Thursday, March 4, 2010

Fredagstema - Morgon

Morgon kan vara så mycket och så olika. Det är Saltis som är värdinna för mars månad och första temat är morgon. Morgon är något jag verkligen lärt mig uppskatta under de senaste åren. Tidigare var jag inte alls en morgonperson, trodde aldrig att jag skulle bli det. Men numer tycker jag att morgonen är bland de bästa stunderna på dagen. Man har hela dagen som ligger framför en som ett blankt canvas eller oskrivet blad.

Vardagsmorgnar då man inte måste skynda iväg kan vara så underbara. Att få chansen att börja dagen med en stilla rofylld start. Det är något magiskt med morgonljus då dagen gryr. Naturen ligger orörd och daggen glittar i de där första solstrålarna. De där skrira, mjuka pastellfärgerna på himlen. Att få uppleva hur solensstrålar växer sig starkare.

Jag tycker om att börja morgonen i lugn och ro. Tycker om att ha det tyst och stilla. Tycker bäst om att få tassa upp själv och få en stund med bara mig själv. Att få plannera dagen ensam i lugn och ro gärna med en kopp kaffe. Första timmen då jag vaknar vill jag helst inte prata eller umgås. Där är C och jag väldigt olika. Han vill gärna prata och umgås och vara social. Han är dessutom hungrig med en gång. Jag nöjer mig med lite kaffe först och äter sedan frukost ett par timmar efter att jag klivit upp.


Några av mina absoluta favoriter att börja morgonen med är tidningen (ja det är något visst att kunna bläddra i en äkta papperstidning), kaffe (kaffe är ett MÅSTE, vill inte leva utan kaffe), och nybakat bröd (det finns få saker som slår doften och värmen av nybakat).

Numer är det jag som vaknar och stiger upp först både på helger och vardagar. På vardagarna laddar jag kaffebryggaren, sätter på tevatten och packar våra lunchlådor. Sedan dricker jag alltid en stor kopp te följt av kaffe medans jag sitter vid min dator och läser bloggar. C sitter med sin dator och läser tidningen. Frukosten packar jag med mig och äter när jag kommit fram till jobbet med lite mera kaffe medans jag läser DN på nätet. Någon morgontidning har vi inte men vi sitter istället där med varsin dator och det funkar jättebra det också.

Det är något magiskt med det där speciella morgonljuset. Morgondimma som lättar från sjön. Det är något så fridfullt att få börja morgonen på egen hand, nästan meditativt att få sätta sig och andas in sval morgonluft och få njuta av naturen. Gå ut på en brygga och och blicka ut över vatten, lyssna på vågorna och bara få vara.

Jag är en riktig frukost person. Frukosten ser jag oftast nästan som den godaste måltiden på hela dagen. Men jag är gärna upp ett par timmar innan jag mumsar i mig frulle. Då har kroppen hunnit vakna och jag känner att mums nu är jag allt hungrig.

Dagen gryr och solens första strålar får naturen att bada i ljus. Daggdropparna glänser i gräset. Allt är så vackert och stilla.

Det första morgonljuset och det sista kvällsljuset är otroligt vackert och det bästa ljuset att fotografera i.

När allt är så där vackert och orört så fylls man verkligen med glädje. Då blir man så glad att man ändå gjorde det rätta valet att lämna den varma goa sängen och få komma upp och ut för att få se och uppleva just denna stund.

Helgmorgnar gillar jag allra bäst. Att få tassa upp, ta det lungt och slippa stress. Hitta något att läsa och krypa ner i sängen igen och ligga där och läsa tills dess att C vaknar. Att sedan få gå upp, ta en långdush och fixa frukostbrunch vid 10. Duka fint och fixa ordning allt. På hösten och vintern tända levande ljus. Ropa på C då det är färdgit. På helgerna blir det även en hel del Skype frukost. Härom helgen satt vi och åt våfflor medans C skypade med sina föräldrar med webkameran. De tyckte det såg så himla gott ut att de blev supersugna på egna våfflor och var tvungna att fixa sådana till nästa morgon själva.Helgmorgon med brunch eller frukostbrunch egentligen.Yummy yummy.

