Wednesday, February 6, 2008

Vardagsrummet

Det blev inget inredningsreportage igår men det var ju trots allt Super tisdag och det händer ju inte allt för ofta så det får istället bli så att jag bjuder in er att stiga på in i vardagsrummet idag istället. När man kommer in genom ytterdörren ligger vardagsrummet rakt fram. Liksom många andra amerikanska hem har vi öppenspis/brasa, hur skulle annars jultomten kunna levera några julklappar ;-)

Jag måste säga att det är riktigt mysigt med en öppenspis. Även om vi har ett ganska varmt klimat under större delen av året så passar vi på att njuta av en brasa under vintern. Vi har dessutom turen att kunna elda med riktigt ved i våran. Många öppna spisar här har någon form av konstgjord ved som brinner så länge man har gasen på. Under vintern är det mysigt att kunna tända en brasa och sitta och mysa vid elden med ett glas vin. Vi har ibland också passat på att grilla Smores.

I princip alla möblerna här inne är medtagna från Sverige. De skeppades i den stora kontainern med vårt övriga bohag. Eftersom både C´s moster och min pappa jobbat en del i afrika så har vi en del föremål därifrån. Den stora tygtavlan ovanför soffan, korgfatet på bordet, en av kuddarna i soffan samt trämasken som hänger på väggen är alla från olika afrikanska länder som Kongo, Uganda, Tanzania. De grön och vitrandiga fotöljerna har hängt med länge länge. En gång i tiden köpte C´s mamma dem på akution och de har klätts om i flera omgångar innan de hamnade hemma hos oss. Men eftersom de är Duxfotöljer har de en mycket gedigen kvalité och är fortfarande hur sköna som helst att sitta i.

Lampan med de många armarna har jag köpt på IKEA. Den känns lite julig men vi har den året runt. Den sprider ett mycket trevligt och behagfullt ljus.



De stora fönstrena släpper in mycket ljus även här och det gillar jag.


Takfläkt har nästan alla rum här. Även om man inte tycker att det är så snyggt så är det väldigt praktiskt. För på sommaren blir det riktigt varmt. Även om man har AC så känns det ibland skönt att också kunna sätta på fläkten.


Här är lite bilder från våran öppnaspis som hittills har gett oss många mysiga och trevliga stunder.

20 comments:

Petra H said...

Vilket härligt vardagsrum ni har! Som jag har sagt så många ggr innan så har ni fin smak och ett drömhus! Mysigt med öppen spis och att ni kan elda med riktiga vedklabbar.
Fåtöljerna är ju jättesnygga och kul att de är gamla och har en historia, likaså de afrikanska prydnaderna! Jag gillar allt som har en personlig historia i indredning, t.ex brukar jag se till att köpa bilder / tavlor när jag är på resande fot, kul att ha på väggarna där hemma.

Saltistjejen said...

Otroligt fint!!! Jag gillar att ni inte har den typiskt "amerkianska" gul-vit-beige" färgen på väggarna utan en mer "riktig" färg!

och jag gillar verkligen att ni har en personlig stil med allt afrikanskt ihop med de stilrena fåtöljerna! Fint!
Själva har vi väldigt opersonlig stil här eftersom vi köpte allt nytt från Ikea när vi flyttade hit.

Desiree said...

Petra, ja tavlor eller bilder är faktiskt en mycket bra idé att inhandla då man är på resa. De brukar ju spegla mycket av kulturen där de gjorts på något sätt och blir väldigt personliga och trevliga. Jo jag tycker nog att vi fått ihop en ganska härlig mix av gammalt, nytt och personligt i vardagsrummet.

Saltis, här inne är väggarna målade i chokladbrunt. En ganska trevlig färg. Det blir ju annorlunda om man fått chansen att ta med sig sina möbler och saker som man samlat på sig under många år, men det är ju inte alltid man har den möjligheten. Vi har ju som ni också handlat en hel del annat till huset från IKEA. IKEA kan ju kännas lite småtrist i Sverige för att prylarna finns i var och vartannat hem men så är det ju inte alls här i USA. Här är varje IKEA pryl mycket mer unik.

Anne said...

