Thursday, March 11, 2010

Fredagstema - Tid

Tid är ett väldigt interessant fenomen i sig som Saltis valt denna fredag. Den kan uppfattas på många olika sätt. Tid är något som ständigt tickar på, står aldrig still men kan kännas som den går antigen långsamt eller mycket snabbt ibland.

Det har funnits perioder som har varit oerhört stressiga där jag tror att den allra största stressen för oss låg i att inte kunna plannera sin egen framtid och inte kunna strya sitt liv. När vi gick i 14 månader och bara väntade på att få vårat hus sålt. Då rörde sig tiden otroligt segt men var samtidigt så har jag inte heller någonsin upplevt en sådan stress. Vi har ju nu bott här i ca 4 år. Dessa år har gått både fort och långsamt. Vi har ju varit med om så otroligt mycket att det känns som om vi bott här i 10 år istället för 4.

Tid är ju något som för oss alla många gånger och ofta är en bristvara. Hur många gånger har man inte tyckt att dygnet inte räcker till, att man skulle behöva några extra timmar. Det moderna samhället och alla de krav man ständigt ställs inför gör att man så många gånger känner att tiden inte räcker till. Livet har väl sina olika perioder med både mer eller mindre tid. Dygnet har trots allt 24 timmar för oss alla, ingen får mer eller mindre. Sedan är det väldigt olika hur man förfogar över sin tid och vad man prioriterar och väljer att lägga sin tid på. Det kan så ofta tyckas att den eller den verkar hinna med så mycket som man själv inte gör. Men egentligen är det inte så, det är bara det att man väljer och prioriterar olika.

Tid är oerhört facinerande tycker jag. Tid är något som aldrig står still. Ibland är man ju själv med om något som verkar så ofantligt stort för en själv att man tycker att tiden borde stanna eller stå stil ett tag men det gör den alltid. Tiden är alltid relativ. Den mäts alltid genom olika jämförelser som man gör. Att få ett grepp om tid och tidsuppfattning kan vara komplex och näst intill omöjligt ibland. Man jämför med hur lång tid en viss sak eller aktivitet tar att utföra. Man jämför med sig själv och sitt liv. Tid är också något man måste lära sig att få en uppfattning om. Små barn har ju ingen tidsuppfattning utan det tar flera år för dem att lära sig detta. Det är ju just för att man själv måste få något eget att relatera till innan man kan få en tidsuppfattning. Eftersom tid är ett begrepp som alltid är en jämföresle så är det näst intill omöjligt för oss att greppa tid som rör riktigt stora mängder eller avstånd som tiden jorden funnits, hur länge människan funnits eller när universum skapades, hur lång tid det tar för solsystem och glaxer att bildas osv. Tid kan ge upphov till stora filosofiska frågor som vad är oändlighet och finns den?

Tid används också ofta för att mäta avstånd. Här i USA är det väldigt vanligt att man säger att det tar si eller så många timmar att köra dit istället för att säga hur många miles det är mellan A och B.

Det finns gott om film som tar upp det här med tid. Jag och C kollade på filmen Benjamin Button i helgen. Det här är ju en interessant och mysig historia om en man som lever sitt liv baklänges – att födas som gammal men dö som ung. Jag gillade den mycket. En mysig och annorlunda berättelse.

Att försöka leva i tiden och med tiden, i nuet tycker jag verkar viktigt. Det ser jag som ett tecken på trivsel och harmoni med sig själv och det man har runt sig och kring sig. Att eftersträva att inte leva allt för mycket vare sig i framtiden eller det förgångna. Att inte heller leva i tiden eller med tiden utan för att få tiden att gå är inte att eftersträva. Att leva i tiden, med tiden och uppskatta den tid man har är lycka och trivsel.

USA är ett väldigt stor land och har många tidszoner. Här i Alabama har vi central time zone som också kallas för slow time. Det är något som stämmer tycker jag. Folk verkar ha tid här på ett helt annat sätt än på många andra platser. Här in the deep south så tar man sig helt enkelt tid. Just tidsbegreppet skiljer sig en hel del beroende på kultur och land. I den kultur jag själv vuxit upp i är det mycket stress, tid är en bristvara och något som man inte slösar med. Det är viktigt att komma i tid, respektera andras tid osv medans det på andra håll inte alls är speciellt viktigt att komma i tid. När det gäller den latinamerikanska kulturen kommer man sällan i tid. Även om man bestämmer en tid så betyder den inte den tiden man säger. Det utsatta klockslaget är väldigt ungefärlig. Säger man middag kl 18 så betyder det middag kl 20 eller 21. Det finns väldigt mycket att säga om tid men jag tror jag sätter punkt här.

