Monday, April 26, 2010

Country side Alabama

Innan jag berättar mer om söndagens utflykt till Sipsey så tänkte jag ta med er på en liten tur ut på landsbyggden här i Alabama. Så här ser det ut ute på landet. Nu under våren är det extra vackert med en hel del som blommar. Vi passerade flera stora fält och åkrar med dessa gula blommor. Jag vet inte riktigt vad det var för blommor men de såg faktiskt ut som smörblommor. Otroligt vackert med dessa stora fält täckta med de gula blommorna. Gott om kor som var ute och betade också.

Vägarna skiftar rätt mycket i kvalité. Det kan vara jättefina riktigt bra vägar bitvis och bitvis är det sämre med lappade och lagade vägar och hål i asfalten. Det finns inga vägtullar i Alabama och det är väl kanske därför som väghållningen inte är av bästa kvalité på sina håll. Motorvägarna strax utanför Birmingham är trefiliga. Då man kommer längre från storstäderna så blir de tvåfiliga.

Det är en hel del grönska och böljande kullar så här vid foten av Appalacherna. Det finns väldigt mycket skog i Alabama. När jag först flyttade hit blev jag förvånad över hur mycket skog det finns här. Men det gröna böljande kullarna gör landskapet vackert att åka igenom.

Något man också ser här längst med motorvägarna är alla reklamskyltarna. Så här ser det ut överallt längst med de stora vägarna. Lite trist egentligen för att det tar udden av den vackra naturen.

The Deep South är ju även Bibelbältet i USA. Det finns verkligen gott om kyrkor. Även minsta lilla by eller samhälle har en eller flera kyrkor. Baptister och Metodister är de vanligaste här. Du behöver sannerligen inte titta långt innan du ser en kyrka i Albama vart du än befinner dig.

Något som är utmärkande för Alabama är den röda jorden. När man kommer utanför städerna så är det också väldigt vanligt att se en del trailor eller mobile homes. Enkla hem med lite uthus. Man ser betydligt fler övergivna hus och hem här jämfört med Sverige.

Boiled Peanuts eller kokade jordnötter är något som kan köpas här och där som snack. Dessa är jordnötter som har kokats i sitt skal eller hölje. De kokas i olika lag med olika kryddor. Goda om man gillar mjuka jordnötter.

Både flora och fauna är rikt här. Är man interesserad av fåglar finns flera platser där man kan se ovanliga och skyddade arter.

Överallt är grönskan och den vilda vegetationen tät. Det finns flera floder. Största floden kring Birmingham är Cahaba River. På många håll kan man paddla längst med floderna eller hyra kanoter.


Klimatet här gör att grönskan verkligen frodas. Den kan på sina håll nästan vara ogenomtränglig.


Det finns gott om olika klängväxter som klättar upp längst med trädstammarna. När vi är ute i skog och mark är jag alltid försiktig då det gäller växter och speciellt klängväxter. Det finns nämligen en sorts klängväxt som är Poision Ivy som ger stora och rätt besvärliga utslag. Jag har ännu inte riktig koll exakt på hur den ser ut så jag ser till att vara försikig med alla dessa klängväxter. Vissa ska vara immuna mot Poision Ivy men det vet man ju inte förrän man har råkat ut för den. Jag vill dock inte testa om just jag skulle vara immun.


Det är väldigt vackert med all denna grönska och de stora djupa skogarna som finns. Känns ibland som man kör igenom gröna tunnlar som här på denna mindre väg.

Idag mina vänner är det lite småkallt här och blåsigt. Jag fick till och med sätta på mig jacka imorse och det vill jag lova inte var igår. Men ack så skönt. På torsdag ska det bli över 25 grader igen.

9 comments:

Freedomtravel said...

Grönt och härligt! Den understa bilden påminner nästan lite om hur det såg ut när man körde runt på nya Zeeland.

Taina said...

Som taget ur en resekatalog och som säkert lckar många turister tack vare din fina beskrivning OCH underbara bilder. De där anslagstavlorna hör liksom till här i Amerika på något sätt.

Ja oj vad skog det finns i det här landet och då ska ni komma upp i hit och se skog och obebodda områden.

Poison Ivy har vi tyvärr här med. Gränsar till vår tomt och maken har råkat ut för dem då och då. Oförsiktig som han är.

Ha en fin tisdag!

Kram

Saltistjejen said...

Oj vad vackert det är nu!!!! Första bilden ser nästan ut som tagen en försommardag i Sverige!
Att ni får otroligt tät vegetation förstår jag med ert klimat. Exotiskt!
Tack för dina vackra bilder!
Kramar!

Annika said...

Fint är det!!
Tycker dt påminner tätt mkt om naturen i VA.
Nog är det vackert.
Så grönt och fint.
Posion Ivy ja, den finns ju här också och förpestar tillvaron. den är trebladig.
Jag känner inte heller igen den vid första påseendet, men jag vet att den växer överallt. Det gäller att akta sig. Tror det är segt att bli av med...
Superduperfina bilder!!!
GILLAR!!!
Kramar!!

Marianne said...

Tänk att de hade snott ditt bloggnamn till fågelskylten : D

Så vackert det är där hos dig. Synd bara med alla reklamskyltar längs vägarna, det är något vi är förskonade från i Sverige. Som tur är. I Grekland utanför Thessaloniki fanns det extremt många såna skyltar, det var som rena skogen och förstörde verkligen hela vägen ut till Halkidiki. Synd.

Är poison ivy i stil med björnloka, det är ju också giftigt? Hoppas du slipper råka ut för den!

Kramar!

Desiree said...

Freedomtravel, javisst är det härligt. Naturen här är faktiskt underbart vacker.


Taina, kanske man kan hjälpa turismen på traven lite till bondvysschan och alabama. Poision Ivy verkar inge kul. Såg granndottern förut som råkar ut för detta med stora blåsor. Läskigt.
Kram.

Saltis, ja det tänkte jag faktiskt också på då vi åkte omrkring här denna dagen att på sina håll hade det mycket väl kunnat vara ute på landet i Sverige om det inte vore för den röda jorden, kyrkorna och trailor homes.
Kramis

Annika, jag tror att naturen här och den hos er påminner mycket om varandra. Poision Ivy hoppas jag slippa uppleva.
Kram!

Marianne, ha ha ja kan du tänka dig ;-)
Håller helt med dig om att det är jättesynd med de där jätteplakaten längst med vägen. Inte bara fullt utan det distraherar ju också föraren från att hålla ögonen på vägen. Inge vidare alls. Vet inte om poision ivy liknar björnlokan eller inte. Vet att man får vätskefyllda blåsor av ivyn och att det är svårt att bli av med som Annika skrev.
Kramis.

Katarina på Filippinerna said...

Åh. så härligt med nygrönskan!
Jag känner igen den röda jorden från vårt område när vi var i Georgia utanför Atlanten. Skorna var ofta röda av dammet från jorden.

Desiree said...

Katarina, ja den röda jorden finns ju i Georgia också. Är din man amerikan eller hur kom det sig att ni bodde i GA?

Anna, Fair and True said...

Minns att du skrivit om kokade jordnötter förut. Skulle vilja prova det någon gång!