Tuesday, April 6, 2010

Från tallpollen till biltvätt

Nu fullkommligt yr det gula moln här i Birmingham. Det är tallarna som börjat släppa sitt pollen. Det blir så mycket tallpollen i luften att man bokstavligen ser gula moln som yr omkring. Det lägger sig överallt just nu. Speciellt mycket syns det på alla bilar som bär mörk lack. De förvandlas till gula bilar för tillfället. Tallarna brukar hålla på så här i ett par veckor och sedan lugnar de ner sig och återgår till det normala.

Just nu är våren i full gång. Man hör ett intesivt fågelkvitter varje morgon. De börjar tidigt redan innan det blivit ljust ute. Imorse hörde man gräsklippare på området också för första gången. Nog börjar det nästan kännas som sommar.

Jag passade på att fota våra gammla tallar då vi var hemma hos Kim och Mike. Något jag absolut INTE saknar är just tallarna med både sitt pollen och sina barr samt gigantiska kottar. Oj vad jag har gått och plockat och städat efter dessa tallar. Så skönt att slippa det numer.

Från tallar till biltvätt.Allt tallpollen som yr i luften just nu kräver dock lite biltvätt. Här finns det både gott om automattvättar och gör det själv hallar. I vårat lägenhetsområde finns dessutom ett ställe där man kan tvätta bilen på själv området så det är ju smidigt. Vi brukar annars åka iväg till närmaste biltvätten som ligger i det området som här egentligen heter Lorna men kallas ofta för Little Mexico. Här bor nämligen så många Mexikaner att det blivit som ett eget litet Mexico i Birmingham. Något man kan få här är tripple foam conditioner. Detta är ett tvättskum i tre färger som ska vara någon slags supertvätt. Jag är dock lite skeptisk och känner att jag klarar mig ganska bra utan trefärgat tvättmedel. Alla skyltarna här är skrivna både på engelska och på spanska.


Det är iallfall bra mycket billigare att tvätta bilen här i USA jämfört med Sverige där det är snordyrt att tvätta bilen i automat. Billigaste tvätten här kostar fyra dollar och den dyraste 8 dollar då man kör genom automaten. Något som också finns här då det gäller biltvätt som inte finns i Sverige är manuell biltvätt. Man kan åka och lämna in sin bil där det finns folk som handtvättar den åt dig, putsar, torkar och dammsuger den invändigt åt dig. Men vi har aldrig provat detta. För det mesta så tvättar vi den för hand själva.

Sådna här bilar med denna typ av fälgar är det bara de svarta som kör. Här kan flägarna lätt kosta mer än själv bilen ibland. Du ser aldrig en vit person som kör en sådan här bil. Jag är lite facinerad över dessa dolda kulturregler som finns och som man märker först då man bott på ett ställe under en tid. Detta är inte en amerikansk bil det är en afroamerikansk bil.


Skyltarna är som sagt skriva på spanska här såväl som engelska. Fast för det mesta på många ställen så är det just så att båda språken finns just för att det finns så mycket spansktalande som bor här i USA. Ibland kan man tycka att det kan vara lite väl förenklat för många bryr sig kanske aldrig om att lära sig engelskan just för att det går att klara sig så bra med bara spanskan var man än bor här i USA.


När bilen är skinande ren på utsidan så kan dammsuga den invändigt med doft. Finns flera olika dofter att välja bland. Jag föredrar dock att dammsuga utan doft.

C tvättade faktiskt bilen häromdagen precis men nu när jag tittar ut på den är den helt gul på taket. Det är som sagt mycket pollen i luften just nu.

20 comments:

Annika said...

COOLT att du tar upp detta idag!!
DET är ju ett klart amerikansk fenomen!!
Så skitkul att du skriver om just biltvättar.
Du har rätt; det är skitbilligt att gå till en biltvätt här.
Just fälgarna är komsikt, faktiskt. Nog är det SÅ, det du säger om fälgar och svarta och vissa sorts bilar.
FÖ tycker jag att det r för varmt. Vi hade 33 grader igår, puuust. Och det ska väl bli detsamma idag.
Tycker nog att det kan hålla sig runt 20 grader i april. jag är inte redo för 7 månaders sommaren ännu...
Vill inte dra igång AC:n, nej TACK!!!
Vi har öppna fönster så jag får korsdrag + att vi har fläktar på nätterna.
Men, nog fan är det frestande att dra igång AC:n.
Men inte ÄN!!!
Pollen ja, jag känner av dem nu...Nys, nys...
Här är ekpollen värst just nu.
KRAMAR!!

Desiree said...

