Tuesday, April 13, 2010

Amerikanska fordon

Detta blir lite av amerikanskt fenomen vilket passar bra så här på en onsdag. Familjen G (Kim och Mike, ja Mike i detta fallet) har köpt ny bil. En Dodge Ram. Detta är ingen liten bil, inte ens i amerikanska mått mätt. Detta är monsterjeepen som heter duga alla gånger. Den är till och med så stor att den inte ens får plats i familjen G´s garage. Den får stå utanför på gatan eller på deras garageuppfart. Vad man egentligen ska med en sådan här till kan man fråga sig. Egentligen är det inte en fråga man bör ställa sig. Här i södern gillar man stora och maffiga fordon. Man har dem inte för att man nödvändigvis behöver dem utan för att det är stort, maffigt och en statussymbol. Enorma bilar är fortfarande både coolt och häftigt här nere. Hos familjen G har det aldrig varit recenssion. Familjen G gillar att byta bil. Mike hade innan denna en fin Range Rover Sport och dessförinnan en BMW 645.

Nya monsterjeepen framifrån. Jag antar att vi får oss en provåkning längre fram om vi önskar. Man kan tycka att det var konstigt att gå från 8 cylindrar ner till 6 men å andra sidan har den här motorn en cylinder volym på 6.7 liter. Inget man kör i Sverige.

Något annat som man också tyvärr ser då det gäller många bilar och fordon här är att de åker omkring med skador från diverse krockar. Här i Alabama finns nämligen ingen bilbesiktning. Så länge bilen rullar och bromsar och sådant funkar så får man köra om kring med sin bil hur bucklig och sned den än må vara. Det är många många fler här som kör mot uppenbart rött. Jag kan bli riktigt förbannad på sådant. Man kan ibland undra om folk är extra färgblinda här men det tror jag inte. När det slagit om till grönt så tar det ett bra tag innan det börjar rulla på och när det slagit om till rött finns alltid de som väljer att inte respektera detta. Även om bilförsäkring är obligatoriskt här finns också en stor mängd förare och bilar som inte har någon försäkring alls. De som därför har försäkring måste också köpa en extra försäkring mot dem som inte har försäkring om man skulle bli påkörd av en sådan förare. Det här är på många sätt försäkringarnas förlovade land.

Ingen liten sak som sagt.

Från ett fordon till ett annat. När det gäller camping så är det vanligast här med en stor husbil istället för tält eller husvagn. RV:s som står för recreational vehicle som de kallas för. Till sin RV har man sedan en vanlig mindre bil kopplad på släp. När man sedan anländer till campingplatsen har man vanliga bilen till att köra omkring med då man vill se sig om på plats eller åka och handla. Dessa husbilar är helt enorma. Här finns flera rum samt dusch och toa samt kök. Man bor bekvämt i sin husbil med de bekvämligheter man behöver. AC har de också. Det är vanligt att man säljer sitt hus då man blivit pansionär och istället köper sig en RV sedan åker man runt i landet för att uppleva sitt land. Eftersom man inte har så mycket semster här så får man istället passa på på äldre dagar.

Så här kan det se ut på en amerikansk campingplats.

Här har vi en äkta sydstats RV. Utanför ställer man upp ett utebord och lite solstolar. Några körde med rutiga dukar på sitt bord och en och annan stor pelargon. Den husbilen till höger här har till och med hängt upp utebelysning eller små partylampor. AC enheterna finns uppe på taket.I en RV åker man både lyxigt och bekvämt.


Något som också är mycket vanligt på dessa RV:s är att man kan fälla ut sidorna på själva husbilen så att man får ännu mer utrymme då mans ställt upp den på plats. Dessa utfällda sidor fäller man sedan in då man ska fara iväg. Självklart har man med sig sin parabolantenn också.

18 comments:

Annika said...

Stora maffiga bilar ja...
Visst undrar man vad de ska ha de där jättetruckarna till? De bor ju itne precis på landet och måste köra på oländiga vägar etc.
Suck.
Inte så mkt miljötänk heller, precis.
Ni måste provköra den, bara för att testa liksom.
RVs ja, det är en grej för sig. Jösses vad stora dessa är.
jag skulle nog kunna tänka mig att ta en lite RV semester över landet...
Hyra en liten mindre RV och dra iväg. Just det, alla har en liten bil kopplad till den, i princip.
HAR ni ingen bilbesiktning???
Jösses, det är ju fan otroligt. Här måste vi kolla våra bilar en ggn om året. Det sitter en stor lapp på framrutan där året och datumet är fullt synligt när det är dags för nästa besiktining. Men,som vanligt diffar allt från stat till stat...
Kram!!

