Thursday, February 19, 2009

Död stadskärna


Birmingham, Alabama

Något som är vanligt men ganska trist iallafall med mindre städer här i USA är att statskärnan dör på kvällar och helger. Detta till följd av att så få bor inne i stan. De flesta bor ute i förorten. Birmingham är en typisk sådan stad som dör av på kvällar och helger. Inne i stan ligger det väldigt få bostäder och de som bor här är ofta de fattigare. Inne i stan finns mest kontrosbyggnader och därmed är stan levande endast under arbetstid och vardagar. Det har dock inte alltid varit så. Utan fram till 50-talet så fanns en aktiv och levande statskärna. Då bodde folk inne i stan och det fanns spårvagnar och butiker. Men sedan efterkrigstiden så flyttade folk ut utanför stan för att de fick mer pengar, hade råd med hus och tomter på ett helt annat sätt. Man tyckte att det var praktiskt att bo i hus istället och därmed flyttade människor, resturanger och shoppingcentrum ut. Kvar blev den döda statskärnan. Vårat äldre grannpar, Alice och Wendell har berättat om hur det var förr under just 40 och 50-talet. Wendell berättade hur han brukade ta spårvagnen med sin mamma och hur de handlade i olika matbutiker och andra affärskedjor inne i stan. Han har även visat bilder från hur det såg ut då och det var verkligen en annan stad som i dagens läge är nästan svår att tänka sig med liv och rörelse.

Nu har man här åter igen börjat bygga så smått inne i stan och rusta upp en del av lägenheterna så att folk återigen ska lockas att bo inne i stan. Men detta är en långsam och lång process som helt klart kommer att ta många många år. Det är så himla trist och dessutom opraktiskt att det till exempel inte finns någon livsmedelsbutik här inne i stan. Har man glömt att köpa mjölk så får man vackert sätta sig i bilen och åka till någon livsmedelsbutik för det finns ingen på gångavstånd här. Det finns lite resturanger inne i stan men de allra flesta ligger utanför stan.

Så här är det i väldigt många amerikanska städer. I europa är det ju tvärtom. Där är det ju finast, bäst och dyrast att bo inne i stan så nära stadskärnan som möjligt men här är det inte alls så. Det finns ju självklart undantag i storstäder som New York, San Fransisco, LA; Atlanta osv men det kräver att det är en mångmiljonstad oftast för att det här med en död statskärna inte ska uppstå. Men det finns faktiskt exempel på ställen där man försökt liva upp stadskärnan och lyckats utan att det behöver vara en mångmiljonstad. I Tennessee finns staden Chattanooga. Där har det satsat mycket på just att blåsa liv i stadskärnan. De har byggt nya moderna fina lägenheter och radhus. Folk har flyttat mer in till stan. Där finns gott om trevliga resturanger, museer och fina promenadstråk längst med Tennessee River. Det har blivit otroligt lyckat och trevligt.


Bilder från Chattanooga i TN.

11 comments:

Jenny said...

Houston, som faktiskt ÄR en miljonstad, är ett typ exempel på döda stadskärnor. Det var som en spökstad efter kontorstid - och ibland även mitt på dagarna, eftersom man pga värmen, byggt ett helt tunnelsystem UNDER downtown, där det ligger restauranger och butiker. Helt bisarrt! Charlotte är däremot precis som Chattanooga, här har man försökt blanda in bostäder och restauranger i "uptown" när man expanderat. Inte så många butiker just, men det är en betydligt mer levande stadskärna, tom lite mysig, i sin litenhet. Kram!

Annika said...

DC har nog en rätt levande stadkärna, kanske inte just runt maktens byggnader, men annars...
Reston, som inte är en stad, har en otroligt levande kärna. Det uppskattar jag enormt!
Men annars har du nog rätt i att många mellanstora städer lever ett törnrosaliv.
Hur många bor i Birmingham?
Chattanoga vill jag åka till, likaså vill jag åka till Nashville...har en känsla av att den staden lever också. kanske även Memphis?
Men visst är det jättetrist med städer som är som spöksstäder efter klockan 19...
KRAMIS!!!!

Desiree said...

Jenny, interessant att även storstäder som Houston förvandlas till spökstad efter arbetstid. Jag tycker att det är toppen med de städer som man faktiskt har försökt liva upp och blanda in lite mer bostäder och resturanger i. Lite fler butiker vore inte heller fel. Jag kan verkligen sakna en sort närbutik för livsmedel då jag sitter på jobbet och kanske vill kompletera med något jag glömt.

Annika, vad trevligt att Reston inte dör under kvällskvisten. Det är ju toppen. I själva Birmingham bor endast 250 000 men om man räknar med förorterna kommer man upp i ca 1 million. Inne i själva Birmingham så finns det lite bostäder men det är fortfarande så att själva Birmingham city som stadsdel räknas som ganska fattig och de flesta som bor inne i stan inte har det så gott ställt. Det finns förvisso en del fina resturanger inne i stan men inga butiker som sagt. Chattanooga är jättemysigt. Nashville var trevligt men ganska litet. Jag hade nog förväntat mig att det skulle vara betydligt större stad. Memphis verkar tyvärr ha ungefär samma problem som Birmingham. Ha det gott bland snöflingorna kompis.

Kram

Anne said...

