Friday, July 30, 2010

Monument Valley

Efter lunch så körde vi vidare mot Monument Valley. Efter drygt 2.5 timmar så tornade plötsligt dessa jättelika röda kolosser och stenformationer upp sig på slätten. Monument Valley som man känner igen från kända västernrullar där också Forrest Gump sprang sin långrunda ur filmen känner nog också många igen.

Den som inte gillar sten kan nog sluta läsa bloggen här på ett tag framöver. Denna road trip har helt klart fått bli den stora stenresan. Dessa stora magnifika stenblock mitt ute i slätten. Det är något så vackert och imponerande över landskapet. Man sitter och tittar i förundran. De coola formerna som kan bildas.

De två stora längst till vänster tyckte jag såg ut som gigantiska sniglar så jag döpte dem snabbt till Lilla Snigel 1 och 2.
Själva Monument Valley ligger inom Navajo indianernas reservat. Här i sydvästra USA så finns det gott om indiankultur och stammar. De lever oftast väldigt fattigt och tillverkar smycken och souvenirer som de säljer till turister. Man ser denna typen av stånd med små souvenirer överallt häromkring.

Monument Valley var ju bara såååå coolt! När man trodde att man redan hade fått se så mycket häftigt så kom man hit och bara gapade av förundran igen. Landskapet är så maffigt och helt surrealistiskt.

Vi tog en fika här på The View Hotel. Det är minnsan inte varje dag man har denna utsikten då man dricker kaffe
Så vackert och så imponerande här i Moument Valley. Molen kastar sina skuggor över slätten och de massiva stenformationerna vilket ger kontraster och siluetter som bara ökar den häftiga vyn.


Vi åkte ut i själva Monument Valley längst med den slingan som man får åka på själva. Monument Valley ligger inom Navajo indian reservatet. Här får man inte åka ut själv utan en indian guide förutom på denna slinga. Vidare krävs också att ska man åka någonstanns förutom just på slingan så krävs även att man har fyrhjuldrift på sin bil. Det har vi inte på denna hyrbil och det var rätt spännande att ge sig ut på själva slingan med denna bilen. Det blev en rejält skumpig färd (även om vi är vana vid riktigt dåliga vägar efter att ha bott i AL så var denna strået vassare helt klart). Det var en backe som vi båda höll andan och undrade om vi skulle klara oss uppför. I guideboken stod det att det var omöjligt att köra för fort på denna slinga och det förstod vi snart att det stämde mycket väl. Det var den skumpigaste färden under denna road trip. 10 miles per hour var fartgränsen och det gick som sagt inte att köra för fort.
Här är en av "sniglarna" på nära håll. De är inte små. Det är väldiga och imponerande kolosser.


När vi var på väg från Moument Valley så kom det åska och regn längre bort. Det blir rätt maffiga åskväder med häftiga blixtar så här som man får se på slätten. Från Monument Valley åkte vi vidare en kort stäcka till ett mycket litet ställe som hette Mexican Hat. I denna lilla by bor endast 100 personer. Det fanns någon enstaka resturang och sedan en mack. Så vårat lilla motel vid San Juan river.

3 comments:

Saltistjejen said...

Otroligt! Vilken natur! Som du säger känns deet som om ni just nu åker från det ena oerhötr vackra häftiga stället till ett nytt lika vackert och häftigt! Fantastiskt!!!
Och bilderna är hur fina som helst!
Kram!

Anonymous said...

真是好文呀~~給你拍拍手再加分!!!......................................................

Petra H said...

WOW!! De där klipporna såg verkligen ut som sniglar, ha ha! Och häftigt att se regn- och åskovädret så där på håll!! Jag gillar namnet på byn, the Mexican Hat - fick ni reda på varför den hette så? Kanske någon klippa som såg ut som en mexikansk hatt eller någon gammal historia om en kvarglömd hatt ;-)