Tuesday, February 12, 2008

Hall och tvättstuga




Denna vecka kommer jag att visa upp några av de delarna som kanske räknas till de mest amerikanska i vårt hus nämligen hallen och tvättstugan. Det är både detaljerna och utformningen av dessa två som gör dem väldigt amerikanska.

Hallen är ofta ganska stor och har rejält högt i tak här i USA. I hallen brukar det hänga en rejäl takkrona/kristallkrona som verkligen tar fram den maffiga takhöjden och det pampiga intrycket när man först stiger innanför dörren. Takkronan här fanns när vi köpte huset och ingick i husköpet. Jag tycker faktiskt att den är helt ok. Som ni märker finns det ingen hatthylla eller krokar för ytterkläder. Här i USA är det däremot brukligt att man har en liten garderob som ligger i hallen. I denna hänger man in eventuella ytterkläder. Det brukar framförallt vara gästernas ytterkläder eftersom man själv sällan kommer in genom själva ytterdörren. Här brukar man köra direkt in i garaget med sin bil och komma in den vägen istället. Vi har en skohylla vid ytterdörren. Detta tycker våra grannar är exotiskt. Vi har fått frågor om varför vi har det och om man har skohyllor i Sverige för att det ständigt är så mycket snö. Amerikaner brukar ju inte ta av sig skorna inomhus som vi gör. Men igen så använder vi inte denna skohylla allt för ofta eftersom vi brukar komma in via garaget. Trappan som leder upp från garaget får därmed agera skohylla istället. Sedan ser ni också att heltäckningsmattan börjar redan i trappan. Det är vanligt här att även trappor har heltäckningsmatta. Vi har heltäckningsmatta i hela ovanvåningen samt vårt sovrum men annars består hela nedervåningen av parkettgolv.

Tvättstugan ligger mittemot det stora skafferiet i vårt kök, det är dock ett separat rum även om det inte är jättestort. Här inne står våran tvättmaskin och torktumlare som vi köpte då vi flyttade hit. Allt i USA är större därmed också just tvätt och torktumlare. Man får plats med mycket tvätt på en gång. Jag vet inte riktigt hur många kilo men jag skulle tippa på 8-10 kg tvätt inte är några som helst problem. Vi valde att satsa på moderna kvalitets maskiner och det är jag otroligt glad över. Många amerikanska tvättmaskiner tvättar inte rent om man inte använder klorin. De flesta tvättmaskiner här värmer inte upp vattnet utan det blir så varmt som det varmaste du får ut ur kranen och därmed kommer man sällan upp i 60 grader. Vi satsade dock på en tvättmaskin som faktiskt klarar av att värma upp vattnet så att vi kommer upp 75 grader. Att hitta en maskin som kommer upp i hela 90 grader verkar omöjligt att få tag på i detta landet. Men med 75 grader så får man i alla fall tvätten ren och fräsch. Amerikanska tvättmaskiner har inga gradantal angivet utan man väljer istället program efter ”cold, warm eller hot” eller som på våran efter typ av tvätt.



Här är dörren till den lilla garderoben som står i hallen där man hänger in ytterkläderna. Sedan har vi vårat skoställ vid dörren som vi sällan använder då vi inte brukar använda den stora ingången.





Så här ser det ut i hallen och sedan har vi trappan som leder upp till ovanvåningen.

Detta är tvättstugan med de gigantiska tvätt och torktummlaren.



Så här ser det ut på displayen på en amerikansk tvättmaskin. Inga gradantal här inte.

19 comments:

Annika said...

Kul att se hall och tvättstuga.
Det ser ut som om ni har en fin tvättmaskin och torktumlare. Jag har också en frontmatad tvättmaskin och det är jag glad över. Däremot tror jag inte min kommer upp i 75 grader som din gör.
Härligt också att du slipper gå ner i källaren när du ska tvätta för det gör nämligen jag. Släpar tvätten över tre plan, pust...
Jättekul att se mer av ert fina hus! Huset ser ut som så många hus där jag bor. Mkt trevligt. Jag förstår också att era grannar tycker det är underligt med en skohylla, hihi.
Brukar ni säga till dom att ta av skorna? Hur reagerar dom på det?

