Monday, July 5, 2010

Happy 4th med grannarna

Igår var det alltså Independence day eller 4th of July firande. Det firas både stort och smått i varje hem och hus. Det får bli lite omvänd ordning här på bloggen men jag börjar med kvällens aktiviteter som vi var på igår kväll och berättar mer om dagens aktviteter imorgon istället. Vi hade blivit inbjudna till våra grannar och vänner från vårat gammla område. Jeff och Liz hade sin traditionella fest och firande med BBQ. De har tydligen haft denna tradition och fest i sju år nu. Man samlas på garageuppfarten där man har långbord för maten. Man tar med sig något så att det blir ett knytkalas som alltid. Ha ha det tog oss typ 3 år att fatta att här kör man ALLTID med knytis. Man tar även med sin dricka och sina fällstolar. Vid bordet sitter man inte och äter utan man bara tar mat och sedan minglar man runt eller sitter i sin fällstol och dricker bärs. Stora coolers fyllda med is finns utplacerade överallt så att man lätt kan sticka ner sina öl eller annat och få dem kylda.

Gott om fyrverkerier hade inhandlats till kvällen som ni ser.

Så här går det till. Man hänger på garageuppfarten och umgås på ett avslappnat och trevligt sätt. Barnen springer omkring och leker och de vuxna pratar och dricker öl.

Tradition är också att Jeff tar ut sin stora Margarita maskin och där mixas sedan Margaritas och Stawberry Daquiries för fulla mugga under hela kvällen. Jeff har tidigare jobbat för Coca-Cola och det var där han fick tag på denna jätte mixer maskin. Allt denna dag går i färgerna rött, vitt och blått.

Så här ser det ut när man umgås och festar och firar nationaldagen på The Vista som vårat gammla område även kallas. Det ser lite rökigt ut på bilden med det beror på barnens alla tomtebloss. Det är en skön stämning och mysigt.

Jeff hade fullt upp med att dela ut och tända tomtebloss till barnen som sedan gick runt och hade kul med dessa. Så fort de brunnit ut ställde de sig snällt i kö igen för att få ytterligare ett tomtebloss av snälle mr Jeff.

Det blev också en överraskning under kvällen. Jeff höll faktiskt tal. Lite högtydligt blev det. Han sa att ikväll har vi en speciell kväll för det är en person här som precis blivit amerikansk medborgare och det är C här. C fick ställa sig upp och motta denna gigantiska amerikanska kaka som symbol och utmärkelse för sitt nya medborgarskap. Det var himla kul överraskning.

Sedan blev det självklart fyrverkerier. Jag lyckades få till lite bilder nedan iallfall även om det inte var helt lätt utan stativ.
Sedan vid 22 tiden var kalaset slut. Då packades allt ihop och alla gick hem och la sig. Ha ha C var lite mer partysugen och hade gärna velat stanna och fortsätta kalasa men se det fanns ingen att kalasa med. Så är det här på The Vista. Det är inga nattmanglare man umgås med. Mig gör det inte så mycket. Jag tycker vi fick ett riktigt trevligt firande.

13 comments:

Rex said...

Fy farao vad coolt,jag ÄR född i fel land,det har jag alltid vetet :-)

annebelle said...

Haha, man ska ju sluta när det är som roligast, eller hur? På garageuppfarten, det ser lite..hm...annorlunda ut. Hur skulle de uppfatta er om ni bjöd på kalas där ni bjöd på allt? Skulle det vara konstigt eller bara generöst?

Marianne said...

KUL att C blev uppmärksammad och grattad! Haha, så det var nog därför det plötsligt smällde av ett litet fyrverkeri här i går kväll från klubben! Det måste ha varit några amerikaner som firade 4th of July! Fast det var allt ett futtigt ett, det sa puff puff puff, sedan blev det tyst en stund, sedan sa det puff puff puff igen och så höll det på några gånger. Det var första gången jag har sett ett fyrverkeri här i landet!

KRAM!

Katarina på Filippinerna said...

Det verkar som ni haft det riktigt trevligt! Det här med fest på garage uppfarten eller i garaget, det har jag varit med om några gånger i Kalifornien. Lite märkligt kändes det för mig, men det är kanske vanligt?

Kul att C. blev uppmärksammad på festen då han fått sitt Am. medborgarskap.

Anne said...

