Saturday, November 14, 2009

Plus och minus med vårat hus i Alabama

För varje boende man går igenom så får man viktiga insikter i vad som är bra och vad som är mindre bra. Vad man gillar och vad man ska se upp för inför nästa hem. Anne skrev nyligen om sina plus och minus med sitt hem och jag tänkte nu ta upp några av dessa med vårat hem. Vi vet ännu inte om husköpet kommer att gå igenom men det verkar rimligt att det skulle göra det denna gången och då kommer vi ju hux flux att behöva flytta. Nu när det verkligen börjar bli verklighet så känns det plötsligt konstigt nästan. Jag måste säga att det är en rad blandade känslor jag känner. Hade vårt hus blivit sålt för ett halvår sedan hade jag känt mer ren lycka men nu när jag ändå har tagit mig igenom en tuff period och faktiskt försonats med södern och Alabama på ett nytt sätt så är det med tudelat hjärta jag kommer att lämna detta hem. Vi har nu bott här i nästan 3.5 år. Det här huset är stoooort, det är faktiskt på tok för stort för oss. Det är jobbigt att ha för liten boyta men det är också inte heller bra att ha för stor boyta har jag lärt mig. Ekonomiskt sett är det dumt att ha en massa boyta man inte utnyttjar och sedan är det en hel del jobb med underhåll och städning i onödan. Det här huset har ju 270 kvadrat boyta och ytterligare 130 kvadrat biyta att hålla ordning på.

Jag gillar våran öppna spis och att nästan alla hem här i USA har just öppen spis. Det är mysigt och trevligt. Jag tycker om att hänga julstrumporna här ovanför spisen så som man gör i USA. Vi har ju tur som faktiskt kan elda med riktig ved i våran spis. Många spisar är ju konstgjorda och man har endast en gaslåga som brinner i lite faketrä.Däremot tycker jag mindre bra om den ganska branta smala trappan mellan garaget och entréplanet. Tyvärr använder vi väldigt sällan våran ytterdörr för man kommer med bilen som man kör direkt in i garaget och sedan går man uppför den här trappan. Därmed blir trappan även skoställ för då man kommit upp för trappen måste man annars vända och gå genom hela hallen med sina smutsiga skor för att ta av sig dem vid skostället som står vid riktiga entédörren. Dessutom är det ganska tungt att släpa mycket då man varit och handlat upp för den här trappan.Jag gillar inte heller våra amerikanska fönster. Dels gillar jag inte att de har spröjs. Det ser jättefint ut men det är ett helvete att försöka rengöra. Jag gillar inte heller att man drar amerikanska fönster uppåt. Dessa fönster är så tröga att försöka dra upp att man nästan gör illa sig varje gång man försöker. Men det är mycket sällan vi har öppet fönster pga av klimatet och inte heller har vi några mygg eller insektsnät för fönstrena vilket skulle behövas.Men jag gillar våra hyfsat stora klädkammare. Vi har dessutom gjort oss av med de vanliga trådhyllorna som oftast ingår i amerikanska hem. Amrisar hänger oftast sina kläder istället för att förvara dem vikta. Men vi köpte hyllor på IKEA som vi satt in. Dessa kommer vi ta med oss då vi flyttar ut.


Jag gillar vårat stora badrum som hör till master bedroom. Det jag verkligen gillar här i USA med amrikanska hem är att nästan varje sovrum har ett eget privat badrum. Här på nedervåningen så finns alltså vårat stora sovrum och sedan finns det ytterligare en liten gästtoa. Jag tycker det är otroligt skönt att få ha en egen toalett som man inte delar med andra i huset förutom med maken.Men gud vad jag svär över kranarna vid handfaten. Det måste ju vara någon karl som aldrig städat ett badrum som designat denna konstruktion. Det syns kanske inte på bilden men det är så himla svårt att skrubba och göra rent kring dessa knoppar och speciellt kring och under själva kranen.

Jag tycker om det stora fönstret i badrummet som släpper in mycket ljus. Jag gillar att det finns både badkar och dusch även om jag inte gillar modellen på det här badkaret med trapporna.


