Wednesday, July 21, 2010

Det kom ett paket lastat med...

Det kom ett paket från Charlston, SC från Gullah Gourmet. Gullah är den afroamerikanska kulturen bland de svarta som bosatte sig i södern, framförallt i South Carolina och Georgia. Det är en väldigt interessant och spännande kultur.
Jag såg i magazinet Southern Livining ett reportage om Gullah Gourmet och deras produkter. De säljer olika såser och mixer för några av söderns mest typiska rätter. Jag är egentligen inte mycket för färdiga mixar utan gillar att laga saker från scratch men det var just de dekorativa påsarna jag fastnade för framförallt. Det är mer utsidan än innehållet jag vill åt här. Jag tänkte nämligen att man skulle kunna sprätta upp tyget på påsarna och ha som fina servetter eller alternativt sy bordsunderlägg av. Fler förslag på vad man kan göra med tyget tar jag också gärna emot. Jag föll för bilderna och texten. Detta är svart sydstatsdialekt de är skriva med. Lobster blir Lobsta och Tomatos blir T´madas osv. Så här talas det nere i södern.Beställde det som var bland det mest typiska för södern som stekta gröna tomater. Det är en kryddmix som man blandar med fil och sedan doppar man sina tomater i detta och steker i panna eller ugn. Är man från södern så fritterar man dem i olja men det lär ju inte jag göra. Hush Puppies är också typiskt för södern liksom Grits, två majsbaserade produkter.Roligt också att även instruktionerna på baksidan är skriva med äkta dialekt.

Jag har passat på att inhandla sådant som jag gärna vill ha med mig hem som detta. I helgen köpte vi även en amerikansk flagga så att vi kan flagga och fira nu när vi båda blivit svensk-amerikaner. Jag har passat på att ladda med sådant som är billigare här så som badlakan av bra kvalité, gympa och löparskor, och glasögon. När C pakade om bland kartongerna hittade han ytterligare en liten överraskningspresent. Kära Mr. Kitchen Aid har fått sig ett tillbehör. Vi har fått glassmaskins tillsatsen. För en glassoman som mig ska det minsann glassas loss i Sverige. Sedan ska det bli lite smink från Sephora innan vi lämnar.

Kort och gott också en lista på vad jag INTE kommer att sakna:

Runda dörrknoppar som handtag
Pappkassar utan handtag
Bostadsområden utan trottoarer
Ilskna hundar som okopplade rusar ut på gatan och skrämmer/biter en.
Stora massiva trämöbler som är mörka
Med trafikanter som verkar invänta någon religös uppenbarelse vid trafikljusen innan de kan börja köra.
Dåliga gropiga, lappade och lagade vägar och motorvägar.
Att få matkassarna packade så att hårsprayen hamnar i kylbagen och mjölken i en vanlig kasse osv
De bakåtsträvande republikanerna som säger nej till det mesta.
Mest av allt den obefintliga semestern.

8 comments:

Saltistjejen said...

hahaha! Din lista låter verkligen inget vidare. förstpr att du INTE kommer sakan just detta! :-)
Påasrna var jättefina! kanske kan ma t o m använda en del av dem och sätta i ram och ha som tavlor på en köksvägg? Eller bara häfta upp på tjockare "papp eller så för att ha som tavlor? Men servett- eller bordsunderläggsidén var ju också himla bra! :-)
Stor kram!!

Desiree said...

Saltis, there ain't no perfekt world ;-)
Ja det var en bra ide att rama in dem och ha som tavlor ocksa. Tack for tipset.
Kram!

Anne said...

