Wednesday, February 27, 2008

DNA - livets egen molekylJag brukar inte skriva mycket om mitt jobb. Idag tänkte jag visa lite bilder som har med mitt jobb att göra. Jag jobbar som forskare inom genetik.Forskning är som ett stort gigantiskt pussel med miljoner olika bitar. En god portion tålamod krävs.

I fredags var de här och filmade pga av all uppmärksamhet vi fått för tvillingstudien. Det finns tydligen olika filmbolag som sätter ihop vetenskapliga program och som säljer dokumentärer de gjort till olika kanaler och nyhetsprogram. Här fick jag vara med på ett hörn och visa lite hur vi gjorde delar av tvillingförsöken. Kul men lite nervöst att bli filmad.

Jag jobbar mest med männskligt DNA. Det är ju livets egen molekyl. När vi gjort tvillingstudien har vi jämfört olika delar av DNA:t mellan tvilling 1 och tvilling 2 för att kunna upptäcka och kartlägga skillnader. Man kan isolera DNA från alla typer av vävnader. Vanligast är dock blodprover som skickas som man sedan renar/isolerar fram DNA:t ur. Så här ser ditt och mitt DNA ut. Det liknar en liten trasslig bomullstuss. Denna lilla bomullstuss innehåller all information för att just du ska bli du. DNA kedjan består av nucleotider som funkar som byggklossar som tillsammans bildar den genetiska koden som innehåller all information om de ärftliga egenskaperna hos en var och en av oss. Kan inte låta bli att tycka att den är vacker just för att den är så betydelsefull.A DNA molecule consists of a pair of nucleotide chains, twisted togheter in an elegant spiral; the double-helix; the imortal coil.” Richard Dawkins.
Det är denna lilla molekyl jag jobbar med. I första bilden ser ni den ihopkrullade lilla bomustussen i röret till vänster. Klicka gärna på bilderna för att få dem större så blir det lättare att se. I bild nr 2 har jag fångat upp den på en liten plastögla.

Den har en tendens att krulla ihop sig ännu mer då man ska fånga den på den lilla plastöglan som ni ser på dessa två nedre bilder. När man sedan fångat upp den på plastöglan för man över den till ett annat rör och låter DNA:t lösas upp i ca 1 ml vatten. Sedan räcker detta till många många många försök och experiment.

12 comments:

Fundersam Cecilia said...

Usch och fy för sånt oväder ni haft.Skulle nog varit livrädd om jag hört det ljudet.Jag kommer ihåg bland de första gångerna vi var med om att bo där det var tornado warning/watch.Vi satt och stirrade på tvn och satte på oss skorna för att vara beredda.Vi satt i ett lägenhetskomplex som vi trodde var väldigt säkert men vi ville ändå vara på den säkra sidan så vi ringde han som byggt husen och han bara skrattade åt oss och sa att säkrare kunde vi inte vara.
Det där med tvätt nedkastet är ju suveränt!!
Du verkar ha ett MYCKET intressant jobb.Det är ju helt fantastiskt det här med DNA....för att inte tala om det här med tvillingstudien.

Desiree said...

Cecilia, ja det är inge kul när tornado larmet går. Skönt att ni satt ganska säkra i det lägenhetskomplexet där ni bodde. Japp, tvättnedkastet är inte dumt.

Annika said...

Återigen, Desiree, detta är ju så roligt!! Kommer det att sändas på ngn rikstäckande kanal? Antar att du hojtar till om du kommer att vara med på TV. C kommer ju att vara med och det är ju så ROLIGT!!!
Sen tycker jag det är kul att se dig i jobbarkläder jobbandes också.

Lullun said...

Kul med all uppmärksamheten! Kanske blir det att se dig på Discovery eller nått framöver så! :-)
För bara några dagar sedan såg vi faktiskt en gammal klasskamrat till Holger på Discovery, som pratade om den smältande isen (ja, de flesta vi känner som kommer på internationell TV pratar inte helt oväntat om isen och det hotade livet som traditionell fiskare & jägare... *hihi). Discovery-fanatiskern Holger var dock lagom intresserad; bytade över till DVD redan efter några minuter. Men jag lovar; ser jag dig ska jag slåss om fjärrkontrollen! *hihi*

Förresten, en så "liten" (som du skriver) molekyl tycker jag nu inte det är du jobbar med trots allt. *hihi* Men nog så intresan!

Petra H said...

Oj, vilket pillgöra du har som jobb ;-) Det verkar krävas mycket tålamod och "fingerspitzgefül" som min pappa skulle kalla det. Jättekul att ni blivit filmade, och ja, säger som Annika, du säger väl till om ni hamnar på tv! Och intressant att höra lite om ditt jobb, så långt ifrån min värld!

Desiree said...

Annika, jag vet faktiskt inte an vart det kommer att sandas. Det skulle vara kul att se det. Hi hi, ja detta ar jag i jobbarklader :-)

Lullun, det maste varit jattekul att se eran kompis pa Discovery. Vad coolt! Da maste man bli lite stolt over sin van. Nej sa liten kanske inte DNA:t ar trots allt for man kan ju faktiskt se den med blotta ogat. Det finns en hel del jag jobbar med som faktiskt inte ens gar att se.

Petra, jo det ar en hel del pillergora.

Anna, Fair and True said...

Jag träffade precis en bekant igår som har pluggat biokemi och är mycket intresserad av genetik (planerar att plugga vidare) och vi snackade just om DNA och tvillingar, junk DNA och kloning m m. Jätteintressant!

aurorabuddha said...

Wow, vad intressant. Och du ser sa *professionell* ut! :o)

SEASIDE LIVING said...

Vad kul att läsa lite om vad du jobbar med. För mig är sånt rena grekiskan trots att jag har en mor som jobbar och forskar inom mikrobiologi... Spännande att ert projekt uppmärksammas så också, tv-inspelningar och allt! Kul!!

Så otäckt med tornadon, kan nästan inte föreställa mig hur det känns med vetskapen om att en sån kanske drar in över en och ens hus... Men så bra att ni har er källare!

Gillar skarp idéen med tvättnedkastet. Har faktiskt ett par kompisar som byggt nytt hus precis och gjort exakt så!

Må så bra! Hoppas ni klarar er utan fler tornados nu!!

Ninnie said...

Roligt att läsa om vad du arbetar med, det verkar vara ett mycket intressant och spännande jobb!
Och så spännande att bli filmad, och få medverka i TV dokumentärer.

Marie said...

vilket häftigt jobb du har! det måste kännas väldigt bra att göra något sådant på jobbet!

SweFlo said...

Jag tycker det är kanonintressant det du gör, verkligen mycket kul att läsa lite om det!