Wednesday, April 7, 2010

Skatt på läsk

Imorse tog de upp förslaget om att införa en speciell skatt på läsk här i USA. Jag tror att folk skulle gå man ur huse och det skulle bli ramaskri här i södern om det gick igenom. Skatt på läsk skulle vara mer kontroversiellt än Obamas sjukvårdsreform som nu blivit lag. Det konsumeras oftantliga mängder med läsk här. Läsk här är liksom en vanliga måltidsdryck för både barn och vuxna. Jag vet att man skrivit om detta som ett förslag att även införa i Sverige.

Man vill försöka få ner socker konsumptionen en del iallfall. Just södern har ett extra stort sockerproblem skulle jag hävda. Varför då bara skatt på läsk när det finns så mycket andra onyttigheter frågade de på morgonprogramet. Svaret var att någonstanns måste man börja. Läsk innehåller dessutom INGEN näring alls. Det som ger mest näring i läsken är bubblet. En flottig hamburgare eller pizza ger iallfall en del proteiner, vitaminer och annan näring. Läsk er ingenting. Läsken ger inte heller någon mättnadskänsla (eller en minimal sådan under en väldigt kort period). Förslaget går ut på att dessutom beskatta läsken efter den mängd man konsumerar också. En stor läsk beskattas mer än en liten. Detta för att folk ska börja få upp ögonen för vilka mängder man konsumerar och försöka begränsa sig lite.

Man ska dock inte beskatta lightläskerna. Personligen undviker jag även numer lightläsken för jag märkte att det artificiella sockret triggade ett sådant sötsugsbegär hos mig att det nästan var läskigt. Men än så länge är detta med skatt på läsk bara ett förslag som börjar komma upp till debatt men ännu inget som klubbat igenom. Vet dock inte om vissa stater har infört sådan skatt redan. Men nog skulle det behövas här i Alabama. Skulle ni bli upprörda över en skatt på läsk? Vad tycks om förslaget? Man räknar med att folk får i sig 63.5 Kg rent socker per person och år bara genom läsk här i USA.

16 comments:

Katarina på Filippinerna said...

Intressant förslag! Om amerikanerna är så sockerberoende och storkonsumenter av soda, kan man ju undra om de slutar med soda eller minskar sin konsumtion, enbart pga högre pris...??

Jag tror att samma kampanj i Sverige med högre pris på cigaretter och snus fick en rätt ljum inverkan på försäljningen, iallfall i början.

Hur har reaktionen varit från flaggskeppet Coca Cola?

Trillingnöten said...

Jag tycker att förslaget är mycket bra! Folk är som galna i läsk! Och som du skrev så är det absolut ingen näring. Och folk blir beroende och får abstinensbesvär av att sluta. Inte konstigt med så mycket socker.

Annika said...

Skatta på, säger jag...
Gör slag i saken. Lägg på en häftig skatt. fattar inte att läsk är så vedertaget här.
Det är som du säger, inget nyttigt alls med det hela.
På skolorna här i min kommun får man inte sälja läsk. BRA.
Jag dricker inte mkt läsk alls, men ibland tar jag mig en coke zero, som jag tycker är skitgott. Jag minns det du skrev om att du fick sötsug av light-läskerdrycker. Bäst att låta bli då. Vem vet hur bra det egentligen är med allt det artificiella också?
Chips då? det gör mig galen också, måste man äta chips till lunch? till sin macka??
ÅÅÅÅ, det kan jag inte vänja mig vid. För mig är chips ngt gott man äter ibland...inte en av matgrupperna...
Kramis!!

Åsa i memphis said...

Jag känner mig mer sötsugen efter en diet coke än en cola... men så känner jag av sockret i colan. Jag dricker ju inte läsk eftersom jag blir så hypad av den ;)

Här i Memphis, som i Alabama, dricks det "fritt" läsk på restauranger och det är som att det "är en rättighet att dricka så mycket läsk man vill". Själv undrar jag vad som skulle hända om man fick en liten läsk men en gigantisk vatten varje gång köpte fast food???

Och nej, här borta tycker dom att det är en orättvis skatt som ska straffa fattiga som inte ens kan dricka läsk då.... (samma fattiga som leder fettligan eftersom fried chicken and fries är så mycket billigare än en sallad eller mer rent kött.)

