Tuesday, February 24, 2009

Fettisdagen och Mardi Gras
Då var det alltså självaste Fettisdagen idag. Har ni nu eller ska ni mumsa semlor idag? Själv känner jag att jag fick min dos i helgen och dessutom finns det inga kvar hemma hos oss längre. Ja i Sverige firas ju Fettisdagen med semlor inför fastan. Här nere i södern firas Fettisdagen med karneval som kallas för Mardi Gras. Detta sker speciellt nere vid kusten i både Alabama, Louisiana och Mississippi. Jag har tyvärr aldrig fått uppleva denna karneval själv och i år blir det ju inte av heller. Men det är en stor karneval med många ekipage. Folk klär ut sig och man bär vackra masker. Från ekipagen slängs sedan kulörta halsband, godis och annat smått och gott till publiken. Man dansar på gatorna och äter en traditionell kaka som kallas för King Cake. Inne i själva kakan ligger en liten plastbebis gömd. Den som får den lilla bebisen i sin kak/tårtbit får baka King Cake inför nästa års Mardi Gras. Mardi Gras är förmodligen mest känt för sitt firande i New Orelans som lär gå ganska vilt till med en hel del dans och nakenhet. Men Alabama kan stoltsera med att Mardi Gras faktiskt har sina rötter och sitt ursprung just här från Mobile nere vid kusten. Det var här som själva Mardi Gras firandet började.

Under Mardi Gras firandet är det färgerna grönt (tro), lila (rättvisa) och guld (makt) som används friskt. Även King Caken pryds med glasyr med just dessa färger och de kulörta halsbanden gjorda av plastpärlor går i dessa tre färger.

Men för oss nordbor som är mer stillsamma under vinterns bleka månader så nöjer vi oss nog gärna med en semla istället för en livad karneval.

Vädret fortsätter att åka berg och dalbana här med stor variation från vecka till vecka och dag till dag. Det brukar vara så här under våren. Ömsom kallfronter och ömsom varmfronter. Det var ganska kallt i helgen och nu även i början på denna vecka men det kommer att bli varmare med temperaturer uppåt +20 till på fredag för att sedan igen bli kyligare. Jag har dock sett att den underbart vackra magnolian börjat blomma så smått här. Den är lika vacker varje år.
Ha en fin tisdag med eller utan semlor.

15 comments:

Annika said...

Ja, idag är det väl verkligen en partydag!! Det skulle vara en upplevelse att få vara med!
Inga semlor här inte.
OCH ingen vår heller, -1 idag...
KRAM!!!

Anne said...

Mardi Gras låter rätt spektakulärt, rejäl karnevalsyra och feststämning. Vore kul få uppleva det nån gång!
Det där med plastbebisen i kakan låter dock lite ähum groteskt nästan.... Dina semlor ser så mumsiga ut (kommenterade aldrig det inlägget), tycker om att man ser svarta vaniljkorn i grädden. De ser faktiskt proffsbakade ut, hade gärna satt tänderna i en sån :)
Inga semlor alls här idag, men hade jag varit hemma hos dig eller i Sverige hade det helt klart blivit minst en...

Victoria said...

Såna fina bilder på magnolian, det är verkligen ett vackert träd! Jag minns att vi hade flera såna i området när vi bodde i England och de var sååå vackra.
Kramar//Vic

Desiree said...

Annika, det är himla synd att man inte har mer ledigt så att man kan få komma iväg och uppleva Mardi Gras live. Oj låter som ni har riktig vinter fortfarande. Vi hade dock KALLT igår med frost på marken på morgonen.

Anne, ja jag vet faktiskt inte varför det just är en plastbebis. Jag köpte ett Mardi Gras te i Louisiana och där låg det en liten plastbebis i guld bland te blanden. Jo det blev nämligen vaniljsocker ovanpå semlorna då jag inte hade florsocker hemma därav de svarta små vaniljkornen. Men det var nästan ännu godare.

Victoria, kul att du gillar bilderna på magnolian.Ja de är verkligen ljuvligt vackra.

mammigranten said...

Ja magnolia är väl bland det vackraste som finns i växtvärlden...

Inga semlor här för min del. Hade jag haft möjligheten så hade jag väl bakat och grejat för familjens skull, själv hade jag nog nöjt mig med en slät bulle.

Marie said...

ååååhhh, magnolia! de är ju så vackra! här får vi vänta ett bra tag till innan de slår ut...

Desiree said...

Mammigranten, ja magnolian tröttar man inte på. Jag blev jätteglad när jag såg att de första blommorna slagt ut, såå vacker som sagt. Ha ha du är precis som jag när det gäller semlorna alltså som föredar själva bullen mer än innehållet.

Marie, magnolian är så himla fin.

Sparkling said...

självklart blev det semla idag =) nått får man ju ha för att liva upp sig i februari träsket

Desiree said...

Sparkling,låter helt rätt! Man måste ha något för att liva upp sig med och är det officiella semeldagen så är det! Hade jag varit i Sverige hade jag nog gått och köpt mig en god semla jag också.

Saltistjejen said...

Ååå magnlior! Underbart! Jag älskar verkligen alla sortsers blommande träd! De är så vackra. Och magnolia är så fantastiska eftersom det är så stora blommor!
Tänk vad ni ligger före oss vad gäller vår och sommar! Låter underbart med ca +20 grader! Haha, jag är glad att det ska bli varmare här nu och då pratar vi om typ mellan 5-10 plusgrader! :-)
Har en kompis som är i new Orleans nu under Mardi Gras. Han verkar festa loss ordentligtn för jag såg en rätt sliten bild av honom på FB idag....
Har inte ätit ngn semla idag heller, men det blir det absolut i helgen!
Kramar!!

Marianne said...

Så vacker din magnolia är! Synd att du inte får uppleva karnevalen i år, för nästa är ni väl hemma i Sverige om allt går som ni har tänkt. Vad är det för smaker på den där King Cake? Choklad? Har du någon bild?

Kram!

Sporty Spice said...

Härligt men värme! Och att era magnolior redan börjat komma. Vi har flera månader kvar tills våra blommar känns det som. Semlor blir det inga i år heller (haha, jag åt dem ju inte ens då jag bodde i Sverige).

Taina said...

Himla kul att läsa ditt inlägg om Magni Gras!
Här i CT har vi fortfarande kallt och det kryper gärna under nollan, i Celsius. Men det är klarblå himmel och en del snö så det är ju vackert i alla fall. Visst börjar jag längta efter värmen och våren. Och alla blommorna!
Ha en fin onsdag.

Anna, Fair and True said...

Det är så fint med rosa blommor!

Blogger said...

Bluehost is definitely the best hosting provider for any hosting services you might need.