Tuesday, October 28, 2008

Om en vecka är det presidentval

Ingen har nog undgått att det inom kort är presidentval här i USA. 4:e november är dagen D. Rapporteringen i svenska medier har varit stor. Dagligen kan man läsa om olika artiklar, prognoser, bloggar och annat som har med USA valet att göra. Känns som om hela världen verkligen följer detta med både intesse och spänning.

Eftersom jag råkar vara amerikansk medborgare kommer jag att få vara med och rösta i detta valet. Det blir faktiskt premiär för mig. Jag har aldrig tidigare röstat i ett amerikanskt val då vi inte bott här tidigare. Visserligen hade jag kunnat rösta genom amerikanska ambassaden då vi bodde i Sverige men det har ändå inte känns aktuellt eller rättare sagt betydligt mer avlägset än vad det gör nu. Jag har registerat mig och fått mitt röstkort i god tid som ligger hemma. Det ska faktiskt bli spännande att få deltaga och lägga sin röst. Jag bor ju visserligen i Alabama som har djupa traditonella rötter då det gäller att rösta republikanskt (alltså för McCain). Men jag kommer inte att vara vare sig hemlighetsfull eller lägga min röst på McCain. Jag är en sann demokrat och kommer att rösta på Obama. Jag hoppas innerligt att han vinner vilket jag tror stora delar av övriga världen också hoppas på. Hittills har det gått väldigt bra för honom och han ligger ju mycket bra till då det gäller olika väljarundersökningar och barometrar. Men vi får väl se vem som till slut vinner. Jag tror och hoppas starkt iallafall på Obama.

Det är många här som inte vill ha honom som president. Man får höra allt från att han sägs vara orutinerad, orerfaren, opålitlig. Att han bara kör sitt mantra om ”change” men att det inte betyder något. Att han kommer att höja skatterna så mycket att USA kommer att bli ett andra Sverige eller Ryssland eller nåt i den stilen. Jag har hört en hel del helt obefogade och knäppa kommentarer om honom så att man tror att öronen ska trilla av ibland som tex:

I will not vote for him because he is a musslim.
No mam he is not a musslim, he is in fact a good Christian.
Well I still will not vote for him because he is probably a terrorist.
Why do you say that?
Well, his name is Barrack HUSSAIN Obama isen´t it?
Yes mam but that does not make him a terrorist does it?
Hmm well I don´t trust him. There is something wrong with him. I won´t vote for him.

Detta är något jag hört på en tv-intervjuv.

Jag bor ju här i djupaste södern och det märks då det kommer till valet och val av presidentkantidat. Här i redneckbältet vid Appalachernas fot är det det traditionella tänkandet och fördommarna som hänger kvar. Detta kan ibland kännas som en del av USA som lever kvar i någon annan tidsepok. Är detta den del av USA som blev bortglömt av det moderna samhället? Är detta den del av USA som fastnat 50 eller 100 år tillbaka i tiden? Ibland undrar jag verkligen om det inte är så. Borde inte Obamas budskap om skattelättnader för låginkomsttagar och sjukvårdsförsäkring som är överkomlig för alla vara positivt? Men så är inte fallet här. Jag hör även svenskar jag känner säga att de tycker illa om Obama, att de inte litar på honom, att de minsann inte flyttade hit för att skattetrycket skulle bli lika högt här som i Svedala och att Obama skulle höja skatterna till skyhöga nivåer. Shit kan man bli allt för påverkad av södernsmentalitet alltså om man bor här förlänge undrar jag? Jag känner mig ibland som ett socialistiskt hälsofreak som hamnat helt fel. Här är jag väl näst intill kommunist eller iallfall en riktig gråsosse. Jag tänker att skatterna inte skulle behöva höjas i först hand om inte kriget genererat de kostnader det gjort. Tänk om man istället lagt krigsbudeten på att reformera sjukvårdssystemet som håller på att braka ihop?

Tillbaka till den där frasen och uttrycket som folk gärna använder här att Obama skulle vara opålitlig att de helt enkelt inte kan lita på honom. Vad döljer sig egentligen bakom detta uttryck? I en av artiklarna som handlar om valet i DN läste jag att journalisten hade fått följande svar från en person han intervjuvade:

Jag tycker att McCain verkar pålitligare. Men även om han vore usel skulle jag inte kunna tänka mig att rösta på Obama. Det har med vår tradition att göra här i Dixie.

Att han är svart menar du frågade journalisten.

Ja, just det. Jag säger som det är. Många ljuger och påstår att de ska rösta på Obama, de är rädda att framstå som rasister annars. Jag är inte rasist men jag har starka rötter här och vi har aldrig röstat på någon svart.”

Shit tänker jag, söderns rasmotsättningar lever ännu kvar i södern. Hur lång tid ska det ta innan det här är över. Rasmotsättningar är ännu ett känsligt ämne som man inte gärna talar högt om här. Det kan viskas ibland men detta är fortfarnde något smutsigt som existerar men som gärna sopas under mattan.

