Wednesday, April 9, 2008

Ordlös Onsdag - MajsJag kör en ordlös onsdag med bara några få rader. Majs är något som odlas mycket här nere i södern. Just nu verkar det vara säsong för just majs. Sweet corn on the cob finns att köpa i affären. 8 hela majskolvar för bara två dollar, riktigt billigt och ljuvligt gott. Vi brukar lägga dem på grillen i sin blast och grilla ca 20 minuter. Jätte enkelt och blir hur gott som helst! Inga krusiduller eller extra något alls behövs för denna majs är så god i sig helt naturelle.

Att just majs är en basföda här märks. Det säljes mycket majsmjöl. Cornbread är ju stort och poppis här. Hush Puppies är en sorts falafflar som görs på majsmjöl och kryddor som sedan fritteras i bollar, jättegoda men kanske inte så nyttiga då de är fritterade.
12 comments:

Anne said...

Grilla majs ska jag göra senare, har aldrig testat det men det låter ju enkelt så det var bra tips. Brukar bara koka majskolvarna men grilla är nog mycket godare. Majs är överlag gott, så gott. Man märker skillnad på konserverad och färsk också. Majsrätter förknippar jag mycket med Södern, cornbread har jag aldrig smakat men sett många recept på. Det verkar som man äter det till maten, som tillbehör typ ris eller pasta. Eller har jag kanske missförstått det helt?

Marie said...

mmm, jag alskar majs i alla former! :)

Saltistjejen said...

Å jag älskar majs!!!!!
Fast jag brukar mest koka kolvarna och äta med smör och salt och lite citron! Men det är ljuvligt. Grillade kolvar är annars supergott men eftersom vi inte har trädgård eller balkong här så har vi inte grillat så mycket.

Desiree said...

Anne, ja du har helt rätt, cornbread äter man till maten. Det liknar sockerkaka i konsistensen men den är för en gångs skull inte söt alls. Riktigt gott. Jag har ännu inte provat att baka själv men sett recept och det verkar inte vara krångligt att baka själv. Ja prova nästa gång ni grillar att bara lägga på majskolvarna som de är i sin blast låta dem ligga på i ca 20 minuter och vänd dem då och då så att de inte bräns. Blir kanongott.

Marie, japp du har så rätt majs är riktigt mumsigt.

Desiree said...

Saltis, det är ju gott att koka dem också som du gör. Har inte provat med lite citron på men det lät ju väldans gott. Det ska jag testa nästa gång.

Petra H said...

Mums med majs!! Bara lite tråkigt att det alltid fastnar en massa mellan tänderna ;-)
Vi diskuterade just majs för nga dagar sedan, O förklarade att han aldrig åt majs när han var liten - det fanns liksom inte i deras spanska kost (vet inte om det var väldigt regionalt). Inte ens konserverad i tex sallader. Intressant!

Anna, Fair and True said...

Åh jag älskar majs!! Särskilt när den är färsk och det är säsong

Victoria said...

Åh, vad det är gott med majs! Vi slänger nästan alltid på ett par kolvar när vi grillar, och jag brukar halvera en lök och lägga på också, den får en sån mjuk och härlig smak av att ligga på grillen! Attans vad jag blev sugen på majs nu då...

Annika said...

Jag minns när Fia skrev om grillad majs en ggn...Att lägga smör och vitlök mm under bladen och sen grilla i staniol. DET ska jag prova när grillsäsongen inom mkt snar framtid rullar igång...
Majs är urgott!! OCH det är så lätt att få tag på superb majs i detta land!

Desiree said...

Petra, ja det är lite trist men nödvändigt att köra tandtråd efter att man ätit majskolvar. Men eftersom de är så goda så är de ju värda detta besvär. Vad lustigt att O aldrig åt majs i sin barndom.

Anna, ja bästa tiden är helt klart just nu. Jag passar på att köpa och mumsa.

Victoria, ja både grillad majs och grillad lök blir väldans gott på grillen.

Annika, ah Fias tips lät ju också smarrigt. Ja majsen i det här landet är näst intill gudomlig.

Lullun said...

Grillad majs är ju verkligen mums. Ja, majs i de flesta former. Själv har jag varit en del i Nebraska - the corny stat (!?!), och där kan man verkligen tala om majs ÖVERALLT! *hihi*

Millan said...

Ja majs ar jatte gott!! Vi ater det ratt sallan egentligen, men pa somrarna grillar vi det garna. Med salt och smor pa blir det ju annu godare.. men inte sa nyttigt ;-)