Tuesday, March 30, 2010

Amerikanskt fenomen och smarriga muffins

Nu var det ett tag sedan jag tog upp något amerikanskt fenomen så här kommer en klassiker - den amerikanska dammsugaren. Yes gott folk sådana här använder de i detta landet. Jag tycker fortfarande att de ser ut som om de kom antigen från en annan planet eller från en annan tidsepok. Nej jag har inte en sådan här utan en vettig Elextrolux (det finns tack o lov vettiga dammsugare här också att köpa. Den modellen vi är vana vid hemmifrån kallas här för Cannister vaccums). Den klassiska amerikanska varianten har jag provat. Då vi först kom hit bodde i vi en möblerad lägenhet i en månad och där fanns det en sådan här. Jag gillar dem inte. Tycker att de är opraktiska. De är tunga. Man måste dammsuga med en hand för i den andra handen måsta man hålla sladden så att den inte hamnar i vägen. Huvudet är inte vridbart så man kan bara köra den fram och tillbaka. Den kommer inte åt i hörn eller under möbler på ett vettigt sätt. De för oftast ett rejält oljud också.

Jag antar att ni alla håller på att ladda inför påsken med påskmiddag och påskbuffé av olika slag. Påsken går som sagt ganska obemärkt förbi för oss eftersom vi inte har något ledigt alls här men en god påskmiddag får det allt bli till helgen. Förra helgen bakade jag dessa muffins som blev riktigt goda. Lite annorlunda och relativt hälsosamma för att vara sötebröd med pecannötter, banan och torkade blåbär. Perfekta för en fika stund i vårsolen eller som avslutning till en god påskbrunch kanske?

Satsen räcker till 12 stycken. Degen blir lite lös men ska vara så.

5 dl havrekli

1 msk bakpulver

0.5 dl socker

1 dl hackade pecannötter

2 äggvitor

2.5 till 3 dl mjölk

3 msk rapsolja

2 mogna bananer

1.5 dl torkade blåbär

12 hela pecannötter

Börja med att vispa äggvitorna till ett styvt och blankt skum. Blanda alla de torra ingredinserna för sig. Mosa bananerna med gaffel och vänd ner med i äggviteskummet. Tillsätt olja, och mjölk till mixen med äggvitor och banan. Blanda till sist ner alla torra ingredinserna. Skeda upp i muffinsformar och dekorera med en peannöt överst. Grädda mitt i ugnen på 225 grader celcius eller ca 440 F i ca 15 minuter. Njut av doften från ugnen och sedan de varma goa muffinsen.

15 comments:

Saltistjejen said...

Å dna muffins lter GODA! nu blev jag hungrig!!!! :-)
Hoppas ni får en riktgit fin påskhelg. Här ska vädret bli superbra så jag ser fram emot det efter flera dagars regn och kyla.
Vad gäller dammsugare så tycker jag framförallt att de amerikanska modellerna är GIGANTISKA och därmed svåra att hräbrgera i små hem som vårt. Vi har en liten "vanlig" men den är usel på att suga så vi har tittat efter nya men varkn kan eller vill köpa en upprättstående p g a storleken. Tyvärr är alla "bra" dammsugare i stil med europeiska modeller svindyra så det tar emot att köpa en sådan också...
Kramar!

Katarina på Filippinerna said...

Ohh, ja. En sådan dammsugare hade vi när vi bodde i Atlanta. Maken hade köpt dammsugare, jag kan lova dig att han fått höra det otaliga gånger!

Den var precis som du skrev, tung, högt ljud, man kan inte dammsuga under sängar osv..

Åhh. dina muffins ser smarriga ut. Ska se om vi kan baka i helgen men de tär kanske för varmt. Jag köpte nämligen med mig bakformar i plåt så ja kan göra muffins enklare.

Ha en trevlig helg!

S w e F l o said...

Åh vad mums!

Vi har de senaste 12 åren gått igenom X antal hopplösa (och DYRA) amerikanske uprights dammsugare. Så värdelösa! Och mitt långa hår fastnade alltid i de där rullarna undertill. För några år sedan fick jag ÄNTLIGEN tag på en gammal hederlig ELectrolux-dammsugare. Och den funkar som ett under jämför med de andra sk underverken. Och inga dumma rullar där hår kan fastna i (och alltså ingen utbränd motor). Dessutom var den mycket billigare, den gamla hederligare ELectroluxen! Kommer aldrig att gå tillbaka till en upright igen...

Desiree said...

