Thursday, April 24, 2008

Hjälp jag håller på att bli en riktigt amerikan!

Hjälp jag har blivit riktigt amerikaniserad. Jag sitter nämligen här på jobbet framför min dator och äter frukost. C har nämligen bytt jobb och börjar nu en timme tidigare om morgnarna än vad han gjorde tidigare. Vi känner att vi fortfarande klarar oss med bara en bil och att åka tillsammans. Även om C har bytt jobb som har han bara flyttat några kvarter längre bort. Så vi åker tillsammans fortfarande på morgonen och för att få det mindre stressigt hemma på morgonen har jag valt att istället äta min frukost på jobbet. Jag vill dessutom behålla min lunchtid då den passar mig bra och äter jag frukost tidigare skulle jag bli allt för hungrig. Så nu sitter jag här som en äkta amerikan framför min dator och mumsar. Det är dock inte helt fel för det brukar vara lungt och tyst på labbet vid den tiden. Jag kan äta i lugn och ro, dricka mitt kaffe och läsa mina favoritbloggar så det hela känns riktigt lyxigt och trevligt.

Det känns dock som om det är väldigt vanligt här att folk inte samlas och äter tillsammans. Folk äter frukost i bilen, äter lunch framför sin dator och middag framför tv:n under vardagarna iallfall eller? Jag vet inte hur vanligt det är att man äter middag ihop och sitter ner vid middagsbordet utan att ha tv:n på i amerikanska familjer. Frukost verkar vara nåt som många hoppar över här till vardags alternativt hoppar in i bilen med en muffin eller kör igenom någon flottig drive-thru. Inte min typ av frukost.

Det kan också tyvärr hända att det också blir en och annan lunch framför dator till vardags. Jag försöker gå ut och sätta mig utomhus då vädret till-låter för det är skönt att komma ut lite obh byta miljö. Jag och C brukar också se till att träffas och äta ihop 1-2 gånger i veckan iallfall. Jag har ju inga arbetskamrater att sitta och äta lunch med då alla här brukar sitta just framför sin dator och äta lunch. De svenska luncherna på arbetsplatsen är något jag saknar. Det känns trist att lunch klimatet är så isolerat och ensamt här. Men jag har ju alltid några trevliga bloggar jag kan läsa så länge då det blir datorlunch.
Här är det havregrynsgröt som gömmer sig under mjölken, lite banan och några jordgubbar och en gnutta kardemumma och sedan en stoor kopp kaffe.

13 comments:

Petra H said...

Du menar att du INTE har vispgrädde på din gröt ;-) Då är du fortfarande inte äkta amerikan, ha ha!!
Min belgiska kollega åt alltid sin frukost framför datorn av ungefär samma skäl som du men annars tror jag att de flesta européer fortfarande äter frukost hemma, eller? Vi brukade alltid ta en morgonfika på jobbet vid 9-9.30-tiden så vissa åt då istället.
Att ha tv:n på i bakgrunden när man äter är ett ofog som jag avskyr! Jag kan tänka mig att man ibland sitter framför tv:n och TITTAR medan man äter, t.ex om det är en speciell film eller program som man vill se. Men att alltid ha tv:n på i bakgrunden fattar jag inte. Så är det i alla medelhavsländer och även här - jag har diskuterat det med min spansklärare! För mig är det bara ett störningsmoment, eftersom jag tycker att man ska PRATA med varandra när man äter tillsammans på kvällen! Jag är väl konservativ men tänker minsann hålla kvar vid den principen när vi flyttar till Spanien!! ;-)

Anne said...

Jag kan inte heller förstå hur man kan äta frukost (eller vad det nu kan vara för måltid) i bilen eller i farten. Det där har säkert med vanor att göra, men jag tycker det är en bra vana att äta frejäl frukost och sitta ner. Precis som du gör, om det sen är på jobbet framför datorn eller hemma spelar ingen större roll bara det är "sitta ner"-stund i alla fall.
Låter rätt mysigt börja dagen i lugn och ro, som du skriver, när du anländer är det rätt lugnt på ditt labb så du kan äta i lugn och ro och surfa.
Håller för övrigt med om det Petra H skriver om tv:n som bakgrundsljud, det är lite störande. Däremot tycker jag om att äta framför tv:n, jag gör det ofta (för ofta kanske...) och tycker det är rätt skönt inta en måltid framför tv:n.

