Friday, February 29, 2008

Fredagstema - Med eller utan

När jag först läste titeln på detta ämne fick jag sätta mig ned och klura lite innan jag visste vad jag skulle skriva om. Sedan kom jag på att det finns många saker och ting man kan få med eller utan här. Det finns också en del skillnader mellan USA och Sverige där med eller utan också kan appliceras. Här kommer en liten lista på med eller utan fenomen.

Dricksglas: Med eller utan när man dricker öl. Här dricker alla sin öl drirekt ur flaskan. Själv har jag vant mig och tycker att det är helt ok att dricka drirekt ur flaskan. I Sverige brukrar nog de flesta hälla upp sin öl i ett glas.
Bakverk: Med eller utan frosting. Amrisarna vill gärna ha frosting på alla sina bakverk vare sig det är kakor, tårtor, kanelbullar, cupcakes. Som svensk verkar man inte uppskatta denna frosting (glasyr) alls lika mycket. Det blir lätt alldeles för sötsliskigt.

Bild från Martha Stewart


Bil: Med eller utan bil är egentligen inte en fråga här. Bil är ett måste för att kunna ta sig fram från en punkt till en annan. Det skulle inte gå att klara sig här utan bil.Bordsvatten: Med eller utan kolsyra. Här konsumeras det mest vatten utan kolsyra. Mineralvatten är relativt ovanligt när det gäller köpevatten. Man får gå till en mer välsorterad butik för att kunna hitta mineralvatten. I sverige känns det som om det är precis tvärtom. Mineralvatten finns precis överallt.Kaffe och te: Med eller utan koffein. Det är inga som helst probelm att få tag på koffeinfritt här vare sig man är och handlar i matbutiken eller ute på resturang. Koffeinfritt kaffe efterfrågas betydligt mer här än vad det gör i Sverige.Eggnog: kan man få med eller utan alkohol. Jag måste nog säga att jag gillar den utan alkhol en aning bättre.
Apelsinjuice: Med eller utan fruktkött. Här heter fruktkött ”Pulp”. Det finns apelsinjucie utan pulp, with some pulp och med mycket pulp.Iste: Kan du får med eller utan socker här. Det är dock absolut vanligast med mycket socker. Sweet tea som det helt enkelt kallas här. Denna dryck konsumeras både till måltider så väl som andra tidpunkter under dagen här nere i södern.
Smores: Med eller utan choklad. Vissa säger att choklad smält tillsammans med marshmellown på Grahamkexen är ett måste och andra väljer att skippa chokladen i smores. Jag har provat bäggre och tycker att utan choklad är minst lika gott.

19 comments:

Petra H said...

Hi hi, bra inlägg på temat:
- jag gillar att dricka min öl ur flaskan som amerikanerna
- jag gillar mitt vatten MED kolsyra som en riktig svensk (finns knappt att hitta i PR)
- jag gillar att vara UTAN bil
- apelsinjuice MED fruktkött
- iste UTAN socker (inte för att jag egentligen gillar iste - gillar vad de kallar här "hot tea" - ganska kul att man måste specificiera varmt eller kallt te, i Europa är det ju fortfarande varmt te som är standard..)
Trevlig helg Desiree!

Annika said...

Klurigt tjejen! BRA!! MVG!!!
I am impressed!!
ÄLSKAR dina bilder. Minns ölbilden från förr! Den är så fin!
Vet du, här är det inte så svårt att hitta mineralvatten, tror varenda mataffär säljer Perrier, San Pellegrion, Selzer vatten mm mm. Antar att du köper upp dig på Costco när du går dit. Jag gillar mest vatten utan kolsyra, tror jag.
OCH JA!!! Koffeinfritt...vet du att jag har blivit så amerikaniserad att jag beställer det om vi är ute och äter en kväll; Some decaf, please. DET trodde jag väl aldrig, haha!!!
MYCKET bra tolkning av temat...
Ha en jättefin fredag!!!!

Desiree said...

Petra, vi verkar vara lika för jag skulle gjort precis samma val som du gjort. Ja här är iste standard. Säger man bara te menas automatiskt att man vill ha sött iste. Vill man ha utan socker får man vara rätt noga att ta upp detta också.