Något annat som också kan vara njutningsfullt är att få sticka iväg själv på en löprunda om sommaren. Att få njuta av den där orörda naturen och morgonljuset. Man får naturen till sig själv. Allt känns liksom nytvättat och fräsht. Man får vakna till i både kropp och knopp. Låta tankarna falla på plats. Att få komma ut tidigt på morgonen ger en chansen att verkligen njuta av naturen på ett helt annat sätt då allt liksom fortfarande ligger stilla och det är tyst omkring en förutom fåglar som kvittrar eller löven som rasslar sakta i vinden. Det är då jag njuter av stunden och nuet.


Njutning kan faktiskt också vara en härligt uppiggande löprunda i vacker natur på skogsstigar med fågelkvitter och sedan en skön stetch och dush.

In the crack of dawn...

Stilla och tyst. Man fylls av fröjd och lycka över att bara få vara här och få se och njuta av naturen och livet. Just MORGON är något jag lärt mig uppskatta under de senaste åren.

Ha en skön helg och må vårsolen få lysa lite på er allihop. Här verkar det lovande iallfall. Det är sol idag och det ska vara soligt och vackert under helgen också med vårtemperaturer på ca 15 grader. Helt underbart! Jag tittar varje dag på det rosa vackra trädet som växer precis utanför vårat köksfönster. Det blommar så himla fint nu med sina rosa små blommor på bar kvist.

19 comments:

Saltistjejen said...

Haha, jag VISSTE väl att jag skulle få se de där riktigt vackra och stämningsfulla bilderna här!!! :-)
Vad fint du skrivit om morgon.
Det roliga är att hos oss är det lite tvärtom. M är ingen morgonmänniksa alls och vill helst inte vara så social första timmen eller så på morgonen om han kan slippa. Själv kan jag nog pladdra på rätt bra redan från början, haha! ;-) Nu är det såklart skillnad sedan vi har E. Då MÅSTE man vara alert redan från början. Ibland kan det vara lite jobbigt tycker t o m jag. ;-)
Härliga frukostar också! Mmmmmm!
Ha en riktigt bra helg nu och hoppas ni får vårväder hos er!
kramar!

Taina said...

Oj så lugn jag blev av att läsa ditt inlägg. Jag är en morgonmänniska, men en social sådan. Visst uppskattar jag en lugn morgon, speciellt i ett spår i skogen. Finns det något skönare, för att sedan duscha och äta frukost.

Mycket fint och stämningsfullt inlägg :)

Kram från en icke så morgonlugn person...

Livet enligt Jenny said...

UNDERBART!! Åh jag älskar verkligen morgonen precis som du och är också lite av en ensamvarg. Uppskattar att få vakna i lugn och ro, dricka kaffe osv. En löparrunda innan frulle är min personliga åsikt den bästa start som finns!
Ha en toppen helg!
kram

Marie said...

Vilka vackra bilder och vilken fin text! Verkligen inspirerande!

Desiree said...

Saltis, kul att jag kunde bjuda på stämningsfulla morgonbilder. Jag fick gräva lite i mitt fotoarkiv men det fanns en del där. Det är väl toppen att vi alla är olika. Jag tror det bästa är en bra blandning i familjen mellan sociala morgonpersoner och mindre sociala. Det är nog bästa mixen. Ha en underbar helg.
Kram

Taina, tack. Ja du verkar vara en riktigt morgonpigg person. Visst är det underbart att få börja med en härlig runda i skogen och sedan få njuta av resten av dagen.

Livet enligt Jenny, låter verkligen som om du och jag är lika på morgonfronten. Kan inte annat än att skriva under på allt du säger! Ha en fin helg och kram.

Desiree said...

Marie, tack så mycket.

Anne said...

