Tuesday, November 17, 2009

Thanksgivning nästa storhelg nästa vecka

Amrisarna firar förvisso inte advent men däremot så firar de ju sin absolut största högtid i slutet på november som är Thanksgivning. Efter att ha bott här i några år nu så har jag lärt mig att denna högtid är viktigare och större här än till och med julen. Det är nog så att Thanksgivning är lika viktigt som familjehögtid här som julen är för oss i Sverige. Detta är en högtid då man umgås med familjen, det är den absolut största resehelgen i USA (man ska gärna undvika att flyga om man absolut inte behöver då priserna skjuter i höjden och det är väldigt mycket folk ute på resande fot). Det är också helgen som har den längsta ledighet med hela fyra dagar i stäck om man räknar i lördag och söndag.

Thanksgivning firas väldigt traditonellt med speciell mat som består av Kalkon, potatismos, suffing till kalkonen, tranbärssås, lite olika grönsaksrätter samt pumpapaj. Som utlänning och gift med en svensk och utan familj här så tycker jag att den här högtiden är lite svår. Den verkar himla mysig men det är som sagt svårt att ta den till sig då man inte har någon djupare förankring i den och inte heller har någon att fira den med. Jag och C har ju tidigare år satsat på att se till att åka iväg någonstanns då det är den längsta ledigheten i sträck. Det börjar alltså bli hög tid att börja plannera någon lite tripp. Då man helst vill undvika att flyga så har vi satsat på olika resmål dit man kan åka med bil. I år blir det vare sig något firande eller någon resa. Just nu lutar det fortfarande åt att det bli packande av flyttkartonger i rasande tempo.


Något riktigt tradtionellt till T-giving kan tex vara följande som jag såg i senaste numret av tidningen Southern Livning, Maple-Pecan Sweet Potatos. En rätt där huvudingrediensen är sötpotatis. Den lagas i ugnen som en gratäng med smör, grädde, sirap, vaniljextarkt, kanel, ägg och toppas sedan med marshmellows och hackade pecannötter. Om du trodde att det här var en efterrätt så trodde du fel för det här är ett tillbehör eller sidorätt till övriga huvudrätter. Jag hittade en bild på den (här ovan). Det är därför man alltid ser marshmellows som ligger brevid potatisarna då man är och handlar vid den här tidpunkten på året.

Vill ni istället laga en riktigt god och enkel efterrätt så prova denna som jag gjorde i helgen. Jag kan verkligen rekomendera denna enkla kaka. Den snor man ihop snabbt och smidigt. Det går att variera en hel del och den har en seg och god konsistens på ovansidan. I orginalreceptet så fanns det ingen frukt med men jag bestämde mig för att lägga lite äppelskivor i botten på formen. Man kan självklart köra med någon annan frukt eller med bär eller bara kakan som den är.

1 ägg
1.5 dl socker
1.5 dl mjöl
0.25-0.5 dl mjölk
0.25 dl hackad mandel
1 msk pärlsocker
25 gram margarin eller smör
Sätt ugnen på 175 grader celcius (350 F). Vispa ägg och socker poröst och fluffigt. Rör ner mjölet. Häll ner en skvätt mjölk. Smöj en form och lägg frukt/bär i botten. Häll över smeten som är ganska trög och tjock i konsistensen. Strö över pärlsocker och mandel. Skiva till sist över smöret ovanpå smeten och ställ in i ugnen och grädda i ca 35 minuter.

12 comments:

Victoria said...

Mmmmm, kakan ser jättegod ut! den ska jag minsann prova med äpplena jag köpte igår. Kram!

Saltistjejen said...

Vilket supersmarrrigt recept!
Ska jag spara.
Stor kram!!!

Desiree said...

Victoria, lätt och jättegott som sagt.

Saltis, perfekt recept för en stressad småbarns mamma som dig om du ska bjuda på fika någon dag på jobbet eller ha litet kalas hemma.

Marie said...

Jag tycker thanksgiving verkar vara en så mysig helg! Förstår inte varför halloween spridit sig till Europa men inte thanksgiving! Jag tycker om tanken bakom den här högtiden, att man ska vara tacksam för det man har. mysigt! Men förstår att det måste vara svårt att fira den när man inte har någon större familj i närheten!

Jenny said...

Jag håller helt med Marie, jag skulle gärna ha "importerat" thanksgiving till Sverige. Det verkar så mysigt! :) Och god mat, fast blanda marshmallows och sötpotatis tror jag att jag står över...

Desiree said...

Marie och Jenny, jag håller med er båda två och tycker att T-giving borde vara något man kunde introducera i Sverige. Den är mysigare än halloween. Fast jag tror att julen hemma funkar för oss som T-giving gör för amrisarna här.

Christoffer said...

När vi ändå snackar tradiditorner och efterätter (blir riktigt sugen på dem när jag ser dem) kommer jag och tänka på två "nationalrätter" i Alabama och Mississippi.
Moon Pie i Alabama och Mississippi Mud Pie i MS.
Är det ngt du känner till eller har testat? Jag fick sj inte chansen när jag var över. Men enligt recepten verkar de underbart tilltalande.

Annika said...

Det är världens godaste smakbrytning mot kalkonen med the sweet potatoe pie...Underbart gott faktiskt.
Mina svärfldrar kör den varje år!
Och sweet potatoes and mashmallows är en ovanligt lyckad kombo!!!
NU blir jag sugen på Thanksgiving...
Hihi, köpte också cooking light och såg just det receptet som du har här!

Thanksgiving är mysigt, och religionsbefriad...
OCH lång, och viktig...

men att ta den till Europa, som Marie tyckte, skulle inte funka eftersom man firar hur indianerna och engelsmännen bröt bröd ihop på den amerikanska kusten för första gången...

NI kommer att få en busy, busy, busy t-giving!! KUL!!

Kram!!!!!!

Katarina said...

Mmmm, kakan ser god ut! Får kanske prova göra den inom kort..

Thanksgiving,, jag är gift med en amerikan, som absolut ska hem nästa vecka, vilket gör att vi flyger till Kalifornien för Thanksgiving.. För egen del har jag ingen feeling för den helgen,,,

Håller med dig om att det är svårt att ta till sig alla högtiderna,,, Men ser fram emot kalkonen...

Desiree said...

Christoffer, Alabama moon pie har jag inte testat och får kolla upp vad det är. Men Mississippi mud pie har jag testat och är som kladdkaka. Efterrätter kan de ju här i södern då de har en alldels speciell kärlek till det söta.

Annika, ja tyvärr skulle det nog inte funka att ta med T-givning till europa. Hmm så du säger alltså att det är gott med marshmellows till sötpotatisen. Jag får väl ta och testa . Kanske är det gott. Jag gillar själva firandet och högtiden. Den verkar vara så mysig.

Katarina, jag hoppas att ni får en riktigt trevlig T-givning i Kaliforneien. Ja det är ju största resehelgen i hela landet vad jag har fattat. Man ska HEM och man ska fira med familjen. T-givning verkar vara för amrisen så som julen är för svensken.Själva har vi extra lite feeling för den då vi är två svenskar och inte har någon familj här och inte bott här så länge. Det gör inte så mycket att den går bort på packande för våran del.

Anna, Fair and True said...

Jag har faktiskt sötpotatis hemma (fick det i ekolådan) så jag kanske ska göra den där! Njae, nog lite för sött i min smak! :) Jag önskar att vi kände några amerikaner i Stockholm för jag vill gå på Thanksgivingmiddag!

Anonymous said...

mycket intiresno, tack