Monday, April 28, 2008

Hemlängtan
Idag har jag nog drabbats av en sväng med hemlängtan. Suck, ibland slår det till som en blixt från en klar himmel. Gick in på DN och såg en bild på en Majbrasa och valborgsmässoafton. Inte för att jag är någon som direkt firar valborg eller brydde mig spceillt mycket om det då jag bodde i Sverige men ändå. Ibland bara längtar man hem. Ibland undrar man vad man gör här så långt bort från sina nära och kära. Jag önskar att USA inte låg så långt bort så att man hade kunnat åka hem mer än en gång per år. Men nu handlar det ju både om kostnader och om att man har så lite semester så att man inte har möjlighet att åka hem oftare än max en gång per år. Jag önskar att jag slapp tacka nej till bröllopsinbjudningar och andra viktiga händelser bland vänner och familj. Jag önskar att jag bodde liiite närmre mina nära och kära.

Jag önskar att man hade mer semester i det här landet. Hade jag bott i Sverige hade det ju varit kort vecka denna vecka med första maj och klämdag. Något sådant finns ju absolut inte här. Men å andra sidan sitter jag här och njuter av svensk högsommarvärme, 20-25 grader och sol. Det är ingen tvekan om att jag älskar klimatet här mycket mer än det svenska. Alla mynt har en baksida och en framsida. Inget är väl någonsin tudelat positivt eller negativt.

Kanske dax för mig att slå till och boka min flygbiljett. Kanske känns det bättre då jag gjort detta. I år kommer jag att få åka hem själv också då C precis bytt jobb och därmed inte har någon semester han kan ta ut till sommaren. Det är trist att vi inte kan åka tillsammans.Bild från DN.

17 comments:

Anne said...

Fint collage, bilder säger verkligen mer än tusen ord ibland...
Ja, så här kan det helt klart vara ibland. Som vi pratat om förut, helt plötsligt kan ett sting av hemlängtan komma över en. Det kan triggas igång av nåt banalt som en bild av en majbrasa i DN. Jag förstår dig precis Desiree!!! Du säger det bra, allting har en fram-och baksida. På nåt sätt kan jag tycka det är lite skönt ibland få nåt skov av hemlängtan, för det betyder ju att jag fortfarande har starka band "hem" och till alla nära och kära, en bekräftelse på att alla/allting fortfarande betyder mycket för mig. Du förstår vad jag menar.
Jag tror också det är nåt med årstiden nu, sommaren står inför dörren snart och det är den tiden på året då sånt här dyker upp på nåt sätt. Massor av kramar kompisen min, du vet du inte är ensam med hemlängtansil som kommer ibland!!!
Massor av kramar!

Petra H said...

Jaaa, jag vet också precis hur du känner dig! Som Anne skrev så är det nog årstiden, sommaren börjar nalkas... Dock måste jag erkänna att jag inte vet NÄR jag såg en majbrasa senast... de sista åren i Sverige var jag ju student och Valborg var mer fest och picknick i Stadsparken i Lund än majbrasor ;-)
Jag får också åka hem ensam i år också (även förra året då O redan flyttat till PR) eftersom O bara vill ta en veckas semester (jag förstår honom) och den läggs i Spanien. Tråkigt men samtidigt kan jag då koncentrera mig på att umgås med alla kompisar (och deras barn, ha ha) och inte vara turistguide! (inte för att jag har ngt emot det, inte alls men det blir lugnare på ngt sätt) Och så får jag ändå en vecka i Spanien med O och hans familj.
Hoppas att det blir biljettköp i veckan!!

mia said...

Ditt vackra collage fångar verkligen Sverige-hemma.
Ibland slår det till, den där hemska hemlängtan. Jag vet att jag fick en sån attack i höstas i London o fann mig själv saknandes kexchoklad, jordgubbar och Gunvald. Haha! Men som du säger, alla mynt har en baksida och du verkar ha skapat dig ett mycket vackert hem där du är nu med.

Önskar jag kunde skicka lite karamellkungen till dig nu när det känns som värst men jag skickar det i tanken! :)

Många kramar och håll ut - det går över!
Mia

Annika said...