Desiree said...

Annika, oj låter som du får en massa motion bara på att släpa tvätten över tre plan. Ja vi brukar faktiskt säga till att de ska ta av sig skorna när de kommer hem till oss. De tycker ju ändå att vi är lite underliga som är Svenskar så det känns som om vi kan kosta på oss att vara ännu lite konstigare som ber dem ta av sig skorna. Ibland är det praktiskt att vara utlänning för man kan komma undan med vissa saker på ett helt annat sätt. Jag antar att detta är svårare för dig som är gift med en amerikan och därmed tycker de att du borde kunna vad som gäller här på ett annat sätt.

Anita said...

Vi har en enkel tvattmaskin sa jag undrar hur varmt vattnet blir... sakert inte 75. Vilket fint hus ni har! Vi jobbar ju i garaget har, men i huset vi bodde innan har i omradet hade vi lyxen att ha ett garage som man kunde ha bilen i :-) (huset hade ett extra dubbel garage i kallaren som vi anvande som en workshop dar vi kunde jobba) Det kandes valdigt lyxigt speciellt nar det regnade att kunna anvanda en remote och sen kora in i garaget utan att behova ga ut! Speciellt nar man ska slapa in 10 pasar mat fran affaren. Och sen dorr rakt in till koket. Det saknar jag nu. Men huset var for stort for oss tre. Vi fick springa runt och leta efter varann hela tiden. Battre nu for oss med litet hus, och billigare :)

Marie said...

vilken vacker hall! jag älskar takkronan! jag blir mer o mer förtjust i ditt hus för varje rum jag får se! =)

Desiree said...

Anita, låter väldigt praktiskt med en dörr direkt från garaget in till köket. Här får vi tyvärr släpa alla kassarna upp en trappa från garaget till köket. Men det funkar ju det också. Kanske bättre med ett mindre hus om man inte är så många och dessutom blir det ju vänligare för plånboken.

Marie, ah du fastnade för takkronan. Jo den är ju speciell på sitt sätt. Kul att du gillar husesynen.

Saltistjejen said...

Vi har ju tvättstuga på bottenplanet för hela huset. Med många maskiner. En del små andra större (och frontmatade9 dessa gillar jag bäst eftersom de är som "svenska maskiner" d v s tvätten "tumlas runt" i trumman och därmed känns det som om den blir renare än de andra maskinerna (toppmatade) där det bara är "propelleraktiga blad" som liksom rör runt. Vi har ju testat temperaturen i några maskiner i början när vi var förvirrade av att det inte fanns gradantal på maskinerna. Vissa av våra maskiner kom knappt upp i ljummen temp fast de stod på "warm", men andra var väldigt heta. Fast i detta fall tror jag det beror på hur "slitna" maskinerna är. Här används de ju nästan dygnet runt varje dag eftersom iv är så många hyresgäster.
Fast tvätten blir allafall ren. Men oftast brukar vi försöka ta de frontmatade "modernare" maskinerna, och de blir alltid varma!

SEASIDE LIVING said...

Vilken härlig hall att komma in i! Gillar er takkrona, den var enkel och fin! Likaså gillar jag de smala fönstren på var sida om ytterdörren - jättefint!

Jag minns att min bäste vän A som bor i Philadelphia också hade en del problem med att få tag i en tvättmaskin som tvättade riktigt varmt!

För en annan är det ju helt märkligt att gå in i någons hus med ytterskor på. Alltså det kan man väl räkna ut att man då skitar ner... eller!?! Men det är ändå lite fascinerande hur olika man lever i olika länder!

Ha en fortsatt bra vecka! :)

jenny på labbet said...

Hej Desiree
Vad fint ni bor! man har verkligen mycket mer utrymme när man bor i hus, och sen är ju allt ännu större i USA också...

