Wednesday, November 4, 2009

Flygbiljetter till jul bokade

Då har vi äntligen lyckats beställa våra biljetter hem inför julen. Pust, det kändes verkligen som om det var sista skrapet kvar att välja bland. Vi har ju gått och väntat på att få besked om eventuell flytt, husförsäljning och jobb. Men nu när vi fått besked och vet att vi kommer att vara kvar här ett tag till (ingen aning om det rör sig om månader eller år) så har vi nu beställt flygbiljetterna hem så att vi ska kunna få fira med familjen. Vi har provat att fira själva här något år och även om det gick för sig så var det ärligt talat ingen vidare höjdare. Ska man vara kvar här får man nog se till att åka iväg någonstanns och egentligen åka mer på semester än att åka för att fira julen. Julen är ju en sådan stor familjehögtid för oss svenskar. Amrisarna har ju sitt stora på Thanksgivning som är nästa helg som står inför dörren här i slutet på november.


Lite panik blev det då vi började kolla på biljetter här imorse vid köksbordet. Vi fick söka på en mängd olika datum. Det fanns gott om antigen superdyra biljetter eller biljetter som skulle garantera en "the trip to hell" med sjuhundra elva byten och en restid på typ 40 timmar enkelresa. Detta i kombination med transittider på en timme eller mindre där man skulle byta vilket är som gjort för att man ska tappa bort sitt baggage med alla kläder och julklappar. Men nu så kommer vi att åka den 21 december härifrån och vara i Sverige fram tills 6 januari. C fyller år den 5:e januari så han får även fira sin födelsedag hemma med familjen vilket han är jätteglad över förstås.


Jag fattar inte att flygbiljetter kan skilja så mycket i pris beroende på vilken sajt man kollar på. Det verkar också som om det kan skilja kraftigt bara mellan olika tidpunkter under samma dag ibland.
Nu brukar jag använda mig av Kayak.com som letar biljetter bland många olika sajter och flygbolag. Men samma biljetter som vi beställde kostade tusendollar mer om man gick in på SAS sajt och beställde dem direkt därfrån. Fattar inte vem som beställer dessa eller varför priset skulle skilja sig så pass från ett ställe till ett annat då det rör sig om samma datum, bolag, flygsträcka, tider allt.

Torsdag idag och snart helg. Torsdag är det nya fredag som Annika säger. Jag gillar det mottot. Idag började dagen relativt dramatiskt. Jag var på ett morgonpass på gymet och när vi kört någon halvtimme så körde brandlarmet igång. Hela stället fick evakueras. Tydligen var det ånga nere i tvätt och pannrummet som orsakat larmet. Då är det rätt bra att det är en vacker novembermorgon med strålande sol och ca 12 grader. Jag såg till att faktiskt utnyttja tiden och köra ett löppass kring gymet medans jag väntade på att vi skulle bli insläppta igen. Perfekt sätt att få tiden att gå, se till att få sin träning och dessutom hålla sig varm. Det tog väl någon halvtimme innan vi fick gå tillbaka in. Det luktade lite mysko men det var tydligen ingen fara. Lite dramatisk morgon alltså.12 comments:

Christoffer said...

Man kan ju alltid tipsa om flera och se om det gör någon skillnad.
Man kan även klicka upp ett schema för att se närliggande datum som kan vara billiga
flygresor.se

Annika said...

Kayak.com använder vi också!
Men, denna ggn var SAS egen sida billigast. jag håller mned dig; HUR kan det diffa så!!???
Fattar det inte.
Skön att ni har biljetterna nu.
Jag och K åker den 17 dec, och Peter den 22, sen åker vi hem den 2 jan, tillsammans. Skönt att åka hela familjen då.
Japp, torsdag ÄR det nya fredag :-)
KRAMAR!!!!

Saltistjejen said...