När vi var ute i helgen såg C följande klottrat på en vägg:

O. Hussain Obama a´int nothi´n but a musslim in a suit.”

Bakom dessa uttryck om musslim finns nog tyvärr en hel del förtäckt rasim. Det gammla vindarna blåser ännu starkt här nere i södern.

Ja vi får väl se vem som vinner. Jag vet dock solklart vem jag ska lägga min röst på.

17 comments:

Annika said...

Jadu,den där intervjun med scary Mccain lady har jag också sett, från Minnesota. Tror den ligger på youtube tom...Helt sjukt!!

Många fruktar ju att Obama kommer att bli skjuten om han blir president och jag läste ngnstans att aldrig har en presidentkandiat förr haft fler livvakter än Obama.
Usch och fy...tyvärr är det väl en högst befogad oro också.

Här i Norra VA är det ju helt klart Obama som leder överallt, Men annars är ju VA en stat i rednecksbältet, en erkänt republikansk stat som ffg förmodligen kommer att rösta demokratiskt. En stor vågmästarstat på tisdag...SOM jag hoppas att VA röstar demokratiskt på tosdag. Det blir historiskt isåfall.

jag vet, det är märkligt att McPain o Palin anhängarna är så många. Det är det verkligen. Svårt att förstå.

Och du får rösta. Det får INTE jag som ännu inte har fått ändan ur och blivit medborgare. Men för den sakens skull hindrar det inte att jag verkligen VILL och önskar av hela mitt hjärta att Obama ska vinna. Men, jag är så räddd för den ska Bradley effekten.

It is not over until the fat lady sings...

En vecka kvar!!!

mia said...

Jag försöker att ha ett öppet sinne men ibland när jag läser dina intressanta iakttagelser bekräftar de bara mina fördomar om södern. Vad är det för ignoranta människor som bor där?!

Jag hoppas av hela mitt hjärta på Obama. Vet inte om jag vill bo kvar på denna planeten med McCain i Vita huset. Det räcker med de senaste 8 åren liksom.

Kram Mia

Petra H said...

Det måste vara riktigt spännande att få vara med och rösta även om din röst kanske blir "bortkastad" i Alabama... Jag tycker själv att det är jätteintressant att vara på den här sidan Atlanten just under valkampanjen och valet - O är ju ledig på tisdag eftersom det är lokalt val i PR (i PR får man ju inte rösta på presidenten vilket är väldigt orättvist - de är ju amerikanska medborgare) så det ska bli mysigt att ha honom hemma mitt i veckan.
O är inte lika engagerad i valet som jag, eftersom han väl inte är lika intresserad av politik och ibland tycker han nog att jag är lite knäpp med min Obama-t-shirt, Obama-ordlek och hans två böcker så förra veckan sa han "tänk om jag är republikan?" och så sa han i nästa andetag "men du är ju protestant"... Hm, jag förstod inte riktigt liknelsen men han försökte väl vara rolig. Eller så kanske det för honom är ungefär samma "problem" att jag är protestant som om han vore republikan för mig??
Jag håller iaf tummarna för Obama på tisdag och att ingen galning får för sig något dumt! Det är jag faktiskt mest nervös över, att något skulle hända Obama eller hans familj bara pga att han är svart... Det finns så många galningar där ute.
Kram!

Petra H said...

Förresten, glömde att säga att jag inte förstår hur svenskar kan vara misstänksamma mot Obama - har de helt glömt bort vad solidaritet och socialt skydd heter? Jag är inte socialdemokrat men precis som du kan jag känna mig som en gråsosse ibland när man hör om det funkar i USA med sjukförsäkringar etc. Jag är stolt över att vara svensk och från ett land som värnar om alla sina medborgare, inte bara de rika (och friska!).

Victoria said...

Jag tycker det är skönt att den här cirkusen snart är över, den pinsamma sanningen är att jag tycker att det är rätt så trist med politik. Men jag hoppas att Obama vinner.

Desiree said...

Annika, ja visst är den sjuk den där intervjuvn. Man blir ju häpen och chockad av att höra sådant som hon säger. Jo jag har också läst att många är övertygade om att någon galning kommer att knäppa honom om han blir president. Jag hoppas att din stat röstar blått på tisdag. Jag ska hålla tummarna just då ni har den där vågmästarrollen. Jag ska iallafall göra mitt bästa och lägga min röst på Obama på tisdag.

Mia, jag känner precis som du. Ibland känns den här delen av USA så himla konservativ, insnöad, inskränkt. Det är liksom bara gud, vapen, rebulikaner och frityrolja som ibland gäller.

Petra, ja det är verkligen konstigt och orättvist att PR medborgare inte får delta i amerikanska presidentvalet om de nu räknas som amerikanska medborgare. Men det är faktiskt en hel del kring just valet som inte känns speciellt rättvist eller demokratiskt alls. Bara detta att det inte är direktval är ju helt bissart. Den som får flest antal röster blir ändå nödvändigtvis inte vinnare????
Jag förstår nog inte riktigt heller det där med republikan och protestant. Men det är helt klart så att politik och religion här nere i södern går hand i hand. Ja Obamas familj måste verkligen frukta en hel del. Jag hoppas att galningarna hålls borta från honom. Jo man kan ju undra just hur andra svenskar resonerar. Men det kanske är så att man kan bo här för länge eller att man kom hit som så pass ung att man aldrig fick den där känslan av solidaritet och rättvisa som de flesta har i Sverige.