Jamenvisst...vad som helst kan få en att längta lite...en doft, ett visst ljus...vad som helst.
Jag brukar alltid längta/glädja mig extra mkt så här på våren. Våren är en längtans tid tycker jag. Kanske för att våren därhemma är så speciellt. Har inte sett en majbrasa sen...tjaaa...s
g det? Sent 80-tal. Valborg är inget jag bryr mig om, men jag vet hur det ör att få det där stråket av hemlängtan. Fint collage. OCH jag hoppas att vi kan ses i Sthlm i sommar. Vore ju toppen!!!

Desiree said...

Anne, du har nog helt rätt i att det har något med årstiden att göra. Jag minns faktiskt att jag kände lite så här under våren förra året också. Du har också rätt i att det faktiskt kan finnas en tröst och en skön känsla av att just känna skov av hemlängtan för som du så bra uttrycker det då vet man att man fortfarande har starka band kvar. Tack för kramarna och trösten kompis.

Petra, både du och Anne har som sagt rätt i att det nog har med årstiden att göra en del. Man känner nog mer hemlängtan under just våren. Så du får också fara till Sverige själv i sommar. ja det blir väl så ibland. Lite trist men man får göra det bästa av det och vara glad över att man kan få åka själv iallfall.

Mia, tack så mycket du är för gullig som vill skicka lite karamelkungen till mig :-) Dina ord värmer och tröstar.

Annika, tack. Ja jag ser verkligen fram emot att få chansen att få träffa dig. Jag får fokusera på sådana roliga och positiva saker istället en dag som denna.

annebelle said...

Jag skulle längta hem svårt emellanåt om jag bodde utomlands. Är bara sådan, lite nostalgisk (eller sentimental?)...Hur lång semester har du då? Här har vi så mycket så många har svårt att ta ut den utan sparar på hög. :-o
Sköt om dig! Husen och stugorna och sjöarna finns kvar här, vet du. Tills du kommer hem... :-)

Desiree said...

Annebelle, tack. Jag ser fram emot sommaren och alla små söta röda stugor med vita knutar liksom den underbara svenska naturen. Jag har väldigt lyxigt för att vara USA för jag har trots allt hela 4 veckors semester men maken har bara 2 som är standard här. Amrisarna är dåliga på semester, det förstår sig inte på sådnat som är så skönt och välbehövligt. Allra mest som man befinner sig så långt från sin familj.

Marianne said...

Jag förstår dig, ibland kommer det som en attack att man längtar hem, och människorna saknar man enormt hela tiden. Jag fick mig ju nyss en dos Sverige, så jag ska inte klaga, och jag har ju bra mycket närmare än ni har från USA. Men jag säger som du, önskar att Sverige och Egypten kunde ligga bredvid varandra så man kunde ta bussen hem ibland.

Du har gjort ett jättefint collage, det är verkligen fullt av Sverige. Har du bokat din biljett än?

Sporty Spice said...

Jepp, hemlängtan slår till när man minst anar. Jag ska ju inte åka till Sverige i sommar och det känns liiite trist. Men jag får Sverigebesök i höst så det får gå. Jag får åka till IKEA istället, det känns ju lite som svensk mark.

Desiree said...

marianne, ja tänk om man inte var så långt bort så att man kunde ta sig mycket snabbare och lättare hem.

Sporty, jag förstår att det känns liiite tungt för dig att inte komma hem i sommar men Sverige besök under hösten blir ju jättekul det ska vi också få och det ser jag verkligen fram emot. Ja man får åka några svängar till IKEA och försöka mätta sin sverigesaknad :-)

Millan said...

Ja hemlangtan slar ibland till nar man minsta anar!! Jag fick en rejal slang i gar nar vi precis kommit hem fran Italien. Konstigt kan tyckas eftersom vi precis kommit tillbaks fran en harlig helg... men av nagon anledning sa ville jag bara hem dar och da! Nu har jag i och for sig inte sa lange kvar att vanta eftersom jag och Nils aker redan 10e Maj.

Jag forstar verkligen att du tycker om klimatet dar ni ar nu. Vi fick smaka pa sol och varme i helgen och det kandes SA TRIST att komma tillbaks till England dar det regnade och var 9 grader varmt. Lika gratt ar det i dag och raknas vara den narmaste veckan atminstonne.. fy!

Du kommer sakert bota lite av hemlangtan nar du har bokat din biljett och vet att du kan borja rakna ner tiden lite...

Lullun said...