Desiree said...

Petra, ha ha ja det tänkte jag inte på att jag faktiskt har ett tag kvar innan jag blir äkta amerikan och har vispgrädde på gröten. Hoppas jag aldrig blir så amerikaniserad för det låter faktiskt skitäckligt med vispgrädde på gröten. Jag håller verkligen med dig till 100% att ha tv:n på som bakgrund fattar jag inte alls varför man har. Det stör ju bara. Jag tycker också att man ska sitta ner, njuta av måltiden och konversera med varandra. Inte läsa tidningen eller prata i telefon heller om man är flera som sitter och äter. Jag är konservativ på den punkten liksom du. Men här har de ju tv:n på jämt som bakgrund.

Anne, jag tycker också att man ska sitta ner. Någon frukost på språng är inte alls min grej. Jag skulle få ont i magen då. Hellre går jag upp lite tidgare och får sitta ner och äta i lugn och ro än att hasta ut genom dörren med en muffin i handen och kaffe i bilen.

Annika said...

Idag har jag varit utan internet hela dagen. Vaion var med Peter till jobbet. IT killen skulle rengöra under tangentbordet samt kolla ett sony nummer så att han kan beställa rätt tangentbord. IT killen var lite chockad över alla matrester och smulor han hittade under tangentbordet. ÄHuummmm...jag skämdes lite kan jag säga...
Jag äter ju jämt frulle framför min laptop och lunch också.
Jag förstår att du tycker det är lite mysigt med frulle framför datorn.
Att ha tv:n på hela dagarna har jag noll förståelse för. Jag skulle bli tokig. Det är så deppigt. Mina svägerskor har alltid tv:n på----URRRK!!!
Jag vet inte om det stämmer det där at folk inte äter middag ihop. Ofta kan det väl vara så att man har så otroligt mkt aktiviter under kvällstid att folk måste äta var för sig. Ngt som jag dock reggat över är hur ofta barnen äter innan fldrana...DET tycker jag är tråkigt...
NU ska vi se om jag kan publicera detta. Blogger har strulat ordentligt ett tag nu...

Marie said...

jag maste erkanna att jag ater framfor datorn och teven ganska ofta - dock bara nar jag ar ensam! att bara och sitta ata for mig sjalv utan att gora nagot annat kanns sa langtrakigt. men daremot foredrar jag saklart att ata med nagon annan, och da ar teven inte pa! jag forstar inte heller dom som jamt har teven pa nar de ater eller nar folk kommer pa besok. om jag vill titta pa teve sa skulle jag val stanna hemma! sa tycker jag iallafall... :)

Lullun said...

Vilken lyxig frukost du ändå fixat dig, ätandes på jobbet! Såg mumsigt ut.

Själv ska jag erkänna att jag återigen börjat äta min lunch mer och mer framför datorn igen (på vardagar alltså). Men det är bara för att stämningen i vår lunchsal är så smått "beklämmande", då folk inte riktigt pratar med varandra. Och då akustiken är dålig så kan jag knappt höra vad folk sägernär det väl pratas, så det känns smått pinsamt.

Fast annars är det 100% gemensamma måltider som gäller. Jag har t.o.m fått megamorgontrötta Holger till att äta frukost med oss andra måndag-fredag (på helgen turas vi om att ha sovmorgon & äter en desto trevligare brunch ihop istället; ena dagen där hemma och som oftast den andra dagen ute på stan).

Men att äta fasta måltider framför TV'n, nej usch och fy, om man inte är helt ensam vill säga. En försenad fredagsmiddag med hämtpizza med filmen går väl an, men inte som standard.

Fast tyvär är man även här i Grönland TV-frälsta, dock inte medan man äter, men väl när man har gäster. Så sitter alla där och lägger minst 80 % av uppmärksamhet på vad det nu än är som kör på TV'n... :-(

Millan said...

