Monday, April 21, 2008
Cookies and Milk
I helgen har jag bland annat ägnat mig åt bakning. American chocolate chip cookies! Är det helg har man trots allt rätt att unna sig något smaskens och jag har faktiskt varit sugen på just chocolate chip cookies i två veckor. Dessa blev precis så där goda och fantastiska som jag hade tänkt mig. Ett glas mjölk och en god varm mjuk kaka som precis kommit nygräddad ur ugnen kändes så ljuvligt lyxigt. Desstuom fick jag dem precis så som jag ville ha dem med lite mindre socker, mer nötter och mörk choklad i.
Chocolate Chip Cookies är nog något de flesta känner igen. De finns ju att få tag på vart man än bor. Det mest känneteckande för dessa kakor är självklart choklad bitarna som mixas i degen. När det gäller historiken om dessa kakor finns det två olika verisoner. Den ena är att dessa kakor uppfanns av Fru Ruth Wakefield som drev en resturang belägen i Whitman, Massachussetts under 1930-talet. Enligt Nestlé verison av historien om hur dessa kakor uppkom så hade Ruth en dag slut på blockchoklad hemma och tänkte att hon istället kunde andvända sig av chokladbitar som skulle smälta in i degen och bli till chokladkakor men se så blev det inte. Fru Wakefiled sålde sitt recept till Nestlé i utbyte mot gratis kakor under resten av hennes livstid. Numer finns alltid ett recept på chocolate chip cookies på baksidan av Nestlés chocolate chip förpackningar.
Den andra versionen på historien berättas av Fru Cavanagh som jobbade för Fru Wakefiled i hennes resturang. Enligt denna version var Ruth Wakefiled redan berömd. Hon stod en dag och bakade några andra småkakor som inte innehöll chokladbitar och plötsligt så råkade ett paket med Nestlées chokladbitar ramla ner i hennes smet varpå hon var nära att slänga smeten och börja om från början. Men lät sig istället övertalas att stoppa dessa kakor i ugnen iallfall varpå the chocolate chip cookie föddes. Enligt denna senare version av historien ska inte heller Fru Wakefiled ha sålt sitt recept till Nestleé utan bara sålt rättigheterna för Nestlée att trycka hennes recept på baksidan av deras chokladförpackningar. Idag är detta en av USA:s mest populära småkakor.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
16 comments:
Mums, vad gott!! Intressant med kakhistoria - men frågan är, vad användes Nestlés chokladbitar till innan man gjorde chocolate chip cookies?
Jag bakade också i förra veckan - två ggr tom! Muffins båda ggrna men blev lite besviken, de blev inte så stora och höga (dock fortfarande goda) som jag förväntade mig. Har du ngt bra amerikanskt muffinsrecept??
Mmmm, chocolate chip cookies är verkligen något jag kan bli akut sugen på. De funkar bra ha i en påse i frysen också och bara värma i mikron. Kul med lite kakhistoria, just chocolate chip cookies känns ju verkligen amerikanskt. Jag brukar använda mig av receptet som finns på baksidan på Gihiradelli chocolate chips-påsen (semi sweet) och utgå från det men minska på sockermängden. Nog en smaksak det där hur man föredrar dem, alla verkar ha sin favorit (sega eller krispiga t.ex.).
Men mjölk ska det så klart vara till!
Gott det ser ut! Jag åt goda varianter på Scandic Anglais vid Humlegården. De har en supergod buffetlunch - man kan ta lite av varje rätt (3-4 rätter) och sedan har de en jättegod salladsbuffet och bröd. Detta avslutas med god kaffe med chocolate chip cookies. Allt för 125 kr och värt det!
Petra, ingen aning om vad Nestlé chokladbitar användes till innan. Har faktiskt inte tänkt på detta. Tyvärr har jag inget bra muffins recept ännu. Jag har också haft problem tidigare då jag bakat att de inte blivit så där stora och maffiga som de blir på café.
