Sunday, February 10, 2008

Blå gul söndag

Denna söndag har gått i färgerna blått och gult skulle man kunna säga. Igår bestämde jag mig för att prova på ett nytt brödrecept. Jag är ingen stor-bagare då det gäller bröd så det var lite smånervöst om det skulle bli gott eller inte. Brödet såg finfint ut i ugnen då det gräddades och hela köket doftade underbart. Det var otroligt smidigt att baka och gick snabbt då degen inte behöver jäsa eftersom degen innehåller fil och bakpulver. Idag blev det provsmakning till frukost. Detta är ingen fjösig skumgummi limpa här inte. Den var riktigt god och för en gångs skull så får man tugga lite. Det fick också bli en härligt god banan-blåbärs smoothie.

Det har varit en otrolig fin vårdag här idag. Sol, blå himmel och ca +20 grader. Jag har kunnat gå i t-shirt hela dagen. Jag åkte iväg till botaniska trädgården och strosade runt där idag. Här hade påskliljorna slagit ut. Vackra gula påskliljor mot en klarblå himmel tillsammans med härligt fågelkvitter fick mig verkligen att njuta av söndagseftermiddagen.
Mumsigt god frukost.


Bröd recept

1/2 dl vetegroddar

3 dl havregryn

2.5 dl vetemjöl

2.5 dl gramhamsmjöl

2 tsk bakpulver

1 tsk salt

4 dl filmjölk/buttermilk

1/2 dl ljussirap

1 dl lingonsylt

Blanda alla torra ingredienserna. Tillsätt fil, lingonsylt och sirap. Blanda väl. Smörj en avlång brödform som är ca 1.5 L. Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader celcius i ca 1 timme.


14 comments:

Saltistjejen said...

Åååå vad jag blir avundsjuk på ert underbara väder!!!!! Här kom kylan in på allvar i eftermiddags med riktigt kyliga vindar. Jättefina bilder och de får mig att längta såååå mycket efter våren!

Ditt bröd verkar supergott! Tror jag ska testa att baka det!!!! Jag är ingen storbakare jag heller, men om jag bakar föredrar jag nog egentligen att baka just matbröd. Även om det blir otroligt sällan.

Mia said...

Här i London är det underbart varmt med. Visst känns det som man själv vaknar lite när blommarna vaknar och tränger upp ur jorden?
Måstte testa brödet - här är det näst intill omöjligt att hitta mörkt bröd.

Petra H said...

Vilken härlig helg!! Jag saknar de där mysiga vårkänslorna, när det börjar bli lite ljusare, varmare och grönt igen..
Vad heter grahamsmjöl i USA? Jag känner på mig att det kan bli ännu en av våra legendariska vilda och desperata jakter, den här gången på grahamsmjöl om jag får för mig att baka det där brödet som lät jättegott... ha ha. Jag börjar bli lite trött på att leta efter ingredienser som ursprungligen inte verkar så exotiska!
Kanske jag ska hålla mig till mangosmoothies ;-)

SEASIDE LIVING said...

Underbara bilder!! Vet du att på barnens skola finns en rabatt som är full med påskliljor som slår ut när som helst - jag längtar!!!

Brödet ser väldigt smarrigt ut! Skönt att slippa jäsning också. Det där skulle jag kunna baka en helgmorgon, jag är nämligen den som stiger upp tidigast i familjen och då skulle det hinna gräddas lagom tills det är dags för frukost. Tack för receptet!!

Annika said...

Fina bilder som vanligt!
Och våren har kommit längre in 'Bama än vad den har i VA, helt klart. Ännu ser jag inga vårblommor i rabatterna.
Och brödet...så gott!!!

Fia said...

Mmmm, det brödet ser ju urgott ut!! Det ska jag nog prova på. Jättefina bilder och precis som Annika säger så har nog våren kommit lite längre hos er än hos oss, mina påskliljor ser ut att vilja ha ytterliare någon vecka på sig.

Marie said...

åh, va mysigt med solsken, värme o blå himmel! här har vi solsken o blå himmel, men det är kalltkallt! jag längtar efter tills påskliljorna slår ut här hemma också!

aurorabuddha said...

Yum!

Jag tror jag maste ta mig en tur till Ikea och kopa kaviar. Nu har jag klamt och klamt pa den enda tuben jag hade kvar sen sist.

Jag tror amerikanarna kommer att tappa sina tanker oxa. Nastan allting ar ju skumgummi har, tycker jag. :o)

Och vi har varkanslor har i sodra Texas ocksa!!

Camilla at home said...

Hei! Så koselig blogg du har:) kanskje jeg får prøve å bake brød idag, ser godt ut..

Desiree said...

Saltis, jag hörde att ni skulle få kyla i NY. Hoppas du slipper frysa allt för mycket. Detta brödet var lätt att baka så du behöver inte alls vara någon stor bakare.

Mia, härligt att ni också får vår i London. Man blir verkligen glad av att se vårblommorna slå ut.

Petra, hi hi den vilda jakten på grahamsmjöl. Jag får faktiskt återkomma med namnet på just grahamsmjöl. Måste hem och kika på paketet vad det står. En mangosmoothie låter ju inte fel, det låter ju supergott.

Seasidelivning, ja detta brödet är perfekt att snabbt veva ihop under en helgmorgon och sedan stoppa in i ugnen för att få helt färskt bakat bröd. Sådant känns alltid lyxigt.

Annika, ni har ju haft lite kallare men snart kommer nog våren även till er.

Fia, ja prova gärna att baka detta, urlätt och urgott.

Marie, härligt ändå att ni har sol och blåhimmel. Sådant betyder mycket.

Aurorabuddah, ja du får ta dig en tur till IKEA för lite kavaiar. Riktigt gott ibland.

Camilla, hej vad kul att du gillar bloggen. Jag kan varmt rekomendera brödreceptet. Mycket gott och enkelt.

Victoria said...

Åh, vad jag längtar efter påskliljor när jag ser dina fina bilder! Brödet såg smarrigt ut också, det ska jag npg ta och pröva. Kram!/Vic

Ninni said...

Det ser supergott ut, det där brödet! Det måste jag absolut prova att baka.
Och ååå, så härligt det låter med vårvärme och utslagna påskliljor....(Fast snart ska vi väl ha detsamma här!)

Desiree said...

Victoria och Ninnie, det var underbart att hitta påskliljor som blommade och brödet blev som sagt lyckat och otroligt enkelt att göra.

annebelle said...

Det där låter fantastiskt underbart! Framförallt vädret och blommorna men också brödet. Ska prövas!
Tror du att du kommer att bo kvar i USA och i Alabama eller kommer du att flytta till Sverige igen? undrar nyfikna Annebelle