Tuesday, April 1, 2008

Utmaning- bäst och pest med mitt hem

Jag har blivit utmanad av både Ninnie och Millan. De vill att jag ska ta upp vad som är BÄST med mitt hem men också vad som är PEST. Vi köpte vårt hur rätt snart efter att vi flyttat hit. Kom hit i juli 2006 och flyttad in i vårt hus som vi köpte i slutet på augusti 2006. Jag måste faktiskt säga att jag trivs väldigt bra i vårt hus och med vårt hus. Det blev därför nästan lite klurigt att tänka ut just vad som är allra bäst och vad som är sämst.

Vad jag tycker bäst om med mitt hus och hem är dels köket. Det är stort trevligt och rymligt. Det finns gott om arbetsytor att jobba på och bänkskivorna är i granit som är både snygga och praktiska. Köket känns ombonat men är också funktionellt och praktiskt. Jag gillar våran gasspis. Hela köket gjordes om av de förra ägarna kort innan de sålde huset så det är modernt och fräscht. Jag gillar också vårat sovrum med tillhörande badrum och walk-in-closet. Jag älskar att man liksom har en privat del med ett alldeles eget stort och rymligt badrum. Master bedroom med tillhörande master bathroom. Här har vi även dubbla tvättställ så att man får sitt eget.

Vad jag tycker sämst om är nog tallarna i våran trädgård. Vi har ganska många. Dels en stor på framsidan och en liten dunge med 4 stycken också på framsidan och sedan har vi ytterligare en liten dunge med 6 stycken på baksidan. Under hela hösten så barrar de här tallarna något så in i bänken. Man får står och kratta tallbarr varje dag under hösten när de är i sin värsta period. Under sommaren är de ganska snälla liksom under vintern men just nu under våren är de också inne i en jobbig period då de orsakar en massa jobb. Nu är det verkligen moln av gult pollen de genererar och detta pollen lägger sig som ett tjockt lager på allt. Varje gång man ska använda uteplatsen/altanen så får man börja med att sopa och sedan torka av alla utemöblerna med våt trasa.


Jag gillar också våran altan/uteplats där det är mysigt och trevligt att sitta och våran trädgård som känns precis lagom stor. Genrellt sätt gillar jag verkligen vårat hus och trivs mycket bra i det. Det blev nästan svårt att hitta dåliga sidor med vårt hem och jag känner mig väldigt lyckligt lottad som får bo så bra som jag gör.

Något annat som jag också gillar är ljuset. Vårat hus har väldigt många fönster och det är ofta ett vackert ljus som faller in.

Här ser ni en av talldungarna och delar av den stora tallen som står på framsidan. Höst och vår förbannar jag dessa tallar. Ni såg ju också i fredags hur stora tallkottarna är och dessa tallar släpper en hel del kottar så det är också något man får gå och plocka. Kottarna är ganska taggiga och vassa så det gäller att ha ett par arbetshandska på sig.

15 comments:

Petra H said...

Oj, du är snabb på att anta utmaningen, jag tänkte vänta tills imorgon ;-)
Jag tycker att ert hem ser sååå fint ut så jag förstår att det är svårt att hitta något negativt - vilket ju är jättebra eftersom det verkligen är ERT (jag menar eftersom ni äger det!) ;-)
Får ni hugga ner några av tallarna? Eller är det bestämmelser om vilka träd och buskar som ska finnas på tomten?

Fröken Isakson said...

Vilket härligt hus ni har :). Verkligen ett stort och härligt kök.

Desiree said...

Petra, vi skulle kunna ta ner en del av tallarna om vi först ansöker om tillåtelse från villaföreningen. En del av våra grannar har faktiskt tagit ner en del tallar från sina tomter. Det är dock ganska dyrt att ta ner dessa tallar och är liksom inte min första prioritering. Jag suckar men kan leva med dem ändå.

Fröken isakson, tack så mycket :-)

Anne said...

Jag förstår vad du menar och att barren kan vara ett otyg, men jag tycker de verkar passa väldigt fint där de ståtligt svajar. Huset känns lite mer skyddat av träden. Barrträd ger ju lite hemkänsla också, även om kottarna och barren är XL jämfört med de små svenska.
Som jag sagt förut, jag tycker ni har ett jättefint hem, både invändigt och utvändigt.

Marie said...

Ja, du vet ju sen tidigare att jag har fallit pladask för ert hem, jag tycker verkligen det är så vackert, både invändigt som utvändigt!

Och visst är det mysigt när man kan få in så mycket ljus som möjligt, sånt är verkligen guld värt.

Millan said...

Jag tycker ert hus ser helt underbart ut. I England ar husen relativt sma i forhallande till de i Sverige men ert ser valdigt stort och luftigt ut. Ser sa harligt ut med alla de stora fonstrena ocksa och jag kan tanka mig att de slapper in valdigt mycket ljus.
Jag ar avis pa er stora tradgard med alla stora fina trad, men jag forstar att det ar ett gissel nar alla kottarna faller till marken.
Jag gillar ocksa er inredningsstil. Det ser sa rent och prydligt ut pa alla bilder. Hos oss droser det av leksaker i varenda horn kanns det som, och det ar ett evigt plockande.