Annika, jo detta var ett klurigt tema. Mineralvatten verkar gå bra att hitta i butiker som Costco eller våran vanliga Publix men det är ju ändå inte som i Sverige där varenda bensinmack eller lite kiosk säljer 90% mineralvatten. Jag är som du vad gäller kaffet. Jag uppskattar verkligen det koffeinfria kaffet på kvällarna. Kan absolut inte dricka kaffe efter kl17 för då kan jag inte sova. Men underdagen vill jag gärna ha kaffe med koffein.

Millan said...

Aha det har var klurigt!! Och manga fina bilder som vanligt! Sa det ar ovanligt med kolsyrat vatten i USA det ar det absolut inte har i england. Bilar finns det dock alldels for manga av aven har! Juice med fruktkott ar gott tycker jag fast det varierar efter vad man ar sugen pa just den dagen. Decaffinerat borjade jag dricka nar jag var gravid men egentligen foredrar jag 'riktigt' kaffe. En ol har jag aldrig lyckats fa i mig i hela mitt liv sa jag har ingen asikt om det borde serveras i glas eller utan (jag gillar verkligen inte ol!!). Och aggnogg tror jag aldrig att jag har druckit. Men smores skulle jag garna prova!! mums...
Ha en jatte trevlig helg!

Anita said...

Sa manga bra ideer vad galler med eller utan temat! Jag gar numera pa decaf, eftersom jag dricker alltfor mycket kaffe. I Sverige har man ju mindre koppar sa har ar ju en mugg redan som tva svenska koppar. Och utan bil kan man ju inte vara om man inte lever mitt inne i en stad med fungerande sparvagnar eller bussar. Har i Portland kan man leva utan, men aldrig i Los Angeles t.ex.

Sag ditt inlagg om ditt jobb nedanfor! Vad intressant! Hade ingen aning om att det var detta du sysslade med. Hade jag mer tid skulle jag garna vilja lara mej mer om just gen forskning.

Mia said...

Jag trodde du kom på temat själv men det gör du tydligen inte.
Så för mig:
Öl: varken i glas eller flaska. Huh!
Vatten: skulle passa bra i USA, avskyr kolsyrat vatten!
Bil: nödvändig men föredrar att gå.
Apelsinjuice: vilket som.
Iste: nej tack, alldeles för sött för min smak.
(Usch vad kräsen jag låter! Men jag är nöjd med ett glas hederligt kranvatten i de flesta fall!)

aurorabuddha said...

Som vanligt ar det kul att se hur olika vi tolkar temat!

Har i SA dricker vi ocksa iced tea - utan socker for mig, tack. Och vi dricker ol i flaska och vi skulle inte heller klara oss utan bil. Otankbart, helt enkelt.

Jag hoppas du far en trevlig helg!

Desiree said...

Millan, ja de flesta här verkar föredra antigen läsk eller vatten på flaska utan kolsyra. Ah så du gillar inte öl alls. Själv föredrar jag nog vin framför öl. Då får det blir vin jag bjuder dig på om du kommer hit och inte öl.

Mia, ned teman kommer jag inte på själv. Vi är några stycken bloggare som kör på gemensamt fredagstema. Det var aurorabuddah som kom på idéen och sedan har hon och Anne (utvandrare 2000-tal) tillsamman satt ihop en lista för de olika fredagsteman. Du är mer än välkommen att hänga på. Nästa gång 7 mars är det Favoritklädesplagg som gäller. Jag föredrar också att gå men det finns helt enkelt inte mycket möjligheter till att ta sig fram till fots här. Vi kommer inte ens till närmsta matbutik utan bilen. Iste håller jag med om att det är alldeles för sött för min smak också. Jag kör på osötat iste då jag väljer iste.

Aurorabuddah, tycker också sweet tea är för sött. Öl ur flaska går som sagt jättebra och bilen är ju ett måste precis som för er i Texas.

Anne said...

