Wednesday, February 20, 2008

Glass i stora lassÄr det något som de är riktigt dukiga på i detta landet är det glass. Det finns så himla mycket god glass här. Dels finns det ju de kända märkena som Ben & Jerry´s och Hägendaaz men det finns också massor av andra mindre lokala märken som är riktigt goda. En favorit som vi hittat här är Edy´s. Riktigt god, krämig och fluffig mmm. En av hemligheterna med Edy´s är att den är tillverkad på ett speciellt sätt så kallat ”Slow Churned”. Deras light glass smakar lika underbart som just Ben & Jerrys och Häagen-Dazs fast med mycket färre kalorier så att man kan njuta ordentligt utan att få dåligt samvete.


Ben & Jerry´s grundades 1978 och fabriken ligger i Burlington, Vermont om ni råkar ha vägarna förbi. Varje år i slutet på april eller början på maj har de något som de kallar för ”free cone day” då de delar ut gratis glass under hela dagen. De är otroligt duktiga på att komma på olika sorter och har desstom ganska roliga namn på många av sina sorter. Imagine Whirled Peace, Chocolate Therapy, Chunky Monkey, Dave Matthews Band Magic Brownies Encore Edition, Dublin Mudslide, Half Baked, Karamel Sutra, Berried Treasure, Berry Berry Extraordinary och många många fler.

Häagen-Dazs grundades 1961 i New York. Även om namnet kan låta en aning skandinaviskt så är det inte så. Man valde två ord som skulle verka skandinaviska iallfall för amerikaner. Häagen-Dazs har över 52 smaker som man kan välja bland. Vissa smaker lanseras bara i vissa länder t.ex. Azuki, Rich Milk och Sweet Potato kan man bara köpa i Japan. Green Tea bara i Asien och nu i USA som tillfällig smak.

En annan amerikansk glass fast med Svenskt namn ”Frusen Glädje” (gäller vekligen att inte låta sig luras att denna är svensk för det är den alltså inte). Detta med att använda skandinaviska namn på glasstillverkare verkar vara en hit här i USA. Frusen Glädje lanserades 1980. Häagen-Dazs blev inte glada över ytterligare ett amerikanskt glassmärke med skandinaviskt namn och försökte stämma Frusen Glädje men vann ej. Det såldes i alla delstater fram till 1985 då det köptes upp av Kraft foods. Märket försvann någon gång i samband med detta uppköp.

När vi först flyttade hit oss blev vi helt till oss i trasorna över alla goda glass-sorter som fanns och ville gärna prova igenom det mesta i glassväg.

Vad har ni för favorit glass märken och favoritsorter? Själv har jag nog svårt för att utnämna någon klar favorit. Jag gillar Edy´s jordgubb liksom deras vanilj. Men jag är också svag för pistageglass och för vissa sorters chokladglass. Sorbeer kan ju vara ljuvliga om det ärvarmt ute och man vill ha något lite lättare men svalkande. Nu blev jag otroligt sugen på glass då jag började skriva detta inlägg.

Ben and Jerry´s och Häagen-Dazs.

Edy´s våran stor favorit.

22 comments:

Annika said...

Mums..NU blir jag sugen på glass! Edy's glass är min favvis!! Den smakar så gott och krämigt. Gillar även Baskin-Robbins och Coldstone Creamery.
Tycker, när jag tänker efter, att nästan all amerikansk glass är god. OCH jag minns när jag kom som au-pair till US 1990, när vi landade i NYC, på JFK, hade vi tre timmar innan planet till Boston skulle avgå. I Boston låg au-pair skolan. ALLA vi tjejer köpte glass!! OCH som vi tyckte om den! Det har fakiskt blivit ett av mina verkligen favoritmatminnen fastän det nu är så länge sen...
Numera äter jag sällan glass, men när jag gör det så njuter jag i stora drag!!

Ninni said...

Men å vad jag blir sugen på glass nu! Måste se om det inte finns nån glass i frysen...Jag gillar allra bäst Mövenpicks Tiramisu-glass. Supergod!

Desiree said...

Annika, du har helt rätt i att nästan all glass här i US är riktigt god. Jag ska kolla efter Baskin-Robbins och Coldstone nästa gång jag är i affären. Kul att bli tipsad om lite nya sorter. Vilket härligt och mysigt glassminne du fick. Ett riktigt bra första minne från USA med andra ord :-)

Ninni, jag blev som sagt riktigt sugen på glass då jag skrivit ihop detta inlägg så jag förstår dig till fullo. Hoppas du hittade den där Mövenpick Tiramisuglassen för den lät ljuvlig.

