Monday, October 27, 2008

Jack Daniels BBQ tävling

I lördags åkte vi upp till Tennessee, till Jack Daniels distilliret där de varje år i oktober har BBQ-tävling. I år var det dax för 20:e året i rad som denna tävling gick av stapeln. Detta är både en stor och prestigefylld tävling. Här får inte vem som helst delta utan lagen som medverkar måste uppfylla vissa kriterier. Lagen som är med här måste redan ha vunnit en tävling där minst 50 andra lag deltagit eller ha vunnit i en tävling där det medverkat minst 25 andra lag men tävlingen varit en så kallat ”State Championship”. Men till Jack Daniels BBQ championship kommer inte bara lag från hela USA utan detta är även en internationeltävling med lag från Belgien, Tyskland, Estland, Kanada, Puerto Rico, UK, Irland, och Turkiet.


Det märktes att det här var en stor dag i lilla Lynchburg, TN. Till denna tävling kommer varje år ca 25,000 personer. Vi hade inte förväntat oss att det skulle vara så stort. Det var otroligt häftigt att få uppleva. Vi strosade runt bland folk, grillar och den härliga aromen av kolgrillsdoft och grillat kött som spred sig över hela området. Lagen tävlade i fyra olika kött-kategorier; Pork Ribs, Pork Butt/Shoulder, Beef Brisket och Kyckling. Dommarna ger sedan poäng för utseende, smak och mörhet av köttet.
En av de mest berömda dommarna är tydligen Ardie A. Davis som är Ph.B (inte Ph.D som normalt står för doktor i filsosofi utan Ardie var doktor i” barbeque philosophy”. Tydligen har han även startat upp Greesehouse University. Dommarna satt längst med olika bord i ett stort tält och fick rätterna presenterade för sig och provsmakade sedan varje anrättning från varje lag.


När lagen sedan hade lämnat in sitt bidrag så kunde de inte göra mycket mer än vänta tills klockan fem då vinnaren skulle utropas och koras. Det var inga problem att få sig en smakbit eller två medans man strosade omkring. Många av lagen fick en hel del över och bjöd mer än gärna på mumsbitar och provsmakning. Man insåg snabbt att det måste vara svårt att vara dommare för det mesta vi fick provsmaka var riktigt gott! En av deltävlingarna var också efterrätter. Här fanns mycket som såg riktigt mumsigt ut som de bar fram till dommarborden. Det roliga var att då dommarna gjort sitt jobb och sin bedömning så kunde man få sig en provsmakbit även av efterrätterna då de delades ut till dem som var framme och högg. Här kan jag tala om att folk var ivriga. Men även jag och C lyckades få några riktigt smarriga bitar av olika pajer och kakor.


Flera av lagen som deltog i tävlingen hade riktigt roliga och fyndiga namn som; Natural Born Grillers, Smokey Mountains Smokers, The Dead End BBQ Society, Dances with Smoke, Butt Roasters, Sweet Hog Alabama, Eggceptional Grillers, Grillin Hillbillies, Hog Wild and Chicken Crazy. Många fyndiga namn.
Jag är så glad att vi åkte på det här och fick uppleva en riktigt stor BBQ tävling här nere i södern där BBQ är så stort. Detta var verkligen en häftig upplevelse.
Nog märks det att man befinner sig i södern alltid. Fritterat och sött ska det vara. Sedan hittar man också sådant som kokade jordnötter som de gärna äter som snacks.Här kunde man kolla in småtjejerna som dansade Square Dance. I ett av stånden såldes traditionella amerikanska "Raggedy Ann Dolls".Överallt stod grillarna på högvarv. Man gick omkring bland grillrök och en ljuvlig arom av kryddor och kött.
Det var inga problem att få sig en liten smakbit här och där bland sådant som inte gått åt. Mums vad gott det var.


Det såldes allt möjligt. Både souvenirer, såser och andra lokala produkter som hounung.


Det var riktigt häftigt och spännande att se dessa stora grillar och allt kött som grillades. Detta med att grilla är helt klart en ganska avancerad konst som kräver mycket övning, erfarnhet och känsla.

Det märktes att detta var stort. Det var mycket folk. Flera tusentalsbesökare och många internationella team var på plats. Goda grillade majskolvar fanns det också. Detta var både jättekul att uppleva och gav oss en fin minnesvärd utflykt.

8 comments:

Annika said...

Å, vad KUL att få vara med om en sådan tävling! jag kan tänka mig att det var GOTT!! MUMS! och vilken härlig lukt/doft det måste ha varit över nejden!
BBQ ÄR en konst, att det är!!
Vilken var din favvis?
Roliga namn på lagen!!
Det ser lite kyligt ut på bilderna när man ser vad folk har på sig. Najsigt!
Fried pie??? Det har jag nog aldrig sett förr. Smakade du?
Jag vill också gå på BBQ tävling, ju :-)
Ha en BRA måndag---Här är det bara 8 grader och regn---Me likeee :-)

Petra H said...

Verkligen en jättekul helgaktivitet!! Kostade det något i inträde? Det verkar ju jättebra och kul att ni fick smaka på de olika anrättningarna!
Håller med Annika om att det ser lite kallt ut - hur varmt / kallt har ni det nu?
kram

Desiree said...

Annika, ja det var verkligen superkul att få uppleva detta event. Vi provsmakade brisket och kyckling. Brisket var riktigt gott. Jag provade inte de där fritterade pajerna däremot en del av de andra efterrätterna som deltog i tävlingen. I lördags var det faktiskt inte så kallt som det ser ut på bilderna utan temperaturen kom upp till ca +17 på dagen. Idag är det betydligt kallare med en temperatur på ca +10 grader. Jag har ju min lilla väder ikon på högermarginalen så att ni alltid kan se vilket väder och temperatur jag har här.

Petra, nej det var helt gratis. Även den guidade turen kring distilleriet som vi tog sist som var otroligt bra och tog ca 1 timme är gratis. Det här var en toppen helgutflykt.

Anna, Fair and True said...

Vad intressant! Jag har nog aldrig hört talas om en BBQ-festival!

Anne said...

Wow, 25 000 pers som besökte hela tävlingen. Förstår att det är stort, jag kan lätt föreställa mig vilka goda dofter som spreds på området. Var man inte hungrig när man kom dit blev man säkert...
Roligt att det gick att provsmaka och få sig några munsbitar här och där. Efterrätterna lät spännande också, grillade efterrätter är kanske inte vad i alla fall jag tänker på direkt då jag tänker BBQ. Det är rätt häftigt att det är så stort, att detta med BBQ och Södern är så stort. Den bästa och godaste BBQ hittar man säkert i dina trakter, även om ju USA överlag är bra på BBQ och grillat.

Desiree said...

Anna, ja detta var verkligen interessant. Det var extra kul att få vara med om och besöka en av de största och mest prestigefyllda av BBQ tävlingarna också.

Anne, ja detta med en riktigt god BBQ är något man defnitivt kommer att sakna den dagen man inte längre bor här. För det är verkligen här i södern som den är som mest känd och kommer till esse och fulländing. Jättekul att få denna upplevelse som sagt.

Anonymous said...

Hittade din sida via en annan utlandssvensk. Jättekul läsning.
Hälsning från Åsa i Skåne

Desiree said...

Hej Åsa, kul att du gillar bloggen. Du är varmt välkommen att återkomma och läsa mer. Ha det bra.