Tuesday, October 21, 2008

Europeér och Amerikaner

I lördags hade vi en kollega från jobbet som är från Belgien och hennes make över på middag. Det blev en interessant middag på många olika sätt. Vi satt och disskuterade en hel del av de kulturella skillnader vi sett och mött mellan just europeér och amerikaner.Bara det faktum att vi hade en sittande trerättermiddag ihop där vi som värdpar lagat all maten och inte hade knytisfest. Att vi satt ner till bords och åt vid ett vackert dukat bord med porslin och inte minglade omrking med en papptallrik är en ovanlig umgängesform här. När vi umgås med våra grannar är det till 95% av tillfällena knytis där alla tar med sig något och sedan minglar man omkring. Männen brukar sammlas i vardagsrummet och kolla på fotbollen eller någon annan sport och kvinnorna sammlas ute i köket och skvallrar om dittan och dattan. Båda sätten har naturligtvis sin charm. Men eftersom det blivit så ovanligt med en europeisk middagsbjudning så som vi hade i lördags tycker jag numer att just sådant är extra kul. Att få sitta ner tillsammans en helkväll och använda vårt vackra matsalrum känns spännande och roligt. Ytterligare en aspekt som skiljer middagsbjudningar åt är tidsramen. . Det är aldrig en helkväll man går hem till någon utan man äter, minglar och stannar ca 2 timmar och sedan är det kutym att man drar sig hemåt. Man sitter inte kvar och har en lång middag och diskuterar saker och ting så som vi gjorde med våra belgiska kollegor i lördags.

Vi satt och skrattade åt all mat vi fraktar med oss varje gång vi varit i europa. Vi satt och disskuterade hur befäst religonen är här nere i södern. Det har verkligen tagit mig lång tid att förstå och inse hur viktigt och hur stark religionen och dess roll är här nere i södern. Den finns överallt och påverkar styr verkligen vardagen här på ett sätt som är helt främmande för en svensk person. Det finns kyrkor precis över allt. Majoriteten av folk går verkligen i kyrkan varje söndag. Det är kyrkan som ordnar aktiviteter för familjerna, ett ställe där folk träffas, umgås och har sina vänner på. De flesta skolorna har också någon religös bakgrund. Man får frågan om vilken kyrka man tillhör här lika ofta som man undrar över vädret i Sverige. Amerikanerna är otroligt gudfruktiga och religösa. Det är mycket viktigt att man har en tro, att man tror på något. Det är bättre att ha en tro vilken det än är än att vara trolös för då är man verkligen en förtappad och förlorad själ.


Något annat som vi också hade reflekterat över var att näst efter religionen kom den amerikanska fotbollen och fotbollsäsongen som infaller mellan september och januari. Här är den amerikanska collage fotbollen gigantisk. Folk sitter verkligen bänkade framför sin tv numer varje helg fram tills slutet på januari då fotbollssäsongen avslutas med ”Superbowl”. Det är främst collagefotboll som gäller och alltså inte proffslag som man följer. Ska man gå på en match så är biljetterna verkligen vare sig billiga eller lätta att få tag på. Det är otroliga summor som läggs ner på fotbollen här i södern både vad gäller publikintäkter, reklam, löner för tränarna osv. Fotbollen är i princip lika viktig som religionen här.Fotbollen är en lika självklar del av samhället och vardagen som hamburgare och kyrkobesök om söndagarna. Det är något man inte ifrågastätter. Kollar du inte på fotboll och är du inte med i någon kyrka och skulle du inte heller äta hamburgare så är du en riktig konstig kuf. Ja det räcker med att du valt bort någon av dessa tre för att folk ska höja på ögonbrynen och undra.

Det kändes underbart också att förutom en trerätters få en riktig långkväll med många interessanta samtalsämnen som sagt. L sa också att den typiska hälsningsfrasen ”Hi how are you?” gäller främst här för södern och att man i andra delar av USA nöjer sig med att säga hello eller hi utan behöva lägga till ”how are you?” Det märkte jag tidigt att man alltid sa här. Det förväntas alltid att man svarar Fine, thank you eller I am good thank you and you? Man säger alltid att det är bra vare sig det är det eller inte.