Jag kan inte fatta att man går runt med ytterskor på heltäckningsmatta. Det verkar ju hur snuskigt som helst! Hur ofta tvättar man de där heltäckningsmattorna? det måste ju bli lerigt när det regnar?

Millan said...

Jag blir alltid lika avundsjuk pa er som har tvattrum! I england ar det inget som man vanligtvis har i husen utan man har tvattmaskinen och tumlaren (fast oftast en kombinerad maskin) i koket. Det funkar ju det med men man far alltid tanka till sa att man inte satter pa en maskin innan man tex ska ata for det blir ju himla hogljutt!

Er hall ser valdigt pampig ut! Och jag gillar lampan i taket!! Gott aven med garderob for kladerna. Det ar ocksa nagot som jag saknar har. Det finns ingen sjalvklar plats for ytterkladerna i hallen utan vi hanger dem over trappracket nu medans vi renoverat och inte har bestamt var vi ska ha kladstallet sedan.

Jag sager det varje vecka men jag sager det igen: Jatte skoj att se hur ni bor!!

Inredningsgalen said...

Ni har ett gigantiskt hus! Hur högt har ni till taket? Det ser så ljust och härligt ut.

Ulrika said...

Ja ert hus är jättefint!! Själva hyr vi övervåningen på ett hus här i Nola vilket funkar bra. Det tråkiga är förstås att man inte kan göra vad man vill med det och man delar tomtplätt med de som bor på undervåningen. Men än så länge känns det som en bra lösning och vi trivs.

Jag såg ditt inlägg för ett tag sen om Fat Tuesday och Mardi Gras. Eftersom vi bor i New Orleans så var vi förstås på parader. Vill du se foton så kolla gärna här:

http://www.ulrikaocheric.com/phpAlbum/main.php?cmd=album&var1=New+Orleans%2F2008+Mardi+Gras/

Desiree said...

Saltis, ni verkar ha fått chansen att testa en hel del olika tvättmaskiner i ert tvättrum. Håller med om att de moderna frontmatade känns som om de tvättar bättre eftersom tvätten tumlar runt på ett helt annat sätt som du säger. Bra att ni har luskat ut vilka maskiner som tvättar rent och funkar bäst i er tvättstuga. Första månaden vi bodde i USA hyrde vi ju en lägenhet där det fanns en vanlig amerikansk tvättmaskin som inte var frontmatad. Den lyckades inte få mycket rent. Man var tvungen att tvätta flera gånger. den klarade inte ens enkla fläckar som kaffe. Helt värdelöst. Så därför såg vi till att göra ordentlig research på tvättmaskinmarknaden då vi skulle köpa egna maskiner.

Seasidelivning, kul att du gillar både takkronan och de smala fönstrena vid sidan av dörren. De är faktiskt ganska trevliga eftersom de släpper in extra ljus. Nej för oss svenskar känns det ju märkligt att gå in i någonshus med skorna på. Visst blir det skitit.

Jenny på labbet, hej! Kul att få en liten hälsning från dig. Det känns verkligen härligt och lyxigt med ett hus och alla dessa rum och utrymmen man har här. Underbart underbart :-)
Man vill nog inte fundera allt för mycket hur ofta de tvättar sina heltäckningsmattor. De brukar ju vara kaffelatte begia i färgen så att smutsen inte ska synas allt för mycket. Men jag skulle inte vilja sätta mig ner och sitta på golvet på någon annans heltäckningsmatta som man inte har en aning om hur skitig eller ren den är.

Millan, lite märkligt att man har som tradition i england att ha tvättmaskinen i köket. Som du säger så är det en smula opraktiskt då ljudvolymen kan bli ganska hög under centrifugering och dels så själ detta utrymme som man skulle kunna ha till skåp och förvaring i köket. Att bygga ett eget litet tvättrum borde ju inte vara så krångligt kan man tycka. Det behövs ju inte många kvadrat. Eller att som i sverige ha tvätt och tork staplade i badrummet är ju mycket vettigare än att ha maskinerna i köket. jag vet att det också är vanligt i Tyskland att ha tvättmaskinen i just köket.