Saltis, de gjorde sig fint på bild också förutom att de var mumsiga :-)
Ja de amerikanska modellerna på dammsugare är gigantiska, tunga och väldigt opraktiskta. Vi köpte våran electrolux via nätet och jag tyckte nog inte att det var dyrare än i Sverige iallfall. Jag förstår att ni skulle behöva en nätt liten grej. Kolla runt på nätet så kanske du hittar någon vettig till bra pris.

Kram

Katarina, är man uppvuxen med en sådan så tänker man förmodligen inte på hur opraktisk den är. Jag hoppas du slapp släpa runt på den allt för länge och köpte en annan bättre istället. Jag förstår att man kanske inte är så baksugen då det är sååå hett ute då vill man istället ha något svalkande och kallt som fika eller frukt.
Kram

Sweflo, håller helt med dig. Jag sonderade dammsugar marknaden innan vi flyttade hit och kom fram till att jag ville ha en electrolux cannister och den är toppen, den kommer åt överallt och funkar bra på mattor också. Det följde med olika munstycken så att man hade ett som funkade extra bra för heltäckningsmattor samt ett vanligt för trä och plastgolv.

Kram

Annika said...
This comment has been removed by the author.
Annika said...

Hej FRÄNDE!!
Nu hade ingen av oss haft Amerikanska fenomen på länge, och så HAR VI DET PÅ SAMMA DAG!!!
HAHA...
Typiskt oss!!
Ja, jag hatar amerikanska dammsugare...så stora och klumpiga. Precis som ni har vi en cannister modell, men också en hoover. Usch. Jag har aldrig kommit in i hörnen medden där förbaskade "up right" dammsugare. Tacka vet jag cannistern. Köpte ett munstycke till den i Sverige så nu funkar den ju lika bra som vilken "svensk" dammsugare som helst.
Fattar inte hur amrisarna står ut med sina "up rights", ick!
TUR för oss att det finns cannisters att köpa också.
KRAMAR!!!

Det var jag som tog bort kommentaren ovan, skrev fel...

Marie said...

Engelsmannen har ju en liten Dyson som jag faktiskt tycker funkar bra! Den har en "boll" framtill så man kan svänga runt ordentligt runt alla hörn o så, den är också lätt så inte alls svårmanövrerad. Men den på bilden ser ju inte lika enkel ut!

Goda muffins! :)

Desiree said...

Annika, ha ha ja det är lustigt att vi lyckas köra samma grejer rätt ofta eller hur. Allt från amerikanska fenomen till samma filmer ;-)
Jag tror att amrisarna inte känner till fördelarna med en cannister med vridbart munstycke så att man kommer åt. De har alltid kört med sin opraktiska upright modell så de ifrågasätter kanske inte att det finns bättre och smartare lösningar. Ha en underbar dag.

Kram!

Marie, det låter ju iallafall vettigt att kunna vrida huvudet så att man kommer åt i hörnen de kan man inte med den amerikanska varianten, den går bara köra framåt och tillbaka. Rätt värdelöst.

Kram

Marianne said...

Jag har inte heller förstått mig på de där dammsugarna, det ser man ju att de inte kommer åt under soffan och hu för att balansera in den under sängen.

Gott med muffins, jag ska nog göra en smulpaj i morgon igen, det var så himla gott.

Kram!

Jenny said...

De låter jättegoda, muffinsarna! Önskar att jag hade barn som åt nötter, men de ratar allt som ens ser UT som en nöt. Suck. Får baka dem som vuxenfika istället! Kram!!

Desiree said...

Marianne, precis, helt vardelosa som dammsugare. Jag gjorde din smulpaj i helgen fast med blabar, mums sa gott. Enkelt att sno ihop och ljuvlig. Den ska jag gora flera ganger.
Kram

Jenny, synd att barnen inte gillar notter men du far ha dem som vuxenfika istallet.

Trillingnöten said...

Tack för trevligt recept! Jag ska testa så snart jag bara kan :)

Desiree said...

Trillingnöten, varsegod. :-)

åsa i memphis said...

Vi letade efter en cannister men slutade med en Dyson :) Den är GULD! (men jag saknar min lilla electrolux vanliga svenska ibland)

Annars måste jag säga att jag inte förstår hur amrisarna kan ha missat dammsugar och strumpbyxor - en annan sak som jag köper när jag är hemma i Sverige. Vanliga matta tunna strumpbyxor som inte är i plast liksom...

Jag måste nog baka muffinsen till påskafton. Dom verkar ju Toppen!!

Glad Påsk!

Anna, Fair and True said...

Och sedan detta att de ofta häller i parfym! Yuck!