Thursday, March 25, 2010

NPR

Det där underbara vårvädret som jag skrev om igår är som bortblåst. Nu är det en mörk och grå himmel utanför och regnet piskar utanför fönstret. En sådan där dag då man helst inte vill kliva utanför dörren. Det råder nästan lite varannandagsväder här just nu. Inatt kommer en kallfront att svepa ner över Alabama men sedan på lördag har de lovat sol och ca 20 grader igen. Det är snabba kast i väderleken här under just våren och hösten.

Imorse var också en sådan där hopplös trafik morgon då det var knökfullt på motorvägen och att ta sig till jobbet tog en timme (normalt ca 20 minuter). Det är nästan så att varje gång det är regn är det som om folk blir lamslagna och då knökar det nästan alltid ihop sig. Men jag fick iallfall sitta i bilen och lyssna på min favorit radiostation NPR som står för National Public Radio.

Jag och C brukar lyssna på den här kanalen i bilen på väg till och från jobbet. Jag gillar dem för att de tar upp allsidiga nyheter och story´s som är interessanta. De tar upp en hel del internationella reportage som oftast är mycket trevliga att lyssna på. Relativt nyligen så tog de upp fenoment med deckare från skandinavien. De hade en intevjuv med Henning Mankell om hans senaste bok Mannen från Bejing. De frågade också hur och vart han fick sin inspiration från och varför han valt manliga respektive kvinnliga huvudpersoner i sina böcker. Mankell fick också läsa en bit ur sin bok. Dessutom är det toppen att NPR inte kör med reklam. Detta är ytterligare ett stort plus i kanten. Jag är helt klart ett fan av NPR.

En annan gång kan det handla om livet i Indien eller ett reportage om Ryssland. Imorse hade de en bokrecenssion där de intevjuvade författarinan och hon fick berätta om hur boken kommit till och bakgrunden till storyn som hon tar upp i boken. Förutom sådana här resereportage så har de nyheter båda lokala för Alabama och inrikes nyheter som rör hela landet. En hel del ekonomi och en stor portion med internationella nyheter också. Det här är ett väldigt bra sätt att få höra om vad som pågår i världen medans man sitter i bilen.

Den här radiokanalen drivs av medel från framförallt lyssnarna (de står tydligen för ca 50%). Med jämna mellanrum kör de kampanjer för att få sina lyssnare att bidra med en slant och det tycker jag är bra och helt rätt. Just idag hade de påbörjat en sådan kampanj. Det jag däremot inte gillade var att de i princip inte körde med något annat program utan bara malde på i all evighet om sin kampanj. Det tog mig som sagt ca en timme att komma till jobbet idag och under den timmen så var det kampanj propaganda i säkert 45 minuter. Något annat som jag också gav ett minus i kanten var att att vi lyssnare skulle vara tacksamma över att de bara körde denna kampanj i två daga och inte i flera veckor som andra radiokanaler kunde göra. Jag gillade inte riktigt detta indirekta hot. Jag tänkte att det skulle vara bättre om de istället berömde sina lyssnare för den support de fått istället. Jag tänkte också att om de skulle hållit på så här i flera veckor så har jag tack och lov en avstäningsknapp. Men jag tycker som sagt att de gör kanonprogram och reportage.

Ha en fin torsdag.

7 comments:

Saltistjejen said...

Tråkigt med vädret men det låter ju bra att det ska bli fint till helgen igen! Snabba väderomslag är verkligen ngt man får uppleva här jmfrt med Sverige! Särksilt temperaturen kan skifta enormt från en dag till en annan. Bra att ni kan lyssna på bra radio när ni kör till och från jobbet. Själv lyssnar jag väldigt lite på radio sedan vi flyttade hit.
Hoppas hemresan kommer gå lite snabbare!
Kram!

Annika said...

Ja, nu är det de stora vädersvängningarnas tid. Desiree, vi lär ska få ert väder imorrn, med start ikväll...
Oh well..
Lyssnar alltför sällan på NPR, men jag vet att det är skitbra!! Det är ju PBS TV också. Public Broadcasting service. Bra att de radio och tv-kanalerna finns iaf. Hatar reklamen både på radio o tv...
Svenska och skandinaviska deckare ÄR ett fenomen, det tycker jag med. Och jag undrar lite över det själv också. Numera är det ju nästan svårt att hitta böcker som inte är deckare då man är i sverige (är absolut inget fan av deckargengren...)
Ja, måtte du komma hem snabbare ikväll...
Kram!!

Desiree said...

Saltis, jepp antar att det är samma hos er med snabba väderomslag. Hoppas ni får fint till helgen så att ni åter kan vara ute med lilla E en hel del. Jag lyssnar som sagt på radio en hel del eftersom vi sitter i bilen mycket mycket mer här än i Sverige. Men böcker har jag tyvärr kommit av mig med istället. Jag jag hoppas innerligt att det inte ska vara samma trafikkaos då jag åker hemmåt.

Kramis.

Annika, yes så är det. Höst och vår kan det vara sol ena dagen och plus25 grader och sedan kan det vara regn och 5 grader nästa dag. Att man slipper reklam på NPR är underbart. Jag hatar också reklam. Speciellt bilreklam här brukar gå ut på att de ska skrika ut priset med så hög röst som möjligt 3-4 gånger som om det skulle locka till sig fler köpare. Hatar sådan typ av bilreklam.
Jag gillar inte heller deckare. Har aldrig kommit in i den kategorin. Det har inte blivit min typ av böcker men som du säger dominerar det nästan marknaden i Sverige. Morden i Midsummer har jag heller aldrig blivit någon fan av som sommarserie som går varje år hela sommaren lång. Ha en fin dag.
Kram!

Katarina på Filippinerna said...

Radio, ja, det saknar jag verkligen. Ibland lägger jag mig på sängen för att lyssna på P1 och P4, den senare kanaklen för att veta vad som händer i mina gamla hemlän, Västernorrland.

Molly said...

vilka vackra bilder du har fotat! :)
hoppas att du mår bra denna fredag!? här är det snö och slask :(

du får ha en bra dag och helg! kramar

Åsa i memphis said...

åh, den där reklamen körde dom där jag bor för en månad sen...

men annars håller jag med, NPR på morgonen och eftermiddagen när jag åker till och från jobbet!

VI fick ett kylslagning över natten. Det var 18 grader i förrgår, nu 4grader och regn.... hoppas på bra väder i helgen! Hoppas du får det bra också!CO hatt allt är bra med C.

Jenny said...

NPR ROCKS :-)!! Det är i princip den enda kanalen jag lyssnar på när jag är ute och kör. Nog för att jag känner mig lite gammal, var är dagarna med top 40 liksom ;-), men det är nästan alltid bra progam, som du säger.
Deras fundraising drives är vääääldigt tjatiga, men å andra sidan så är de ju bara ett par, tre, gånger om året så jag tycker att det är ok. Vi donerar faktiskt också pengar till dem varje år, för det är guld värt med en radiokanal som inte bara spelar skval/country eller är extremt politiskt färgad talk radio. NPR är väl klart liberalt, men åtminstone inte så att det borde sticka i ögonen på någon, de försöker hålla sig så neutrala det går tycker jag. Kram!