Tuesday, February 19, 2008

Pressrelease om tvillingstudie

Som jag avslöjade igår firade vi under helgen. Vi firade att C har blivit lite av en kändis. Det projekt som han jobbat på under en längre tid hamnade på första sidan här i tidningen (Birmingham News) men det verkar också ha fått genomslag över hela världen. Jättekul och spännande! C har nämligen arbetat med en tvillingstudie och kartlagt skillnader som finns i arvsmassan mellan tvillingar. Man har ju hittills trott att enäggstvillingar ska vara helt identiska men C har i sitt projekt kommit fram till att så inte är fallet. Det finns små skillnader som t.ex. förklarar varför den ena av två tvillingar kan insjukna i en ärftlig sjukdom men inte den andre. Jag har delvis också jobbat på detta projekt men det är C som drivit detta projekt och det är hans studie. Det är verkligen superkul att det hela har fått ett sådant genomslag. Vi trodde att det kanske skulle bli en liten notis i de bakre delarna av Birmingham News men det har hamnat på första sidan här och sedan har det också hamnat i Svenska Dagbladet, Vetenskapsradion, olika lokala tidningar i Sverige, TV4, tidningar i Indien osv. New York Times har ringt för att få en intervju med C och hans professor. Forskningsvärlden är inte direkt känd för någon som helst glamour men detta känns faktiskt lite glamouröst och superkul. Det var detta vi alltså firade igår då vi tog fram en flaska skumpa och njöt av en god middag.

Våra grannar blev så glada och stolta att de fixade en liten festmiddag för oss i fredags. De är verkligen rara och underbara grannar vi har.

Idag har maken varit med i norsk radio och i Polen blev han igår uppgraderad till proffessor så att det blev proffessor Bruder och proffessor Dumanski i Alabama. Kul är det iallfall!


Kanske finns det några tvillingar som läser bloggen?
21 comments:

Saltistjejen said...

WOW!!!!!! Desiree!!! Detta är ju ASCOOOOOOOOLT!!!!!! :-D :-D :-D
Verkligen SUPERGRATTIS till C och även till dig!!!! :-)
Hälsa honom och gratta!

Så roligt när ens forskning faktiskt kommer fram till "allmänheten" också! Jag läste faktiskt om denna studien i någon svensk tidning för ett tag sedan och tyckte det var coolt eftersom jag håller på med just genetik och framförallt att studera just hur genomet "påverkar" t ex kromosomala sjukdomar. Alltså att olika typer av fel, inte enbart mutationer etc som ju var en av de första sakerna man insåg kunde vara orsaken till olika sjukdomar, utan även andra typer av förändringar i genomet kunde vara bovar bakom sjukdomarna.

Å ni får verkligen fortsätta fira mycket nu!!!!!!!!! Man måste passa på. Forskning är annars väldigt mycket ett steg fram och 10 tillbaks...


KRAM!!!

Annika said...

HÄFTIGT!!!!! COOLT!!! SÅ roligt!!!!
Jättegrattis till C!!!! OCh till dig såklart! Förstår att ni är glada och hhar firat!! DETTA är ju stort!!!

Jag har ju tvillingbröder, enäggs, lika som bär till utseendet men faktiskt väldigt olika till sätter, den ena en spellevink och stor skojare, den andre lite betänksam och lite tystare. DETTA är så intressant för mig som syster till enäggare!

Förstår att det inte är så mkt glamour i er värld, men detta ÄR ju för COOLT!!!

aurorabuddha said...

Namen grattis! Jag har ju faktiskt hort talas om den har studien, fast bara skummat forbi den. Nu maste jag ju satta mig ner och lasa *ordentligt*! Sa kul for er bada tva!

Mia said...

Wow, stort grattis! Jag har länge undrat varför ni flyttade men nu vet jag. Forskar ni båda två alltså inom samma område? Jag vill själv gärna kunna forska när jag är klar med min grundutb. vore roligt om du om dina upplevelser om det. Kanske man kan få några tips!

aurorabuddha said...

Namen oj, nu ser jag ju att det var nagot annat jag last om tvillingar. Ursakta, sa fanigt det blev!

Och det har ar ju *mycket* haftigare an det jag laste forut! Woo Hoo!!

JaCal said...

Va kul! Stort grattis!! Roligt att få uppmärksamhet för hårt slit och mycket jobb "bakom kulisserna" för att få fram resultat att dela med omvärdlen! Tänk - jag läste faktiskt om detta - innan jag såg det här - va kul! Att det var maken!!

Marie said...

Grattis till dig och stort grattis till C förstås! det där var definitvt värt lite skumpa! =)

Ulrika said...