Desiree said...

Victoria, jag tycker nog också att det ska bli skönt när detta är över. Det tar ju en otroligt stor plats i media överallt. Dessutom tror jag att det hjälper att få tillvaron mer stabil så att USA och resten av världen kan få lite mer stabilitet just i dessa tider när det råder djup finanskris och allt.

Fundersam Cecilia said...

I en vägkorsning har de stått och vinkat hur länge som helst nu....McCain/Palin anhängarna.Idag när vi åkte förbi stod där två stycken och vinkade och på håll såg jag att det var andra skyltar där.Så jag sa att nu kan vi ju vinka tillbaka för där stod Obama/Biden skyltar.Jag hoppas och tror fortfarande att Obama tar hem det hela....

Desiree said...

Cecilia, ja jag hoppas att opinionssifforna för Obama stämmer. För hittills leder han ju :-)

Li said...

Intressant att läsa om valet ur någons synvinkel som bor i USA! Ska bli spännande att se vem som vinner... Det sista jag läste var att Sarah Pallin är mest intresserad av att bygga upp sin egen politiska karriär.

Ha en bra dag!

Marie said...

Det ar onekligen ett spannande val och det ar ju kul att du har en chans att paverka hur det gar! Jag tycker det ar laskigt med rasism, bade dold och oppen. Och folk som sager rasistiska saker for att i nasta andetag saga "men jag ar inte rasist", ja, man undrar ju hur de ar funtade? Rasism behover ju inte vara en livsstil, utan det ar ju just de sma kommentarerna och tankarna som gor att rasismen lever kvar. Och att folk i dagens samhalle lagger sa stor vikt pa att Obama ar svart, det tycker jag ocksa ar laskigt! Vad gor det for skillnad liksom? Men rasism ar ju tyvarr okunskap och sa lange de sjalva inte laser pa och lar sig forsta sa kommer det ju aldrig att andras.

Desiree said...

Marie, ja du har helt rätt i att rasism handlar om okunskap och rädsla. Det knäppa är att så många som är rasister ofta säger att "jag är inte rasist men..." . Jag hoppas att Obama vinner och att ingen lyckas skjuta honom om han blir president.

Sporty Spice said...

Ja, det är sjukt! Jag är så glad att jag bor i Nordamerika, vet i sjutton om jag hade pallat med all denna inskränkthet och idioti som lever och frodas i Södern. Man blir mörkrädd. Jag är livrädd för att McCain/Palin ska vinna. Då flyttar vi till Kanada. =/

Desiree said...

Li, tack. Ja det ska verkligen bli interessant att se vem som tar hem segern på tisdag.

Sporty, jag kan inte annat än hålla med dig. Jag tror att det faktiskt skulle vara lättare för mig att leva längre norrut i USA. Jag tror jag har betydligt mer gemesamt med amerikaner som bor åt dit håll än vad jag har med många som bor här när det gäller både tankesätt och levandsmönster.

Ida i Québec said...

Här i mitt hem följer vi valet väldigt noga. Resultatet kommer ju påverka oss också och vi är helt livrädda att McCain ska vinna... Jag tycker han ser så opålitlig och oärlig ut - särskilt när han ler. Det når liksom aldrig ögonen. Och sedan är det ju klart så att Obamas åsikter ligger nära mina egna ideal. Precis som många andra är jag rädd att de ska lyckas mörda Obama... det känns som om han kommer få många galningar efter sig om han vinner.

Jag är glad att du kan lägga din röst på Obama, Desiree - även om den kanske drunknar i havet at republikan-röster... :) En vecka kvar och vi håller tummarna!!

Anna, Fair and True said...

Bra inlägg. Bra att du ska rösta på Obama!

Ibland undrar man just om upplysningen aldrig hände i USA. Fast på ett sätt kanske den inte gjorde det. Det var ju religiösa puritaner som drog till USA.

Det är ju helt sjukt när folk snackar om att Obama är socialist och att det typ kommer bli Sovjet om man röstar på honom. Och även om han nu bidrar med lite "socialism" så kanske det bara är en bra sak. Vi har det ganska bra i Europa!

Det du sa om vilka som röstar på McCain fick mig att tänka på de som röstade på Bush. Det var liksom fattiga som bidrog till att skattesänkningar för de allra rikaste blev av. Helt sjukt.

Olle said...

En intressant sak här i USA är ju att det inte är lika lätt att dela upp de två stora partierna i höger- respektive vänsterpartier. Republikanerna anses ju mer höger än demokraterna (som dock ligger till höger om de svenska moderaterna enligt mig), ändå är det det partiet som "arbetare" röstar på. Lite omvända världen jämfört med Sverige.