Annika said...

Jösses, ja...Jag fick min utmaning i söndags, tror jag, och jag har inte fått ändan ur. Men imorrn...

KUL att se bilder från ditt hem!!! Det är så fint, Desiree!!!
Jag förstår inte heller hur du kan hitta ngt neggigt, men det kan vi väl alla. Jag har en massa neggigt att skriva om..hehe...

Vackert hem HAR du!!!

Saltistjejen said...

Ja Desiree du var snabb! Jag kommer ta mig an det hela imorgon eller fredag beroende på.
Iallafall har du ett superfint hem tycker jag! Och tallarna, visst förstår jag att man kan bli less, men jag måste säga att jag gillar dem när man ser dem på dina bilder. Det ger mer karaktär till huset o tomten på något vis.
Träd tycker jag gör så mycket för omgivningens utseende och atmosfär.

Jättekul att få läsa om vad du gillar o inte gillar även om det sistnämnda var lite svårt för dig att "hitta". :-)

Mia said...

Av de bilder jag sett av ditt hem här på bloggen är det just ljuset jag läagt märke till. Som du säger, ni har så många fönster och det ger ett så varmt intryck med ständigt flödande ljus.

Visste inte att ni ägde huset, då är det tänkt att ni blir kvar där permanent?

Ha de bra! Mia

Musikanta said...

Vilket fantastiskt, underbart hus! Vi har planer på att renovera vårt kök helt och hållet och funderar också på granit till bänkskivor. Det måste vara väldigt praktiskt och dessutom snyggt. Vi har också var sitt handfat i badrummet, jätteskönt, men inte särskilt vanligt härhemma. Tallarna kanske behövs som skugga - det är väl ganska hett periodvis i Alabama.

Desiree said...

Anne, när tallarna inte barrar för djävligt så är det faktiskt rätt fina.

Marie, det är verkligen jättekul att du gillar vårt hem så mycket. Jag trivs också riktigt bra i det här huset och gillar det skarpt.

Millan, tack så mycket. Det känns underbart med ett härligt ljusinslöpp och lyxigt att ha gott om plats som vi har för första gången.

Annika, det var faktiskt lite klurigt att hitta saker jag direkt inte gillar. Det är ju positivt att man har svårt att hitta pest grejer med sitt hem.

Saltis, jo en av sakerna jag fastnade för med vårat område var just att det var så pass grönt och hade många träd. Det är ju bra för de ger viss skugga under den varma sommaren och karaktär som du säger.

Mia, vi vet inte riktigt hur länge vi kommer att stanna men vi plannerade iallfall att stanna i fem år då vi lämnade sverige. Vi tog ju med oss alla våra möbler och det föll sig ganska natuligt att köpa hus här istället för att hyra eftersom vi ändå skulle bo här i några år. Sedan får vi se exakt hur länge det blir.

Musikanta, jag kan verkligen varmt rekomendera grantibänkar i köket. Det blir både snyggt och praktiskt. Det går ju att ställa ner varma grytor direkt på bänken utan att det sker någon skada. Jag tycker att de är lätta att torka rent och de slits inte alls som laminatskivor eller kräver en massa underhåll som trä gör.

Anita said...

Oj vilka stora fönster!! Ljust och fint ni har det!
Ja, träd runt husen kan vara ett problem. Och vad gör man när grannens träd växer så det knakar och skymmer mycket av utsikten.. vi har många barrträd runt vårt hus som barrar på vår tomt, men dom växer alla ut ifrån grannarnas trädgårdar.. :-/

Anna, Fair and True said...

Vilket fint hus! Och stort! Hur ligger husprisera i Alabama jämfört med övriga USA? (jag menar mer i allmänhet, inte efter den nuvarande krisen)

Desiree said...

Anita, det är inte lätt när grannars träd växer så att det knakar och skymmer sikten. Våra grannar som bor precis bakom oss valde att ta ner alla sina tallar. Det var ju toppen för det innebär en del mindre barr för vår del.

Anna, en av de stora fördelarna här i södern är att man får mycket hus för sina pengar. Vårat hus kostade mindre pengar än vad vi köpte våran tre i Solna för. Betalade 370,000 dollar för vårt hus i juli 2006. Dollarn stod iför sig något högre då än vad den gör nu men det är fortfarande väldigt prisvärt att bo just i södern om man jämför med tex Kaliforninen eller över huvudtaget hela öst eller västkusten där det är betydligt dyrare.

Fröken Anki said...

Vilket jättefint hus ni har! Och köket, mycket fint! Och trädgården ser mysig ut. Träd gör ju att det känns ombonat och inbott. Inte kul med nyanlagd tomt.:( Vår gräsmatta på baksidan, den lilla vi har, är alldeles gles och brun och man ser lerjorden på den.

Det verkar som att vi är många som gillar ljuset och vill ha stora fönster. Härlig bild från ert matrum! Jag gillar tavlan du har där också. Är det tavla eller tyg? Snyggt i alla fall!

Kul att få titta in i ditt hus också!