Friday, February 20, 2009

Fredagstema - Kaffe
I love kaffe = sant. Temat denna fredag från Simone är kaffe.

Detta är mitt livselexir. Jag skulle inte vilja leva mitt liv utan kaffe. För mig är det viktigt att få starta min dag med en kopp kaffe. Jag dricker faktiskt både kaffe och te varje morgon. Jag är en kaffeälskare som inte vill starta dagen utan några koppar med kaffe. Det ska vara starkt, gott och hett. Jag dricker mitt kaffe utan mjölk eller socker men har däremot då och då gärna lite kryddor som kanel, muskotnöt eller kardemumma i mitt kaffe. Jag kan inte dricka kaffe efter kl 16 för då kan jag inte somna på kvällen. Är jättekänslig för koffein på detta sätt. Men här i USA finns det ett stort utbud av Decaf så det går ingen nöd på mig. Vill jag njuta av en god kopp kaffe efter en helgmiddag kör jag alltså med decaf.

Det mesta av vårat vardagskaffe handlar vi på Costco. Tycker att de har goda kaffesorter att välja på där och ett plus är att deras kaffesorter är ekologiska. Har köpt riktigt gott Mexikanskt kaffe där. Jag brukar dock unna mig att köpa lite gott gourmet kaffe från Starbucks. De brukar ha olika sorter varje månad. Lite lyx kan trots allt behövas till helgen. Det är endast då jag kör med mitt gourmetkaffe. Sist köpte jag ett kaffe från Gutemala som heter” Casi Ceielo” som betyder nära himmlen.

På jobbet har jag en kaffepresso kanna från Bodum där jag fixar kaffe till mig själv. Blir helt ok. Gratis kaffe är ju nästan standard på de flesta svenska arbetsplatser men så är inte fallet här. Amrisar gillar för det mesta antigen blaskigt kaffe eller Caffe Latte med rejält med mjölk och gärna med mycket socker/smaksatt sirap. Det ska nästan vara som någon slags efterrätt. Men det är många som inte dricker kaffe alls här utan istället dricker en läsk till frukost för att de vill få i sig mindre coffein. Det verkar nästan ibland som om många tycker att kaffe är lite farligt på något sätt. Blää för sådant amerikanskt blaskkaffe som man oftast får på flyget. Ja ni vet det där kaffet där man undar om det är te eller kaffe man fått. Där man kan se botten på den där lilla plastmuggen.

Då jag var i Stockholm under julen passade jag på att unna mig en riktigt god kopp espresso kaffe på denna Kubanska kaffebar längst med Rörstrandsgatan (en av mina favoritgator i Stockholm). Jag köpte faktiskt även med mig ett paket Skånerost från Ica och tog med mig hit. Vardagskaffe i Sverige men gott att ha här. Jag köpte även en finare sort ur Gevalias sortiment och gav till min chef som är en stor kaffeälskare.

Nu sitter jag iallfall här framför min dator och njuter av en STOR kopp kaffe. Jag gillar mina rejäla muggar som jag köpt på Starbucks. Gillar ibland att smaksätta mitt kaffe på egen hand genom att ha lite kanel eller kardemumma.

Jag önskar er allihop en riktigt skön helg. Själv ser jag redan fram emot lördag morgon då jag och C ska på massage igen. Det är så himla skönt! I love.


Detta är våran kaffebryggare. Den heter faktiskt Mr. Coffee. En väldigt enkel kaffebryggare utan inbyggd timer som är mycket vanligt här. Vi köpte den då vi precis flyttat hit tillsammans med en massa annan köksutrustning som vi behövde så vi tänkte att vi bara skulle ha denna så länge och kanske köpa en bättre/mer avancerad längre fram men så blev det inte. Den funkar alldeles utmärkt fast den är enkel.
Två av mina svenska favoritkoppar. Den gula har en matchande blå med liten svensk krona på också och den randiga är självklart en Iittala. Jag gillar ränderna och de fina färgerna.Kaffe handlar vi för det mesta på Costco som är en stor butik som liknar Martin Ohlsson. Här får man större förpackningar av riktigt bra och ekologiskt kaffe till ett bra pris. Detta är ett Mexikanskt kaffe som är rikigt gott som heter Ruta Maya.