Jamen GRATTIS! Det var ju jätteroligt! Bara att fira på det!!!

annebelle said...

Jag läster om den här studien i helgen och tänkte på dig. En svensk-amerikansk-holländsk studie som leddes från University of Alabama om gener och tvillingar...Hm, undrar om inte bloggerskan från Birmingham har med det att göra...? Grattis, då har ni verkligen anledning att fira! :-D

Petra H said...

Oj, vad jättekul och stort grattis till maken!! Jag förstår att det måste kännas så kul när ens forskning blir känd även utanför forskningsvärlden. Nu måste jag gå till Svenska dagbladet och leta upp artikeln.
Och vad intressant att maken blivit professor i Polen!

Fia said...

Oj vad kul!!! Stort grattis till er båda!! Det låter ju (för en lekman) som ett jättestort genombrott!! Igen GRATTIS!!

Desiree said...

Jag skriver ett stort tack till er allihop. Jo det ar jattekul da ens forskningsresultat far en sadan uppmarksamhet. Det finns ju mycket viktig och interessant forskning som tyvarr aldrig kommer fram till allmanheten sa det ar kul med nagot som gor det som detta. Tack an en gang for alla fina gratulationer som jag givitvis fort fram till kare maken.

Anne said...

STORT GRATTIS!!!! Vad coolt, häftigt och helt fantastiskt spännande ju! Massor, massor av grattis. Jag ska genast surfa reda på artiklarna och läsa mer.
Vilken morot och vad roligt det måste vara för C att fortsätta med forskningen och att jobba vidare med allt detta, det måste ge en enorm kick att få den här bekräftelsen och framgången. Klart ni skulle fira, det var helt rätt att ta fram skumpan. När annars om inte vid tillfällen som dessa.
Oj, vad kul!

Lindha said...

Grattis! Vad spännande det är med forskning och vad roligt det måste vara att vara delaktig i att hitta något nytt!

Millan said...

Oj vilken grej!! Jatte stort grattis till C och till dig! Vad roligt nar det man jobbat med lange uppmarksammats och faktiskt leder nagonstans!!

Lustigt nog ar det har nagot jag och Ben snackat en hel del om. Tva av vara narmsta vanner ar enaggstvillingar och otroligt lika till utseendet och aven sattet. Men, den ena tvillingen har mycket samre halsa an den andra. Gwen, som hon heter, har svar eksem och astma och har tyvarr drabbats av alopecia (haravfall) och har inte ett enda harstra pa kroppen nu. Hennes syster lider inte av nagon av dessa sjukdomar vilket vi alla fyra ofta diskuterat och funderat over.

Stort grattis igen!!!

Sporty Spice said...

Vad roligt, stort grattis. Och ja, jag är tvilling. Fast inte den sorten du menar ... född i juni. =)

Desiree said...

Lindah, ja det är verkligen spännande.

Millan, interessant att ni känner ett sådant tvillingpar som förmodligen har en del små skillnader men dessa skillnader räcker ändå för att den ena ska drabbas av sådant som den andre inte drabbas av.

Sporty, hi hi, det kanske blir nästa projekt att forska på sådana tvillingar.

Ninni said...

Grattis!!! Så roligt för er båda två, jag förstår att ni firade detta. Det måste vara enormt spännande att få vara delaktig i ett forskningsprojekt som leder till resultat och stor uppmärksamhet. Grattis igen!

veronika said...

GRATTIS!!

Jatte kul for er bada och da speciellt maken din!

Klart Champagnen skulle fram i det laget!!:)

Ida i Québec said...

Nej men GUD vad kul - grattis till C och dig!!! Wow, vilken grej - och vad kul att han forskar om något som är intressant för allmänheten så att det just får lite uppmärksamhet. Urkul!!!


Åh, jag blev alldeles paff - visste ju inte alls inom vilket ämne ni forskar. Grattis igen!!!

Lullun said...

Oj WOW! Vad kul! Verkligen! Här har vi dock tyvär inte hört något (men det är också landet där ingen visste vem Tony Blair var ens då han var premiärminister osv...), men förstår nog varför det blir uppmärksamhet; att tvillingar är exakta kopior av varandra "vet" ju alla och så är det plötsligt något som välter det hela. Och det blir automatiskt forkning som alla på någon nivå kan förstå!

Stort grattis till er båda igen. Åh, vad roligt. Själv är jag inte så mycket ute efter uppmärksamheten; men visst måste det ändå vara en härlig känsla att verkligen komma fram till något helt NYTT och anvädbart. Ångrar nästan att jag tackade nej til min möjliga docktorstjänst den där gången för några år sedan... :-)

Fira vidare!! :-)