Monday, February 11, 2008

Registering för att få rösta

Jag har äntligen fått tummen ur och lyckats hitta info om hur jag ska registera mig för att få vara med att rösta i det amerikanska presidentvalet. Nu pågår ju som vi alla vet premiärvalen men 4 november sker alltså det riktiga valet. Nu ska jag se till att posta min ansökan om att få registeras så att jag också kan lägga min röst eftersom jag faktiskt är amerikansk medborgare. Valdagen sker alltid på en tisdag här. Skumt eftersom det krånglar till det då många måste ta ledigt från jobbet för att kunna gå och rösta.

När jag satt med blanketten framför mig var det några punkter som speciellt fascinerade mig. Punkt 12, map/diagram. Har inte alla hus en riktig adress? Ska man verkligen rita en liten karta här över där man bor om så är fallet? Tydligen- ja. Detta känns mysko. Det känns mer som en punkt som man skulle kunna hitta i något U-land där det inte finns riktiga adresser. Jag verkar uppfylla kraven för att få rösta. Tack o lov har jag inte blivit stämplad som ”mentally incompetent”. Sedan måste man svära ed självklart. Detta är ju USA. Sist men inte minst finns alltid den där lilla rutan där man ska fylla i vilken ras man tillhör. Jag har fortfarande svårt att fatta vilken betydelse detta ska ha. Varför ska man behöva fylla i sådant. Det är likadant på mitt körkort där står också angivet vilken ras jag tillhör. Men så är det tydligen. Kanske vill de föra statestik på vilka grupper som är med och röstar.


Klicka gärna på bilderna för att få dem i större format. Här ska man alltså rita sin karta över vart man bor om man inte har någon adress.Detta är kraven man måste uppfylla för att få rösta.
Detta är eden man måste svära och skriva under på. Gud finns med i många officiela amerikanska dokument.Slutligen måste du ange vilken ras du tillhör.

20 comments:

aurorabuddha said...

I'm right behind you! ;o)

Forra veckan hade dom en Natz ceremony har i SA, det var 1200 personer som blev medborgare! :-o

Pa torsdag ar det min tur! Och jag kommer att registrera mig som valjare ocksa, man kan gora det samtidigt har jag forstatt.

Desiree said...

Aurorabuddah, bra, go for it! Klart du också ska rösta nu då du blivit medborgare.

Saltistjejen said...

Oj! Kul att få lite mer insider info om registreringen! Och detta med kartan låter ju lite skumt måste jag säga... Men kasnke bor många amerikaner i sk trailer parks eller likannde och ahr då ingen riktig adress?
I vilket fall är det jättekul att du ska rösta tycker jag!

Och det där med ras tror jag är för statistiken här. Iallafall gissar jag det. Att kunna se vilka etniska grupper som röstar.
Men jag hller med om att man som svensk inte alls är van vid detta. Jag fick frågan om etnicitet när jag var på min senaste gynkontroll. Fast där kan det ju ha betydlese för olika undersäkningar av barnet/fostret såklart. Annar sär det ju lltid med om man t ex söker anslag eller registrerar sig för konferenser här, men då är det nog mest för statistiken gissar jag.

Fia said...

Hint: De blir i-n-t-e glada då man fyller i "human" efter ras....

Petra H said...

Ha ha till Fias kommentar! Frågan är vem bestämmer vilken ras man är? Om man är "blandras" - herregud det låter som en hund, men du fattar - hur gör man då?? Jag har alltid undrat över det här ras-kategoriserandet, är det objektiv eller subjektiv?
Jättespännande att du får vara med och bestämma USAs nästa president - jag litar på att du röstar på en bra kandidat :-) Det amerikanska valet har ju verkligen inflytande över hela världens framtid, iaf kortsiktigt, om inte även långsiktigt..

Petra H said...

Kom på att du kan väl själv både kalla dig "white" och "hispanic" eftersom din mamma är mexicansk? Hm, väljer man då vad man själv identifierar sig som? Det är verkligen fascinerande för en svensk att tänka på det här med ras...

Desiree said...

Saltis, jo du har nog helt rätt i att vissa kanske bor i en trailor på vyssan någonstanns mitt ute i ett fält. Jag tycker det ska bli spännande att få vara med och rösta! Sedan har du nog rätt i att de också vill ha koll på vilka etniska grupper som röstar eller deltar i valet.

Fia, ha ha underbart att du vågat dig på att skriva detta. Det gäller att ha lite humor ;-)

Petra, jo det blir ju ganska subjektivt detta med vilken ras man tillhör. Jag är ju faktiskt blandras då min mamma räknas som hispanic och pappa är white men jag brukar fylla i white iallfall då jag känner mig mer svensk än mexikansk. Jag tar detta på stort allvar och hoppas att jag ska kunna hjälpa till att få fram en vettig president för USA ;-)

annebelle said...

Jag skrev ett inlägg där jag tipsade om din blogg. Hoppas det är ok.

Jennie Skoglund said...

Det verkar ju inte helt enkelt att rösta i USA! Inom mitt arbete tar vi alltid reda på race (forskning); men här är det av betydelse då vår ämnesomsättning är olika.