Till helgen brukar jag kosta på mig lite mer delux-kaffe. Händer att jag går ner till Starbucks och köper någon av deras lite mer lyxiga varianter så som detta kaffe från Etiopien. Att det finns så mycket Decaf här tycker jag är toppen som älskar kaffe men inte kan dricka vanligt kaffe efter kl 17 för annars får jag otroligt svårt att sova.Den här fina näverburken har C fått av en av sina arbetskamrater då han disputerade. Tycker den är jättefin och det är där vi förvarar vårat vardagskaffe. Den lilla skopan köpte jag på Ica sist jag var hemma i Sverige och jag tycker den är toppen. Det blir alldeles lagom med kaffe då man måttar med denna.


Den här burken har jag köpt på Williams-Sonoma som är en lyxigare köksbutik här i USA. Den innehöll egentligen varm choklad med pepparmyntssmak men jag köpte den bara för själva burkens skull och numer förvarar jag mitt lyxigare kaffe i denna.

22 comments:

Saltistjejen said...

Oj vad jag tyckte dina muggar var fina! Både Iittalmuggen och den gula. var har du köpt de gula och de blå "svenskmuggarna"??
Själv älskar jag också kaffe, men inte smaksatt alls. Ska bara smaka kaffe. Men däremot har jag gärna i en skvätt mjölk! :-)
Jag handlar också ofta kaffe på Starbucks faktiskt. Tycker de har riktigt bra kaffe. Förr önskade vi oss kaffe från Sverige, men nu tycker jag att Starbuckssorterna går minst lika bra! Vi köper oftast hela bönor eftersom vi maler själva vilket gör att armone behålls lite längre - bra för oss som inte dricker kaffe hemma dagligen.
Stor kram!!!!

Anonymous said...

GRATIS kaffe på svenska arbetsplatser!!?? Har jag då aldrig varit med om... Men nu är det ju rätt längesedan jag bodde i Sverige så...

Victoria said...

Oooh, fina koppar! Den gula med kronan på var jätte-jättefin!!
Trevlig helg! Kram/Vic

Annika said...

Smaksatt kaffe gillar jag också. MYCKET!!!
KUL att Costco har bra kaffe. Eftersom jag inte är ngn kaffemoster så tänker jag inte direkt på var man kan hitta bra sorter.
Blaskkaffe hatar jag också.
När mina fldrar är här har dom med sig pulverkaffe när vi går ut som dom sen lägger till det amerikanska kaffet, haha!!
Det där med gratis kaffe på svenska arbetsplatser verkar vara lika vanligt som the water cooler här...
Trevligt, tycker jag, alltså med fikandet på svenska arbetsplatser...
FINA koppar har du!!!! Gillar dom.
Ha en bra helg!!
KRAM!!

Emmama said...

Tycker också dina muggar var riktigt fina! Och du verkar vara lite av en finsmakare som vet vad du gillar, samma med mig. På vårt kontor är faktiskt kaffet gratis, MEN, det är snabbkaffe så ibland tar jag med min bodumkanna in och pressar mer riktigt kaffe! :)

Kul läsning, fint inlägg!

Trevlig helg!

Anonymous said...

Jag log när jag hade öppnat din sida och såg bilden med en mugg med Starbucks Coffee! Så mysigt det verkar att köpa en mugg kaffe på det viset.
Vi har det inte så, här på landet där jag bor.

Den randiga muggen (Iittala) har jag också en på jobbet, visst är den fin!

Desiree said...

Saltis, kul att du gillade muggarna. Den gula vet jag faktiskt inte vart den är köpt. Jag och C fick dem i present från C´s doktorand som kom på besök. Det blev alltså en gul till mig och en blå till C. Jag gillar dem jättemycket. Jag håller med om att Starbucks har riktigt bra kaffe.

Anonymous, alla arbetsplatser jag jobbat på i Sverige hittills har haft gratis kaffe för sina anställda. De flesta arbetsplatser i Sverige har en kaffeautomat eller bryggare av något slag där man kan hämta hur ofta man vill och hur många gånger som helst dagligen. Eventuellt köper man mjölk själv eller har en mjölk kassa men kaffet brukar anses som norm som ingår.

Victoria, tack så mycket. Kul att du också gillade muggarna.

Annika, ja ibland känner jag för lite smak. Tycker att det kan vara gott med just lite kryddor till som muskot, kanel eller kardemumma. Du har helt rätt i att kaffeautomaten med gratis kaffe på svenska arbetsplatser är lika vanligt som en water cooler är här i USA. Det är ju i kafferummet kring kaffemaskinen man sammlas i Sverige. Att inte ha tillgång till kaffe på jobbet tror jag vore helt otänkbart i Sverige.