Något jag VERKLIGEN kommer att sakna jättemycket är vårat stora skafferi. Shit vad med grejer vi har här. Jag som gillar att laga mat har ju självklart ett välfyllt skafferi. Jag skulle vilja ha ett sådant här skafferi hemma i Sverige också men det blir nog svårt att hitta eller ens få plats med. När vi först flyttade in trodde jag aldrig att vi skulle lyckas fylla detta skafferi. Nu kan jag tala om att det är välfyllt.Däremot gillar jag inte denna sidebyside kyl/frys och jag gillar INTE ismaskinen. Den är rätt onödig och ta alldeles för mycket plats i frysen. Vi har därför även en boxfrys nere i källaren så att jag ska få plats med allt. Men jag tycker om att vi har en riktig och separat tvättstuga även om utrymmet här inte är så stort. Jag ÄLSKAR våra enorma tvätt/torktummlare. De kommer jag att sakna så mycket i Sverige. I dessa kan man lätt få in 10 kg tvätt med en gång. Här behövs det inte köras maskiner varje dag.


Jag gillar de både stora och djupa diskhoarna som finns i köket. Det underlättar verkligen då man ska diska större plåtar och kastruller.


Jag tycker mycket om både våran gasspis och att man har ugnen och micron i ståhöjd ovanför varandra. Däremot är jag inte så förtjust i rostfrittstål. Det blir så lätt kladdigt och det är svårt att hålla rent och snyggt. Granit bänkarna gillar jag jättemycket. Tycker det är toppen att direkt kunna ställa av varma grytor på dessa ytor. Gud vad jag kommer att sakna mitt kök inser jag. Det här är det bästa köket jag någonsin haft.Den här lampan i matsalen är jag inte så förtjust i. Här är det tradition att lampor och gardiner följer med hemmet då man köper det. Man ärver alltså förra ägarens uppsättning av dessa. Gardinerna som följde med hemmet tog vi bort allihop illakvickt för de passade inte oss i smaken alls. Den här lampan tycker jag är ganska ful men den har fått hänga med ändå.Jag gillar att det är högt i tak i entreén. Det ger verkligen en luftig känsla. Det stora fönstret ovanför ytterdörren släpper in mycket ljus så det blir verkligen ljust och vackert.

Jag inser att det är mycket jag kommer att sakna då vi lämnar det här huset. Inte bara huset utan även våra goa grannar. Det känns kul att ha bott i ett jättestort hus nere i södern även om huset egentligen varit på tok för stort för oss. Vi har inte ens haft möbler till alla rummen.Vi har bott otroligt bra i det här huset medans vi bott här. Nu när vi flyttar kommer vi att försöka hitta en mindre lägenhet medans vi bor kvar här tills dess att jobb är fixat i Sverige. Men tanken är att försöka spara pengar på boendet och bo mindre under den perioden som är kvar. Något extrarum ska vi dock ha för att kunna förvara kartonger med saker som är packade men som vi inte kommer att packa upp. I nästa boende kommer jag också kolla trädgården ganska mycket. Se vad det finns och hur mycket jobb det kan tänkas ta. Jag ska inte ha massvis med tallar som barrar som attans iallfall.

Jag som gått och väntat och väntat på att få det här huset sålt och nu håller jag på att få separationsångest. Ibland begriper jag mig inte riktigt på mig själv alla gånger. Det är väl bara så att man uppskattar aldrig det man har riktigt till fullo förräns man blir av med det. Men defakto är att det här huset är på tok för stort för oss. Det blir bäst och smartast att vänja sig vid mindre yta.

18 comments:

Anonymous said...

Ni har verkligen ett riktigt fint hus. Har alltid gillat det när du tidigare visat lite bilder.
Vackert utvändigt och köket ser otroligt ljust och fint ut.Kommer ihåg tidigare bilder från köket. Förstår att känslan är tudelad när ni ska lämna detta. Att det är onödigt stort kanske underlättar det hela lite. Skafferiet är en dröm, kanske något att ta efter.
Är också så förtjust i de generösa badrummen.
Lycka till med husförsäljning, lägenhetsletande och, i sinom tid, flytt.

Inger said...

