Monday, July 5, 2010

Första delen på Independece Day

Independence day eller 4th of July, kärt barn har många namn. Detta är en viktig och stor dag som firas med pompa och stat. Amerikanerna är ju väldigt stolta över sitt land och bär en stor portion patriotism och den snålas det inte på en dag som denna då nationaldagen ska firas. Man ska klä sig i flaggans färger (rött, vitt och blått). Jag såg till att uppfylla det kravet. Vi började vårat nationaldagsfirande med amerikanska blåbärspannkakor. En bra början på firandet J

Sedan åkte vi till en liten stad som ligger någon halvtimme söderut från Birmingham som heter Montevallo. Det är mest känt för sitt vackra universitet som ligger här. Men till nationaldagens ära så hade man fixat som en Skansen-by för hur det såg ut runt slutet på 1700-talet i amerika. Här kunde man kolla in fältslag, hur folk bodde, levde och klädde sig. De som jobbade här hade klätt sig i 1700-tals kläder. Det måste varit sååååå varmt att gå runt i dessa kläder. Det var supervarmt att bara gå runt där ett par timmar som vi gjorde i shorts och linne. Jag var tvungen att duscha då vi kom hem innan vi skulle iväg på mer firande på kvällen. Men vi fick några trevliga timmar i Montevallo. Det enda tragiska var att vi blev vittnen till en allvarlig ridolycka som skedde kort efter att vi anlänt. Jag såg en man som galopperade snabbt på en häst och styrde kosan åt det håller. Jag såg som tur var inte när hästen och dess ryttare stöp vilket skedde då hästen halkade på en hal betonggångväg. De krockade med ett staket och ryttaren slängdes av hästen men fick hästen på sig i fallet. Jag är glad att jag slapp se själva olyckan. Hästen fick tyvärr avlivas på plats och ryttaren fick fraktas till sjukhus i helikopter. Jag hoppas innerligt att ryttaren inte blev allt för allvarligt skadad. Vi läste dagen efter i tidningen att det gått hyfsat bra för ryttaren som hade klarat sig med ett brutet ben.

Vi började dagen med mumsiga amerikanska pannkakor.En perfekt start för att fira nationaldagen.

Vi hoppade sedan in i bilen och åkte en bit söderut från Birmingham. Till den lilla staden Montevallo.

I utkanten av staden låg The American Village. Hit brukar tydligen skolklasser åka för att titta. Man har byggt upp en slags Skansen-by av hur livet i det gammla amerika såg ut under colonialtiden och framåt.


Inför firandet så hade man fixat stånd där man sålde burgare och Funnel Cakes mm.Här kunde man ställa upp i blåbärspajs-ätar tävling. Tack men nej tack. Jag tycker nästan att det kan vara lite små-äckligt att även ens kolla på sådant. Men folk satte upp sina picknickfiltar och sina små tält för att ge lite skugga och förhoppningsvis lite svalka i hettan. Man har med sig sina fällstolar och sina stora kylboxar med kalldryck.


Det häftigaste var att få se skådespelet över striderna ute på fället mellan de olika trupperna som skulle föreställa engelskmännen mot amrisarna.
Himla bra hade de gjort och fixat. Såg väldigt äkta och imponerande ut. Men shit vad varmt det måste varit att gå omkring i dessa uniformer under dagen för både jag och C svettades rejält fast vi bara gick omkring i lätta sommarkläder.Man kunde även få gå till läkartältet och höra om de olika örterna som användes och de olika sätten som patienterna behandlades. Jag kan bara säga att jag är innerligt glad över att jag inte levde på den tiden och var soldat.

Här stod den gode läkaren med sina örter, salter och annat. Det var lååångt ifrån den moderna medicinen vi är vana vid idag. Han som var utklädd till läkare var väldigt duktig på att berätta så där fick vi reda på mycket.


En dag som denna så grillas det friskt och mycket. BBQ är det klassiska på 4th of July.

Färgerna som gäller är som sagt rött, vitt och blått. Man klär sig i färgerna och även de små detaljerna räknas som armband eller strumporna.Det ordnades en hel del aktiviter för barnen här som säckhoppning och annat. Denna lilla tjej var bara såååå söt i sin amerikanska klänning med fin rosett i håret och allt.

Rostade majskolvar kunde man också köpa. De brukar faktiskt vara himla goda även om jag inte köpte någon här under dagen.
Den småtjocka genernalen hade sedan gevärsövningar med både vuxna och barn.Det hade nästan kunnat vara tant brun, grön och gredelin som stod här fast tant brun har visst blivit tant blå istället. Vi stannade till och tittade på mannen som svarvade en träskål. Det fanns en hel del att titta på.