Jag har tänkt mig Nashville som en ganska stor stad. Såg sen att du skrev att Nasvhille var ganska litet. Intressant. Man får ju lätt för sig saker och ting.
Jag såg att Jenny skrev att Houston är en sån död spökstad på kvällarna. Jag har hört att även Dallas ska vara det (kanske fler städer i Texas som är det, även om de är miljonstäder...?).
Jag tycker ju precis som du att en stad ska kännas levande, det ska finnas puls och inte vara en död stad när arbetsplatserna stänger.
Jag har ibland läst i olika tidningar som visat och berättat om nya områden och stadskärnor som växer fram på olika håll i USA, de pratar då om att den nya stadsdelen som de försöker bygga och skapa ska ha en European design. Det låter så fint bara det. Sen när man ser på bilderna visar de trottoarer, gångavstånd till butik och mysiga restauranger, lite torgkänsla med mera. Jag tycker det är positivt att man kanske försöker skapa mer sånt. I den mån det nu går, många stora städer är ju så "färdiga" att det är svårt att ändra allting.

Desiree said...

Anne, jag hade precis som du tänkt mig Nashville som en större stad men det var det inte. Inte själva innerstan iallfall. Om man räknar med föroter och omnejd så blir den säkerligen betydligt större men innerstaden kändes inte större än vad Birmingham gör. Atlanta är betydligt större än Nashville. Låter trevligt att de försöker att bygga lite mer levande stadskärnor a la Europeisk desgin. Tycker att det blir trevligare på så sätt. Jag gillar ju storstäderna som NY och San Fransisco. Jag skulle gärna vilja besöka städer så som Boston som ska vara vacker och mysig.

Anna, Fair and True said...

Så synd att det har blivit så. Det var en av de första grejerna jag la märke till, och tänkte mycket på, när jag var aupair i USA 1995-1996 (första gången jag var i USA).

Lärde mig om Chicago när jag var där och turistade att där tänkte de väl men det blev lite fel ändå. De byggde stora byggnader med kontor nedtill och lägenheter upptill och tänkte att de genom att göra bebyggelsen blandad skulle det underlätta för folk eftersom dessa inte skulle behöva resa långt till jobbet. Men vad som hände är att de som jobbar inne i stan bor i förorterna och vice versa! Fast stadskärnan är väl levande så det lyckades de ju med!

Saltistjejen said...

JA jag har förstått att det är väldigt vanligt här i USA med en död stadskärna. lite trist. Å andra sidan så kan man se en del av det fenomenet lite i vissa svenska städer också tycker jag. Att det just i centrum är mest kontor och affärer men inte så mycket bostäder. istället bor folk lite längre "ut" från själva kärnan. Men visst, det är ju itne riktigt lika tydligt som just i många amerikanska städer. Här i NYC är det ju dock helt annorlunda precis som du skriver. Här är det verkligen en kokande gryta på Manhattan. Jag både äslkar och hatar det beroende på humör och situation, haha!
Men rent generellt så gillar jag städer med liv! Jag kan t ex tycka att Stockholms innerstad kan kännas lite för "död" ibland. Särksilt i city. Där är det ju allra mest affärer och kontorslokaler. Och det märks.
Kramar!!!

Molly said...

intressant inlägg :)
tänkte passa på att önska dig samt tacka för din kommentar på min blogg härom dagen, den värmde:)
ha nu en fortsatt bra fredag (den kanske nyss har börjat hos dig?) och helg :)
kram

Desiree said...

Anna, vad lustigt att det blev tvärtomeffekt när de byggde lägenheterna ovan kontorsbyggnaderna. Men det spelar ju ingen roll förvisso så länge man blandar kontor och hemmaboende så tycker jag att det blir trevligare och mer levande.

Saltis, jag kan mycket väl förstå att man har en viss hat/kärlek till en stad som NY beroende på humör och situation. Den lever men det är å andra sidan mycket folk, trångt, stressigt och mycket trafik och avgaser. Men sammtidigt ett stort utbud på det mesta, alltid fart och fläkt och saker som händer. En stad som verkligen lever 24-7 och också en rik stad på kultur och internationell blandning samt influenser.

Molly, tack. Hoppas du får en skön helg du också. Ja här har dagen precis börjat men det känns härligt med Fredag! Imorgon ser jag fram emot en god gröt med apelsin och kanel tror jag det får bli. Mumsigt ska det bli iallfall med en riktigt god helgfrulle. Ha det gott.

Sparkling said...

jag tycker verkligen det är tråkigt med dessa döda stadskärnor. jag vet att i jackson, mississippi har en del av de som varit governor varit lite sura över att va tvungna att bo inne i staden i the governors mansion. tycker detta med döda stadskärnor är en av de största skillnaderna mellan usa och sverige där även minsta lilla stad har stadskärna med restauranger osv. jag som gillar stadskänslan skulle helst inte bo i en sådan stad om jag fick välja. dock är det checkt att det ofta är så nära till affärer och restauranger i usa.

Marianne said...

Visst är det trist med döda stadskärnor! Och man blir lite skraj när de bygger köpcentrum efter köpcentrum i Sverige, i alla fall jag ser framför mig hur stadskärnorna en vacker dag är lika döda som i US. Hoppas det aldrig händer.

Här i Kairo är det också full fart 24/7. Fullt av folk överallt. Nej, ett undantag är morgnar, då sover de flesta : D

Kram!