Tuesday, February 5, 2008

Super Tuesday

Det har varit många superlativ under de senaste dagarna här i USA. I söndags var det Superbowl Sunday med amerikansk fotbollsfinal för säsongen. Idag är det vad de kallar för Super Tuesday inför amerikanska presidentvalet. Idag är nämligen dagen som det hålls flest premiärval samtidigt. I hela 24 stater sker idag premiärval för presidentkanidaterna. Detta är en mycket viktig dag för de olika presidentkandidaterna. Själva frasen Super Tuesday har använts sedan 1984. I år är det extra många stater som deltar i premiärvalet och media har därför även döpt om Super Tuesday till Tsunami Tuesday. Eftersom det är val i så många stater samtidigt får kandidaterna en relativt bra överblick över hur de ligger till generellt i landet som helhet. Även om en kandidat legat risigt till tidigare kan det ske helomvändningar under just Super Tuesday. Ett exempel är hur Bill Clintion 1992 ”reste sig från de döda” under just Super Tuesday.

Av de 24 stater som deltar i dagens preimärval så är tre stater uteslutande demokratiskaval och två stycken uteslutande republikanska, i resterande sker röstning för både demokratiska och republikanska kandidater. Följnade stater har val under denna super tisdag: Kalifornien, New York, Illinois, New Jersey, Massachusetts, Georgia, Missouri, Minnesota, Tennessee, Colorado, Arizona, Connecticut, Alabama, Oklahoma, Arkansas, Utah, Delaware, North Dakota, Alaska, Kansas (endast demokrater), New Mexico (endast demokrater), Idaho (endast demokrater), Montana (endast republikaner) och West Virginia (endast republikaner). Bland dessa 24 är Kalifornien en av de allra viktigaste eftersom det är en av de folkrikaste. Så idag är det alltså även val här i Alabama. Men eftersom jag inte registerat mig i tid så kan jag tyvärr inte gå och avlägga någon egen röst. Jag försöker satsa på riktiga valet i november istället.

En hel del handlar om mediauppvaktning för de olika kandidaterna. När det gäller demokraterna så har allt ljus mer eller mindre hamnat på Hillary och Obama. Det känns rätt troligt att någon av dessa två kommer att ta hem segern som demokraternas kandidat i det riktiga valet 4:e november. Bland Republikanerna verkar det vara McCaine och Romney som står i ledningen just nu. Giuliani för rebublikanerna är borta liksom Edwards för demokraterna. Vi väntar alltså med spänning på resultaten från denna Super Tuesday.

10 comments:

Petra H said...

På MSNBC kallar de även dagen för Monster Tuesday!
Ja, det är verkligen spännande - ska det bli Barack Obama eller Hillary Clinton? Såg en intressant artikel, som jag tyvärr inte läste och nu kan jag inte hitta den, (kommer inte ens ihåg om det var på Aftonbladet eller Sydsvenskan) att Fredrik Rheinfeldt håller på Obama och Lars Ohly på Clinton - det är visst inte många svenska politiker som håller på republikanska kandidater!?

Petra H said...

Et voilà, hittade den till slut http://sydsvenskan.se/varlden/article298828.ece ganska intressant!

Desiree said...

Petra, jo spänningen är stor denna dag. Kul att du hittade artikeln. Den ska jag absolut ta och läsa. Det är nog inte många svenskar som skulle hålla på någon av republikanerna.

Anonymous said...

ejuh vilken ful flagga :O

Desiree said...

anonymous, varför tycker du den är så ful? Personligen tycker jag att amerikanska flaggan är en av de flaggor med vackrast mönster och färger jämfört med många andra flaggor. Men vi tycker alla olika.

Anita said...

Ja, som det later ar det nastan lite panik i republikanska lagret. Det verkar som om McCain kommer framat starkt, och det ar sa manga republikaner pa riktiga hogerkanten, som avskyr honom. Manga republikaner sajer att dom inte ens kommer att rosta i president valet i November om McCain blir deras kandidat. Det ar ju bara bra for demokraterna :) Mer enighet pa den demokratiska sidan den har gangen, och riktigt 'civil war' som dom uttryckte det, pa andra sidan. Mycket bra!

Desiree said...

Anita, ja det är mycket som händer just nu och detta lär bli en mycket spännande dag för både republikaner och demokrater.

Annika said...

Sitter och kollar på NBC och CNN nu. Till min besvikelse ser jag att det inte går lika bra för HILL som jag skulle önska, men vem vet? Det är för tidigt att förutspå än så länge. Såg att hon vunnit i nord-östra USA iallafall.
Jaja, det blir nog bra bara det blir en demokrat i Vita Huset till nästa val.
Jag tycker också att Amerikanska flaggan är vacker, inget snack om den saken.
Ser ju ut som att det går bra för McCain iallafall...

Anne said...

Olidligt spännande måste jag säga, kollar i skrivande stund på kvällsnyhererna. Får se var detta slutar. Sen, när det är helt klart vilka kandidaterna blir för dem. och rep., då har vi en spännande tid framför oss till höstens val också.
Jag tycker för övrigt den amerikanska flaggan är väldigt vacker och fin!

Desiree said...

Annika och Anne, spännande spännande är det verkligen nu. Sen har vi som sagt höstens val att se fram emot också. Jag håller helt med om att bara det blir en demokrat blir jag nöjd.