Emmama, ja det är gott att faktiskt få lyxa till det ibland och smaka riktigt goda soreter som är lite mer exklusiva. Mmmm sådant njuter jag av. Jag förstår att du tar med din bodumbryggare och brygger eget om ni bara har snabbkaffevarianten på jobbet. Det brukar ju inte bli så gott.

Marskatten, ja min Starbucks mugg gillar jag jättemycket. Den är rejäl och skön att greppa kring och få njuta av sitt kaffe i. Starbucks har verkligen massor med roliga och fina muggar. Jag tycker att det är kul att emellanåt få byta mugg och har ett gäng olika som jag dricker både te och kaffe ur. Rätt mugg vid rätt tillfälle är minst lika viktigt som det som den innehåller många gånger känner jag.

Fritt ur hjärtat said...

DIn Iitalamugg är jag som du vet erdan grymt avundsjuk på;-) Precis som du lyxar jag till det då och då med lite dyrare sorter, gillar at variera, vardag och fest, alltid ekologiskt. Smaksatt kaffe, nja, men ibland slår jag likör i ...gills det?! :-)

Länka till mig är du snäll då hittar folk ursprunget och kan hänga på eller hoppa runt.

Sporty Spice said...

Ännu en Coffee Lover. Jag älskar ocjkså kaffe man kan dricka start espresso och gå och lägga mig fem minuter senare. =) Jättefina koppar och oj, näverburken! En sådan har min mamma, tror att hon har socker eller nått i den. Fin!!!

Desiree said...

Fritt ur hjärtat, kul att du också gillar att variera kaffesorter. Nu har jag länkat till dig så att folk kan hänga med och hitta ursprunget. Ha en bra helg.

Sporty, kul att du också njuter av en god kopp kaffe. Vilken tur du har som kan dricka espresso och allt sådant och ändå somna gott. Det är lite jobbigt att behöva kolla på klockan om det är ok med vanligt kaffe eller inte för mig. Det är ju inte alla som har decaf hemma så är man bortbjuden på middag händer det att jag tar med mig lite om jag skulle bli sugen.

Taina said...

Tack för ett fint inlägg. Riktig gourmet vad gäller kaffe verkar det som ;)
Blaskkaffet här är som smutsigt vatten och smakar bläääää.
Iittala muggen snygg!!!!
Ha en trevlig helg.

OM MIG said...

Kaffe är nog livets dryck! Med Ittala muggarna blir lätt kaffestuderna extra njutbara! Själv är jag ingen diggare av Starbucks automat kaffe, för blaskigt, för min smak..Men det är sällan man säger nej till en kopp kaffe, speciellt inte till kok kaffe.Ha en skön weekend,

Sparkling said...

snygga burkar!

Millan said...

Jag skulle kunna skriva under pa det mesta i det har inlagget o ar ocksa en riktig kaffealskare!! Det later som en bra ide att kopa lite finare kaffe att ha pa helgerna. Jag har annu inte hittat nagot kaffe i england som mater sig med det svenska.
Jag alskar dina kaffekoppar!! Var har du kopt de bla o gula sverige muggarna? kram

Millan said...

Ok nu sag jag att Saltis fragat om muggarna ocksa o ditt svar ...

Marie said...

här var vi väldigt olika, men jag är uppvuxen i en familj med kaffeälskare så jag förstår vad du menar! :) väldigt fina koppar!

Västmanländskan said...

Så fina bilder!

Anna, Fair and True said...

Haha jag skrattade åt det du skrev om att man kan se botten på plastmuggen! :)

På många svenska arbetsplatser får man numera även gratis frukt!

Marianne said...

Å vad härligt att kunna välja på så många olika kaffesorter! Jag är tacksam för att ha hittat ett enkelt tyskt kaffe som är helt okej. Och så släpar vi från Sverige också.

Det ska finnas ett kafé på Nybrogatan i Stockholm där ägaren har grundat Kaffeakademien. Har inte hunnit besöka det än, men det står ständigt på min att-göra-lista för Stockholm. Hoppas att jag hinner när jag åker nästa gång.

BURN_victim_62? said...

HALLOJ.

Rapel fabli poretan.

Fli popatati kuli?

filfil utåt napkobel?

görgunkel

Anonymous said...

spotify

L-L said...

Känner på mig att du även skulle gilla våra sweet coffee muggar ;)

Eller?