Desiree said...

Annebelle, det går så bra så. Jag blir bara glad :-)

Jennie S, det är lite komplicerat med röstande här jämfört med Sverige. Ja inom forskningen kan jag mycket väl förstå att man vill ha uppgifter på ras för vissa studier som de du jobbar med till exempel.

Annika said...

Underbart att du kan rösta. DC-området, VA, DC och maryland går ju till valurnorna imorrn. SÅ otroligt spännande, och som jag skulle önska att jag också kunde rösta. Men ack nej...
Ras ja, det får man fylla i allt som oftast. Det tog ett tag innan man lärt sig att Caucasian stod för vit när man var ny in the US.

Desiree said...

Annika, jag hade ju tyvärr inte fixat registeringen till själv premiärvalen men till det stora valet hoppas jag på att kunna vara med och rösta. Jag hoppas att registeringen går igenom och att jag inte missat något viktigt.

Sporty Spice said...

Haha. Lustigt det där med kartan.

malin2 said...

Oj, vilken blanett att fylla i.
Vi, här i Canada, behövde bara signera och skicka tillbaka.
Ras... ja intressant om man nu är blandad.

Anne said...

Vad intressant få höra och kika på blanketterna, det är inget jag sett "på riktigt" eftersom vi ju inte får rösta och jag har inte riktigt gått och frågat nån om jag får se deras röstpapper :) Så kul du visade och berättade mer. Verkligen märkligt det där med kartan och att man ska rita var man bor. Men efter att ha hållit på en massa visumpapper där de frågar efter alla konstiga saker och frågor är jag ändå inte sååå förvånad (det är USA....).
Apropå ras (tror vi pratat om det förut) så har vi inte ras på körkortet. De frågade inte ens efter det vid ansökan (vad jag minns). Däremot har vi ju kroppsvikten som anges på körkortet, har för mig di tidigare sagt ni inte har det.

Kul du får rösta, det måste jag verkligen säga. Lite tokigt det där att det är en tisdag, som du säger så kan det ju bli knepigt smita från jobbet för många. Val är man ju van är en helg.

Har varit en hektiskt helg så jag har inte hunnit kommentera, men vilka fina påskliljor du fota i botaniska trädgården. Ditt brödbak såg smaskens ut också!
Vill du förresten ha lite inspiration på en bra svensk bloggsida med recept där skribenten skriver mer hälsosamma recept (finns en del bröd där som verkar så enkla och goda). Kolla då in www.nlife.se

Lullun said...

Tänkte också, liksom Petra, på det med blandade personer, som ju ändå måste vara en hel del. Men det kanske man inte går så mycket upp i. Här är det ju generellt bara två olika grupper, och därmed är blandgruppen extremt "viktig" och man pratar mycket i sådana termer som "halva" och "hela". Känns väldigt främmande för mig många gånger.

Desiree said...

Sporty, ja visst är det faktiskt smålustigt det där med kartan.

Malin2, skönt att det inte är lika krångligt i Kanada. Amerikanska myndigheter är ju lite av experter då det gäller att krångla till saker och ting.

Anne, det är som du säger att uppgifterna på körkortet verkar skilja sig åt en del från stat till stat. Här har vi förutom ras också vikt och längd. Längden kan jag fatta men vikten är ju faktiskt något som kan ändras rätt drastiskt så det kan ju inte vara så meningsfullt att ha den som del av en id handling. Tack för tipset om bloggen med mer hälsosamma recept. Den ska jag absolut ta och kika på.

Lullun, jag kan förstå att rasfrågan är viktig på grönland även om begreppet halva och hela känns lite lustigt. Det första jag tänker på är den där urgamla komedin med halvan och helan.

Mia said...

Har du bott i USA så länge eller hur kommer det sig att du är amerikansk medborgare? *nyfiken*

Millan said...

Grattis till 1-ar som bloggare. Jag ar glad att jag hittade hit :-)!
Harliga bilder pa choklad!! Jag alskar choklad och kan inte ha det hemma utan att ga och snaska = vi har aldrig det hemma nu for tiden ;-)
Efter att ha sett dina bidler fran helgen sa ar jag nu otroligt sugen pa en agg och kalles kaviar macka. Mmm sa gott. Tyckte brodreceptet lat jatte gott. Ska jag helt klart testa!

Vad skoj att du kan vara med o rosta. Det ar ju verkligen ett uppmarksammat val och nagot som kanns viktigt for oss alla pa nagot satt!

Desiree said...

Mia, mina föräldrar träffades i USA då de båda var här och pluggade och sedan råkade jag bli född här innan de flyttade tillbaka till Sverige. Därmed blev jag amerikansk medborgare. Vilket har underlättat enormt för oss då vi bestämde oss för att flytta hit.

Millan, kul att choklad bilderna gjorde dig sugen. Choklad kan verkligen vara farligt gott. Jag gillade bilden på kaviarmackan med ägg så pass att jag valde att lägga ut den på bloggen. Det var gott också! Ha en bra vecka.