Det blev en fin dag och jag är glad att vi åkte hit även om det var riktigt varmt. Sedan var det skönt att sätta sig i bilen med AC:n på fullt blås och även hoppa in i duschen då man kom hem. Sedan hade vi vårat firande med våra grannar som vi åkte till vid 18 tiden.


9 comments:

Marie said...

Vad häftigt att få uppleva det där! Det där med inbördeskriget påminner mig om en scen i Sweet Home Alabama med Reese Witherspoon, där hennes pappa spenderar helgerna med att leka död soldat! :)

Läskigt med ridolyckan men skönt att det gick bra för ryttaren iallafall!

Anne said...

Vilken lyckad dag alltså! Coolt med allting, speciellt häftigt med "soldaterna" som stred på fältet. Men puh, vad hett det sannolikt var för alla utklädda. Men kul för er andra att beskåda och ta del av. Jag undrar förresten lite över de där halvmåneflaggorna som på en av bilderna hänger på en husfasad. Är det sydstatsflaggor? Jag tror inte jag sett någon sån sorts flagga här nämligen.
Förresten, vad är funnel cakes? Kanske du skrivit om det förut, men jag kan inte komma ihåg nu.
Kramis!

Anne said...

Flaggorna jag tänker på är direkt på första och översta bilden. Sen även på husfasaden på bilden som är precis bredvid bilden med flickan med ljust hår och amerikanska detaljer i klädseln.

Saltistjejen said...

Vad roligt!
Men hemskt med hästolyckan. Hörde på nyheterna hromdagen om en annan hästolycka vid ett 4th of July firande. Man hade krt med häst o vagn i en parad (tror jag det var) och hästen hade börjat skena och srpungit ut balnd folk. Tydligen hade kuskens fru omkommit i olyckan och ett par personer var skadade. Så sorgligt!
Men tyvärr är det ju risker man tar med hästar bland folk och trafik. Det händer olyckor då och då här i staden också med alla hästar som de kör med runt Central Park.

Desiree said...

Marie, ja det var kul att få uppleva detta för det var nytt för oss. Jag är glad att ryttaren klarade sig hyfsat bra som sagt. Tjejen som ägde hästen satt länge länge vid sin häst och grät, usch stackare.
Kram

Anne, det var himla kul att få se och uppleva detta. De hade gjort ett kanonjobb och verkligen anordnat fint och verklighetstroget. Tyvärr är det så att de där halvmåneflaggorna inte är sydstatsflaggan. Sydstatsflaggan har ett kors i mitten. Det finns en mängd varianter av sydstatsflaggan i och med att det var en flagga som armén använde. Jag får maila dig en bild på denna.

Vad gäller funnel cake så har jag aldrig provat. Men det är en slags smet som man fritterar. Ha ha jo det är alltid så i södern att är det fritterat och helst med mycket socker så går det alltid hem. Men här hittade jag en beskrivning av funnel cake:
Funnel cake or funnelcake is a regional novelty food popular in the U.S. at carnivals, fairs, sporting events, and seaside resorts. Funnel cakes are made by pouring batter through a funnel into hot cooking oil in a circular pattern and deep frying the overlapping mass until golden-brown. When made at concession stands a pitcher with an integral funnel spout is employed. Funnel cakes are typically served with powdered sugar, jam, or other toppings.

Kram!

Saltis, ja det var läskigt att bli vittne till denna ridolycka men det är väl som du säger att det händer faktiskt en hel del sådana. Hästar kan skena och halka och allt möjligt. Hemskt med den ridolyckan som du hört om också häromdagen.

KRam!

Petra H said...

Vilken trevlig nationaldag ni hade, trots värmen och den otäcka ridolyckan. Amerikanerna är duktiga på sådana här "re-enactments" av olika historiska slag etc. Vi var ju i Historic WIlliamsburg i Virginia f¨r några år sedan och det var typ som ett jättelikt Skansen.
Pajätningstävlingar (och andra ättävlingar) känns så himla amerikanskt och precis som du tycker jag att det är riktigt oaptitligt och äckligt!!
Kram!

Desiree said...

Petra, jag minns eran resa till historic Williamsburg och det måste varit fantastiskt. Det ni såg där var nog bra mycket större. Det här var ganska litet men ändå väldigt välgjort. Ja de är väldigt bra på sådant här. VI stannade inte och kollade in pajätar-tävlingen. Vi hade nog inte orkat stanna riktigt så länge i hettan heller :-)
Kram!

Anna, Fair and True said...

Vilken trevlig och intressant dag! Ja, förutom ridolyckan då.

Tror du folk firar nationaldagen mer eller annorlunda i södern jämfört med andra delar? Är de mer patriotiska?

Anna, Fair and True said...

När jag tänker på blåbärspajtävling tänker jag förresten på filmen Stand by Me! Är det inte i den filmen det är en äcklig scen?