Ah bra med tips om ny sajt! Vi har använt Expedia ofta den gillar jag. Men SAS biljetter bokar vi oftast från deras egen sida. Det brukar vara billigast. När vi kollade till jul så var det klart billigare att boka via deras egen sida än ngn av de biljettsajter vi kollade på.
Vi åker ockås den 21 december men tillbaks den 5 januari. Jag måste dock säga att jag allra helst stannat kvar här och firat jul. Vi gjorde det två jular och jag gillade faktist det. Det var såååå skönt och otvunget och avslappnat på ngt vis. Hemma tycker jag lätt det blir så många måsten och alla som drar o sliter i en och alla har olika viljor om hur just julen ska firas. Traditioner sitter ofta djupt rotade hos faolk och det kan vara kul men också väldigt tröttsamt tycker jag. Så nej. egentligen skulle jag gärna stannat och firat jul här. Men med liten dotter fungerar det ju inte för då skulle de där hemma inte blivit glada alls....
En anna sak jag känner är väl att jag gärna skulle velat börja starta ett "eget" julfirande också. Nu när man reser hem så blir man ju automatiskt en del av den jul som firas där hemma. Inte dåligt, men som sagt det vore skoj att få börja skapa egna "traditioner" också. Men det får väl bli senare det.
Bra iallafall att ni till slut lyckades hitta biljetter!
Kram!

Anna, Fair and True said...

Skönt att ni hittade biljetter så ni får komma hem i jul!

Jag tror en del av de där sajterna liksom bokar upp eller köper biljetter och det är därför de diffar. Vi använder ofta expedia (t ex fick vi jättebilliga biljetter där för två år sedan när vi skulle till Sydafrika medan de verkade vara slut överallt annars) men ibland direkt på sajten, det beror på. I Sverige använder jag också ofta kelkoo.com som söker igen en massa andra satjer, även Resfeber och Mr Jet.

Desiree said...

Christoffer, tack för tipset. Tar gärna emot sådana och provar fler siter. Låter toppen med att kunna klicka upp ett schema för att kunna kolla flera datum samtidigt.

Annika, jag tror faktiskt att det var du som gav mig tipset på Kayak när vi hälsade på hos dig. Den är ju toppen. Håller med om att det är skönt att faktiskt åka tillsammans för det blev ju inte så för oss heller i sommras. Jag fattar som sagt inte hur biljettpriser kan diffa så mycket. Jag gick in och kollade på SAS hemsida och där var de absolut dyrast igår morse. Det skulle kosta oss tusendollar extra om man bokade via deras hemsida!

Saltis, Expedia har jag använt förut jag också. Verkar som om Kayak söker sig igenom Expedia och andra populära siter. Det är det som är mysko att vi kollade på SAS hemsida dagen innan och då hittade vi ok biljetter och sedan när vi skulle boka så var alla biljetter på SAS hemsida superdyra. Det rör sig verkligen om samma flight, tider ect. Jättekonstigt men bra att det ordnade sig.

Jag förstår precis vad du menar att julen i Sverige kan på sätt och vis bli hektisk med bestämda traditioner och att man ska hinna med det ena och det andra och träffa alla. Jag har full förståelse för att ni hade önskat att stanna kvar här och kanske påbörja lite egna jultraditioner. Men då vi inte har barn känns det lite ensamt och ödsligt att stanna här och fira själva. Vi har provat detta och det var ok men inte så lyckat egentligen. Jag hoppas att ni får riktigt trevligt hemma i jul och att det inte blir så där superstressigt.

Anna, tack även för dina tips. Kan vara bra att lägga in inför framtiden. Jo det är nog som du säger att det finns ett visst antal biljetter i olika priskategorier och när de är slut så är de slut.

Petra H said...

Ha ha, vi bokade också våra biljetter - igår, och kollade genom Kayak.com!! De billigaste biljetterna fanns direkt på American Airlines hemsida (hittade alltså dem via Kayak.com). Får man fråga hur mycket ni betalade? Vi valde att bara ha ett byte, i Miami, istället för två (Newark och Bryssel) till Madrid och då gick det på $50 extra - totalt $850 per person. Dyrare än vår 7-dagars kryssning men vad ska man göra, vill man hem till jul så vill man!! Nu ska vi försöka hitta biljetter till Kph också, planerar att vara i Skåne den 1-10 januari (här gäller det också att vara smart, det är billligare att åka på nyårsdagen än den 2:e - antagligen för att folk helst inte reser dagen efter nyår)... Tråkigt att vi inte åker förrän den 23 december och därför landar på julaftonsmorgon men jag bryr mig inte så mycket eftersom vi ändå ska till Spanien först och jag har förstått att det är inte lika mycket traditioner i familjen där... Tillbaka till PR den 11 januari.
När det gäller flygbolagens prissättning så har jag hört att om en person köper en billig biljett så går priset upp, om sedan någon köper en dyr biljett så kan det helt plötsligt finnas billiga biljetter igen!?? Vet inte alls om det stämmer men en kompis satt en gång en hel dag och klickade på SAS-hemsida - till slut hittade hon samma pris som jag hade köpt min biljett för (typ en dag innan). Ibland kan man även få billigare biljetter om man ringer till SAS!!
Kram

Desiree said...

