen att gå ut lite var då ägaren använde henne som ett svepskäl för sin egen nyfikenhet.

Kalaslotta, jag har full förståelse för problematiken som du har. Jag tycker inte att du ska ha dåligt samvete även om jag förstår att man ändå delvis har detta då man jämför med hur ni hade det innan ni flyttade hit. Ja det är liksom inte helt lätt alla gånger. Jag tycker du gör ett jättebra jobb som ändå ser till att få någon promenad med hunden per dag. Det är klart att du inte kan gå upp mitt i natten för att ta eran hund på promis. Jag tycker ändå att din hund har ett mycket bra liv som får vara ute i trädgården och att du dessutom ser till att den får regelbundna promenader. Jag syftar här i mitt inlägg främst till de hundar och ägar som ALDRIG tar ut sina hundar på promenad. Shit jag visste inte att de där special halsbanden var sååå dyra! oj. Nej eran hund verkar ha det bra. Det där med trottoarer och promenad möjligheter utan att först behöva ta bilen är verkligen något som jag saknar jättemycket.

Millan said...

Usch stackars hundar! De behover ju bade motionen o stimulansen som en prommenad ger! Det later som valdigt bekvama agare maste jag saga. Forstar aven om du tycker att det ar laskigt med losa hundar!! Kram

Desiree said...

Sparkling, låter inge vidare med den där hunden som bara får vara ute själv hela tiden.Som du säger är ju hunden ett flockdjur och mår bra av att både få vara inomhus och utomhus och tillsammans med sina ägare/sin flock. Kanske har man en annan syn på hunden i den familjen som någon som ska vakta huset i första hand eller något sådant. Det jag tycker är märkligt är som sagt folk jag känner som jag vet är djuvänner och älskar sin hund och ser den som en del av familjen men ändå aldrig går ut och promenerar med sin hund. Om det bara handlar om en annorlunda mentalitet, tradition eller vad det nu kan vara.

Millan, ja det är inge vidare för de stackars hundarna som aldrig får komma längre än till brevlådan. Hoppas att det är bättre i England med hundpromenaderna.

Anne said...

Brevlådehundar var ett bra uttryck. Vi har ju en granne som inte ens har lyxen ha tomt utan bara har balkong. Balkonghund kanske jag borde kalla den för. Balkongen deras har cementgolv, alla behov uträttas på balkongen. Hunden släpps ut genom dörren och så gör den sina behov, sen kommer matte/husse och plockar upp skiten. Det är hemskt, jag har aldrig sett de ägarna gå ut med hunden så sannolikt är den enda motionen och det ena röra på sig den hunden får är de få metrarna på balkongen. Hemskt.
Jag är också hundrädd, har varit det många år så det är inget nytt.
Precis som Annika möter jag en del hundar på mina promenader också, men de ägarna har de alltid kopplade och sköter det väl. Vet att det finns hundparker dit man kan åka och där hundar kan springa fritt helt utan koppel.
Trottoarer trottoarer, det är det bästa. Det är ju i vår värld och med vår bakgrund och kultur något självklart. Men det är ju inte det i USA. Vi har trottoarer precis överallt i vår förort (mer eller mindre, klart vissa partier är sämre, men överlag). Ärligt talat så vet jag inte om jag skulle kunna bo här annars.Det kan låta överdrivet men det är så viktigt för mig att ha den här friheten att kunna gå var som helst, tryggt och säkert på trottoarer. Det får mig också att känna mig mer hemma, det påminner om hemma och inger trygghet och en gosig känsla inombords.
Vad synd, så oerhört synd ni inte alls har trottoarer. Det skulle ju en person som du helt klart uppskatta massor. Kram!

Anna, Fair and True said...

Usch, det som Anne berättade om "balkonghunden" skulle nog ses som djurplågeri i Sverige!

Marianne said...

Stackars hundar! De behöver ju motion och stimulans som alla andra. Djurplågeri tycker jag.