Wednesday, February 6, 2008

Utbrott av tromber i södern


Det har varit en hård och lång natt. Sent på kvällen denna Supertisdag utlöstes ett utbrott av tromber genom södra USA. Flera städer och ställen har förstörts framförallt blev Tennessee hårt drabbat som gränsar till Alabama i norr. Ungefär fyra dussin personer har omkommit i natt.


Det känns extra läskigt när tomberna eller tornados kommer just under natten och man inte kan se dem alls. Jag satt hemma i sängen och tittade på Weather Channel och försökte hålla mig uppdaterad på om någon av dessa tromber var på väg åt just mitt håll för jag visste att en varining hade utfärdats för just vårt område. Jag bar ner den stora uppblåsbara madrassen vi har i källaren och tog fram en ficklampa. Om varningssirenerna hade börjat tjuta under natten hade det bara varit att snabbt springa ner i källaren och söka skydd där och sedan hoppas på det bästa. Jag slapp dock göra detta och det är jag innerligt glad över. Däremot drabbades de som bor i Moulton, Al av förstörelse då en tromb drog igenom staden. Även Memphis södra och östra delar drabbades. Ett tak på en stor galleria totalförstördes.

15 comments:

Anita said...

Vad skont att ni ar O.K.!! Tankte pa dej i gar kvall nar jag horde om alla tornados runt om i omradet. Det varsta var val i Tennessee and Arkansas vad jag forstod. Det ar ju precis ovanfor er! Det maste ha varit ganska nervost dar ett tag. Ligger Alabama i Tornado Alley eller ligger Alabama mer oster/soder ut?

Desiree said...

Anita, tack så mycket. Ja det värsta verkar ha varit i Tennessee och Arkansas. Alabama tror jag inte ligger precis i själva tornado alley utan strax öster om denna. Kansas verkar ju drabbas av mycket tornados. Men det var en nervös och lite läskig natt. Maken min är ju i Frankrike så jag var helt själv vilket inte gjorde att det kändes bättre. Men jag klarade mig och vårt hus klarade sig och jag är enormt lättad över att det är över nu.

Petra H said...

Jag tänkte just på dig och undrade om allt var ok! Skönt att höra att ert område klarade sig iaf.
Det är skrämmande med dessa "exotiska" väderfenomenen i den här delen av världen - det är man ju inte van vid i Sverige (om man inte räknar stormen Gudrun!) eller ens i Europa (översvämningar är ju dock ganska vanliga i Europa). Tromber, orkaner etc är ju sån't som man mest sett på film eller på tv-nyheterna, men det är ju faktiskt verklighet för många människor (inklusive oss eftersom vi bor här).
Tur att det finns the Weather channel!!

Saltistjejen said...

Oj, vilken tur att ni slapp sova i källaren! Och även att det inte ert hus eller nära omgivning blev drabbade. Ja, man avundas er ju vädret ibland, men vissa gånger känns det tryggt att bo här på östkusten även om det är längre till våren...
Man är ju inte heller van som svensk vid dessa enorma väderfenomen. Det är på vissa sätt fascinerande och "häftigt" att vädret kan vara så kraftfullt, men om man lever i områden som kan drabbas är det ju även väldigt skrämmande.

Desiree said...

Petra, nu kan jag pusta ut och till och med solen har tittat fram. Jo jag håller med om att dessa exotiska väderfenomen kan vara läskiga. Man känner sig osäker och vet inte riktigt vad som är bäst att göra. Jag hoppades att om larmet skulle gå skulle jag vakna och hinna springa ner i källaren. Håller helt med dig om att tur att det finns Weather Channel.

Saltis, jo du ibland vill man bo på ett lugnare ställe. Jag är glad att Alabama inte ligger mitt i det som kallas för tornado alley iallfall. Det är fullt tillräckligt de gånger per år som det ändå utfärdas varningar och varningssirenerna utlöses. Man känner sig verkligen hjälplös vid dessa starka väderkrafter. De är facinerande och häftiga när man ser dem på tv:n men när de kommer allt för nära är de bara läskiga.