Jag känner mig nästan som en papegoja men jag fortsätter upprepa mig och säga ni har så fint och mycket bra smak. Jag tycker jättemycket om ert vardagsrum, det känns som en salong nästan i och med att ni inte har någon tv där (eller är den bara inte med på bild? Ni kanske har ett skilt tv-rum?). Fönstrena, den höga höjden och ljuset som kommer in är helt underbart. Öppen spis som dessutom ÄR öppen spis (och inte de där gasvarianterna) är ju ett stort plus bara det.
Jag tycker era afrikanska detaljer ger rummet karaktär och personlighet. Jag tror jag skrev det tidigare också, men jag får hemlängtan efter mina möbler när jag ser ert hem och får höra om era fåtöljer som hängt med länge. Det jag ångrar mest och skulle ändra (med facit på hand är det enkelt se saker och ting) är att vi borde ha flyttat med våra möbler och inte lämnat dem. Det betyder mycket ha den där historian med sig, speciellt om man som både du och jag verkar gillar äldre saker och tycker om och värdesätter historia i materiella ting.
Jag tog ju med allt lösöre, så jag har mina ärvda kaffekoppar osv men ack vad jag saknar de där gamla, kantstötta möblerna... Ni gjorde helt rätt som flyttade allt. Jag kan hålla med Saltis lite, det blir lätt opersonligt när man som vi köpt precis alla möbler på plats och inte har någon möbel med oss som har historia.
Som sagt, jag har tjatat om detta förut... I alla fall, läser nån blivande flyttare det här, ta rådet från tant Anne om att flytta med allting! Det är värt pengarna göra det.

Takfläktar är jag så van att se så jag reagerar inte ens på dem mer, tycker de hör till den normala inredningen i ett hem. Er variant är dessutom snygg, det finns ju vissa väldigt fula, vita, plastiga varianter.

Vad blir det nästa vecka?

Desiree said...

Anne, du observerar helt korrekt. Vi har ingen tv i vardagsrummet. Alla amrisar som kommer till oss tittar sig nästan förtvivlat runt och undar var tv:n är. Vi har tv i vårt tv-rum en trappa upp och sedan den lilla tv:n i sovrumet. Det är ganska trevligt att få bort tv:n från vardagsrummet och ha det som ett rum där man umgås, pratar och har det mysigt ihop bara. Jag är jätteglad att vi valde att ta med möblerna hit och fick den möjligheten. Det var det värt. Det finns en trygghet i att just ha sina saker med sig till ett nytt land där allt är nytt i början. Vi ville dessutom inte sälja grejerna i Sverige och hade ingen stanns att göra av dem. Att magasinera möbler under en längre period och dessutom ett helt hem i möbler hade blivit mycket dyrt det också. Jättekul att ni allihop tycker så mycket om vårt hem. Har inte bestämt helt vad det blir nästa vecka ännu-får klura lite på det.

Marie said...

åh, vilket vacker vardagsrum! jag är speciellt förtjust i de stora fönstren, de måste släppa in mycket ljus - fint! fåtäljerna såg verkligen sköna ut också.. :)

SEASIDE LIVING said...

Vilket härligt vardagsrum! Så himla mysigt med den öppna spisen och underbart stora, härliga fönster. Jag tycker ni har gjort rätt i att skippa tv:n i vardagsrummet. Det gjorde vi för ett par år sedan och har så även här i vårt nya hus. Nu är vardagsrummet verkligen ett rum som vi umgås i, sitter och pratar istället för att titta på tv:n. Detta förutsätter ju så klart att man har så pass stort hus så man har möjlighet att ha tv:n någon annanstans istället...

Ni har en väldigt behaglig färgskala genom hela ert hem, ja, hela ert hus känns väldigt stilrent och snyggt!

Skönt att ni inte drabbades av tromberna. Tänkte faktiskt på er när jag hörde om det på nyheterna här. Visst är det väl lustigt hur bloggen påverkar en, här sitter jag och tänker på er och hoppas att ni inte har drabbats, och egentligen känner jag ju inte er! Hur som helst så var det ju väldigt skönt att ni slapp dem!

Må så gott! Kramar Jenny

Dila said...

Jag gillar verkligen de stora fönstren och allt ljus de släpper in. Takhöjden gör också sitt. I sovrummet hade ni också underbart ljus. Öppen spis är mysigt, speciellt när det är kallt ute. Ni verkar ha ett jätte mysigt hus och en fin och personlig stil.
Kram Dila

Annika said...

Skitsnyggt! Stilrent, lugnt, fin färgskala!
Jag tycker du och min kompis Lotta har lite samma stil när ni inreder, me likeeee!
Fint också med de afrikanska inslagen.
Tycker om "Tant Annes" råd också om att man ska ta med allting för att få inredningen personlig. Jag har tagit med pö om pö, hade aldrig ngn kontainer. Och så blir det så anorlunda när man träffar ngn från landet också. Men vissa av mina saker saknar jag fortfarande, och varje år tar jag med mig lite mer hemifrån.
Jag ser att din röda lykta från IKEA är still going strong. Det är min också :-)

Fia said...

Ursnyggt! Helt enkelt ursnyggt! Helt rätt att inte ha TV i ett rum där man ska umgås med gäster, vi har ju samma princip...fast sedan slutar ju likheterna LOL

Millan said...