Ytterligare några reflektioner som jag gjort har dels med skor och mode att göra och med hälsa och livsstil. En vän till mig myntade begreppet ” Barabieskor” vilket definieras som skor utan häl, gärna med klack. Typ sandaletter som man bara sticker in fötterna i utan att behöva snöra eller stoppa ner hela foten i. Jag skulle säga att 90% av kvinnorna här går runt i antigen ”Barbieskor eller flippflopps tofflor”. Södern präglas annars av nästan total avsaknad av mode och trender då det gäller kläder. Jag har tycker fortfarande att det är otroligt svårt att hitta kläder som jag hittar i Sverige här. Jag handlar mycket lite kläder här men köper på mig dessto mer då jag är i Sverige.
Att leva ett hälsosamt och nyttigt liv kräver mycket energi, eftertanke, resurser och pengar här i södern där annar bilåkandet precis över allt och doften av frityrolja kan kännas i varje kvarter. Livet är enkelt här man behöver inte lyfta många knop men ibland känns det som om lättjan gynnas allt för mycket. Här krävs ansträngning, resurser och en god portion självdiciplin för ett sunt och hälsosamt liv.

Just som utlandssvensk så har man möjligheten att lägga märke till saker och fenomen man aldrig skulle gjort annars om man bara hade bott kvar på ett och samma ställe. Det finns många interessanta detaljer här i livet som man funderar på och får upp ögonen inför. Så den som tror att det knappt är någon skillnad mellan europa och USA eller mellan amerikaner och europeér har helt fel. Det är stooor skillnad. Långt mycket större än vad man först kan tro. Det jag tagit upp här är bara ett fåtal exempel. Det finns massvis med ytterligare exempel både stora och små. Men man ska dock komma ihåg att inget är rätt eller fel bara annorlunda sätt att göra saker och ting på. Världen blir trots allt en mycket mer spännande och interessant plats just för att dessa skillnader finns.

15 comments:

Anna, Fair and True said...

Intressant inlägg! Jag skrattade när jag läste det om plastallrikar! :) När vi hälsade på hos min gamla aupairfamilj (Delaware så inte direkt södern men nästan) i somras så åt mannen i huset alltid på plasttallrikar och gärna även med plastbestick. Fast vi satt till bords alltså. Min värdmor var inte så förut och suckade lite åt honom. Men sedan när det var söndagsmiddag och hennes mamma med man kom på middag så åt vi på några fula blå plastallrikar allihopa! Usch! De har ju diskmaskin! Sådant slöseri. Kan förstå om det är mingel i trädgården men...

Det där med religionen orkar jag nog inte gå in på... :) Eller jag kan säga att jag känner gemenskap när jag går i kyrkan med min värdfamilj i USA och jag är väl agnostiker snarare än ateist men om min värdfamilj och alla andra amerikaner som jag känner hade varit så där jättereligiösa hade det nog varit jobbigt.

Det där om "how are you?" tycker jag nog är samma på östkusten och andra delar av USA. Samma sak i England också. Det är det nya "how do you do", dvs man väntar sig inte någon utläggning om hur man mår utan "good, thanks, and you". Engelsmännen är ju dock mästare på "understatements" så de kan iofs svara "quite well, actually" fast att de kanske precis kommit hem från sjukhuset där de nästan dog! :)

Det var faktiskt ett program på TV (eller om det ska visas snart; jag såg bara reklamen) om maten i amerikanska södern och hur mycket olja och frityr och sånt det är. Men du ser ganska frisk och hälsosam ut så du kan inte ha så stora problem ändå! Men man kan ju känna sig oartig när man tackar nej till onyttigheter som folk bjuder på.

Oj, nu blev min kommentar väldigt lång! Bäst jag slutar nu!

Petra H said...

Jätteintressant inlägg och mycket kan appliceras även på puertoricaner - speciellt hur man umgås! Vi har inte haft en enda riktig middag hemma eller blivit inbjudna på middag hos någon här, utan antingen är det mingelfest med plockmat eller så träffas man ute. Jag saknar verkligen våra middagsbjudningar i Bryssel, som tur är har vi ju haft många gäster från Europa som vi kunnat äta middag med hemma ;-)
Allt friteras förresten här också!
Kram!

Anonymous said...

Det var kul att läsa om skillnaderna mellan amerikaner och oss européer. Jag återkommer gärna och läser mer hos dig. Ha det så bra!

Annika said...