Annika, ja det blev lite av ett amerikanskt fenomen till dagens blogg. Jag hajade verkligen till då C sa att en biltvätt i Sverige nästan kunde kosta 500 spänn! Då får man ju absolut gå till en gör det själv hall eller tvätta för hand hemma så länge det är plusgrader. Jag skulle aldrig betala så mycket pengar för en automattvätt. Jovisst är det så att de där bilarna med högblanka stora fälgar körs ALLTID av en afroamerikan. Jag har hittills aldrig sett en vit, eller en latino eller en person med asiatiskt ursprung som suttit bakom ratten på en sådan bil.
Här har det faktiskt börjat bli svalare redan idag. Det ska komma regn i natt och till imorgon ska det sjunka ner mot 20 grader. Håller helt med dig om att det känns mycket mer lagom. Ah så ni har mycket ekpollen just nu alltså. Hoppas att du inte är allergisk eller blir.

Kramis

Livet enligt Jenny said...

Tja fast som svensk kan jag faktiskt korrigera er med att vi har visst folk som handtvättar bilen åt oss... Hmm så det så! ;) hahaha nä men skämt å sidor, även här i gamla gördetsjälvlandet Sverige har vi fått handtvätt. Himla smidigt!! Däremot håller jag med om att det kostar skjortan! Yajks...
Nja de där tallbollarna lät ju inte som nån höjdare, här kommer snart björk.. Tvättade också bilen i helgen men såg att den redan var alldeles grusdammig igen. Suck, snacka om evighetsjobb...
Ha en toppendag!
Kramen

Anne said...

Superkul inlägg, verkligen amerikanskt fenomen det här med alla automatiska biltvättar. Som du säger, billigt är det också. Tycker man ser en biltvätt här och där, det är ju inte som i Sverige där en biltvätt hittas bara på mackar utan här är det ju "egna" små biltvättsställen.
Vad kul och intressant läsa om bilen, fälgarna och vilka kulturella skillnader det finns på vem som kör vad.
Förresten, apropå automatbiltvätt. Vi använder det ofta, är bara nöjda, men fick faktiskt höra av en att man ska se upp lite. Vissa automattvättar är tydligen så dåliga att de repar billacken och skadar bilen. Inte så kul...
Kramis!

Annika said...

Men lord...shit vad dyrt...
aldrig, nej aldrig att jag skulle betala ett sånt pris. No way...
som du säger, här kostar det högst 8 dollar...
Precis som du skrev. meh, galet vad dyrt hemma...
då skulle jag tvätta bilen själv så det bara skrek om det...
Kram igen...

Desiree said...

Livet enligt Jenny, därser man det visst jag inte att man kunde lämna in bilen och få den handtvättad även i Sverige. Det är dock inget jag skulle göra för att det känns för dyrt och onödigt men det är ju bra att det finns för dem som önskar. Pollen är det väl överallt så här om våren. Men just tallpollen här kommer i sådana extrema mängder fast som tur är under en relativt begränsad period.
Kram

Marianne said...

Ja jag minns att du kämpade med de där tallarna och allt bar och kottar. Skönt som sagt att du slipper dem nu. Att de släpper så mycket pollen! Är folk allergiska med sånt pollen också, som med björkpollen?

Här har jag nog inte sett en enda biltvätt. Folk verkar ha handymen som gör allt åt dem, om man inte har en chaufför som sköter om bilarna. Vår bil sköts av kontorets chaufförer, helt och hållet.

Haha, nä, trefärgat skum kan man ju undra om det behövs : )

Kramar!

Desiree said...

Anne, ja precis, det finns massvis av småbiltvättarställen. Där man ser unga killar och tjejer som står och torkar och putsar. Vi kör också med automattvätten då och då här. Oj inte kul om bilen blir repad. Hoppas man slipper råka ut för sådant. Men generellt så behövs ju bilen inte alls tvättas så ofta här jämfört med Sverige där man har snöslask som gör bilen så mycket smutsigare.

Ha det bra. KRam.

Marianne, det är väldigt skönt att slippa tallarna. Jag tror att folk i första hand är mest allergiska mot annat pollen än just tallpollen. Det finns ju så mycket träd och gräs här som jag inte känner till som också har aktiv pollinering just nu. Men nog är det många som är allergiska här också verkar det som.När vi bodde i Nicaragua såg jag inte heller till några biltvättar där hade man också någon handyman som fixade sådant.
Kram.

Desiree said...

Anne, ja precis, det finns massvis av småbiltvättarställen. Där man ser unga killar och tjejer som står och torkar och putsar. Vi kör också med automattvätten då och då här. Oj inte kul om bilen blir repad. Hoppas man slipper råka ut för sådant. Men generellt så behövs ju bilen inte alls tvättas så ofta här jämfört med Sverige där man har snöslask som gör bilen så mycket smutsigare.

Ha det bra. KRam.

Marianne, det är väldigt skönt att slippa tallarna. Jag tror att folk i första hand är mest allergiska mot annat pollen än just tallpollen. Det finns ju så mycket träd och gräs här som jag inte känner till som också har aktiv pollinering just nu. Men nog är det många som är allergiska här också verkar det som.När vi bodde i Nicaragua såg jag inte heller till några biltvättar där hade man också någon handyman som fixade sådant.
Kram.