Inredningsgalen, oj jag vet faktiskt inte hur högt i tak det är i hallen. Har aldrig mätt men jag skulle tippa på att det rör sig om 5-6 meter i takhöjd.

Ulrika, åh vad kul att ni var på mardi gras i New Orleans! Jaaa, jag vill gärna se dina bilder! Jag ska absolut ta och kolla in dem. Jag skulle så gärna vilja uppleva Mardi Gras själv. Förhoppningsvis blir det nästa år eftersom vi inte hade möjlighet detta året.

Lullun said...

Återigen tack för en "tisdagstitt" (på en onsdagm, men, men :-) ). Fint fint! Får mig at drömma mig bort i husägarnas värld, men får nog nöja mig med min lägenhet ett tag till... :-)

Desiree said...

Lullun, varsegod. Det blir nog hus så småningom för er del också. Allt har sin tid.

Ninni said...

Så roligt att få se bilder från ert hem, det är ett jättepampigt hus ni bor i! Fint med en så stor och ljus hall. Men det där med att gå omkring med ytterskorna inomhus har jag inte förstått mej på. Byter man inte ens till inomhusskor? Att folk inte går utan skor inne i har jag förstått, men trodde att man iallafall hade inneskor o uteskor. det blir ju skitigt på golv o mattor, eller? Själv skulle jag aldrig vilja gå i skor dagarna i ända, att komma hem o få ta av sig skorna är väl ändå bland det skönaste som finns....Stackars instängda fötter!

nika said...

nej nej inga gradtal på amerikanska tvättmaskiner inte och det retar mig lite att jag tvingas välja mellan cold, varm och hot och hot är ju ingalunda några 60 eller nittio grader.
ha en bra vecka

veronika said...

Ditt hus ar verkligen vackert! Gillar det mer och mer, snart flyttar jag in..:)

Vi kopte en tvattmaskin har som ar Svensk av market ASKO, den har ocksa gradantal fran 85-205 sa vi kommer upp i over 90 grader. Jag alskar den tvattmaskinen , kan tvatta allt dar i , aven varan torktumlare ar Svensk och av market Asko.
Barnens kompisars foraldrar undrar vad jag anvander for tvattmedel, ( de ser att mina barns strumpr ar vita och inte svarta) fast den beror ju pa att maskinen tvattat ordentligt till skillnad fran de Amerikanska standard mskinerna.

Gillade ocksa takkronan och din hall, valdigt fint.

Desiree said...

Ninnie, nej tyvärr byter de inte om från uteskor till inneskor utan de kör med uteskorna inomhus och tycker att vi är hemskt konstiga som tar av skorna då vi kommer hem. De tycker att jag är konstig som svabbar golvet ändå regelbundet fast vi tar av oss skorna.

Nika, nej det är ju hopplöst med de amerikanska tvättmaskinerna. På vissa områden ligger de efter i detta landet.

Veronika, det är ju toppen att ni fick tag på denna maskin som kommer upp ordentligt i temperatur. Wow, verkligen super! Jo jag förstår att de undrar varför dina barn har vita strumpor och inte grå ;-) Det gäller ju att ha en vettig maskin. Det är väl därför folk andvänder så mycket klorin här för att de ska bli rent. Fast jag undar hur de får färgad tvätt ren eller så blir den aldrig riktigt ren.

Petra H said...

Jättefin hall och entré till ert fina hus. Det gäller ju att ha en lite pampigare taklampa med sådan takhöjd!
Vi tar också av oss skorna när vi kommer in, och det gör de flesta gästerna när de ser vad vi gör ;-) O har lärt sig den svenska skolösa traditionen och tycker att den är bra!
Jag tvättade min gamla trasmatta i vår tvättmaskin förra vecka (den är mer än 2 m lång) - O undrade om det inte var lite riskabelt, men jag förklarade att tvättmaskinen är ju så stor och det var mycket plats över... inga problem alls! Praktiskt som bara den med så stor maskin!