Thursday, April 1, 2010

Skärtorsdag men ändå vanlig torsdag

Idag är det skärtorsdag i Sverige men här finns inte skärtorsdag, och inte påskkärringar. Här har de istället sin ”skärtorsdag” som halloween 31 oktober. Påsken är som sagt ingen storhelg här som den är i Sverige. Några påskkänslor har jag inte och tror jag inte direkt kommer att infinna sig heller. Här jobbas det på som vanligt både idag och imorgon liksom på måndag.

Traditionen med att luras fick dock också här. April fools day. Jag har inte blivit lurad ännu och jag brukar faktiskt inte försöka luras heller. Jag är nog rätt lättlurad av mig många gånger. Har ni råkat ut för något lurigt själva idag ännu?

Men vårkänslorna är det inget fel på. Här är våren fullkomligt exploderat. Man kan se från dag till dag hur grönskan ökar på träden. Det har faktiskt slagit om och nästintill blivit sommartemperturer här. Igår var det 26 grader och idag skulle det vara något varmare samma tills imorgon. Det börjar bli för varmt att ha jeans på sig. I helgen får jag rota runt i garderoben och ta fram sommarkläderna. Pust , just nu är det helt ok men jag skulle helst vilja att det inte blev varmare. Man har ingen vidare lust att jobba. Jag skulle mycket hellre ligga vid poolen och slappa och simma istället.

Jag hade mycket hellere befunnit mig HÄR istället för på jobbet en dag som denna.

Påsken handlar ju ändå om kristendommen trots allt. Religion är något som inte är en bristvara här i södern. Igår skulle jag sätta på radion och lyssna på lite musik. Jag hittade en kanal som jag tyckte hade en bra lite rockig blandning. Men när reklampausen kom insåg jag att detta var en av de många kristna radiostationerna som finns. Även om amerikaner som helhet är ett mycket religöstfolk så känns det som om folk här nere i södern är lite extra religösa. Här går de flesta i kyrkan varje söndag. Det är alltid interessant då man är och handlar tidig söndag eftermiddag. Man ser folk komma i sina finaste kläder, ofta hela familjer. De har först varit kyrkan och sedan går man ofta på söndagsbrunch efter kyrkan. Olika kristna radiostationer finns det gott om. Jag vet inte hur många gånger det hänt att jag kommit till en station med schysst musik för att sedan i pausen få en liten predikan. Mig gör det inte så mycket. Jag tycker de spelar bra musik och lyssnar gärna även om jag själv inte är aktivt troende. Men det är bara en sådan där grej som händer ofta här men som intekommer att hända i Sverige direkt.


Ha en mysig skärtorsdag alla ni som befinner er i Sverige.

10 comments:

Annika said...

Nej du, påsken ger jag inte mkt för här...Går in på det lite mer i morgondagens inlägg.
Jag firar i princip inte påsk. Tycker den är för löjligt kort för det.
Inte en enda ledig dag...
så tråkigt.

Men du har fina påskbilder ändå, fina påskris.

Jag sitter ute och skriver idag. Så otroligt sköööönt väder!!!
OJ, vad jag gillar det. Det är väl runt 24 grader.
Imorrn ska det bli 30!!
DET är lite väl mkt så här tidigt på året.
Och visst exploderar naturen nu!!
Helt otroligt!!!
SÅ vackert att det knappt är sant!

Jo, du bor ju mitt i bibelbältet så det är mer religiöst där än på anra ställen...
Påsken är ju kyrkans största högtid så jag kan tro att alla går där mer än ngnsin denna vecka.
Märkligt att inte ens långfredagen är helg...

Kramar!!!!

Victoria said...

Hoppas att no får en riktigt mysig helg, med eller utan påskkänslor! Kramar!

Petra H said...

Har ar det ju ocksa valdigt religiost, bade katolskt och protestantiskt. Men samtidigt sa fick JAG undervisa min peruanska vaninna igar om Kristi Himmelsfard och Pingst (hon var inte ens saker pa hur man sager K-H, aven om jag vet att hogtiden heter Ascension). Jag forsokte namligen forklara hur mycket ledigt man har i Europa i maj med 2-3 langa helger (beroende nar 1 maj infaller, i ar dock pa en helg, och i Sverige ar ju inte Annandag Pingst ledig langre men i Belgien ar man det).
Senare pa dagen igar akte jag hiss med var granne "den kande skadisen" (alltsa en puertoricansk skadis som jag aldrig hade hort talas om) och han gav mig "bendiciones" (blessings) infor var flytt!!
KRAM och glad pask trots allt!

Desiree said...

Annika, pasken gar som du sager ganska obemarkt forbi har. Men en liten paskmiddag blir det som sagt pa lordag for att fa lite pask feeling. Far fira dessto mer nasta ar da vi ar i Sverige.
Nice att sitta ute! Det hade jag saaa garna velat gora. Just nu ar det helt perfekt men nar det blir runt 30 ar det pa gransen som du sager. Jag hade garna hallt mig kring 25. Ha det gott vi hors imorgon.

Kram

Victoria, lite paskigt far det bli till helgen sa gott det gar iallfall. Ha det fint.
Kram

Millan said...

Skartorsdagen ar bara en helt vanlig dag har ocksa. Men nu ar vi lediga i 4 dagar och det ser jag fram emot!
Hade inte suttit fel att ligga vid en pool som den. Ser underbart ut!!
Har tycker jag inte man hor nagonting som har med kristendomen och pasken att gora. Det handlar helt enklet enbart om chokladagg i det ha landet...
Kram och glad pask!!!
Ps, maste prova muffisen i inlagget nedan. Ser valdigt goda ut!

Desiree said...

Petra, ja pasken ar riktigt stor som hogtid i de latinska och katolska landerna. Den ar ju storre dar an vad den ar har i USA aven om det ar valdigt religost har. Nu vet jag forvisso inte hur det ar i kyrkorna har under pasken. Men jag vet att i lander som PR sa har man ju de traditionella pask processionerna och sadant som verkligen syns bland allmanheten. Har verkar det framfor allt som om man firar lite pa sondagen med familjemiddag som tradition pa Easter Sunday men annars verkar det inte vara mycket som marks.
Kul att du fick the blessing fran din nya granne (den kande skadisen). ;-)
Kram

Desiree said...

Millan, harligt att ni far lite ledigt och en skon langhelg. Hoppas att varvadret infinner sig. Jag antar att man kor med egghunts for barnen dar som man gor har ocksa. Ni far ha en mysig pask.

Kram

Katarina på Filippinerna said...

Jag kan sakna den svenska påsken, med maten och årstiden, dvs. för mig var vi alltid i fjällen. Låg på någon sjö och ispimplade, lagade mat på öppen eld osv.

Vi har inte heller någon känsla för påsken hör på Filippinerna. Denna helg är en viktig helg för Filippinarna som är djupt troende katoliker.

Fina bilder.. Ha en skön helg trots att påskkänslan kanske inte infinner sig..

Marie said...

Jag är så lättlurad så om folk försöker lura migså går jag på det! Som tur är så är det inte många som försöker! :) Artiklar i tidningar o tv brukar jag däremot överlista... :)

Ha en bra fredag!

Desiree said...

Katrarina, det var mysiga påskiminnen. Det är väl så när man bor utomlands att det är svårt att få den rätta känslan för många av de stora helgerna som man har vissa minnen och traditioner förknippade till. Ha en fin påsk du också.

Marie,ha ha jag är likadan. Ha en fin påsk.