Gullah är ett helt nytt fenomen för mig, roligt att få lära sig något nytt. Apropå nytt, det har faktiskt varit väldigt roligt med alla dina skildringar, iakttagelser och bilder från just södern och den delen av USA. Jag har lärt mig väldigt mycket om den delen av detta stora land.
Här är ju den svarta befolkningens historia i princip obefintlig och den delen av den amerikanska historien känns väldigt blek och svår att se här, som man ju tydligt märker och ser i södern. Så roligt att ha fått lära och se mycket av en annan del av landet som du skildrast.
Jag tycker också påsarna var väldigt fint, dina idéer för vad göra med tyget låter också bra. Beroende på hur ni kommer att bo och hur ert kök är så skulle jag också kunna tänka mig att påsarna vore fina att bara ha uppställda på en hylla i köket, kanske en sån där tunn, liten tavelramshylla. Eller som Saltis var inne på, även att göra tygtavla av dem.
Förresten, i dessa sommar-och semestertider. En oerhört positiv sak med att flytta till Sverige och Europa (som jag nämnt förut och du också säkert skrivit om, så det blir lite upprepning nu) det är närheten till alla härliga saker att göra i Europa. Det kan jag också sakna, det är massor jag skulle vilja se och uppleva i Eruopa. Här i USA har man förvisso en stor kontinent att turista i, men efter ett tag så känner man ju en lust att se "mer" av världen och då blir det svårt. Just Europa har man ju sett rätt mycket av, eftersom man bott där, men ändå inte... Det finns massor jag skulle vilja se mer, uppleva och upptäcka tillsammans med M. Men det är liksom resor i USA som gäller när man bor här, semestertiderna är för korta att lämna kontinenten för annat. I så fall, när man åker till Europa så vill man ju åka hem.
Så där är ytterligare en vinstgrej, mer resor runt om i Europa som ni får möjlighet. Långhelg i London eller nåt annat mysigt. Mmmmm, sånt som känns så svårtillgängligt och exotiskt när man bor här, men som är verklighet när man bor i Sverige.
Kram!

Marianne said...

Vilka fina påsar! Hoppas nu att kryddorna är lika goda som påsarna är fina!

Grytlappar kanske man kan göra också? Men servetter tycker jag nästan låter roligast, då ser ju fler än man själv det roliga tyget. Eller tavlor, som Saltis säger.

Haha, visst finns det grejor man INTE kommer att sakna också! Trafiken kommer jag INTE sakna härifrån, det är en sak som är klar : D

KRAM!

Katarina på Filippinerna said...

Roligt tyg,, kul att du shoppar lös på det där lite speciella, som är kul att ta med sig hem..

Jag skriver som Marianne, egen designade grytlappar,,kanske,,servetter eller kökshanddukar,,

Kram

Desiree said...

Anne, ja det är verkligen interessant att olika delar av USA är så otroligt olika. Som egna länder med sin kultur, mat, rötter, musik med mera. Gullah kulturen är de svarta afroamerikanerna längst med framförallt atlantkusten i södern. De svartas prägling och historia liksom rötter och kultur är fortfarande väldigt stark här i södern. Tyvärr så finns fortfarande undertoner av konflikten mellan vita och svarta än idag även om det inte alls är som det är förr så finns den där även om ingen riktigt vågar tala om den. Det är många här nere som inte vill ha Obama som president och inte ser honom som fullvärdigt kompetenet pga av hans hudfärg även om det bara tisslas om det. Jag tycker det är facinerande att de svarta har behållt så mycket av sin egen kultur. Att den är så stark. Man kan höra ibland då man passerar folk på gatan här att de talar ett eget språk (svarta sinnsemellan). Det är mer än bara dialket utan ett eget språk. Jag undrar om det är Gullah de talar eller vad det heter. De svarta har sina kyrkor här och så mycket som är sitt. Deras värld är en parallelvärld till den andra världen i södern.

Precis som du säger är jag nu ännu mer sugen på att se mer av europa. Nu när man är van vid lite större avstånd så tycker man inte att det är så långt till olika länder i Europa längre. Jag tror vi kommer försöka passa på att resa runt mycket mer när vi flyttar hem än vad vi gjort tidigare.

KRam!

Desiree said...

Marianne, ja grytlappar skulle man kunna göra men jag tror jag kör på servetter. Det blir ett samtalsämne för gästerna när de sätter sig till bords iallafall.
Ha ha ja du får gärna skriva en lista på vad du INTE kommer att sakna.
Kram!

Katarina,ja jag blev himla förtjust i dessa påsar. Det är kul att hitta något sådant här som man vet att man absolut inte kommer att hitta hemma och som dessutom betyder en del för en själv då man varit här, bott här och upplevt lite av denna kultur.
Kram!

Anne said...

Jag vill bara önska dig och din C en riktigt trevlig road trip! Hoppas ni får några riktigt bra veckor på resande fot, med massor av upplevelser, minnen och sköna bilder!
Många kramar