Anne, jag stoppade faktiskt dem i frysen. Det är ju perfekt att ta fram då man blir sugen eller ska iväg på utflykt. Ljuvligt gott var det iallfall.
Anna, låter helt underbart gott med den där buffén. Mums, jag gillar verkligen brunch buffeér. 125 kr var ju riktigt billigt också.
smaskens! det dar ser riktigt gottt ut! tror allt att jag far ta och baka lite kakor nar jag kommer hem till sverige! :D
Nu vattnas det i munnen på mig! Kall mjölk och varm kaka. Kan det bli bättre?
Kram, Mia
Mmmm ser jatte smaskigt ut!! Cookies ar verkligen gott och nagot jag knappt hade atit innan jag flyttade till England. De man gor hemma sjalv ar defintivit godast for de man koper brukar alltid vara liiiite for sliskiga.
Det har inlagget for mig att tanka pa ett avsnitt ur vanner dar Monica forsoker baka den perfekta cookisen efter att hon fatt smaka en av Pheobis mormors kakor. Men som sedan visar sig vara Nestle kakor tror jag :-)
Ser riktigt mumsigt ut :)
Chocolate chip cookies är deffinitivt en av mina favoritkakor. I topp faktiskt, tillsammans med "mina" norska havrerutor. Kul med historien också. Och Petras fråga blev jag nu enormt nyfiken att hitta svaret på... ;-)
GOTT!!! Mmm..
Och FINA bilder som alltid hos dig.
Visst är chocolate chip cookies den stora kakklassikern här i USA.
Sega kakor är min favvis...Mums....
TACK Desiree...nu blev jag bara SÅÅÅÅÅÅÅ sugen ;-)
Men eftersom jag inte tycker om mjölk tar jag ngt annat till.
Marie, ja det får du ta och göra.
Mia, nej det kan knappt bli bättre än varm kaka och kall mjölk tycker iallfall jag.
Millan, det där vänner avsnitter har jag inte sett men det lät kul.
Fröken Isaksson, tack :-)
Lullun, norska havrerutor lät ju också smaskens.
Annika, jag håller verkligen med dig om att de gärna får vara stora, mjuka och sega. Mums. Det går ju jättebra med annan dryck än mjölk till självklart.
(Det var mer lunchbuffet än brunch. Brunch får man oftast betala mera för tyvärr. En av mina favoritbruncher i Stockholm är Mornington, tror den går på 185 kr.
Mmm, så gott! Blir sååå sugen...de är ju så himmelskt goda! Jag har faktiskt ett recept som heter "Mrs Clintons Chocolate chip cookies",(minns inte vart jag fått det ifrån) som jag gör ibland. Fantastiskt goda, men om det ÄR just fru Clintons recept, det vet jag inte?!?
Precis som Millan skrev så kom jag också att tänka på det Vänner avsnittet.Mumsigt med kaka och kall mjölk.
Jag har helt glömt bort att fråga dig om du har något recept på bröd?Vi har tänkt att ge oss på att baka här någon dag,är lite sugna på hembakt bröd.
Anna, tack för tipset om bra brunchställe. Det provar jag gärna då jag kommer till Stockholm i sommar.
Ninnie, det lät gott med Mrs Clintons Chocolate Chip Cookies. Du får gärna lägga ut receptet på din matblogg någon dag framöver.
Cecilia, jag brukar baka olika varianter på filmjölksbröd som blir jättegott. Man använder sig av buttemilk och bakpulver istället för jäst. Det är verkligen snabbt, smidigt och enkelt. En sida som jag tycker är jättebra och som har många goda recept på bröd och en hel del annat är NLife. Kolla in länken:
http://www.nlife.se/
Å men MUUUUMS! Googlade på "chocolate chip cookies" och "recept" och hamnade här, så finns det någon som helst möjlighet att få receptet?
Snålvattnet rann ju till rejält av att se dina kakor! :-)
Post a Comment