Hej igen, jag skrev nyss och det står Anonym trots att jag fyllde i mitt namn, Inger. Spelar inte så stor roll men jag förstår inte varför det blev så.
Hälsningar Inger

Desiree said...

Inger, tack så mycket. Jag inser mer och mer hur mycket jag ändå gillat det här huset även om det är på tok för stort. Skafferiet är som sagt en riktig DRÖM för någon som är matlagningsintereserad som jag är. Shit vad ska jag ta mig till utan mitt skafferi känner jag redan nu. Jag tycker mycket om vårat stora badrum också. Det är verkligen stort, ljust och luftigt. Tack, jag hoppas att det ordnar sig någorlunda ok med flytten. Hade glömt hur mycket jobb det är bakom varje flytt.

Marie said...

Men det är väl så, man längtar efter det man inte har! Nu när huset är sålt inser du helt plötsligt vad som är bra med huset! Jag visste att ert hus var stort, men inte så stort! 270+130 är verkligen enormt! Sånt hus skulle jag vilja ha! :) Men kan tänka mig att det tar tid att städa o fixa.

Så som du har skrivit det så är det ju mer plus än minus, så jag förstår att du kommer att sakna ert hem i södern!

Lisa said...

Tips till rengoring av kranar, som jag sjalv anvander mig av: Hall lite vatten runt kranen, hall ut VimCream runt, lat verka en stund, borsta med tandborste, skölj. Vips ar allt rent o snyggt!!

Vilket dromhus, allt ar perfekt tycker jag utom storleken..

Ninni said...

Wow! Vilket hus! Vilka ytor. Jag förstår att du kommer att sakna köket. Ett sånt skafferi måste ju vara en dröm att ha. Vi har gjort ett skafferi i vårt gamla kök här hemma men jag lovar att det inte är ens en tredjedel så stort. Gasspis och granitskivor fick jag också smak för i Brasilien. Kanske kan den drömmen uppfyllas någon gång...
Visst är det så att inte förrän det är allvar man inser vad man har. Vi ska ju försöka sälja vårt hus och flytta till en lägenhet under nästa år. Just nu längtar jag nästan men säkert kommer jag att få samma känslor som du. Vi har bott här i 23 år och renoverat allt minst en gång :)
Hoppas husförsäljningen går i lås och att ni hittar en fin lägenhet att flytta till. Det blir säkert jättebra det också.
Må så gott!
Kram Ninni

Desiree said...

Marie, jo det är rejält stor och det känns kul att ha provat på att ha bott i ett sådant hus någon gång i livet iallfall. Men det har varit en hel del att städa och fixa. En hel del jobb men underbart då vi fått gäster att kunna ge dem en hel våning åt sig själva.

Lisa, tack så mycket för tipset. Det lät verkligen som ett bra tips och det ska jag ta och prova.

Ninnie, på något sätt får jag försöka vänja mig av med att ha just ett sådant stort skafferi. Alla boenden har väl sina för och nackdelar. Jag tror nog att du kommer att ha tudelade känslor den dagen ni lämnar huset även om du också längtar. Men förhoppningsvis blir det bra när det väl är gjort och avklarat. Man har ju ändå funderat rätt noga innan och jag tror att man vet med sig att det är rätt grej man gör och rätt beslut man fattar. Ha en bra dag.

Kram

Anne said...

