Monday, March 8, 2010

Studiematrial och fingeravtryck

Nu ska vi plugga jag och C. Amerikansk historia och samhällskunskap blir det. C fick sina fingeravtryck scannade torsdagmorgon. Allt hade gått bra. Nej de hade inte kunnat göra detta onsdag morgon då han råkade befinna sig där på fel dag därför att inga oanmälda besök tas emot pga av att USA just nu befinner sig på ”terror alert” nivå Gul. Jag antar att det faktiskt varit så att de befunnit sig på gul sedan Nine-Eleven och förmodligen aldrig kommer att komma under gul nivå. Well well, nu är fingeravtycken fixade.

Detta lilla häfte innehåller alla frågor som kan tänkas komma på provet som verkar vara en kombinerad intervjuv och muntlig tenta. Det verkar inte skräckinjagande på något sätt. Alla frågor finns som sagt här inklusive alla svaren. Det finns två delar, den som ofattar engelska språket. Här måste han kunna skriva och läsa tre meningar (kommer inte att lägga tid på att plugga för det behövs ej) och sedan är det historia och samhällskunskap. I broshyren finns 100 frågor. Det kommer att ställas 10 frågor till honom och han måste svara rätt på 6 av dessa 10 för att få godkänt. Många kunde vi svara på redan nu utan att behöva plugga något alls. Det ska dock bli kul att gå igenom alla dessa. Till matrialet fick han också med sig en CD-skiva som man kan ha att lyssna på i bilen istället för att sitta och läsa i broshyren. Men nog finns det ett och annat här som vi faktiskt kan lära oss. Det är dock långt ifrån den svåraste tentan man har utsats för. När han kallas till intervjuvn vet vi inte ännu. Det skulle komma en kallelse med posten så smånigom.

Tisdag idag och det vackra vårvädret har blivit ostadigare. Igår var det nästan lite väl varmt med 21 grader.Idag kommer internetgubben och ska fixa hemma hos oss i lägenheten så att vi inte behöver leva utan internet vilket vi gjort sedan lördag förmiddag. Vi märkte båda två att vi kände oss rätt vilsna utan tillgång till nätet. Inte kunde vi Skypa heller så som vi brukar söndag förmiddag. Så nu håller jag tummarna för det blir fixat och klart.

12 comments:

Petra H said...

Åh, vad kul det ändå måste vara att vara med om de här medborgarskapstestförberedelserna! Det skulle vara roligt att läsa i ett sådant häfte och se vad det är man ska kunna! Jag håller tummarna för C men jag tror inte att det kommer att vara några problem för honom. Det är nog värre för de som aldrig pluggat och knappt kanske kan läsa.
Kram

Jenny said...

Åh, C kommer att klara provet galant!! Tänk på att det är gjort för att testa icke-engelsktalande, ofta äldre och framförallt outbildade... Hemskt att säga, men så är det ju tyvärr, så som "normal" person som bott här ett tag kommer det att gå som smort! Heja, heja!
Hoppas också att internetet blev fixat idag, det är otroligt vad man vänjer sig vid att alltid ha uppkoppling! Kram!

Marie said...

Vad roligt med Cs medborgartestförberedelser! Tre meningar att skriva... låter svårt det! :D Känns lite meningslöst att ha ett test när det inte är svårare än så, men antar att det är något som bara ska göras!

Jag hejar också på att det går bra!

Katarina på Filippinerna said...

Kul med era förberedelser inför medborgarskapet.. Det går bra!

När kan det bli i tiden tro?

Desiree said...

Petra, ja det är faktiskt riktigt spännande tycker jag att få följa processen och se hur det går till. Det var också kul att bläddra i häftet och läsa och kolla vad man tyckte var superlätt och vad som man faktiskt inte kan. Jag ska nog ha den i bilen så att jag kan sitta och läsa högt för C. Vi kan köra lite frågor på vägen hem från jobbet varje dag som övning.
Kram.

Jenny, ja jag tror inte att det kommer att vara några problem med provet. Engelska spårket delen verkar vara utformad för dem som kommit hit och inte kunnat ett ord engelska. Den delen kommer han inte ens att plugga på. Jag har som tur var tillgång till nätet här på jobbet men jag hoppas att gubben fixat idag så att vi kan koppla upp oss även hemifrån.
Kram

Marie, det är iallfall kul att följa processen och se hur det hela går till. Språkdelen lär ju inte vara några problem alls, inte den andra delen heller men det är väl några frågor där som man får lära sig som vi inte kunde. Men jag förväntar mig att provet kommer att gå som smort.
Kram

Desiree said...

Katarina, vi hoppas att hela processen kommer att gå någorlunda kvickt. Vi vet ännu inte när han blir kallad till provet och sedan är det någon ceremoni på slutet också. Men vi hoppas och håller tummarna att det ska bli klart till sommaren iallfall.

Annika said...

Det där kommer att gå galant. Mina svenska kompisar har haft noll problem med det. C fixar det som en dans!!
Gud, jag måste få ändan UR!! VILL inte hålla på och mala med green card hela livet...
Jag skulle förmodligen få en blackout vid frågestunen och glömma allt...
Nej, hoppas inte det...
KUL att följa detta!!
HEJA!!!
KRAAAM!!!

Desiree said...

Annika, ha ha neeejdå inte skulle du få blackout. Det skulle du också klara lätt som en plätt. Det svåraste i det hela grejen är väl som du säger att få ändan ur vagnen och samla ihop alla papper man behöver (även om det inte alls verkade vara så jobbigt eller mycket som jag först hade trott). Att skicka in sin ansökan är väl största tröskeln men även den är nog inte värre på något sätt än att gå igenom förnyelse av green card.
Kram

Christoffer said...

Riktigt roligt att se att det lunkar framåt med pluggandet och procesen med medborgarskapet, kommer gå utan problem. Men håller ändå tummarna. Tråkigt att landet verkligen har tagit sådan stor skada med "terror alert" varningarna och att de kanske inte är på väg till det normala :(

Jag kan hålla med er om det ang internet, man känner sig tillvissdel helt bakbunden, mindre sak kan bli större problem, ett enkelt telefonnummer man saknar eller ngt årtal man disskuterar om och inte har ngt uppslagsverk så känns det så lätt när man har internet.

Kram

Livet enligt Jenny said...

WOW tänk om vi skulle ha det så i gamla Svedala... Undra hur frågorna skulle vara då?? Sjung första raden på små grodorna.. När e midsommar... haha
Skämt å sidor så håller även jag tummarna men det känns som det inte blir allt för svårt för honom att klara det.
Utan internet! Urk.. Det är som att vara utan kaffe, nästan. Tur de kommer för att fixa detta idag.
Ha en gó dá! Kramen

Marianne said...

Alltså, egentligen ska man inte skratta, men tre meningar på engelska! Alltså, hade jag fått det testet på arabiska så hade jag kört, så jag ska bara hålla tyst, men jag kan inte låta bli att skratta ändå. Nä, den biten behöver han nog inte plugga : )

Kul att bli tvungen att lära sig lite mer om historian och konstitutionen. Det är sånt vi skulle behöva lite till mans, känns det som ibland. Jag menar den svenska då.

Lycka till C!

Kram!

Åsa i memphis said...

åh, jag skulle vilja göra det där testet också. Slippa strul med grönt kort som ska aktiveras och allt...

Lycka till! Hoppas att det inte tar för lång tid att få tid för testet. Själv väntar jag på mitt kort sen september..... suck.

(det är lite lustigt, för ett par år sen ville jag inte alls bli medborgare, nu känns det annorlunda)