Jag önskar er alla en skön och trevlig helg. Än så länge har vi inga direkta planer inför helgen. Får se lite vad det kan bli och vad vädret bjuder på.

15 comments:

Marie said...

Tid kan vara väldigt olika i olika kulturer, det är något jag har märkt själv! :) Jag är oftast i tid, om jag är sen är det bara några minuter o då messar jag eller ringer så den andra personen vet om det! Har träffat väldigt många som inte tar tid så allvarligt o inte riktigt bryr sig om att komma i tid. Det gör mig tokig! :)

Ha en trevlig helg!

Saltistjejen said...

Vad fint du skrivit om tid! jag håller med dig om att just när man inte alls själv har ngn som helst kontroll så kan det skapa tidsstress. Som i ert fall med husförsäljningen t ex. Att kunna njuta av nuet tror jag är vägen till lycka faktiskt. Att ha förmågan att se sig själv här och nu och göra det bästa man kan av det. Om man kan göra det lever man definitivt ett rikare liv det är jag säker på. Men visst är det otroligt svårt. Särskilt som man ju har krav både inifrån och utifrån att hinna med saker. Men det är nog värt att ibland försöka stanna upp en stund och reflerktera över sig själv och tiden.
Ha en riktigt fin helg!!!
Kramar!

Desiree said...

Marie, jo det är nog väldig svenskt att komma i tid och inte komma försent. Det är sådant man har fått inpräntat i sig. Medans folk från andra länder inte alls tycker det är vikigt eller reflekterar över det. Man har ett annat tidsbegrepp men jag håller med om att det är väldigt svårt att vänja sig vid om man är uppvuxen med att se till att komma i tid. Ha en riktigt nice helg.
Kram

Saltis, när man förlorar kontrollen och möjligheten att påverka sin egen tid tror jag är den värsta typen av tidsstress och något som verkligen kan få en att må dåligt. Ja visst är det svårt att stanna upp, sänka kraven och inte bara springa på i full fart hela tiden men ack så viktigt . Livet ger så mycket mer om man faktiskt tar sig den tiden att stanna upp och reflektera nu och då, att bara vara och ta några djupa andetag. Ha det gott.
Kram

Victoria said...

Precis! Tiden går ju egentligen alltid lika fort, men den upplevs gå olika fort beroende på vad man gör eller mår. Och ju äldre jag blir, desto fortare går tiden! Jag fattar inte var veckorna tar vägen!

Filmen om Benjamin Button tyckte jag också väldigt mycket om, och grät nästan fult på slutet, så sorgligt var det! ;o)

Kram och trevlig helg!

Desiree said...

Victoria, det sägs ju alltid så att dessto äldre man blir dessto fortare går tiden. Kanske har det mycket att göra med att man har en längre referensram att jämföra med. Då man bara är 10 år så är ju fem år halva livet medans om man är medelålders så är fem år en mycket mindre portion ur ens liv. Fast jag undrar hur de riktigt gammla upplever tiden om den går fort eller långsamt. De behöver ju inte skynda på samma sätt och deras dagar är ju inte fyllda med en massa händleser och krav som när man befinner sig mitt i livet. Kanske går tiden som snabbast då man just befinner sig mitt i livet med tusen järn i elden. Ha en skön helg.
Kramis.

Annika said...

Mycket bra skrivet, och sant. Tiden går ju både fort och långsamt. Iband tror man den står still. Andra ggr försvinner den i ett nafs. Märkligt.
Jag är också nästan alltid i tid vid möten och middagar och annat.
Benjamin Button har jag inte sett, men jag förstår att dn är mkt bra.
NU regnar det här. Detär nog bama-regnet, tror jag.
Ha en fin helg!!
KRAMAR!!!!

Desiree said...

Annika, du måste kolla in Benjamin Button, den var verkligen en fin och annorlunda film med en orginell story som berör. Jag tror du skulle gilla den. Synd att Bamaregnet kommit upp till er nu. Hoppas du får en underbar födelsedag trots regn.
Grattiskram.

Fröken Anki said...