Vilket fint, vackert och stämningsfullt inlägg. Det känns faktiskt som en morgonstämning i det. Det märks att du uppskattar morgnar.
Just morgnar och nätter har en väldigt speciell stämning och atmosfär. Morgnar (men även nätter) skiljer sig så åt från hur det är och känns på resten av dagen. Jag tror vi människor påverkas väldigt mycket av just morgnar och nätter. För vissa ger det ena mer, för andra det andra.
Men det är "nånting" där med morgnar och nätter som känns väldigt speciellt.
Jag lyssnade nyligen på en podcast av ett radioprogram där de pratade om skiftesjobb och hur människor som ofta väljer den sortens yrken och jobb gör det för att de har ett extra starkt behov av just den stämningen på dygnet. Det är nästan fascinerande på nåt sätt, det här med just morgnar och nätter....
Hur som helst, hoppas ni får en riktigt bra helg med sköna, låna helgfrukostar!

Jenny said...

Jag är också en morgonperson! Ganska social från början, pang på liksom ;-) även om jag väl får säga att sen jag fick barn så uppskattar jag mycket mer en egen, tyst studn att börja dagen; En kopp kaffe, min tidning och min dator. Huuuuuur skönt som helst! Jag tycker annars hela dagen kan bli lite skev, om jag måste stressa på morgonen och liksom inte hinner vakna mentalt. Bästa mornarna är i Sverige på sommaren i vårt hus i skärgården, när havet är alldeles spegelblankt och man kan sitta på terassen med morgonfilen och bara vara. Härligt är det!! Stor fredagskram!!

Jenny said...

Såg förresten att vi verkar ha samma Starbucks muggar :-)! Jag älskar dem och använder dem varje morgon! kram igen!

Annika said...

Desiree vilka underbara bilder du har idag!! IGEN!!!
Så helt fantastiska.
Precis, morgonljuset är magiskt. det har hänt att jag bara gått upp för att fotografera för att ljuset lockat. Samma sak då det lider mot kväll. Vackraste ljuset då...
Gillar era morgnar.
Verkar sköna både vardag som helgdag.
Jag skulle inte kunna ligga och sova bort halva förmiddagen, nej aldrig. jag vill upp...
Håller fö med Anne om att morgnar och nätter har en speciell stämning. Absolut.
Gillar dina muggar mkt, både sbux och Iittalas...
Kram på dig kompis!! HA en superfin helg. HÄR ska det bli rena,rama vårvädret. hÄRLIGT!!!!!

Desiree said...

Anne, du har så rätt i att det verkligen råder en speciell stämning just då dagen gryr eller solen håller på att sänka sig ner i horizonten. Jag förstår helt klart attraktionskraften i dessa stunder på dagen för många människor. Hoppas du också får en riktigt skön och bra helg.
Kram

Jenny, åh erat hus i skärgården låter så underbart. Det förstår jag är alldeles speciellt att få vakna där. Kul att vi råkar ha samma starbucks muggar. Jag gillar många av Starbucks muggar och har faktiskt fått ihop en hel liten sammling med 6 stycken olika. Jag sitter faktiskt och dricker ur min julröda kopp fortfarande men det börjar bli dags att byta till den vitgröna som känns betydligt mer vårig. Ha en bra helg.Kram

Annika, ja du som också är fotointeresserad uppskattar också just det här milda fina morgonljuset. Det inspirerar verkligen att fota. Förut kunde jag ligga utan problem och sova bort halva förmiddagen men inte längre. Nu vill jag upp och ta för mig av dagen. Känns som om man får en längre dag och hinner uppleva mer om man inte sover bort hela dagen. Ha ha jag börjar väl åldras ;-)
Ha det riktigt gott i helgen och njut av det vackra vårvädert för det ska iallafall jag se till att försöka göra.

Kramis.

Suzesan said...

Vilket lugn ditt inlägg utstrålar så skönt. Tilloch med jag började nästan gilla morgonen när jag läste det du skrivit och tittat på alla bilder. Fint. Jag som är så morgontrött.