Det är alltid så himla roligt att titta in hos dig, titta in hos folk och se vad de har, vad de tycker om, inte tycker om osv. Superkul inlägg Desiree!
Jag förstår verkligen att du uppskattar skafferiet, det ser ut som en dröm. Jag blir riktigt avis. Det är ett problem vi har och ett sånt problem tenderar ju att bli bara värre ju längre man bor, desto mer skafferiutrymme behöver man. Vi förvarar en hel del på golvet i kapprummet/garderoben för ytterkläder (den har en stängd egen dörr). På golvet där blir det att ha vissa storpacksgrejer från Costco eller som t.ex. nu julmust från Ikea med mera. Inte praktiskt direkt men vad gör man...
De stora tvättmaskinerna är ju verkligen så bra och uppskattade, något jag reflekterade över i september då jag var hem och tvättade där. Ingenting fick ju plats i en maskin....
Stora, dubbla diskhoar. Japp, även det håller jag med dig om att är jättebra.
Däremot så älskar jag ju min ismaskin...har förstått det sen tidigare att du inte riktigt är vän med din. Den tar ju helt klart upp dyrbart frysutrymme, det gör den. Men ändå, jag gillar den och använder den flera gånger varje dag så jag skulle nog ha svårt att klara mig utan den. Man alla är vi olika!!!
Kranarna, de runda, vi har förvisso inte sådana nu men jag vet precis vilken sort du menar (vi hade såna i vårt första boende här). Som du säger rätt opraktiskt vid städning.
Er öppna, "riktiga" spis är så fin. Den förstår jag du gillar. Som du skrev så är de ju många gånger fejkspisar med gaslåga som gäller (vår är en sån). Det ger ju inte alls samma känsla och stämning, helt onödigt med en sån där fejkspis. Vi använder den aldrig.
Visst är det underbart och så bra med intilliggande master bathroom till sovrummet. Det är nog en av de saker jag gillar allra mest med typiska amerikanska hem, att man så ofta har de lösningarna.

Jag kan absolut förstå att det är med dubbla känslor du ser ett avsked av huset, man är ju så ibland. Även om det är nåt man velat så länge, sen när det väl händer reagerar man ibland "konstigt" och med dubbla känslor.
Kram kompis!

Annika said...

NOG har ni det vackert, Desiree!!
Ett sådant hus som jag skulle vilja ha!!
Jag tycker nästran allt är positivt i ert hus, förutom att det är för stort, även för min familj...
Men resten...
Aaaaww....
jag tar ditt skafferi any day of the week!! Jag tar ditt kök!!
jag tar ditt matrum!! JAG tar allt!!
Vi har ju två öppna spisar, men vi använder dem aldrig...Törs inte pga att skorstenen är i trä och det har inträffat bränder hos grannar som har likadan modell som vi...
Badrummen i USA är lyyyyxiga!!!
Gillar starkt!!
GILLAR!!!

en hemflyttande svensk kompis sa:
Så lyxigt som man bodde i USA kommer man aldrig ngnsin att bo igen...

Sant...

Mkt plast och mkt fusk i byggena, men attans så tjusigt det är...

Desiree...
Peter och jag undrar liiiiiiiiiiiiiiiiiiiiite hur det går med jobbet i DC.
Vi tycker liksom att det vore så in i bomben KUL om ni flyttade hir...

:-DDDD

Kramar!!

Christoffer said...

Som så många sagt är det både positivt och negativt som kommer fram när man flyttar.
Men ni kommer säkert (hoppas jag) att tänka tillbaka på det hela med glada minnen och leende på läpparna, med all den tid ni tillbringade med besök, grannar och hur skafferiet fylldes upp med godsaker ;)

och vem vet, ni kanske bara flyttar er ngr 100mil bort till en större stad med bättre flygförbindelser.

Haha, jag förstår om du verkligen komma fästa blicken på trädtopparna i kommande trädgård för att se att det inte är barr där, jag har inte haft anledning att kratta barr men kan tänka mig att det är mkt värre än löv.

Keep the hope alive.

annebelle said...

Åh, det där skafferiet och tvättmaskinen skulle jag vilja ha! Vårt hus vi bodde i förut var 280 kvm + hel källare och vind, det blev övermäktigt att underhålla och hålla snyggt och städat. Nu bor i vi 200 och allt är nytt, underbart. Hoppas ni hittar något fint och grattis till att huset verkar säljas..Men jag förstår din separationsångest.

Anna, Fair and True said...

Hur kommer det sig att det blev så stort? 270 kvadrat + boyta är ju MASSOR! Fast det är väl ett litet hus i USA hihi!

Förstår att ni kommer sakna det även om ni inte utnyttjat huset helt. Öppen spis skulle jag verkligen vilja ha! Och walk-in closet! En dröm! Jag tycker man får bättre översikt då vilket gör att man faktiskt använder fler kläder.

Lyx med ett badrum för varje rum också! Antar att det blir en del kvadratmeter där. Håller med om att det är svårt att göra rent kring kranarna. Tror ofta vattnet i USA är mer kalkrikt också och det är ju svårt att få bort.