Men NFL är inte collegefotboll och det är den (NFL) som kröns med super bowl. NFL är proffs, men collegefotbollen går om lördagarna. Den är också stor, men inte lika stor....var bara tvungen att skriva det...sorry Desiree...
Det är USAs största sport, utan tvekan. I södern är väl HS fotbollen jättestor också, eller hur??? Det är den inte där jag bor.

NOG är det så att religionen är extra stark där du bor. Att du märker av det gudfruktiga mkt mer än vad tex jag gör. Det kan inte vara helt lätt att bo i bibelbältet. jag skulle bli tokig. Jag mins när vi var i Georgia, I Cedartown på gränsen till AL, och jag beställde ett glas chardonnay till middagen....OCH fick till svar: No, MA'AM this is a dry county...
DET var kulturchock för mig. Däremot var det OK att ta med sig eget vin köpt i grannkommunen. Fan vilken dubbelmoral...Otroligt.

HÅLLER med vad gäller middagar...Absolut!!! Det är inte ofta man sitter ner i ngns matrum o äter en trerätters middag.
Det saknar jag också.

Vi har precis blivit inbjudna till en stor halloweenfest, och i inbjudan tackar nästan varenda inbjuden amerikan med orden "what can i bring, what can I do to help?". Trevligt, javisst. men ibland blir det där så tröttsamt också...Att det alltid förväntas vara så vad man än bjuder på, eller vilken fest eller middag det än är...

Religionen tror jag, iallafall här där jag bor är mer av en "grej", en tradition. Många är uppvuxna med att ha gått till kyrkan varje söndage, men dom är egentligen inte mer religiösa än vad jag är. Det hör till, man bara ska...men sen att var speciellt troende....kanske inte???
MEN, jag är väl medveten om att detta är olika på olika håll i detta jättelika land.

Just det, angående middagar igen...Jag saknar också det där med att folk inte stannar kvar och snackar till långt fram på småtimmarna. I början tyckte jag att det var så märkligt.

Landet är enormt, sederna är olika överallt. Mkt är likt, annat är olikt...
Och ja...det är verkligen en mkt ANNORLUNDA värld...

sparks said...

jag har faktiskt varit på en del middagsbjudningar i södern men de har ofta varit hos/med överklass, det kanske är en klassfråga om de e knytis lr middag?

ja gillar shoppingen i usa så mkt mer för dem har så bra basgrejjer, v-ringade tröjar i alla färger osv. men´sveriges mode är nog lite roligare, finns lite mer unika grejjer.

maten e ju svinjobbigt det e ju så gott med friterat och liknande! nått ja dock kan sakna är riktigt gott bröd, tkr de e svårt att få tag på i vanliga matbutiker.

GalaXy said...

Måste vara kul att vara där, det är mycket vackert har jag hört. Har du lust att tjäna en slant på att ta med en APBT till mig hem? ;) Du ska väl hem snart.

Desiree said...

Anna, interessant att höra att hälsningsfrasen också gäller på östkusten. Tack för din långa kommentar jag tycker bara det är interessant och spännande att få synpunkter som du bidrog med. Hälsan är ett stort problem här nere i södern. Själv lägger jag ned mycket tid, ork, och resurser på just min hälsa. Jag är ett malplacerat hälsofreak mitt i den allra ohälsosammaste delen av USA.

Petra, väldigt interessant att även höra hur det är i PR. Hur folket från PR skiljer sig från oss europeér och på vilka sätt de är lika amrisarna.

Mais oui, kul att du gillar bloggen. Du är jättevälkommen att återkomma och läsa mera. Tack för din hälsning.

Annika, nej jag menade faktiskt inte NFL utan jag menar just collagefotbollen. Det är nämligen den som är som störst här nere (inte proffsligorna). Även om folk sedan kolla in slutspelet och superbowl så är det framförallt just collagefotbollen som är gigantisk här. Jo religionen är extra stark här nere. Det där med drycountys har vi råkat på flera gånger. Det går inte att beställa vin eller nåt annat heller ibland bara på söndagar och ibland aldrig. Dessutom är det otroligt hög skatt på alla alkholdrycker här som inte är vin eller öl. Går man till liquor stores här kostar det verkligen skojortan. Det är nästan dyrare än på systemet. Man får åka över gränsen till någon annan stat om man ska handla sprit helt enkelt. Sedan är det ju som du säger att landet är enormt och sederna skiljer sig mycket från del till del eller från delstat till delstat även från ort, plats och krets antar jag. Så det jag tagit upp gäller bara för det jag sett och upplevt själv just här.

