Wednesday, October 15, 2008

Onsdagsrecept - Salladsmums


Något jag tycker är väldigt gott är en stor god sallad med massor av olika goda grejer i. Det ska vara en aptitretare för ögat lika mycket som för smaklökarna. Det ska vara mycket färg. Många gånger då jag varit ute och beställt en sallad till lunch här i södern har jag blivit besviken. Jag måste säga att många ställen är rätt dåliga då det gäller fantasi och kompositon av en stor god salladslunch. Man får ofta bara salladsblad och kanske en eller två andra grönsaker. Ibland har jag blivit grymt besviken då jag förväntat mig en stor god sallad med grillad kyckling eller nåt och istället fått något kycklinghack i massor av majonäs. Att beställa en sallad kan verkligen bli flipp eller flopp känns det som. En annan grej här i södern är att folk vill ha massor med dressing på sin sallad. Den ska liksom vara ”soaked” alltså i princip ligga i blöt i dressing. Så vill jag absolut inte ha min sallad. Många gånger beställer jag helt utan dressing för att få den där krispiga känslan och då får man ofta mycket konstiga blickar av servisen. Här kommer iallfall en sallad jag komponerat som tillbehör till fisk eller kött som jag tycker är riktigt god.

Den här salladen är verkligen en supersallad. Den är kanongod som tillbehör till det mesta och den är dessutom en riktig fröjd för ögat. Passar både till vardags och till lite festligare tillfällen.

Grönabönor eller harricoverts
Brocoli
Smulad fetaost
Jordgubbar
Granatäpple
Ruccola
Myntablad

Jag skriver inte ut några mängder utan man får välja själv hur mycket man vill ha av varje beroende på vad man gillar bäst och hur många personer som salladen ska räcka till. Den är god som den är men vill man ha dressing till så funkar det utmärkt med en vanlig vinagrette till. Gott även att strö på lite krossade valfria nötter eller rostade solroskärnor .

10 comments:

Fundersam Cecilia said...

Salladsmums var verkligen rätta ordet!!!
Slurp...

Anne said...

Vad gott, gillar mixen av frukt och grönsaker i salladen. Ska nog prova den här!
Håller annars med dig om att det kan vara flip eller flop vad gäller sallader här, många ställen serverar dock numera (här i alla fall) automatiskt dressingen i en liten skål bredvid salladen och så får man själv välja hur mycket/lite man öser på. Det uppskattas.

Annika said...

Låter mkt gott! Och lätt :-)
Jag håller med Anne, numera får man ju dressingen på sidan oftast. Ofta kan det var flip eller flop vad gäller sallader. Egentligen är nog min stora favoritsallad en Ceasar sallad, men den är ju inte precis nyttig. Fast ibland beställer jag en sån o ber att få dressingen på sidan.

Ninnie said...

Å, den där salladen ser verkligen supergod ut! Måste prövas. Synd bara att vi inte har några färska jordgubbar längre, belv ju såå sugen på just jordgubbar när jag ser din bild.

Desiree said...

Cecilia, ja den är lika god som den ser ut.

Anne, ja precis det blir faktiskt väldigt gott med just mixen mellan frukt och grönt. Jag ska nog börja be om dressingen vid sidan av istället. Det var ett bra tips.

Annika, här får man tyvärr fortfarande oftast dressingen dränkt i salladen. Trist som sagt. Cesarsallad är riktigt gott med grillad kyckling till gillar jag.

Ninnie, du kan ju alltid byta ut jordgubbarna mot någon annan frukt som äpple, päron, granatäppelkärnor eller russin ect.

Anna, Fair and True said...

Åh, vad gott det såg ut!!

Jag blev förvånad över det med dressingen. Har fått för mig att amerikanarna ofta försöker äta nyttigt genom t ex dra in på dressingen och dricka diet coke m m. Men det kanske inte gäller för södern :)

Desiree said...

Anna, nej det gäller nog inte för södern. Detta bör nog vara de mest onyttiga delarna av USA. Socker och bibelbältet ;-)

Marianne said...

Vilken god kombination! Det ska jag verkligen prova, snart kommer jordgubbarna här så då kan man frossa!

Har du fikon i också på bilden?

I Turkiet var det ofta så som du beskriver, att man fick en massa gröna blad, möjligen lite tomat också, och så det kött som salladen var döpt efter, typ grillad kyckling eller vad det kan ha varit. Trist som attan.

Haha, förresten, i går hade jag ingenting annat än gröna blad hemma, så det fick bli sallad med isbergs- rosso- ruccolasallad, gurka och gräslök. Men det var till pannbiff, så det var inte som när man beställer sallad på en restaurang.

Desiree said...

Marianne, japp det är fikon med på bilden också. Ja man blir grymt besviken när man får en trist sallad när det går att göra så mycket mer både för ögat och smaklökarna. Men som tillbehör som till panbiff som du hade kan man ju verkligen nöja sig med en enklare sallad men beställer man det som en huvudrätt så vill man ju ha något lite mer rejält och roligt.

Emmama. said...

VAD GOTT det där lät! Älskar att ha frukt i sallad men det blir oftast mest päron så jordgubbar ska testas! Håller med om att sallader ibland är riktigt trista ute och jag har klagat mer än en gång.. ;)