Jag vill helst inte umgås heller den första timmen eller helst inte säga ett endaste ord. Jag vill också att kroppen skall vakna innan jag äter. Ett par timmar.

Morgonljus är magiskt. Och tystnaden som man nästan kan känna där vid dina bryggbilder. Och när jorden vaknar och solen värmer på och allt.

Oj vad tänk som kom igång med att läsa ditt inlägg.

Ha en trevlig helg
Kram
/Susanne

Annika said...

Oj, vilka häpnandsväckande vackra bilder med morgondimma...Härligt!

Desiree said...

Suzean, tack så mycket. Morgonen är en härlig stund som verkligen kan vara vacker på många sätt. Jag brukade också vara riktigt morgontrött förut men numer vaknar jag ungefär vid samma tid varje dag någon gång mellan 6 och 7 och det känns underbart. Ha en bra helg.

Annika, tackar.

Petra H said...

Härliga bilder och jag får sådan sommar-hemlängtan! Det är nog speciellt med sommarmorgnar där hemma i Sverige.
Som du redan konstaterat i mitt inlägg så är vi så lika när det gäller det där med frukostätandet - att det gärna får ta en stund (några timmar tom) innan man äter. Det är en bra idé att äta frukost på jobbet, jag hade en belgisk kollega som gjorde det men jag tänkte aldrig på att SJÄLV göra det. Jag brukade äta havregrynsgröt hemma men sedan blev det alltid en morgonfika med kollegorna vid 9.30-tiden...
Kram och trevlig helg

Anna, Fair and True said...

Vilket härligt morgon-inlägg! Både frukost- och naturbilderna! Min favorit är den vänstra bryggbilden med dimman på sjön.

Jag var morgonmänniska förut om åren men inte nu. Antar att man kanske blir det igen om/när man får barn. Men nu går jag upp sju-halv åtta och jag vill inte gå på gymmet på mornarna. Kan dock gå upp halv sju och gå en morgonpromenad. Men jag tycker som du att det är skönt att ta det lugnt på mornarna. Hinna göra sig i ordning, äta frukost, läsa tidningen. Jag är nog ganska pratglad av mig på mornarna. Jag föredrar egentligen att äta frukost först för jag brukar vara hungrig men det passar ändå bättre om jag gör mig i ordning först och sedan äter. Annars blir jag lunchhungrig så tidigt.

Jag minns att du skrev i ett annat inlägg att man kan förbereda matbrödsdeg på kvällen och låta det stå kvar och jäsa under natten (i kylen?) och sedan grädda på morgonen. Bra idé!

På helgerna gillar jag att gå runt i pyjamas, morgonrock och tofflor i flera timmar och äta frukost långsamt, läsa tidning, kolla på TV osv. Vi kommer är faktiskt lite lata och kommer sällan ur huset förrän ett-tiden. Lite dumt egentligen.

Hoppas du har en bra helg!

Fritt ur hjärtat said...

SÅ fantastiska bilder och bilken poetisk beskrivning. Jag känner precis så och har också härliga mornar och gillar dem skarpt.
Precis som du börjar jag lätt och äter frukost efter ett par timmar. Springer det gör jag dock aldrig, inte ens på den tiden jag kunde.

Katarina på Filippinerna said...

Åh, så vackra bilder! Du ör en riktigt njutnings människa!

Jag könner så igen mig, hur en perfekt mrgon ska vara, att vara ensam, stöka på. Medans min L. gillar att kolla TV på morgonen, jag avskyr det!

Men som tur är, sover han länge..

Vacker beskrivning av temat, man mår gott av att läsa din blogg!

Fröken Anki said...

Alldeles underbara bilder från dina morgnar. Ibland är det skönt att ha tagit sig upp ur sängen bara för att få den där lugna och sköna stunden för sig själv, när morgonen är morgon. Speciellt på somrarna.

Era frukostar ser alltid så smarriga ut. Nybakt bröd, och hemgjord musli. Mmm..
Hoppas ni haft en riktigt skön helg. Låter härligt med blommande träd. Hoppas det snart kommer här också.

kram