Ja det ar PRECIS likadant har. Inte sa dar manga ater frukost och det ar itne sallan man ser barn pa vag till skolan mumsandes en chokladbit eller chips. Det tror jag aldrig man skulle se i Sverige. Manga gar in i bagerierna och koper sig ett wienerbrod eller liknande till frukost. Usch...
Jag ater ocksa min frukost pa jobbet dock och det passar mig perfekt for jag ar inte hungrig vid 7 nar vi gjort oss i ordning. Det passar battre att ata vid 8 pa jobbet!
Lunch ater vi oftast vid datorn men eftersom jag jobbar med en nara van sa gar vi ofta ut och kikar lite i affarerna har runt eller tar en kaffe nagonstans under lunchen. Man kanner sig definitivt lite for instangd om man sitter hela dagen pa jobbet utan att komma ut!

Middag ater manga med en bricka i knat framfor TVn i det har landet. Det gor inte vi! Vi ater vid koksbordet. Det kansn annu viktigare nu nar vi har Nils!

Millan said...

Maste bara tillagga dock att ar jag hemma sjalv sa kan faktiskt jag ocksa tycka att det ar lite trevligt att ata min middag framfor TVn!!

MY WHITE COTTAGE said...

Mums, vilken smarrig frukost! Åh, vad jag längtar efter jordgubbar. Jag brukar också äta det till frukost när det är säsong - längtar!

Tänk vad långt blomningen har kommit hos er... fascinerande! Här blommar tulpaner, påskliljor och hyacinter för fullt i rabatterna, träd börjar slå ut, har sett träd med vita och rosa blommor som blommar sagolikt vacker (kan dock ej namnet på dom... haha).

Hoppas ni får en härlig helg!
Många kramar Jenny

Desiree said...

Annika, ha ha jo det blir nog en och annan smula som hamnar under tangentbordet om man sitter och äter vid eller framför datorn. Jag har full förståelse över att om barenen har aktiviteter på kvällarna att man inte alltid kan äta ihop men om man har möjlighet tycker jag det är trevligt att sitta tillsammans och konversera.

Marie, ja men det är ju en helt annan sak då man är ensam eller själv. Då tycker jag att det är helt ok att sitta framför datorn eller kolla på tv-program. Det är när man är fler som jag tycker det är trevligt att äta ihop som en socialgrej. Jag håller helt med dig om att det skulle kännas ohyfsat om någon kollade på tv då man skulle äta ihop och man är flera stycken.

Lullun, trist att eran matsal har så dålig akustik att det blir ett problem. Men jag har förståelse för att du då sitter framför datorn om det inte går att vara social i matsalen. Låter toppen att du fått Holger att äta frukost med er andra och sedan kör en lite senare brunch på helgerna. Låter jättetrevligt och som en bra kompromiss som funkar.

Millan, verkar som om engelskmännen har många likheter med amerikanerna då det gäller kultur kring måltiderna. Trevligt att du och din kompis får möjlighet att både träffas samt komma ut lite från kontoret och ta en kaffe ihop. Är man själv hemma som sagt så är det en annan grej då sitter jag också gärna framför tv:n istället för helt själv vid middagsbordet, alternativt läser något vid middagsbordet.

My White Cottage, härligt att ni nu äntligen har fått vår på riktigt i Sverige. Ha en riktigt skön helg och njut av alla fina blommor och vårsolen.

mia said...

Jag tycker det är riktig vardagslyx att få äta i lugn och ro med favoritbloggarna som sällskap. Det kanske inte är så socialt men jag börjar också min dag så och ärligt talat, man är ju inte direkt en trevlig människa på morgonen så det passar mig utmärkt!

Hoppas du får en härlig helg!
Kram Mia

malin2 said...

Smarrig frukost!!!
Jag äter med barnen. De äer i omgångar.....
Men jag sitter där med mitt kaffe, min gröt eller flingor och tjatar på dom att skynda sig.
Ibland dock tar jag gröten framför datorn när barnen gått till skolan.

Cathrine said...

Frukost framför datorn blir det ofta här men så är jag ju egen företagare (bland annat :) så jag jobbar av lite framför datorn innan jag beger mig av till skolan. Mysigt så länge man inte spiller ut hela koppen med kaffet :)