Saltistjejen said...

Mmmm, jag god glass är aldrig fel. Vi ahde frysen full med glass när vi kom tillbaks från Sverige nu efter nyår. Hade lånat ut lägenheten till en kompis några dagar och som tack för detta hade de (han och hans fru) fyllt vår frys med glass. Ben&Jerrys samt Häagen-Dazs. Tyvärr mådde jag fortfarande illa då så jag åt nästan inget. Och även nu när illamåendet gått över så är jag fortfarande inte så väldigt sugen på glass. Knäppt! Vi har fortfarande kvar en del glass men M har ätit det mesta.... ;-)

Lustigt det där med Sakandinaviska namn på glassorterna! Fast jag har alltid trott att just Häagen-Dazs var typ holländkst eller så, snarare än skandinaviskt.

Desiree said...

Saltis, vilken underbar present som tack för lånet! Sådana gäster hade garanterat fått återkomma hur ofta de ville. Synd att du inte kunde njuta av det hela men det kommer fler tillfällen. Jag vet inte ritkigt varför amerikanska glsstillverkare har en kärlek just för skandinaviska namn. Kanske assosierar de våra länder till kyla och artiska klimat som i sin tur ska påminna om glass på något sätt.

Mia said...

Glass skulle vara perfekt nu, jag som har feber och en kraftig förkylning!
Edy's lät väldigt god men här finns bara de trad. märkena men Ben & Jerry's är ju aldrig fel. Dessutom har de börjat med FAIRTRADE!

Petra H said...

Nja, jag är ingen större glassälskare - eller det är inte det att jag inte gillar glass men jag äter det väldigt sällan. Däremot när jag bodde i Italien och levde och pluggade utan luftkonditionering... då blev det ofta TVÅ glasspauser under dagen!!
Vi bor bara runt hörnet från Starbuck's och Häagen Dazs men det är ytterst sällan som vi går dit. Tror att vi varit på HD 2-3 ggr sedan jag kom hit, Starbuck's går jag bara på när vi har besök. Gillar dock HDs cookies & cream men annars älskar jag frusen yoghurt (jag lärde mig aldrig uttala yoghurt på italienska så det blev alltid upprepning när jag skulle beställa den smaken i Italien!).

annebelle said...

Aha, där kom inlägget om amerikansk glass. Jag älskar glass och amerikansk glass i synnerhet.

Ulrika said...

Menar du att glassen faktiskt heter "Frusen glädje"? Haha det är ju hellustigt!!
Själv är jag laktosintolerant så det är inte lika spännande för mig. Däremot har Wholefood flera soyaglasser som faktiskt har riktigt bra smaker. Dessutom finns det ju laktastabletter att käka men jag är lite feg. Min man (som är kemist) försöker hela tiden övertyga mig om att om jag käkar två piller kan jag mycket väl äta en normal portion glas men jag är så feeeeg...

Ulrika said...

Haha "glas" skrev jag visst... det får stå kvar så eftersom det ser ganska lustigt ut! :-D

Anita said...

Ja, inget ar som amerikansk glass!! Tank om det kunde vara nyttigt ocksa, da skulle jag bli lycklig :) Du vet ju min favorit... Haagen-Dazs Vanilla Swiss Almond :) tatt foljt av Haagen-Dazs Chocolate, chocolate chip. Jag alskar ocksa Thrifty's Ice cream, speciellt chocolate mint chip. Baskin n' Robins mint chip ar inte dum heller :) Skulle garna vilja prova Edy's, men har aldrig sett den sorten varken har eller i Californien.

Desiree said...

Mia, ja lite glass skulle nog sitta fint om du är krasslig. Då kan man behöva lite gottig tröst. Ben & Jerrys är ju supergod!

Petra, frusen yoghurt är ju yummy det också. Starbucks går jag otroligt sällan på. Vi har turen att ha bra kaffe på jobbet och hemma ser jag till att köpa goda kaffebönor som jag maler själv. Även om jag själv inte äter mängder med glass så finns det mycket god glass att välja på här. Jag ser alltid till att ha ett paket med glass hemma att kunna ta fram och unna sig då och då.

Annebelle, ja glass kan de verkligen här. Mycket mycket god glass i otroligt många smaker att välja bland.

