Friday, November 27, 2009

Thanksgivning Turkey a la Deep South

Jag har fått uppleva en ny sida av thanksgivning i år jämfört med tidigare år då vi varit ute på resande fot. Det är egentligen först i år då vi stannat hemma som jag insett hur lik den amerikanska thanksgivning helgen är våran julhelg. Det är samma stämning. Men också de starka traditionerna kring firandet och familjegemenskapen. Känns som om just thanksgivning bjuder man inte in utomstående utan då är det familjen som gäller. Den där specilla helgkänslan har legat i luften. Denna helgen är defnitivt mer högtydlig och viktig än vad julen är här.


Här är vi ute på promenad med både Millie och Sadie.

Själva thanksgivning afton var väldigt lugn och stillsam. Vi packade och då vi också är hundvakter så tog vi Sadie på en härlig långpromenad kring golfbanan. Vi tog faktiskt också med Millie (Jeff och Liz vovve). Då vi verkligen fick hela golfbanan för oss själva så släppte vi hundarna så att de fick springa av sig ordentligen och vi passade på att springa runt med dem också en hel del och ha kul.

När vi gick hemmåt och det började skymma så smått så kunde man känna doften av kalkon som låg i luften kring bostadsområdet. Jag fick både se och lära mig hur man tillagar just sin thanksgivning kalkon här nere i södern. Här stoppar man inte bara in den i ugen så som man kunde tro. Detta är ju södern trots allt och kan det fritteras så gör man det.

Jeff hade förberett med brännaren och den stora kastrullen ute på garageuppfarten. Där stod också en stor förpackning med jordnötolja. Oljan kryddas och hettas sedan upp till en viss temperatur och sedan sänker man ner fågeln i den heta kokande oljan. Där får den sedan fritteras. Oljan gör att fågeln lagas till snabbt på utsidan och försluts så att den blir saftigare innuti. Jag tyckte det var kul att få se detta och tog självklart fram kameran. Under kvällen kom de sedan med en tallrik in till oss så att vi skulle få smaka. Även om jag inte åt den fritterade utsidan så måste jag säga att insidan och köttet verkligen var gott och saftigt.


Här ser ni hur brännaren såg ut och hur Jeff sakta lyfter ner kalkonen i den kokande oljan med hjälp av en krok och en rejäl träpinne då denna fågel väger en hel del och kokande olja inte är att leka med. Det var verkligen jättekul att få se detta.


Dagen efter thanksgivning är ju i USA den största shoppingdagen på hela året nämligen Black Friday. Då öppnar butikerna redan vid 04-05 på morgonen med stora erbjudanden. Då har redan folk köat i timmar för att snabbt springa in och rycka åt sig de saker de på förhand kollat ut. Black Friday är inget för mig. Vi packade vidare här hemma. Men man kände fortfarande av den där stämningen i luften. Det kändes verkligen som juldagen känns hemma i Sverige på sätt och vis även om butikerna var öppna. Det stora på denna dagen är tydligen fotbollen. Här spelades Iron Bowl och folk satt verkligen bänkade hemma i soffan.


Annars är det väldigt fina höstfärger just nu. Hela thanksgivning helgen har det varit strålande vackert väder med lagom kyla i luften. Det har faktiskt gått hyfsat bra med packandet också. Men oj vad vi har burit kartonger upp och ned för trapporna.

9 comments:

Saltistjejen said...

Vad roligt att ni fick uppleav en Thanksgiving hemma också! :-) Jag ahr en fd kollega vars man kommer från Södern (minns ej exakt varifrån) men hon beättade om just detta sätt att fritera kalkonen på. Det var så de fick kalkon de år de firade T-Giving med hans familj. Hon gillade det dock itne så mycket utan föredrog vad hon tyckte var det mer traditionella sättet. Jag kan dock tänka mig att det blir gott o saftigt kött som du säger. Men skulle nog inte heller äta så mycekt av själva friterade delarna (utsidan) eftersom jag itne rä superförtjust i just friterat.
Hoppas det går bra med packningen och att ni nu har kontroll på det mesta!
kraaam!

Desiree said...

Saltis, ja det var kul att få uppleva en ny sida av just thanksgivning genom att vara hemma i år. Jag blev lite chockad men samtidigt inte förvånad över att de just fritterade sin kalkon här nere. De är ju tokiga i fritterat här så går saker och ting att frittera så gör man det. Men det blir ju som sagt bara själva utsidan som blir fritterad men insidan var bara saftigt och gott och inte flottigt. Hoppas att lillan mår bättre.

Kram.

Anna, Fair and True said...

Friterad kalkon är nog inte riktigt min grej... Men jag är inte förvånad att de friterar den, med tanke på vad du berättat om söderns matlagningstraditioner tidigare.

Annika said...

Det där med att fritera kalkoner f¨r man nog helt tillskriva södern!
The deep south.
Jag tror ingen gör det här. Undrar om det är gott? Förmodligen...I ugn kan ju kalkonen bli ruggigt torr, om man har otur.
Men ugnstekt är ju oftast super så varför ens börja fritera? Fast, lite kul är det ju...
Jo, visst är Thanksgiving jättestor. ALLA firar den ju, och det gör ju att det blir mer en storhelgskänsla också. Julen är ju julen, och alla icke-kristna avstår ju från det firandet, även om de flesta kör julen också. Skillnaden här är ju den att julafton inte är en helgdag, och det kan kännas rätt skumt. Många är ju lediga julafton, men inte alla.
Det är ju bara juldagen som är ledig. Annorlunda.
Vad fick ni mer för tillbehör från Thanksgivingbordet?
Nu är den sköna helgen över, buuuhu!!
Kram!!

Victoria said...

Wow, vad cool att ni fick se "live" hur de friterade kalkonen! Jag har bara sett det på TV, när Alton Brown visar hur man gör på Good Eats. Vi nöjde oss med kyckling i år, en stor kalkon hade vi fått äta på i en månad innan den var slut! ;o)

Desiree said...

Anna, ja man blir som sagt inte förvånad på sätt och vis. ALLT verkar de ju testa att frittera. Hörde talas om någon som fritterat bitar av smör! Låter inte det rent äckligt eller?

Annika, yes detta fenomen är helt klart the deep south. Men det var kul att få se och uppleva det. Det var även kul och mysigt att faktiskt få uppleva en thanksgivning på hemma plan i år, en helt annan känsla.

Marie said...

Vilken härlig stuga på sista bilden, va mysigt! :)

Men fritera fågeln...? Det känns som ett väldigt stort projekt! Kanske därför de bara gör det en gång per året! Men det måste ha blivit gott antar jag! :)

Desiree said...

Marie, ja det röda trädet framför huset var fint. Jovisst är det ett stort projekt att frittera fågeln. Men det går ju trots allt bra snabbare att frittera den än att köra den i ugnen. Jag vet dock inte om de brukar frittera fågeln till jul också eftersom de äter kalkon på sitt julbord. Att frittera den tog mindre än en timme men att köra i ugn tar flera timmar men sedan är det ju en hel del att ta hand om olja och sådant.

Anonymous said...

lart mycket