Marie said...

Oj, det var kontroversiellt! På ett sätt bra om det tar ner konsumtionen, men det kan ju samtidigt vara dåligt om staten ska leka "nanny" om vad folk får i sig. Varför inte förbjuda läsk överhuvudtaget isf, om det nu är så dåligt o man inte litar på att folk kan klara av sin hälsa själv?

Desiree said...

Katarina, ja det är frågan och visst är den interessant. Jag antar att man iallafall skulle få folk att reflektera lite över sin soda consumption och ställa sig en tankeställare. Jag tror nog att det skulle kunna funka. Även om de ändå kommer att fortsätta hiva i sig socker kan det ju vara vettigt att börja någonstanns.
Kram

Trillingnöten, håller med dig. Jag tycker också att förslaget verkar bra. Visst finns det socker i sååå mycket annat men som sagt man får börja i nysta i någon ända och då kan man börja med det som inte ger någon näring alls.

Annika, skatta på säger jag också. Skulle jag känna för en läsk någon gång så skulle jag köpa en sådan med eller utan skatt. Det är ju skitbra att skolorna iallfall har tagit tag i problemet. Det är väl olika hur man reagerar på det artificiella sockeret men jag har upptäckt att jag blir sååå mycket mer sötsugen om jag kör med det så jag har valt att unna mig söta saker med riktigt socker då och då istället för att köra dessto oftare med det artificiella sockret. Helt utan socker vill nog ingen leva för sötsug har vi väl allihop. Men här dricks nog flera liter läsk om dagen per person. Folk dricker läsk som om det vore kranvatten.

Chipspåsarna är ju också ett ämne som jag kan gå igång på. De finns överallt. Subway som ska vara sååå hälsosamt och har sin slogan med Eat Fresh och sedan dessa små chipspåsar. Jag undar om folk ser det som grönsaker till mackan. Jag tror att folk är så vana vid de små chipspåsarna att man inte ens reflekterar över dem. På gymet som vi har säljs inga frukter men däremot finns det gott om sådana minichipspåsar. För mig är det som att sälja cigg på gymet.

Kramis

Åsa, jag känner också så att jag faktiskt blir just mer sötsugen av det artificiella sockeret än det riktiga. Ha ha jo det vore underbart om ditt förslag gick igenom och man fick en stoooor vatten till en liten läsk. Men jag tror folk ser läsk som vi ser på vatten eller mjölk. Fri refills och supersize läsk det är så vedertaget att ingen ens tänker på det. Ja det är sorgligt att den sämsta maten ska vara den billigaste.
Kramis

Desiree said...

Marie, ja det är också en interessant punkt du tar upp. Hur mycket ska staten egentligen få styra över folks liv. Egentligen tycker jag att folk ska få styra över sina liv själva. Man skulle också kunna försöka upplysa folk och sprida information och kunskap och uppmunta till mer hälsosamt levandssätt istället för att förbjuda och bestraffa. Det har man ju gjort med rökning och sådant också att man uppvisar hälsoriskerna och gör folk mer medvetana om hur ohälsosamt något är. Jag vet egentligen inte vilken metod som funkat bäst. Som med allt så blir väl folk "immuna" efter ett tag och så får man ändra approach. Lite hot och lite mutor ;-)

Victoria said...

Vi dricker ganska mycket läsk här hemma, och även ute på restaurang, fast inte mycket med amerikanska mått mätt. Mest blir det Cola Zero och Sprite Zero, men ibland blir det annat också. Jag tror skatt kan vara ett bra sätt att få ner konsumptionen.

Marianne said...

Jag tycker att det förslaget om högre skatt på godis i Sverige är barockt. Då vore det bättre att ta bort skatten på obehandlade råvaror så att folk kanske lockas att laga bättre mat. Jag tycker att det har gått för långt, jag läste en artikel i DN eller SvD om att barn på dagis får frukt och riskakor när de ska fira födelsedag!!! Jag menar ... Undervisa folk i näringslära i stället i skolan. Tycker jag.

USA vet jag inte, där får de göra vad de vill : D

Kram!

Desiree said...