Ulrika, jo glassen hette faktiskt Frusen glädje. Roligt namn eller hur? Soyaglass skulle jag gärna prova någongång. Jag kan tänka mig att det smakar minst lika bra som vanlig glass .

Desiree said...

Anita, jo jag känner till din absoluta favorit vid det här laget ;-)
Det var nog så jag kom på att jag skulle skriva ihop ett glassinlägg på bloggen. Tack för inspirationen. Visst är det otroligt svårt att välja ut en enda favorit när det finns så många goda, mmm.

Anne said...

Mmmm, blir sugen....
Baskins Robbins har jag inte sett i affärerna, däremot har jag sett många Baskins Robbins glassbarer där de säljer kulglass man kan köpa över disk. Det tycker jag annars känns som ett svenskt vårtecken, att gå ut i vårsolen och köpa kulglass nånstans.
Edy verkar god, låter väldigt smarrigt. Half baked och Ben & Jerrys är nog en av mina absoluta favoriter.

Millan said...

Ja jag sager ju att jag inte kan ga in har och lasa utan att bli godissugen.. och glass ar min stora favorit!!! Jag alskar just Haegen Dazs och Ben and Jerrys men det later ju kanon med en med mindre kalorier som ar lika god!!
Jag ser forresten pa prislapparna att det ar mycket billigare med glassen i Amerika. Har kostar en bada sorterna ungefar lika mycket, dvs ca £3.50 (ca $7) for en. Ofta har de erbjudanden dar de kostar £5for tva men egentligen ar det ju fortfarande ruskigt dyrt.. ca 70kr for tva sma glassburkar. Men vart det eftersom jag hellre ater en liten portion av den dyra goda glassen an en jatte portion av en billigare och trakigare sort...

Vilka harliga bilder forresten.. mums!

Labb-Jenny said...

Häagen-Daz Macademaia Nut Brittle! Min favorit alla gånger. Deras Strawberries and Cream är inte dum heller. Tyvärr är de inte direkt magra, så det är inget man kan äta varje dag annat än mitt i marathon-träningen om man inte vill bli som en lite smörkula.

Av nån underlig anledning gillar jag inte Ben & Jerry's alls. Deras glasss är för söt för min smak.

Desiree said...

Anne, håller verkligen med om att det känns som ett vårtecken då man köper glass och går ut i solen och sätter sig och äter den. Half baked är slurp, god :-)

Millan, jo det är nog så att det är billigare här med dessa glassorter jämfört med europa. Jag håller med dig om att jag också föredrar att köpa god kvalitetsglass som är dyrare än större kvantiteter av billig glass. Kul att du gillar bilderna. Ätbara saker har jag märkt att jag visst har en liten extra förkärlek för att fota. Det var nästan så att det kom glass på linsen vid några tillfällen här ;-)

Labb-Jenny, du har rätt i att man inte kan äta dessa glassar var och varannan dag för då lär man alla gånger förvandlas till en smörkula. Jag är därför glad att jag hittat Edy´s som är god och inte alls en lika stor kaloribomb. Vissa av Ben&Jerry´s kan vara för söta håller jag med om. Jag tror vi provade Karamelsutra någongång och den var på tok alldeles för sötsliskig. För mycket karamellripple i den helt enkelt.

aurorabuddha said...

Hmmm... Edy's glass heter nagot annat har i Texas - just nu kan jag inte komma pa namnet. Men forpackningen ser precis likadan ut. Jag gillar ocksa 'slow churned'. Och sa gillar jag den sorten som ar smaksatt med Bailey's! Yum!

Desiree said...

Vad konstigt att Edy´s heter något annat i Texas. Kanske är det en annan sort eller märke fast de också kör med slow churned. De har ju många goda smaker och slow churned är toppen!

Jennie Skoglund said...

Ben & Jerry är en favorit!!! Älskar Cherry Garcia & Chunky Monkey! Den kostar ca 50kr byttan
(0,5l)här i Sverige- är den lika dyr i USA?

Anna, Fair and True said...

Håller med Saltistjejen: Häägen-Dazs ska låta tyskt eller holländskt. Jag gillar också Ben & Jerry's m fl med också t ex "enkla" svenska glasser från Sia eller liknande. Det är verkligen dyrt med B&J, typ 39kr byttan om man har tur.

Anonymous said...

Häegen Dazs - "Cappucino caramel truffle" är en utav de godaste glassar jag någonsin ätit =)