Monday, July 26, 2010

The Narrows

Igår bestämde vi oss för att göra en längre tur och även en mer avancerad tur. Vi utforskade den delen av Zion som kallas för The Narrows för här är det verkligen smalt mellan de branta klippväggarna. Det som är unikt med den här leden är att det inte är någon led man går eller vandrar på utan man går direkt i floden. Det krävs en hel del både koncentration och balans samt styrka för att klara detta. Floden var brun/röd och så pass grumlig att man inte såg botten alls. Man visste därför inte alls vart man satte sina fötter utan fick gå på känn. Här måste man ha riktiga skor för att ens kunna ta sig fram. Igår hade vi åkt till Walmart och köpt varsitt par billiga gympaskor som kunde blötas ner utan att det gjorde något. De visade sig funka väldigt bra för dagens ändamål. På ryggen hade vi våra ryggsäckar och ett ombyte i ziplock påsar. Vi stoppade även ner kamera och annat i ziplock påsar utifall att man skulle trilla (det hände att det var nära ögat kan jag säga). Det var inte helt lätt att balansera runt här och ta sig fram längst med floden. På sina ställen var det rejält strömt. Det var ömsom djupt och ömsom grunt. Stenar låg lösa och var hala så man fick treva sig fram för varje steg.
Vi tog bussen in i parken liksom igår. Vi stack iväg tidigare idag och hade packat våra ryggsäckar som sagt med kameror, extra ombyte samt matsäck.


De branta klippväggarna är verkligen maffiga. Vi lyckades hitta varsin vandringspinne/stav som visade sig vara riktigt bra att ha. Vi fick verkligen träna på vårat balanssinne.

Det visade sig vara riktigt bra att ha en vandringskäpp med sig så att man kunde ta visst stöd på den då man höll på att tappa balansen på de stora runda och hala stenarna i floden.

Som ni ser var det strömt och inte helt lätt. Men vi gick ca fyra timmar idag totalt. Idag känner jag att jag har träningsvärk på baksidan av benen och rumpan. Jag antar att man fick använda vissa muskelgrupper som man inte brukar.


Två timmar upp längst med floden innan vi vände. Man hade lätt kunnat fortsätta många timmar till. Det blev även lite dramatik på tillbakavägen. Mörka moln började torna upp sig och vi hörde även åska. Vi visste att detta var INTE var rätt plats att befinna sig på om ett rejält åskväder skulle braka loss. Då är det nämligen stor fara för "flash floding" . Floden ökar då rejält i volym och i styrka. Man vill inte sitta här och plötsligt sköljas bort. Det är tydligen vanligt med just starka och kraftiga åskväder så här i juli och augusti i Zion. Man får vara extra uppmärksam på om man hör åska eller om floden tilltar i styrka. Men vi lyckades klara oss för regnet bröt aldrig ut innan vi hann tillbaka.

Naturen här längst med floden var otroligt vacker och imponerande. Vi fick en underbar dag. Återvände till hotellet sen eftermiddag och då var vi rejält trötta. Något annat som var riktigt skönt var att få ta av sig de blöta skorna och strumporna som man gått i hela dagen. Bitvis var floden riktigt djup så att vattnet räckte upp till midjan på mig. Vi såg en man som tappade fotfästet och plumsade i baklänges så att han hamnade på rygg.
Vi gick upp tills vi kom till ett ställe där en annan flod korsade den floden vi gått på. Den andra floden hade dock betydligt klarare vatten. Det såg lite roligt ut där dessa vattenmassor kom i kontakt med varandra.

Massiva och höga stenväggar som var rejält smala på sina håll. Det är därifrån som detta ställe fått sitt namn och blev till just The Narrows.
Väldigt läckert när solljuset föll in mellan de branta och smala klippväggarna.

Idag beger vi oss av från Zion mot Grand Canyon.

4 comments:

Saltistjejen said...

Fantastiskst!!! Vilka berg! Vilken natur! Förstår att detta var helt otroligt häftigt att få uppleva!!!!! Å jag sitter på labbet GRÖN av AVUND!!!! ;-) :-D
Kraaaam!

Åsa i Memphis said...

åhh... jag är avis. det ser ju helt otroligt ut. Jag har glömt hur vackert det är med riktig vild natur och att vandra i vatten och sten.

fantastiska bilder!

Anne said...

Så läckert och fantastiskt, vilka upplevelser! Vilken modig tur ni valde också, låter som en riktig hard core vandring detta. Så roligt att få se bilder och ta del av din text.
Jo, jag känner också till faran med flash flooding, det fenomenet ska man helt klart ha respekt för. Som du säger har jag också uppfattningen det är speciellt vanligt denna årstid. Även i Death Valley och när man är på vägarna med bil kan man ju se skyltarna med flash flooding och nån text med typ meddelandet att fortsätt ej framåt om det är mycket vatten på vägen eller nåt sånt. Det är väl de där enorma mängderna på kort tid och den torra ökenmarken som inte kan absorbera allt vatten så det blir översvämning.
Kramis!

Petra H said...

Wow, vilken upplevelse men ändå lite otäckt. Jag hade nog inte vågat gå i floden som ni gjorde, men så är jag också en fegis..
Förresten, vissa av dina bilder, bl.a första bilden i inlägget påminner om Petra, klippstaden i Jordanien. Då går man just bland en massa höga klippor i en smal gång (utan vatten ;-)) tills man kommer fram till "staden".
Tur att ni lyckades undvika åska och regnoväder..