Victoria, skatten kommer inte att drabba lightläsken så den får folk fortsätta dricka för även om den förvisso inte ger någon näring så ger den inga kalorier heller.

Marianne, jag tycker också att det faktiskt är bättre att utbilda och uppmuntra snarare än att förbjuda och bestraffa. Jag tror att det kommer man längre på i längden. Jag läste också den där artikeln och den var mycket interessant. Kan dock hålla med om att det är vettigare att ha frukt på dagis då någon fyller år istället för godis, glass och kakor. Om det händer då och då skulle det inte göra så mycket men om varje barn på en stor avdelning ska firas med sötsaker så blir det ju sötsaker i stora mängder. Det kan jag fatta att föräldar opponerar sig mot. Men å andra sidan går det lite väl långt när barnen inte ens får äta ketchup på dagis för att det innehåller en del socker.Det får ju inte gå helt överstyr.

Kram

veronika said...

Jag är inte mycket för att lägga skatt på vissa varor. Det är betydligt bättre att ha näringslära i skolan tex, vilket dom har först i High school här där jag bor. Jag tycker det är bra att de har tagit bort läskautomaterna från skolorna här i Kalifornien.
Jag är en stor motståndare till alla slags light produkter. Gillar ej det artificiella sötningsmedlet Aspartam som ofta används i light produkter.
Finns tom vissa flybolag som inte tillåter att piloterna dricker eller äter något med Aspartam innan en flygning.
Själv dricker jag knappt någon läsk alls men dricker jag något så blir det aldrig någon light dricka utan en med vanligt socker i.
Jo, det är helt otroligt hur mycket och ofta en normal Amerikan dricker läsk i det här landet.

Desiree said...

Veronica, det är positivt att de både har tagit bort läskautomaterna i skolorna och också har näringslära. Men som det ser ut iallfall här i Alabama känns det som om detta med näringslära inte räcker till eller når fram ordentligt. Jag tror att det skulle behövas en rejäl nationellkampanj av något slag för att få ner läskkonsumptionen. Ja det är inte ett lätt problem.

Livet enligt Jenny said...

Gud vad spännande! Det hade varit skitbra tror jag om det hade gått igenom. Brukar alltid säga att läsk är de mest bortkastade kalorier som finns. Dricker ALDRIG läsk, bara bubbelvatten om jag dricker något annat än vanligt vatten. Tänk när vi var små och mamma ibland typ vid jul eller påsk köpte hem en back dricka och man verkligen lääängtade efter att få ta en sockerdricka eller hallonsoda, så är det inte riktigt nu...
Kramen

Freedomtravel said...

Detta har diskuterats i Sverige också, och då hörs det ganska mycket upprörda kommentarer. Jag är försiktigt positiv. Liksom alkohol och tobak har (för stor) sockerkonsumtion en negativ effekt på hälsan som drabbar samhället ekonomiskt. Att man bidrar med skattepengar då är inte fel. Samtidigt kanske konsumtionen kunde minska något. Idag är läsk billigt och grönsaker dyrt, och det påverkar framför allt hur människor med sämre ekonomi handlar.

Desiree said...

Livet enligt Jenny, jag dricker heller aldrig läsk längre. Drack diet varienten tidigare men har slutat helt sedan något år tillbaka nu och saknar inte läsk alls. Att få ner konsumtionen på något sätt skulle vara bra för alla tror jag men på vilket sätt man gör det är en svårare fråga.
Kram

Freedomtravel, jepp jag läste i DN eller någon annan tidning att man har haft detta som förslag även i Sverige. Jag kan tänka mig att folk skulle reagera med ramskri även här om inte mer. Men som du säger så finns det fördelar både för individen och för sammhället. Det kanske behövs guida folk i rätt riktitning.

Anna, Fair and True said...

Så sant det att läsk har NOLL nytta egentligen. Hamburgare och annat har ju faktiskt lite protein osv. Men läsk har ingenting. Jag dricker sällan läsk och när jag gör det dricker jag light. Men det är mer för att den vanliga smakar för sött för min smak än att jag oroar mig för sockret.

Det lär ju säkert aldrig gå igenom men gör det det så hoppas jag att det blir en progressiv moms med mer moms på större drickor!