Tuesday, March 16, 2010

Onsdagsrecept - Gumbo

Jag hade först tänkt att skriva om våren och olika vårtecken som börjat dyka upp här men idag är det så gråmulet och trist så jag kom av mig. Det är 9 plusgrader ute men ändå känns det så där råkallt på något vis. Jag hoppas verkligen att vädret blir bättre till helgen. Just nu är det bara tråkigt och grått.

Idag är det annars St. Patricks Day här i USA. Det firas ganska stort. De flesta städer brukar anordna någon form av parad och folk klär sig i grönt och dekorerar med fyrklöverar. Att det firas så mycket beror på att det kom så många immigranter från Irland hit så det finns en stor del av befolkningen som har Irländskt ursprung.

Jag tänkte dock att jag skulle köra ett onsdagsrecept och skriva lite om Gumbo som är en mycket traditionell rätt för södern som har sitt ursprung i Lousiana. Det är en underbart god sopp-gryta. Riktigt kryddstark och mustig. Perfekt att laga till ett större sällskap och perfekt om man vill ha något gott och värmande.

Är en traditionel rätt från södern. Den kommer ursprungligen från Louisina och är en kryddstark sopp-gryta som är riktigt god. En av huvudingredienserna är kryddstark louisansk korv (andouille sausage). Två klassiker på Gumbo är antingen med korv och kyckling eller korv och skaldjur. Sedan har man även bladselleri, lök och paprika som tillsammans kallas för den heliga treenigheten. Gumbon i sig själv är en härlig mix av olika kulturer. Rätten i sig har sitt ursprung i den franska bouillabaissen. Den heliga treenigheten av grönsaker har spanskt/portugiskiskt ursprung (sofrito) och sist men absolut inte minst okran som är en grönsak som kommer från västafrika utgör en huvudroll. Själva buljongen i grytan får sin tjocka goda konsistens just från okran eller genom att använda en mjölbaserad bas som kallas för roux. Detta är en rätt som är väldigt traditionell för just södern. En Gumbo serveras alltid på en bädd av ris.

Våran granne Kim som kommer från Louisiana brukar ofta göra Gumbo och bjuda på. Detta är en perfekt gryta att kunna bjuda många på. Den är lätt att göra och blir bara godare om den får stå och puttra länge på spisen. Man kan alltså förbereda den i god tid och sedan låta den stå och koka in i ordentligt så att smakerna verkligen framhävs och kommer fram. Jag gjorde en gumbo häromveckan som blev riktigt bra. C har en kollega som kommer från Lousiana på sitt jobb och då han såg gumbon som C hade som lunchlåda häromdagen sa han att den såg riktigt god och äkta ut. Det var lite roligt att få beröm från någon från Louisiana.

Ingredinser:

Kycklinglår filé ca 600 gram

Gullök 1 stor hackad

Vitlök 2 klyftor

Grön Paprika 1 stycken hackad

Bladselleri 4 stjälkar skivade

Okra

Burk med hela tomater 1 burk

Kryddstark korv 1 paket

Kycklingbuljong 2 tärningar

Vatten ca 1 liter

Cajunkryddmix annars kan man ha lite cayenne peppar och paprikapulver.

Salt, Peppar

Bryn kycklingen i lite olja. Tag ur kyckling ur grytan och ställ åt sidan så länge. Skiva korven relativt grovt. Stek korven med lök, paprika, selleri, vitlök. När grönsakerna mjuknat ha ner kycklingen igen i grytan. Tillsätt vatten och buljongtärningar, burken med tomater, skivad okra och kryddor. Låt det hela puttra på svag värme 30 till 45 minuter. Koka under tiden riset.

Jag har flera olika typer av just cajunkryddmixar hemma i mitt skafferi. Älskar namnet på den gula burken längst till höger "Slap ya Mama". Den går bara att få tag på i Lousiana och den har Kim köpt till mig. Däremot har jag faktiskt sett att Tony´s Creole seasoning säljs också i Sverige.

Så här såg den färdiga Gumbon ut. Serverad på en bädd av ris.

Ha en bra onsdag.

9 comments:

Marie said...

Mmmmmm.... nu blev jag riktigt hungrig! Ser riktigt gott ut! Det ska jag försöka prova nån gång!

Desiree said...

Marie, ja det blev jättegott och inte alls svårt att laga. Kyckligen blir så där härligt god och mör då den får puttra på spisen länge. Man behöver inte vara så exakt med tiden. Den kan gärna få stå och puttra till sig i två timmar om man önskar bara man ser till att det finns tillräckligt med vätska kvar och inte blir för torrt.

Saltistjejen said...

Å jag åt en jättegod Gumo när jag var i New orleans för ett par år sedan! :-)
Smarrigt!!!!
Hoppas ni snart får vackert vårväder också. Här är det underbart just nu. Jag hoppas det ska hålla i sig över helgen!
ram!

Annika said...

Gumbo!!
Gillar!
OCh du är ju verkligen i gumbotrakterna. Det är coolt, tycker jag.
JAPP, idag är ALLA IRISH!!! ALLA firar!
Lite kul!!!
Kram!

Desiree said...

Saltis, kul att du fick prova på en äkta Gumbo i New Orleans. Bättre och mer genuit än så blir det inte. Helt rätt att äta den rätten just där den kommer ifrån. Här verkar det iallfall bli bra väder till lördagen men tyvärr inte så bra på söndagen men det är alltid något.
Kram!

Annika,yes detta är gumbotrakterna och det var därför jag tänkte att jag skulle ta upp det på bloggen. Det är också något jag skulle tycka vore kul att bjuda andra på då vi flyttat tillbaka till Sverige.
Har sett väldigt många som är klädda i grönt idag. Ha en skön St. Patricks.
Kramar.

Ulrika said...

Oh!! Kyckling och korv gumbo är bland det bästa som finns helt klart! Det bästa är att jag kan få det närapå var som helst här. När/om vi flyttar härifrån måste jag verkligen lära mig hur man får till det rätt för annars kommer jag sakna det något grymt!

Katarina på Filippinerna said...

Synd att man inte kan känna doften av grytan! Den ser obevekligen god ut! Verkar lätt att göra så den tar jag till mig!

Hoppas våren är där hos Er nu och att ni får fortsätta njuta av vårens blomningar.

Anna, Fair and True said...

Gumbo är så gott! Men jag har bara ätit det en gång, i North Carolina.

Petra H said...

Det låter som ett jättegott recept! Okra har jag aldrig testat men jag kommer ihåg att Annika väl HATAR okra?? Eller det är något annat som hon hatar (ser ju att hon skriver att hon gillar gumbo!?).
Jag har nog aldrig testat creolmaten så det är nog jag borde göra.
KRam!