Thursday, February 12, 2009

Funderingar

När jag står i affären kommer det fram en man och frågar mig:

”Do you know how many cups eight spoons are?”

Eeeh sådant här har jag inte den blekaste aning om så mitt svar var kort och gott:

”No I am from Sweden where we have the metric system”.


Ibland undrar man över små saker i sitt nya hemland som till exempel:

Varför är det amerikanska svintot blått? När man blöter upp det löddrar det alltså i blått. Finns det någon finurligt med detta eller är det bara så att man här gillar att ha blått lödder på sitt svinto?

Varför har man inte fruktträd i sina trädgårdar här? Tänk vad fint och härligt det vore om folk och en själv hade till exempel ett persikoträd eller ett fikonträd. Jag kan förstå att vissa typer av frukt kanske inte växer i detta klimat men det finns ju både persikor, fikon, valnötsträd som växer i stora odlingar men i bostadsområden ser man aldrig någon typ av fruktträd. Man ser inte heller att folk odlar något eller ens har kryddväxer i krukor.

Jag undar också hur amerikanen här nere i södern känner inför gudstjänsten på söndagar. Är det något de ser fram emot? Är det ”jippi det är söndag” som de känner eller är det mer en plikt typ ”jaha då var det söndag igen och dags att bege sig till kyrkan”?


Varför lossnar inte bullarna från de amerikanska bullpapperformarna? Måste man göra riktigt flottiga bullar eller måste man smörja bullformarna här först? Jag har provat flera olika sorters bullformar här och det är alltid lika hopplöst att få bort pappret. Jag har insett att jag får stå ut med att tugga i mig en del papper om jag gör bullar/bröd/muffins i dessa. Därför köpte jag faktiskt svenska hederliga bullformar på Ica sist jag var hemma. Jag är trött på att få papper i munnen.Så här ser det blå svintot ut? Finns det fler färger. Kör man med färgat Svinto på fler ställen i världen? Finns detta i Sverige också kanske?


11 comments:

Victoria said...

Det där med fruktträd har jag hört att det har att göra med att det lockar till sig djur och det vill man inte ha i sin välordnade trädgård. Naturen, hu nej så otäckt!

Desiree said...

Victoria, lustigt för det finns ju ändå fullt med djur i villaområdena. Katter,hundar, ekorrar, kaniner, tvättbjörnar, ormar, rådjur. Jag har faktiskt sett alla dessa djur. Jag skulle gärna vilja ha lite fruktträd.

Anne said...

Intressanta betraktelser Desiree. Ja varför är vissa saker som de är...som det med blått svintolödder.
I förorten där jag bor och i villakvarten här runtomkring är det så väldigt små villatomter så det är svårt att odla nåt mer. Jag vågar inte uttala mig direkt hur det är i andra förorter där de har större tomter och andra möjligheter för odling. Men ett fruktträd t.ex. tar ju faktiskt inte sååå stor plats även med små tomter.
Det säljs väldigt mycket odlingsväxter och många växthus här omkring som säljer alla möjliga starter plants för allt möjligt (bla där jag själv köpt örtkryddor), så jag antar att det finns rätt många trots allt som köper och odlar...Men var är de nånstans... För som sagt, jag kan ju inte påstå jag sett så mycket på folks privata tomter. Nu när du tar upp det och jag tänker efter, så är det ju lite märkligt kanske att det är så.
Däremot finns det ju oändligt mycket odlingar, alltså du vet de här fälten med kommersiella odlingar. Oregon är en stor bär-och fruktproducent så det finns mycket att tillgå.
Men som privatperson med villa och tomt, ja då skulle man ju gärna vilja ha nåt eget också. Men det verkar nog inte vara så vanligt....

Annika said...

Mina svärfldrar har faktiskt ett persikoträd med världens godaste persikor. Men det kanske är väldigt ovanligt ja????
har inte tänkt på det faktikt. Måste absolut börja kolla in det nu.
Intressant.
Som Anne skriver så säljs det ju massor med örter och kryddor i kruka på handelsträdgårdarna. Kanske folk driver upp dom inomhus? Nej, jag vet inte...
Ska absolut kolla in detta för det är superintressant. Nu har du väckt en ny tanke hos mig som jag förr aldrig tänkt.
gotta love the blogs!!!
KRAMAR!!!

Saltistjejen said...

Vilket roligt inlägg!
jag vet tyvärr itne så mycket om förorterna med villor och trädgårdar eftersom jag mest ser flerbostadshus här. och de som ev har en trädgård har en pytteliten.
Men bllformarna är konstigt tycker jag! Kanske är det för att det inte bakas så mycket "traditionella" bullar här utan mer cookies och muffins/cupcakes och liknande?? Och typ muffins/cupcakes är ju lite "fetare" i sig själva än en bulle så de lossnar ju lättare.
Kram!

Desiree said...

Anne, ja det finns faktiskt en hel del som man tycker är märkligt som svensk. Eller det är ju egentligen bara annorlunda. Det handlar väl främst om annorlunda tänk och traditioner. Det finns nog minst lika mycket konstigt i sverige också. Jag tycker det är toppen att det finns så mycket odlingar och kommersiella fält där man kan åka och köra självplock. Kanske är det därför folk inte känner något eget behov att ha egna fruktträd på tomten. Jag vet faktiskt inte.

Annika, vad kul att dina svärföräldrar har ett eget persikoträd! Låter jättegott! Jag vet som sagt inte om det är jätteovanligt eller inte. När vi var nere i Lousiana och besökte våra grannars föräldrar hade de ju massor av olika träd som apelsin, fikon mm. Men de bodde en bit ute på landet och inte i ett traditionellt villakvarter så det kanske är annorlunda om man bor lite längre ut liksom.

Saltis, aha toppen att du också har lagt märke till problematiken med bullformarna. Det kan nog mycket väl vara som du säger att saker ska vara lite geggigare för att det ska funka. Matmuffins och vanliga kanelbullar kanske inte är flottiga nog liksom. Jag vet inte riktigt.

Petra H said...

Intressanta funderingar... Jag sag forresten pa ett nyhetsinslag pa BBC News igar fran NYC att folk fick sina bruna papperspasar I EN PLASTPASE! Sa har man alltsa lost problemet med avsaknaden av handtag pa papperspasarna...
Stor kram och trevlig helg!

Nilla said...

8 spoons = ½ cup
?
http://www.wikihow.com/Use-Measuring-Spoons-and-Cups

Desiree said...

Petra, låter som en typisk amerikansk lösning. Det där med miljötänk har de fortfarande en del att jobba på.

Nilla, tack jag vet inte om det var exakt den frågan jag fick men det var något med cups och spoons och jag har ingen koll på detta. Jag brukar googla när jag översätter amerikanska recept själv men att få en sådan fråga på stående fot i butiken så kände jag att jag kör med ett mycket korrekt och uppriktigt svar att jag är en tjej som kör med the metric system punkt slut liksom.

veronika said...

Här där jag bor har många fruktträd på tomten. Själv har jag tex 4 körsbärsträd, ett fikonträd, citron-apelsinträd. Bara ca 10 minuter upp så har många äppelträd och päronträd. Tyvärr växer de inte bra just där jag bor.
Äppel och Päronträden behöver kyla, därav att de växxer så bra i Sverige..

Anna, Fair and True said...

Intressanta funderingar! Har också tänkt på det med fruktträd, eller avsaknaden av sådana. Det skulle ju vara perfekt särskilt i södern med det varma vädret. Men det kanske är därför de kallar sin trädgård "yard" medan vi kallar den "garden"?!