Desiree said...

Annika, ha ha jag håller helt med dig. Men svaret var någon gång då vi frågade att den kan vara bra att ha om man ska "haul some shit". Det är ju dock inte så ofta som jag har sett någon som faktisk transporterar något eller släpar med något på sitt flak i en sådan här monsterpickis som faktiskt skulle kräva denna storleken på bil. En gång fick vi som sagt användning för en annan grannes stora jeeppickis. Det var då vi skulle flytta och behövde transportera våran stora långa stege men annars är det nog mest bara en statussymbol.
Jag skulle också kunna tänka mig att köra roadtrip med en liten RV. Det hade varit riktigt kul. Nej här finns ingen bilbesiktning alls. Jag har förstått att detta med bilbesktning skiljer sig åt väldigt från stat till stat som du säger. Här kör de omrking med alla möjliga krockade och rostiga fordon som ibland känns som de knappt håller ihop.

Kram

Saltistjejen said...

Ja bilkulturen är helt klart annorlunda här än i Europa. Just detta att bilen är som en förlängd del av hemmet på ngt vis. Även när det inte handlar om husbilar eller liknande så är det som om många här ser sina bilar som en del av sina hem. Man tillbringar ju ofta mycket tid i dem också eftersom man på de flesta ställen måste köra bil till allt...
Kram!

Taina said...

Bensinslukare och miljöförstörare...behöver jag säga mer? Inte undra på att de klagar när bensinpriset, som här ligger på 2.93 dollar/gallon, ökar lite då och då.

Jag har faktiskt aldrig varit på en camping här i USA. Nu är ju vi vana campare hemifrån, då jag lurade maken att köpa en husvagn för några år sedan. Vår är en stor med förtält. Dock inget staket eller små lampor. Vi gillar att flytta på oss. Husvagnarna här, som krokas fast på pick upen, saknar förtält och har bara en markis som tak. Dessutom är dessa sk Pop Ups väldigt rangliga. Säger sig självt att allt som ska köras fram och tillbaka och metalldelar inblandade att det krävs ett enormt underhåll.

Håller med om bilar att de ser ibland hemska ut. Jag fick en fråga från Anna, Fair and True en gång om jag hade missuppfattat det där med besiktning och att det bara gällde typ nya bilar. Men det ÄR verkligen så här i CT också. Bilar behöver inte besiktigas. Däremot kontrolleras de regelbundet för avgasutsläpp. Alltid något...

Kram!

Christoffer said...

Ooo, detta är verkligen ett inlägg i min smak, en stor fin bild på en av mina favorit bilar.

Plats både för familjen och ett stort flak där man kan lägga en massa grejer, och man sitter som på en kung. Bilar i sig är ju billigare i USA, men man har ju inte ens råd att tanka den bilen i Sverige :(

Vissa delstater har ju det så att man bara behöver besiktiga bilen när man gör ägarbyte, men kanske inte alla som vill köpa begagnat.

Take Care
Kram

Freedomtravel said...

Kul att se bilder från en amerikansk camping! Man ser enstaka amerikanske husbilar här, men inte så många. De största modellerna känns lite opraktiska på små europeiska vägar.

Men jag gillar den amerikanska idén med slide outs! Praktiskt och bra! Vet inte varför den europeiska marknaden varit så tveksam till dem...

Man får också väldigt mycket husbil för pengarna i USA om man jämför med Europa känns det som. De dyraste husbilarna i Europa är lyxigt inredda, men fortfarande inte så mycket större än standardbilarna...

Marie said...

Herrejäklar! Det var inga små fordon! Den där jeepen måste ju se ut som en mindre buss! Ingenting som jag skulle vilja köra runt i... Känns extremt amerikanskt! :)

Desiree said...

Saltis, ja det är något jag också har tänkt på flera gånger att bilen just är en förläning av hemmet. I bilen gör man så mycket mer än att bara transportera sig. Man tillbringar mycket tid i bilen, äter i bilen, bilen blir som ett extra personligt rum. Här i södern i synnerhet där det inte går att ens ta sig många meter utan sin bil. Bilen är nyckeln till frihet, utan bil här har man ingen frihet.
Kramis.