JaCal said...

Usch - tornadosar är otäckt - då är man liten. Bodde ett år i Illinois som universitetsstudent och vi hade ett par varningar när vi satt nere i källaren och väntade. Otäckt!

Desiree said...

Jacal, jo när de kommer allt för nära inpå blir det otäckt. Det är ju sådana starka krafter och man känner sig verkligen liten och hjälplös.

Mia said...

Vad hemskt för alla dem som fått sina hem förstörda!

Desiree said...

Mia, jo det är verkligen tragiskt för alla dem som fått sina hem förstörda. Vid tillfällen som detta då det sker under natten har man inte heller någon aning om hur stor och utbredd förstörelsen är innan morgonen gryr. Det måste vara otroligt jobbigt att veta att ens hus är förstört och bara vänta på att få se hur stora skadorna varit. Allra mest tragiskt och hemskt är det ju för de som omkommit inatt och deras familjer.

Annika said...

Ja, vilket väder! Visserligen brukar vi i norra VA vara förskonade från tromber, men jag VET hur otäckt det är...OCh det syns och känns i luften när dom är på gång
Jag förstår att det var en jobbig natt för er, verkligen. Här blåste det och åskade det inatt, framförallt på morgonsidan. Idag har det varit så fuktigt och varmt och otäckt i luften. Det känns att det är massa olika lufttryck som ligger och slåss.
Vi fick sova i källaren när orkanen Isabelle drog in för ngra år sen, otäckt.
Ja, de är för hemskt för folk som drabbas under dessa oväder. GLAD att höra att ni är helt OK iallafall!!

Desiree said...

Annika, jo jag såg på weather channel att ovädret stäckte sig långt norrut ända bort till er. Det kan ju vara nog så läskigt med åskstormar och rejäl blåst. Det känns skönt att både jag och huset kunde vakna välbehållna och intakta och att jag slapp springa ner i källaren mitt i natten och ligga där och trycka.

Anne said...

Jag läste och såg det varit tornados i dina trakter och tänkte på dig, kom ihåg du har maken borta och då känns ju allting ännu läskigare. VAD SKÖNT det inte blev nåt mer och att du behövde gå ner till källaren.
Hur låter ett tornadolarm? Låter som larmljuden i Sverige (hesa Fredrik som ju testas ibland)?.
Jag antar att det är så högt och ljudligt man inte kan missa det även om man sover?
Vet du mer om de här alarmsystemen, när går de igång liksom? En tornado är väl väldigt svår pricka in pga de slår till så hårt men på liten yta ibland (man har ju sett hur t.om. hus på samma gata kan ha påverkats helt olika - det ena helt skadefritt medan det andra totalförstört).
Läskigt med väderfenomen som är okända och man inte är van vid.
Här på västkusten är det ju inte så vanligt med källaren, hos dig är det en trygghet och jag antar ett måste ha källare som skydd. Här kan en källare tvärtom vara en dödsfälla pga jordbävningsrisken.

Desiree said...

Anne, larmet låter som de där larmen som ibland testas i Sverige. Jag var först osäker på om jag vågade slå av tv:n under natten men insåg sedan att jag med all säkerhet borde vakna om larmet gick igång i vårt område. Hur de där lamrmen går i gång vet jag inte riktigt. Jag tror att de sätter igång larmet när tromben är tillräckligt nära även om de självklart inte kan beräkna exakt vilken väg den kommer att ta. Jo här är källaren en säkerhet. Här är det ju inga jordbävningar som hos er.

Fia said...

Ja tornados är ett otyg. Vi hade tornadosvarning här stora delar av dagen igår och de kom nära, nära för det blev helt beckmörkt ute vid 12-tiden på dagen och allt blev bara helt stilla och sedan kom ösregnet. Så ner till källaren bar det i ngn timme, men vi klarade oss denna gång också även om några områden en bit härifrån drabbades.

Lullun said...

Usch vad otäckt. Verkligen skönt att det inte drog någon över där ni bor. Men hemskt för alla dem som drabbades. Då föredrar jag kylan, alla gånger!