Det där med olika kulturers tidsuppfattning är intressant. Tänk vad olika man utnyttjar tid och tänker kring det. Ibland krockar det, som när man ska mötas vid en speciell tid. Andra gånger dras man själv med i ett kanske lugnare tempo och börjar vänja sig vid och uppskatta det. Det handlar kanske helt enkelt om prioriteringar. Vi borde kanska tänka mer på hur vi själva vill göra med vårt liv och vår tid. Den kommer ju inte tillbaka.

Ni har varit väldigt duktiga på att ta vara på er tid och upplevt mycket under era år i USA tycker jag. Alla dina reseberättelser är väldigt intressanta att läsa och följa. Ni har skapat många fina minnen att ta med er tillbaka till Sverige. Hoppas ni får ännu en skön vårhelg i södern.

Desiree said...

Fröken Anki, ja det är verkligen interessant hur man ser på tid i olika kulturer. Jag såg ett program också om någon afrikansk stamm och de gjorde det som behövde göras utan att fästa någon värdering vid tid eller veckodag. Alla dagar var lika värderade. De tänkte inte i termer som att man såg fram emot helgen eller semestern för det var okända begrepp för dem utan man gjorde det som behövde göras, njöt då tillfällen gavs och levde verkligen i tiden. Att olika kulturer ser olika på tiden och har olika tidsuppfattningar är spännande. Det finns inget sätt som är mer korrekt än det andra men visst kan det uppkomma krockar.
Tack ja vi har försökt att utnyttja våran tid så mycket som möjligt som vi har haft här och se oss omkring. Dels för att vi inte vetat hur lång tid vi skulle få på oss och för att lära känna detta land har varit ett stort intresse för oss båda. Det finns fortfarande sååå mycket kvar att utforska men jag hoppas att vi kommer få många tillfällen att komma tillbaka hit även efter att vi flyttat härifrån.
Jag hoppas du får en skön och fin helg.
Kram

HeLena said...

Mycket fint skrivet! Att inte kunna påverka sin tid är verkligen otroligt jobbigt! Pest!
Skön söndag!

Desiree said...

HeLena, tack. Ja det tror jag är den värsta stressen att just inte kunna påverka och förfoga över sin egen tid och framtid. Ha en fin söndag du också.

Sammie said...

Hej!

Jättekul blogg! Har dock inte hunnit läsa igenom hela än (så jag har nog missat lite), men jag undrar iallafall hur det kommer sig att du/ni hamnade i Alabama? Intressant med svenskar i USA! Har själv varit utbytesstudent för några år sen (var 16 år), men var då på andra sidan i Washington state :)
Skulle vara kul med svar! En trevlig dag önskas alla!

Desiree said...

Sammie, hej vad kul att du gillar bloggen. Vi råkade hamna här i AL pga av jobb. Både jag och maken jobbar som forskare och våran proffessor som vi jobbade med i Sverige fick ett erbjudande om en proffesur här och frågade vilka som vilje följa med honom hit. Vi bestämde oss för att ta chansen och få ett livsäventyr vilket vi absolut fick. Den proffessor vi kom hit med åkte dock hem efter ca 2 år pga av personliga omständigheter men vi blev kvar här ett tag till. Nu kommer vi att flytta hem till Sverige till sommaren. Det som undrlättat jättemycket för oss är att jag hade amerikanskt medborgarskap då jag föddes här och kunde ansöka om ett green card till min man redan innan vi flyttade hit. Det har varit en fantastisk möjlighet att få bo här några år. Ha en fin dag du också.

Petra H said...

Klokt skrivet Desiree!
Jag tänkte senast igår att man verkligen har ett annat tempo här och jag kan bli riktigt vansinnig på det... När jag går bakom någon som släpar fötterna efter sig - arrrggghhh! O blir lika irriterad när folk inte KÖR direkt när det slår om till grönt. De sitter och pratar i telefon eller bara tar sin tid, då börjar O att tuta ;-) Egentligen borde vi ha anpassat oss till det makliga tempot här istället men nja, det är lite för långsamt ibland!
Du vet ju att vi också levt med den där ovissheten inför framtiden och det är så frustrerande och tiden verkar gå så långsamt. Skönt att både ni och vi vet lite bättre vad som ska ske i framtiden nu, även om det är lite osäkert fortfarande.

Anna, Fair and True said...

Intressant skrivet om att tiden kan gå så långsamt samtidigt som man kan vara stressad. Dvs stress är inte alltid lika med snabbt eller lite tid.

Jag gillade också Benjamin Button av samma skäl som du. Fast många tycker ju just den filmen tar för lång tid haha! Fast det tyckte inte jag!