Vad härligt med ett badkar vid fönstret! Men trapporna är väl bara fina! Du kan ju sett en massa värmeljus i trapporna.

Ett sådant där skafferi skulle man ha också! Vi har också rostfritt och håller med om att det är svårt att få det rent och inte flammigt eller repigt.

Det är ganska ståtligt med sådan där stor entré ni har som går hela vägen upp.

Håller tummarna ändock att ni får det sålt!

Desiree said...

Anne, kul att du gillade inlägget. Jag hakade på dig här kompis. Jag kommer att få göra så som du gör då jag varit på Costco och ställa saker på golvet och vara kreativ och hitta på alternativa förvaringsutrymmen. Jag känner redan att jag kommer att sakna detta skafferiet så himla mycket. Tvättamskinerna är toppen. Som tur är kommer vi att kunna ta med oss detta till lägnhet som man hyr. Dina maskiner såg också så himla fina och moderna ut så jag förstår verkligen att du gillar dem mycket. jag kan förstå att du inte andvänder öppa spsien så mycket. Men ibland kan det kanske ändå ge lite myspys känsla. Det finns ju så många olika varianter av fejk spisar vissa är ju bättre medans andra är sämre. Det var som sagt så himla kul att kika in hos dig att jag hakade på och dessutom kändes det aktuellt att summera ihop lite plus och minus då vi kanske står inför flytt nu inom kort.

Annika, tack så mycket :-)
Jo nog har vi haft det bra och varit väldigt priviligerade i våran boendestandard här. Vi kommer nog aldrig att bo så stort som vi bott här. Känns fåningt och kanska dumt egentligen att ha så pass stort att ett rum står tomt och har stått tomt hela tiden.

Jag vet inte riktigt hur det gått med Washingtonjobbet. C har iallfall ännu inte blivit kallad till någon intervjuv. Jag vet inte ens om sista ansökningsdagen har passerat. Jag skulle verkligen inte ha något emot att få bo där några år. Tvärtom hade det varit jäkligt nice speciellt som du bor där!

Christoffer, du har såååå rätt så! Visst är det så som du säger att vi kommer tänka tillbaka på detta hus med ett leende framöver. Man tenderar ju att glömma de sämre sidorna med tiden också. Kanske har du rätt i att vi inte alls vet vart vi hamnar. Jag har lärt mig vid det här laget att aldrig säga aldrig om någonting. Just nu håller jag alla dörrar och mjöligheter öppna. Who knows vad som ligger i våran framtid härnäst.

Annebelle, kul att du också har fått prova på stora ytor. Men så sant så att det blir faktiskt övermäktigt att hålla rent och snyggt. Det är ofta så att hela våra lördagar går åt till sysslor i hemmet och trädgården och annat praktiskt som man inte hinner med under veckan då man jobbar. Men jag är jätteglad att jag har fått chansen att få bo i ett sådant här hus någongång i mitt liv.

Anna, jaa du, vet inte riktigt vaför det blev så himla stort. Jag tror att det blev så av flera skäl. Dels var vi naiva och trodde att här skulle vi bo i minst 5-10 år. Sedan är det relativt vanligt med stora hus här nere i södern. Vi betalade faktiskt mindre för det här huset än våran trea på 90 kvadrat som vi hade i Solna innan vi for till USA. Man får mycket hus för pengarna här nere i södern. Dessutom ville vi ha gott om plats för gäster som kom från Sverige.

Du har helt rätt angående vattnet här. Det är extra kalkrikt här i just B-ham och det gör det inte heller lättare. Tack för att du håller tummarna och jag får nog vara kreativ och hitta på lite lösningar till framtida skafferi till nästa boende känner jag.

Anonymous said...

Er öppna spis och skafferiet är nog mina favoriter från ert hus!! Jag kan hålla med om att ett hus kan bli för stort - det blir liksom inte mysigt om det är för utspritt och man måste nästan ha radiokontakt för att kunna prata med varandra från ena ändan till den andra.
Jag förstår inte amerikanernas obsession med badrum dock, ok att det är praktiskt att ha ett master bathroom men lika många badrum som sovrum?? Det är ju bara så mycket mer att städa!!! Min au-pair familj hade tre badrum + en toalett när jag var au-pair men sedan flyttade de och i det nya huset hade de FYRA badrum på FYRA personer. Tur att de skaffade städerska ;-)

Katarina said...