Petra, lustigt att du också bokade just igår genom samma sajt. Fast den är ju både bra och poppis. Vi kommer att göra ett stop på vägen i Chicago (finns inga internationella direkt flyg alls härifrån Birmingham). Vi fick betala 970 dollar per person. Det tycker jag ändå var ganska bra pris. Vi flyger med SAS från chicago och United till Chicago. I sommras var det dock lite billigare, lyckades hitta biljetter för ca 850 dollar. Det är nog det billigaste jag någonsin hittat. Det är rätt skönt att slippa mer än ett byte på vägen. Det tar ju ändå så pass lång tid att flyga hem att man inte vill sitta på en flygplats och sitta av en massa tid eller ha så kort om tid att det är som gjort att väskorna inte kommer med. Låter klokt att åka vidare redan på nyårsdagen. Jag kan mycket väl tänka mig att man får bättre pris då.Interessant det där du säger om biljetterna hur priset varierar beroende på om någon köpt en dyr eller en billig. Men det skulle inte förvåna mig om det är så. Hoppas ni får det riktigt bra och skönt i Spanien till jul. Är det första julen du firar med O´s familj?

Petra H said...

Ja, det är min första jul med Os familj och jag är skeptisk ;-) Som tur är ska nog min tyska svägerska också vara där så vi har bestämt oss för att fixa lite extra julstämning!! De ger t.ex inte varandra julklappar i Os familj, men jag tänker se till att vi har klappar till alla. Och så vill O att jag ska göra SMÖRGÅSTÅRTA - trots att jag protesterat och menat att det inte riktigt är julmat. Han tycker dock att det funkar på det spanska julbordet så jag får väl testa någonslags sill/köttbullssmörgåstårta ;-) Tyvärr hinner vi ju inte till Ikea eftersom vi landar på julaftonsmorgon men jag får väl käka sill och dricka glögg senare under mellandagarna istället...
Ganska stor prisskillnad trots allt på våra biljetter, men ni ska ju längre så att säga! Jag är glad att vi flyger via Miami, eftersom den korta flygningen då är så mycket kortare än om man ska ända upp till Newark.
Kram igen!

Katarina said...

Härligt att ni fick biljetterna och nu har ni båda något att se fram emot.

Jag brukar också bli virrig att leta efter biljetter med alla sökmotorer som timme efter timme visar olika prisbilder. Jag har lärt mig att billigast har biljetterna i regel blivit då jag bokat dem mycket tidigt på morgonen.

Det är också stora prisskillnader på biljetterna, jag ser att ni kan resa till Sverige under 1000 usd. Från Filipp. hittar man i regel inte biljetter under 1500 usd för julsäsongen.

Hoppas det löser sig med era framtidsönskningar, att få huset sålt, jobb osv. Blir det några studier för dig? Utbildningen du nämnt om tidigare jag jag också kollat upp för något år sedan.

Jag ser iallafall fram emot att fira Thanksgiving i CA med svärföräldrarna, så maken får sin familjehögtid med sina..Jag ser nog mest fram emot shoppingen.

Vi ska väl också börja kolla upp områden i CA då vi troligen flyttar dit under nästa år.

Ha de gott!

Millan said...

Jatte skont att biljetterna ar bokade men fy vad trist att det ska vara sa himla dyrt eller krangligt att aka! Vi bestallde redan i September och fick anda betala 10 000 kr for vara biljetter (ratt dyrt med tanke pa att vi i normala fall kanske betalar runt 6000).
Men det ar ju helt galet att det skiljer sig sa i pris!!
Laste aven din uppdatering om huset och sverigeflytten. Sa trist att det gick i stopet :-(. Precis sa som du beskriver det funkar det i england ocksa. Man har visningar precis hela tiden och maste alltid vara beredd pa att stada och helst lamna huset. Och aven har bildas langa kedjor av kopare och saljare som latt gar i kras om nagon drar sig ur. En kompis har har precis flyttat efter att tva av deras huskop gatt i stopet. Tyvarr var det de som forlorade pengar pa det ocksa eftersom de betalat ca 24000 kr pa ordentliga surveys. Men nu ar de i alla fall inflyttade i sitt nya hus sa tillslut loser det sig ju! Jag hoppas att det snart gor det for er ocksa men jag forstar att det kanns trist just nu!
kram!