Roligt Desiree att få ta del av ett "riktigt" och äkta amerikanskt firande. Trots åren hittills i USA så har jag faktiskt aldrig riktigt firat på det sättet, men ser ju runt omkring mig och vet hur stort denna dag är med just bbq och firande a´la den sorten du nämner. Jag har varit och spanat de årliga paraderna men aldrig på någon privat fest, men kan tänka mig många firar på precis det sättet ni gjorde i helgen.
Noterar att den nyblivna amerikanen nationaldagen till ära hade blåa shorts och röd t-shirt. Helt rätt färger en sådan dag.
Jag börjar sakta sakta lite smått vänja mig vid det märkliga att fyrverkeier är en sommargrej här och ingen nyårsgrej. Men nog känns det liiite mysko med fyverkerier en sommarnat men inte när det "ska" vara på nyårsaftonen (som ju känns som en helt död kväll). Ni verkar haft det toppen och ett riktigt roligt 4th firande, kul!
KRAMAR

Desiree said...

Rex, du får komma hit till nästa år och uppleva firandet på plats någonstanns i USA. :-)

Annebelle, vi har provat att bjuda på kalas där vi bjuder på allt. Vi har sagt till att ni inte behöver ta med något och har provat att bjuda på 3-rätters sittande middag. De tycker att det är väldigt konstigt och annorlunda. Visst funkar det men det är inte stilen man kör med här. De kan tycka att det är kul, interessant och annorlunda men ack så europeiskt.

Marianne, ja det var kul överraskning att han fick bli lite extra firad som ny amerikan på nationaldagen. Roligt att det var några som försökte fira hos dig. Ja det är väl så att man försöker att fira det som ligger en varmast om hjärtat så som vi firade midsommar förra helgen så firar de amerikaner som bor utomlands sin nationaldag.
Kram!

Katarina, för oss känns det fortfarande lite annorlunda och exotiskt att ha fest på garageuppfarten eller i garaget som vi också varit med om. Men det är väl därför det är lite extra skoj just för att man är så ovan vid det.
Kram!

Anne, ja det känns underbart att faktiskt få vara med och fira på det sättet som det firas på här bland och med amerikaner. Det blir ju verkligen äkta. Jag är så innerligt glad över att vi lärt känna våra grannar så väl och blivit så goda vänner. Vi har fått lära oss såååå mycket från dem om kulturen och sederna här nere i södern. Det har verkligen varit en mycket interessant resa och insyn i det amerikanska medelklass samhället. Det var häftigt att stå där och kolla in fyrvekerierna samtidigt som vi lyssnade på äkta amerikanska låtar om USA som dottern fixat på CD. Lite maffigt att sitta där känna deras stolthet samtidigt som man hör Bruce Springstens " Born in the USA".
Kram och kul att ni är tillbaka nu.
:-)
Kram!!

Saltistjejen said...

Vilken kul överraskning för er att C´s medborgarskap uppmärklsammades! Roligt! Tycker ni verkar haft en jättemysig kväll med era vänner. Vi var också rätt tidiga hem, men det berodde mest på att E inte vills somna där. Så vi tog en taxi vid 22.30-tiden. Å andra sidan tycker jag att när man börjat tidigt (vilket ofta sådana här fester gör) så har man ändå fått ut många timmar med vännerna. Hunnit prata och äta god mat och umgås.
Kramar!!!

Anonymous said...

Verkade som ni hade ett trevligt firande. Verkar mysigt.
Hur länge hade ni bott där nu?

Livet enligt Jenny said...

Gud vad mysigt! Härligt avslappnat att bara duka upp på garageuppfarten på det sättet och precis som du sa så gör det inget att man inte har partat hela natten för man har haft så trevligt. Kul för C att bli lite uppmärksammad nu när han blitt amerikan å allt..:)
Gillar verkligen mixermaskinen! En sån skulle man ha när man bjussa på fest!! Ha det så bra. Kramen

Sporty Spice said...

Vad trevligt det ser ut. Om det är NÅGOT amerikanare är bra på är det just att umgås på detta sätt. Så opretantiöst, så enkelt, så trevligt.

Millan said...

:-) det ser ju urmysigt ut! Men jag hade nog varit som Calle och velat fortsatta fira for jag ar en riktigt nattuggla nar vi ar ute. Ar jag hemma somnar jag dock runt 21 i soffan ;-).
Det dar med knytis tycker jag ar en himla bra ide. Det gor ju att det blir lite mindre press pa vardparet och man kan dessutom bjuda in lite fler folk.

Kram

Desiree said...

Sporty, precis så är det som du säger. De är himla bra på att bara umgås på ett avslappnat och skönt sätt.
Kram!

Anna, Fair and True said...

Vad intressant att man umgås på garageuppfarten och inte i trädgården!??

Rolig överraskning! Det var fint tänkt av dem!