Taina, yes yes bensinslukare så det heter duga alla gånger. En sådan här bil skulle man inte kunna ha i Sverige av både bensinkostnader och försäkringspremier. Dessutom skulle den reta gallfeber på så många. Personligen skulle jag inte vilja ha en sådan stor bil. Himmel jag skulle aldrig klara av att parkera den ens.Speciellt med tanke på hur mycket mindre p-rutorna är i Sverige. Ah så också i Conneticut så har man ingen bilbesiktning. Vi har aldrig besiktigat våran bil så som man gör i Sverige eller ens blivit kallad till några typer av kontroller. Ett regelbundet underhåll är helt upp till bilägaren.

Kram

Christoffer, my dear friend jag visste att detta inlägg skulle gillas av dig. Detta inlägg är lite till just dig. C har hjälpt mig med vissa detaljer i inlägget och han sa att din kompis Christoffer kommer gilla det här. Yepp sa jag. Det kan nog absolut tänkas bli en provtur i den här. Eller det skulle jag faktiskt gärna vilja. Vilja sitta och känna hur det faktiskt känns att åka i en sådan här bil. Det lär bli en häftig upplevelse som jag ser fram emot.
Kram!

Desiree said...

Marie, yes detta är så amerikanskt som det bara blir. Här hoppar man inte in i bilen man får näst intill klättra in i bilen.
Kram

Anne said...

Det slog mig nu, jag blev nyfiken då du visade en bild på sydstatsflaggan. Hur är det överlag nere i södern, är det vanligt man ser just sydstatsflaggan lite här och där. Det känns som en väldigt exotisk syn för mig. Kanske folk dubbelflaggar, blandat med den amerikanska? Min fördom är i alla fall att sydstatsflaggan nog svajar rätt mycket i sydstaterna, min fördom (som kanske inte är en fördom?) är också att på sätt och vis upplever sig sydstaterna som lite "egna", stolta över just sina sydstater.
RV ja...Sådana ser man ju verkligen massor av, speciellt nu den här årstiden och under hela sommaren. De är ju oftast helt enorma. Jag vet att då vi haft besök så har alla gäster fotat som tokiga från bilfönstret, för att försöka få på bild en gigantisk passerande RV. De ser ut som turnébussar.

Anne said...

En till sak, apropå bilar.
Något jag ser här i mina trakter, och som faktiskt hänt massor på de får åren jag bott här. Det är att man ser mer och mer småbilar, typ Nissan Micra och den sortens bilar. Det blir bara vanligare. Visst, det är ju långt ifrån att vara lika vanligt som i Europa, men mindre bilar syns mer och mer och verkar bli poppis. Toyota Prius är en annan så vanlig bil här, den ser man överallt. Visst, monstertrucks finns ju också. Men de är i minoritet vill jag påstå. Bilparken är säkert rätt annorlunda västra och östra USA kontra södern, southwest och midwest.

Anne said...

Sorry min tredje kommentar....
Apropå bilbesiktning, vi har inte heller nån bilbesiktning och bilar man ser ibland är verkligen så fallfärdiga så man undrar hur de får köra. Men som du skrev, utan bilbesiktning så är det väl ok så länge bromsarna funkar någorlunda ok...
Vad jag är lite rädd för i trafiken, det är påtända och fulla människor. Det kanske är en överdriven rädsla, men man har ju en helt annan kultur för att köra påverkad här. Dels är ju den lagliga gränsen 0.8 promille, dels verkar det vara en mental grej, det är liksom mer ok. Man ser kampanjer "kör inte påverkad" osv men jag har aldrig sett alkotester. Däremot är de helt hysteriskt noga med fartkontroller, de finns överallt. Polisen är alltid ute och kör sina fartkontroller, på såväl highways som småa vägar. Vår väg utanför vårt område är t.ex. bara 25miles på, men här står polisen alltid och kontrollerar. Så just farten verkar man ha respekt för, men däremot tror jag folk kör mer påverkade, vilket jag tycker är läskigt.
NU ska jag inte skriva fler kommentarer.

Desiree said...