Nu är min dator tillbaka, jag är så glad så nu kan jag läsa min älsklingbloggar regelbundet OCH kunna kommentera också. Så räkna med jag hänger här igen Desiree :)
Vilken fiffig och kul tolkning du gjort av fredagstemat, jag gillar det.
Jag gillar också att de ofta ger sugrör, t.ex. om man dricker från flaska så kan man även få ett sugrör och dricka med det.
Kul bilder du lagt upp för temat.
Apelsinjuice utan fruktkött föredrar jag nog, men med fruktkött slinker lätt ner det med.

Lullun said...

Här var det mycket show & tell med dagens tema. Kul! Och som jag sagt förr; håller med amrisarna i ditt område - kolsyrat vatten är verkligen inget vidare! *hihi*

Saltistjejen said...

Vilket otroligt roligt inlägg på temat! :-)
Fast kolsyrat vatten tycker jag är rätt lätt att få tag på här i NY. Säljs nästan lika mycket som icke kolsyrat i affärerna.
Fina bilder också!

Desiree said...

Anne, toppen att du fått tillbaka din dator. Jag har saknat dig och din blogg. Jag räknar kallt med att du hänger här dagligen igen ;-)
Sugrör är faktiskt rätt nice på nåt sätt.

Lullun, roligt att få lära känna er andra bloggare lite mer genom detta fredagstema. Nu vet jag vilka som inte gillar öl och att du inte gillar mineralvatten.

Saltis, jag kan tänka mig att det är mycket lättare att få tag på kolsyrat dricksvatten i NY. Det är ju trots allt en internationel metropol. Sådant finns ju i välsorterade matbutiker här men kanske inte helt lätt att få tag på på bensinmackar eller mindre butiker.

SEASIDE LIVING said...

Vilken bra tolkning på temat! Du är ofta väldigt finurlig tycker jag och skriver ju så bra! :)

Här tror jag faktiskt frosting är på uppswing sedan Leila bakade cupcakes med frosting på tv:n i höstas. Har själv provat det och sett på massor med bloggar att det är många med mig som gjort det. Det blev faktiskt riktigt smarrigt! :)

Ha en riktigt skön helg! För vår del blir det Melodifestival och mat hos goda vänner!

Kramar Jenny

Anna, Fair and True said...

Mina svar!

- Öl både i glas och direkt ur flaskan
- Gärna kolsyrat vatten (fast inte för att släcka rejäl törst, då vill jag ha vanligt svenskt kranvatten
- Glad att man klarar sig ganska bra utan bil i Sthlm (vi delar t ex bil med min sambos syster och hennes kille
- Gärna juice med fruktkött
- Föredrar vanligt te men annars gillar jag riktigt iste med lite socker, dvs inte söt, sliskig Lipton and Nestle iste
- Vanligt kaffe under dagen, koffeinfritt på kvällen
- Muffins utan frosting, det blir för sött och sliskigt
- Eggnog avstår jag gärna helt, smores också

Desiree said...

Seasidelivning, åh nej är cupcakes med frosting på uppsving i Sverige. Personligen tycker jag att frostingen blir lite väl mycket av det goda. Kanske behöver jag vänja mig. Tack för de fina komplimangerna.

Anna, kul att få även dina svar. Stockholm är ju himla bra att man kan ta sig runt nästan överallt utan att behöva ha bil. Vad praktiskt att ni kan dela bil med din sambos syster. Det sparar man ju några slantar på också.

Musikanta said...

Hittade din blogg av en slump.Är imnponerad över att du hittat så mycket intressant på temat "med eller utan". Om jag skulle ha skrivit något kanske det också mest hade blivit något om mat. Med eller utan smör på smörgåsen t.ex.:-( Annars med eller utan smink eller kreditkort. Konstigt att det är så mycket lättare att acceptera sin egen spegelbild efter att ha "målat porträtt" och att shoppa med kort än med kontanter! Jag lägger till din blogg till mina bloggvänner om du inte har något emot det.

Desiree said...

Musikanta, ah du kommer ju på flera bra grejer till temat med eller utan. Du får gärna lägga till mig bland dina bloggvänner.

Anonymous said...

Tips: www.mobila-posten.se
Skitcool tjänst!

Maryam in Marrakesh said...

Love that water bottle label!