Jag tycker att du har lyckats med det dar svara att ha ett stilrent men samtidigt hemtrevligt hem! jag tycker att det ar en jatte svar balans att hitta! (speciellt nu med Nils da.. stilrent gar ju inte med legobitar over hela golvet ;-)). Rummet ser stort ut och harligt med de jatte stora fonstrena.
Jatte skoj med fatoljer och sakerna fran Afrika som har en historia!! Ikea i all ara men det ar roligt att blanda lite med gamla slaktklenoder!

Desiree said...

Marie, de många och stora fönstrena i detta huset som släpper in mycket ljus var något vi fastnade för då vi kollade på huset. Jag tycker det är jättetrevligt med mycket solljus som flödar in.

Seasidelivning, det är väldigt skönt att skippa tv:n just i vardagsrummet om man har den möjligheten. Verkligen kul att just du gillar vårat hem så mycket. Du har ju himla fint både stil och inredningsmässigt. Ja bloggar är underbara då man kan få vänner över hela jorden. Jag blir verkligen varm i hjärtat av alla som skrivit att de tänker på oss här när tromberna kom igår natt. Tack det värmer som sagt.

Dila, tack så jättemycket. Jag blir verkligen glad över alla fina komplimanger :-)

Annika, jag förstår att det blir annorlunda då man träffar någon från landet och bestämmer sig för att bo kvar här. Jag har full förståelse över att du inte valt att skeppa över alla dina möbler utan har tagit lite pö om pö istället. Jo den stora röda lyktan is still going strong. Jag funderar dock på att kanske försöka måla den vit istället.

Fia, ert hem är ju väldigt mysigt och personligt också.

Millan, jo det är kul att kunna blanda gammalt och nytt, och lite olika stilar. Jag tycker ni har ett jättefint hem. Både du och Ben är så duktiga med att inreda och fixa iordning. Ni har verkligen gjort ett mastodontjobb med huset och allt ni gjort har blivit väldigt lyckat och vackert. Lego på golvet är ju något som bara är temporärt. Den perioden går över.

aurorabuddha said...

Valdigt vackert! Jag maste fraga: blir inte dina mobler blekta av solen. Det ar ett *stort* problem har i sodra Texas. Allting blir forstort...

I vart nya hus, har jag bestamt, ska vi inte ha TV:n i vardagsrummet.

veronika said...

Jag sager som alla andra, du har ett otroligt vackert hem!!
Precis som Anne skriver sa tycker jag ocksa att du har bade stilrent, salongfint och anda med en stor personlig stil. Det ar inte alltid sa latt att fa till det som man onskar, men det har du lyckats med!
Duxfatoljerna bara alskar jag, ser urskona ut, sedan den underbara tygtavalan bakom soffan och alla Aftikanska foremal.
Vi har inte heller tv i varat vardagsrum. Tycker det ar underbart att ha ett vardagsrum utan tv. Sedan tittar vi sallan pa tv hos oss.

Nu har jag bestallt Latvassa tyget fran Marimekko som jag ska hanga upp pa vaggen till trappan dar det gar anda upp till taket. Har alltid velat ha nagot stort att hanga upp dar och nu fann jag tyget jag ville ha, sa TACK for tipset om MArimekko tyger fran Textilart!

Desiree said...

Aurorabuddah, jo lite blekta blir de allt. Men det märkte vi också i Sverige. Kollar man på baksidan av soffdynorna så märker man helt klart att det är olika färgnyanser på tyget vad gäller baksida och framsida.

Veronika, tack jag blir jätteglad över allt fint som ni skrivit om vårt vardgasrum. Vad kul att du hittat ett Marimekko tyg som du fastande för på Textileart! Det kommer nog att bli helt perfekt att hänga upp på väggen vid trappan. Min svägerska hittade ett fint tyg som hon hängde upp just på väggen vid sin trappa och det blev otroligt lyckat. Marimekko har ju såå många fina tyger att välja bland.

Anita said...

Valdigt vackert! Uncluttered. Ger ett sant lungt intryck.
Jag vill ha dina fatoljer! Vi har varldens mest obekvama soffa som vi kopte av misstag. Ett par 'insuttna' bekvama Dux fatoljer ar precis vad vi behover :) Vad bra ni har det!! (jag forsoker att inte bli alltfor avundsjuk..;)

Mia said...

Älskar amerikanska hus och du blandar det med skandinaviskt renodlade och stilrena känsla. Jättefint!

Desiree said...

Anita, vad trist att soffan inte var bekväm. Ibland blir det ju fel tyvärr.

Mia, jo det blir en ganska bra blandning tycker jag.

Victoria said...

Men människa, vad fint ni har i ert hus! När kan jag flytta in? Jag ska försöka att inte märkas, bara bo i ett litet hörn och njuta av att där inte finns några illbattiga barn som bara stökar till hela tiden... ;o)

Lullun said...

Fint, fint, fint. Och en härlig blandning av USA, Sverige och Afrika! Tack för titten! :-)