Fröken Anki said...

haha, jag är också skeptisk till biltvättsskummet, men ibland har man inte så stort val utan måste in i det. Men så länge det går under året så tvättar maken bilarna för hand. Även om det är hyfsat billigt med automat. Men det blir inte lika rent tycker vi!

Låter inte kul med allt pollen. Här har det inte kommit så långt än. Bara körsbärsträd och Magnolia än.

Åsa i memphis said...

Bilen är även en "high rise" när man sätter på förstora hjul på en vanlig sedan... även kallad ghetto bil här i memphis... eller gangsta'...

somsagt, det tog ett tag innan jag insåg att en champagnefärgad sedan med tonade rutor inte var något som "vem som helst" åkte runt med ;)

Och tallpollen finns det i överflöd här borta med. Fast just nu är det någon episk thunderstorm som håller på så min bil borde åtminstone bli blöt och lite mindre gröngul.

Desiree said...

Fröken Anki, jag tror också att bilen blir mycket renare om man gör det för hand. För det mesta så brukar vi tvätta för hand. Händer då och då att vi använder automat biltvätten. Skönt att ni slipper bli täckta av moln med pollen.

Åsa, ah så interessant att lära sig lite mer om dessa highrise bilar med fälgarna. De är verkligen en kategori för sig. Här ska det komma regn också under natten så det borde sköja bort en del pollen och rensa luften lite.
Kram

Trillingnöten said...

Vilka fina vårbilder. Längtar så efter våren som alltid kommer så sent! Jag ser bara snö och kala träd just nu och vad kan kännas mer deppigt? När man vet att våren ligger på lur när som helst, men att det tar sån tid :)

Marie said...

Vad härligt med vår! Jag landade i Sverige igår o här finns det fortfarande snö på sina ställen! Men termometern kryper upp emot 10 gradersstrecket iallafall! :)

Katarina på Filippinerna said...

Ahh, detta med amerikanks biltvätt skiljer sig så mycket från Sverige.

Jag kommer ihåg att bilen våran var ibland helgul på morgonen nör man skulle iväg i den. förra året var det många biltvättar i Atlanta omrpdet som hade stängt pga vattenbrist.

Jo, det ör dyrt att tvötta bilen i Sverige. På Filippinerna tvättar de bilen åt oss medan vi köper mat i varuhuset, praktiskt.

Anna, Fair and True said...

4-8 dollar var ju inte mycket! Tror det kostar 250 kr hemma kanske? Att tvätta på en sådan där tvättplatta kostar mindre, 50-100 kr tror jag. Dvs man gör det själv.

Bra att välja rätt automattvätt dock så att inte lacken repas.

Jag hatar när de tillför lukter. Tycker alltid hotellrummet luktar för mycket när man först kommer dit för att de använt något med dammsugaren.

Millan said...

Det dar med biltvattar ar defintiivt storre har ocksa. Har tror jag att det handlar om att manga inte har nagon uppfart dar bilen star och man kan tvatta den utan de flesta parkerar bilen vid sidan av vagen och dar ar det ju lite svarare att tvatta den utan att bli pakord av andra bilar...

Vi ar lite kassa pa att tvatta bilen faktiskt... far nog bli battre pa det nu nar vi har en ny volvo som glaser sa fint dar hemma :-). Kram

Millan said...

Vilket fint paskfirande ni fick dessutom. Men att ni har sa himla varmt redan nu!! Otroligt!! Jag blir lite avis for vi kunde knappast vara ute i helgen da det var kallt och blasigt...
Lite imponerad blev jag over att ni fick agghalvor pa ert paskbord. Ar det vanligt i USA? I england ar det helt frammande att ata kokade agg pa pasken. De anda agg som ats ar chokladagg.
Kram

Desiree said...

Trillingnöten, jag förstår precis hur du känner för det var samma sak här med kala och trista träd bra länge. Mycket längre än normalt. Så nu känns det underbart när allt väl börjar bli grönt. Nog borde våren sätta igång på allvar snart även i Sverige.

Marie, ja det känns som om det börjar bli lite vår i Sverige nu äntligen med sådana temperaturer. Hoppas att all snön är borta inom kort. Ha det bra i Sverige.

Kram

Katrina, det var smidigt att få bilen tvättad medans man är inne och handlar. Jag hoppas att Atlanta slipper den stora vattenbristen de hade förra året.
Kram

Millan,det blev ett riktigt mysigt påskfirande här på amerikansktvis med våra grannar.Jo det verkar som man kör med ägghalvor här till påsk. Jag såg någon tidining från mataffären också med ett recept på ägghalvor. Sedan är det ju också en massa choklad ägg förstås.
Kram

Anna, Fair and True said...

4-8 dollar var ju inte mycket! Tror det kostar 250 kr hemma kanske? Att tvätta på en sådan där tvättplatta kostar mindre, 50-100 kr tror jag. Dvs man gör det själv.

Bra att välja rätt automattvätt dock så att inte lacken repas.

Jag hatar när de tillför lukter. Tycker alltid hotellrummet luktar för mycket när man först kommer dit för att de använt något med dammsugaren.