Desiree said...

Petra, jag kan förstå att du är lite skeptisk. Första julen med svärfamiljen är inte alltid det lättaste och kan lätt bli lite konstig känsla. Varje familj har ju just sina jultraditioner som trots allt är ganska djupt rotade. Men det är bra att du har svägerskan och att ni kan introducera lite nytt vad gäller era respektive traditioner. Jag hade nog också sett till att köpa en liten julklapp till alla även om de inte brukar dela ut julklappar på julafton. Är det istället 6 januari som de kör julklapps utdelningen på? Vet att det är så i Mexico. Inte lätt att sno ihop en smörgåstårta med tanke på att ni landar på julaftonsmorgon och lär vara rätt trötta efter den långa flighten. Du får satsa på sillen och sådant i mellandagarna och sedan ta igen lite av julmaten då ni är i Sverige. Jo jag är nöjd med priset även om det känns dyrt. Det är ju ändå toppen att faktiskt hitta biljetter i högsäsong som hamnar under 1000 dollar per man. Jag hoppas du får en riktigt bra jul hos O i spanien även om det kommer att bli en annorlunda jul. Visst hade ni provat att fira jul på egen hand i PR något år också? Även om det var nice så kan jag tänka mig att det blir än mindre julkänsla om man inte har familjen kring sig vare sig från den ena eller andra sidan och dessutom befinner sig i ett tropiskt klimat.

Katarina, det är som sagt förvirrande att det kan skilja så mellan priser och olika sökmotorer. Men det verkar stämma att det blir billigare tidigt på morgonen som du säger. Jo det är helt klart dyyyrt att flyga hem under både jul och sommar. Men jag får väl vara glad över att jag ändå kommit undan med hyggligt pris och inte behövt betala lika mycket som ni gör. Är det även samma pris till sommaren för er?

Kul att ni kommer att fira T-giving med familjen i Kalifornien i år. Det låter jättemysigt och just T-givning verkar vara en riktig mysig högtid om man har familj att fira med. Jättekul även att ni ska flytta till Kalifornien nästa år. Olika delar av USA är så otroligt olika. Jag tror nog att jag hade trivts bättre i längden om jag hade bott på någon av kusterna istället.

Tack för att du håller tummarna och hoppas på det bästa. Det lutar åt att det trots allt inte blir studier för min del. Det verkar väldigt kärvt med jobb om man gått just den utbildninge. Det verkar iallfall inte vara de ställen och den typen av jobb jag helst vill ha. Skulle jag istället plugga till dietist så skulle jag inte kunna tillgodoräkna mig något av mina tidigare studier. Jag har funderat noga över för och nackdelar samt den eknomiska sidan av det hela och kommer nog att rikta in mig på jobb istället. Håller på och söker de jobb som dyker upp allt eftersom inom mitt eget fält. Ha det gott och trevlig helg.

Millan, usch ja det är inte kul att behöva lägga så här mycket pengar på flygbiljetter. Jag kommer ihåg att du tog upp det för ett tag sedan att det skulle bli rejält dyrt för er. Dyrt med tanke på att ni inte bor så himla långt bort. Är det för att du får betala för båda barnen nu eller är det bara så att priserna höjts betydligt på sistone? Vad skönt för era vänner att det äntligen ordnat sig med deras flytt. USch inge kul att behöva förlora en massa pengar på besiktningar och sedan inte ens få huset. Det sättet man visar hus på i Sverige uppskattar man nu också för det är ju mycket mer praktiskt även om folk där ibland kan beklaga sig över att de måste hålla ordning och städa så är ju det inget alls mot vad man måste både här och i England. Att det sedan tar så himla lång tid att få huset sålt innebär ju ett evigt plockande, torkande och dammsugande. jag hoppas det inte är någon visning idag för igår städade jaglite.

Marianne said...

Nu har jag läst ikapp hos dig. Så trist att husförsäljningen gick i stöpet! Nå, bättre lycka nästa gång, och man kan ju hoppas att de som vill ha ert hus och har besiktigat hittar en ny köpare till sitt.

Skönt i alla fall att er resa är bokad och klar nu. Jag fattar inte heller att det kan vara så olika priser, särskilt när det är DYRARE direkt hos leverantören, så att säga. Jag tycker det är ett otyg och inte alls det som är meningen med fri konkurrens, det är tvärtom bara förvirrande för kunden.

Mängder med fantastiska bilder som vanligt.

Kramar!