Sparks, jo det är som du tar upp att middagsbjudningar kan se väldigt olika ut från område och klass också. Jag tror att det är vanligare bland överklassen att ha mer traditionella trerätters middagar. Man använder frasen att man har entretainment vilket alltså är middagsbjudning. Då sitter man till bords och använder porslin. Men även dessa middagar brukar dock vara kortare sessioner.Gott bröd är jättesvårt att få tag i. Då får man kosta på sig och veta vart man ska handla eller så får man ta och baka själv. jag bakar faktiskt det allra mesta av mitt bröd själv för att det ska bli gott och nyttigt.

Galaxy, ja här finns mycket som är vackert, spännande och interessant. Att bo utomlands är verkligen berikande på så många sätt. Man lär sig massor om andra, sig själv och andra kulturer. Vad är APBT? Fattade inte riktigt vad du menar.

Annika said...

Lordie...inte visste jag att collegefotbollen är större än NFL därnere in the deep south...Mkt intressant!!!
Mkt intressant faktiskt. Här är det ju helt klart NFL som regerar.
Färlåt, Desiree...jag menade verkligen inte att vara "viktig". Det är bara annorlunda, det är det verkligen.

Otroligt att det är så dyrt att gå på ABC affärerna nere hos er också---det är det ju inte här. Det är väl förstås "bibeln som talar".

Absolut, det man skriver om handlar ju om den plats där man bor. Dert är ju den referensramen man har att röra sig inom...

Jättekram från mig!!!

Desiree said...

Annika, jag tog inte illa upp alls. Jag har full förståelse för att du trodde att det var NFL jag snackade om för det känns ju mest naturligt och troligt. Men här nere är folk som gala i collagefotbollslagen. Det är liksom större än NFL även om alla sedan också följer NFL med sin superbowl och rosebowl och alla andra av dessa bowles. USA är helt klart ett stort land med stora regionala skillnader. Ha det bra kompis.

annebelle said...

Intressant!

Ninnie said...

Det var väldigt intressant att läsa ditt inlägg om amerikanskt kontra euroeiskt liv! Man tror, precis som du säger,inte att det ska vara så stor skillnad, men förstår att det är det. Jag tycker det är så roligt att läsa om ditt liv där i USA, man får verkligen en inblick i vardagslivet där.
Måste passa på att tacka för receptet på muffins med blåbär o aprikoser som du delade med dig av för ett tag sen. Jag bakade dessa i lördags, och de blev sååå goda. En favorit!
Ha det bra!

mia said...

Jag tror att genom att resa och bli medveten om skillnaderna men också om varför man gör på ett visst sätt osv ger ökad förståelse.
Jag tröttnar aldrig på att läsa den här typen av inlägg. Det är så intressant att reflektera över! Mer sånt!

Kram Mia

Linnéas Skafferi said...

Vi tillbringade några veckor i USA (Cansas City) förra hösten och visst är det som du säger, en stor skillnad. Men vi hade en underbar tid där och åker tillbaka så snart vi kan! Trevlig helg!

Anne said...

Desiree, ett JÄTTEINTRESSANT inlägg. Verkligen superintressant läsning. Läser ikapp det jag missat och, även om det nu är ett gammalt inlägg, ville jag bara hälsa och säga att jag tyckte det var väldigt intressant och givande läsa det du skrivit.
Hälsningsfrasen och det förväntade good/fina/thanks osv finns även här hos mig i nordvästra USA.
Middagssederna och att inte ha långa sittande middagar känner jag också igen härifrån.
Däremot är ju religionen inte alls synlig eller påtaglig på det sättet här, det märks inte alls.
Det är verkligen ett stort land, med många olikheter och likheter också förstås.

Lullun said...

Jättespännande inlägg. Det där med middagsbjudningstraditionerna hade jag inte alls tänkt på. Vad tråkigt; just de där samtalen efteråt är ju det allra roligaste! Kan dock til viss del känna igen det härifrån, men det er nog mer relaterat till att vi mest har haft singelkompisar, och då bjuder man kanske inte så ofta på middag. vi bjuder dem, men inte omvänt. Eller ja; de björd över Holger på en öl och spelkväll typ... ;-)