Trevligt hus ni har!

Visst lär man sig verkligen vad som är viktigt till nästa bostad,,efter ett antal förflyttningar.

Jag har alltid också bott stort, 280 kvm samt 140 kvm i biyta i Sverige, ett gammalt kulturhus. Att nu bo i ett modulhus på 150 kvm. ska erkännas känns både torftigt och utan själ i huset, men här kollar man in säkerheten extra.

Huset min make har kvar i CA är stort och modernt men det saknar själ, tycker jag. Ert hus är trivsamt..

Hoppas någon annan också tycker det så att ni får flytta hemåt.

Desiree said...

Petchie, ja öppna spisen är jättemysig och härlig. Vi har ofta suttit där framför den och eldat med riktig ved. Skafferiet verkar som om de flesta gillar riktigt mycket och jag älskar det där skafferiet. Känns underbart att kunna få plats med så mycket och kunna öppa upp dörrarna ordentligt och få en bra överblick. Kan hålla med dig om att det faktiskt kan bli för många toaletter i ett amerikanskt hem. Alla sovrumen behöver ju inte ha sin toa. Vi har ju 3 1/2 toaletter i det här huset och jag städar i princip bara våran stora som hör till vårat sovrum och lilla gästtoan här nere. De andra toaletterna använder vi inte ens så de ser jag bara till att spola rent i då och då. Städar dem då vi ska få gäster eller något sådant men inte annars.

Katarina, det stora gammla huset ni hade lät helt underbart. Jag förstår till fullo att det kan kännas lite som platt fall att sedan hamna i ett modulhus även om det säkert är ett jättefint hus det också. Hus kan absolut bli opersonliga och stela ibland. Men jag tycker att att vårat hus även om det är rejält stort ändå har en mysig känsla. Här nere i södern är det här inte något jättehus på något sätt. Det finns gott om hus som är större. Det är många som kommit och kollat på det här huset som tyckt att det varit för litet eller har sagt att badrummet som hör till master bedroom varit på tok för litet. Själv har jag ju svårt att riktigt fatta det men så kan det vara för vissa.

Marianne said...

Visst är det så att man börjar sörja allt det bra man har precis när det drar ihop sig till flytt! Det är samma sak för mig, men fördelarna är så övervägande att jag bara stänger igen om det jag kommer att sakna.

Ni har så himla fint hus och ni har inrett så fint också. Det där skafferiet är ju rena önskedrömmen, jag ska lägga det på minnet för den dag vi får ett alldeles eget, ägandes, hus.

Gasspis och granitbänkar vill jag aldrig mer vara utan. Det är det bästa man kan ha. Och snyggt är det också - eller kan vara eftersom våra nuvarande är alldeles för prickiga för att vara snygga. Våra nya blir svarta, har jag för mig.

Och det där med storleken känner jag igen. Vi har också cirka 300 kvm just nu, alldeles för mycket för två personer om man inte har ständiga övernattare och stora partyn hela tiden. Det ska bli så skönt att bli av med cirka 100 kvm i nya. Men trappor kommer vi att få fler. Bra för motionen, men det kommer att bli tungt att bära upp all mat två trappor upp!

Hoppas nu att ni får sålt och ett nytt jobb på g om jag förstår saken rätt på Annikas kommentar! Ja DET hade ju varit roligt om du fick bo i DC ett tag!

KRAM och lycka till med husförsäljningen!

Desiree said...

Marianne, tack så mycket. Jag hoppas att jag framöver i mitt mer permantenta boende vart det nu blir kommer att kunna ha både gasspis och granitskivor för det är ju underbart. Ja du har ju också bott stort så du känner igen problematiken med att bo för stort. Jag förstår att du tycker att det ska bli skönt att flytta till något mindre. Ja låter som du kommer att få motion alla gånger i de där trapporna.Mindre kul däremot att behöva gå trapporna med tunga matkassar som du säger. Men hoppas att det funkar någorlunda ok ändå. Ha en fin dag.