Stackare, inte kul med hemlängtan! Men visst är det vid sådana här tidspunkter som den kommer; när Sverige är som finast, när det är dax för helgdagar och vikitga events i familjen. Hoppas verkligen det blir bättre när biljetten är bokad. Men vad tråkigt att det bara blir du. Att inte O kan få ta ledigt ändå. Som en extra dum sak, utöver den otroligt korta semestern ni redan har.

Själv har jag ibland övervägt att ta mig än längre semestrar (har 5 veckor), på egen bekostnad. Att ha "minitjänstledigt" någon månad mer om året skulle vara underbart. Då hinner man både besöka familjen och uppleva äventyr. Men det är klart; man förlorar ju en del i lön på det sättet, men man vinner i livskvalité. Ja, det var planer jag hade innan jag fick barn & därmed extra utgifter, men i framtiden kanske..?! ;-)

Desiree said...

Millan, vad nice att du och Nils snart får åka hem en sväng. Det är ju inte långt kvar till 10:e maj. Vad kul! Låter superhärligt med eran Italienresa. Den får du berätta mer om på din blogg. Var det bröllopet ni var iväg på? Ja det är inge kul när man får en akut släng av hemlängtan och jag förstår dig till fullo att det inte blir bättre av att det är grått och trist väder kring en.

Lullun, det är precis som du säger att det säkerligen har något att göra med att det är vår i luften, dax för helgdagar i Sverige och saker man vill fira med vänner och familj. Det där med mini-tjänstledigt låter faktiskt väldigt lockande. Även om man förlorar lite på det eknomiskt så vinner man så mycket i livskvalité precis som du säger. Jag ska hålla det i åtanke och seriöst fundera mer på den ideén. Ha det bra och tack för värmande ord.

Fundersam Cecilia said...

Föstår så väl din hemlängtan.Det här är första gången nånsin som vi inte kommer vara hemma en svensk sommar och det känns lite konstigt faktiskt.Vi saknar den redan både Per och jag.Men så vet man då att regnar det så mycket som det gjorde förra året,då kan det lika gärna kvitta att vara där.Jag blev så sugen på sill och färskpotatis häromdagen.Vad tråkigt att ni inte kan åka hem båda två.

Desiree said...

Cecilia, jag kan tänka mig att det känns konstigt för er att ni inte kommer att vara hemma denna sommar men jag förstår också att det känns lite tidigt att åka tillbaka då ni precis landat här mer eller mindre. Färsk potatis är inte så lätt att få tag på men sill kan du handla på IKEA. Du får kolla upp vart du har närmaste IKEA och sedan åka dit någon dag och bunkra upp med svenskar varor.

din bror Iii :) said...

Tjena tjena Eee, :)

Du har verkligen blivit mästare på foton. :) Jag är klart stolt över dina foton och kompositioner.

Hemlängtan... hmmm... är på väg att fråga vad det är du saknar för något men ska hålla mig borta från den frågan. :) Själv försöker jag göra mitt bästa att undvika Sverige och Svenskar i mesta möjliga utsträckning, men detta kan vara tecken på att jag blivit än mer abnormal än tidigare. :)

Sist jag drabbades av något som kan ha varit hemlängtan var för ca. 1,5 år sedan - botades snabbt (och effekten kvarstår än) genom att (a) tänka på Sverige, (b) se på ångestframkallande svensk film (exempelvis någon av Ingemar Bergmans filmer ... du kommer inom kort känna ångesten lägga sig som en tung och kvävande våt halsduk runt halsen)+ (c) att surfa in på dn.se och se vad som var aktuellt och vad som är av nyhetssensation i Sverige.

Däremot saknande av familj och vänner kräver en annan approach. :) Enklaste medlet är att ringa, sms:a, dra igång video skype eller något annat. Nu skriver jag inte någon blogg, men jag har börjat lägga upp bilder på nätet (du ska få adressen i ett mail), så får du se lite av min värld i om det kan vara till någon tröst (jag tror att det kan vara tröst med tanke på att jag går runt i fält med sovjetisk lera upp till knäna och försöker få Uzbeker och Tadjiker att göra rätt saker i rätt ordning på rätt sätt). :)

Hörs mer sen (och ses senare till sommaren).

Marie said...

jag vet hur det kan vara, och då har jag ändå inte bott så långt borta som du gör! men hem är ju ändå hem och det är klart att det skulle vara roligar om det inte vara så långt mellan usa o sverige o att du hade fler semesterdagar!