Freedomtravel, aha det är alltså slideouts det heter, tack :-)
Ja det verkar ge en hel del. Praktiskt som du säger. Jag har varit inne i en sådan här husbil någon gång där det fanns lite försäljnings ex. De var verkligen lyxigt och bekvämt inredda. Det var inte alls någon husvagnskänsla utan mer som man kom in i en mindre stuga. Jag skulle kunna tänka mig att åka runt i en sådan ett tag mycket hellre än en vanlig europisk husvagn vilket jag inte är mycket för. Men i dessa RVs bor man ju riktigt bekvämt och bra verkar det som.

Anne, ha ha ja det är nog rätta ordet för dessa RVs att de är som en turnébuss snarare än husvagn. Sydstatsflaggan ser man faktiskt lite här och där. Den är inte helt ovanlig. Inte så att man ser den på vart och varannat hus men ändå lite nu och då. Folk flaggar med både sydstatflaggan, amerikanska flaggan och flaggan för alabama här nere. Flaggan för Alabama är nog vanligare att se än sydstatsflaggan.
Lite småbilar ser man ju också här. Toyota har ju tidigare varit jättepoppis (innan skandalen med bromsar osv) men igår såg jag faktiskt en liten smart car (en sådan minibil) här i stan. Man ser också folkwagnsbubblor och lite sådant också. Men det är väldigt mycket stora bilar och pickisar på vägarna. En rätt blandad kompott mellan småbilar och riktigt stora bilar.
Ingen fara alls Anne du får så gärna köra många kommentarer och frågor. Jag håller helt med dig vad gäller synen på alcohol resp fartkontroller. Här kollar de också just farten rigoröst. Här är också max tillåtna promillehalt 0.8 vilket är väldigt högt. Men jag har hört att kör man påverkad och råkar ut för en olycka av något slag eller orsakar en olycka då blir det per automatik den påverkade förarens fel och ansvar. Jag tror inte att det är så många som kör med maxpromille gränsen. Men visst ser man annorlunda på detta med alcohol och körning. Här dricker man några öl eller ett par glas vin och sätter sig i bilen ändå. Bilen är ju enda sättet att ta sig om man varit ute eller på fest. Här finns inte buss eller tunnelbana som alterntiv och det verkar inte vara någon som heller tar taxi.
Det som jag tycker verkar ännu mer läskigt i trafiken än påverkade förare just för att detta verkar vara mycket vanligare är de förare som håller på att messa och sådant i bilen med sina telefoner. Verkar vara hur vanligt som helst.Detta borde förbjudas.

Kraaam!

Katarina på Filippinerna said...

Den var stor den! När kan man behöva den? Oftast kan man ju ha home delivery i USA, om man nu inte behöver den i sitt jobb, köra tegel eller cementsäckar..

Jag är nog för anti till den där stora typen av bilar.

Det kommer nog att ta generationer innan amerikanerna generellt blir riktigt miljömedvetna, eller?

I min amerikanske makes familj hör att jag pratar miljöbil,, säger ingen någonting de mest glor på mig helt oförstående.

Vår fd. granne i USA var en fd. camping människa han hade levt i vagn de senaste 10 åren i Florida och hade svårt att finna ro i sitt nya hem i Georgia där vi var grannar.

Tack för fina bilder!

Desiree said...

Katarina, det tror jag också att det kommera att ta flera generationer för amrisarna att skaffa sig småbilar istället för stora iallfall här i södern. Så ofta handlar det inte om vad man behöver en sådan stor bil till utan man vill liksom ha bara för att den just är så stor. Ha det bra.
Kram

Anna, Fair and True said...

Detta land, alltså! Försäkring mot dem som inte har försäkring :)

I södern verkar de aldrig ha hört talas om miljöproblem... Fast även om man inte bryr sig om det så kanske man bryr sig om bensinkostnaden? Fast era grannar har det väl ändå gott ställt så de har råd. Men ändå, vad ska de ha den till?? "Haul som shit" var ju lite kul svar :)

Anna, Fair and True said...

Inte kul om den lilla smart car'n du såg blir påkörd (överkörd??) av denna inte!

Trillingnöten said...

När jag kom till New York slogs jag av att det var så många nya och skinande bilar. Inte som hemma där man kan se många rosthögar (liksom min egen bil). Dessutom är de större och bredare liksom än den svenska varianten. Jag gillar dem, fast ibland kan jag tycka att de är lite väl vräkiga :)