Friday, October 10, 2008

Fredagstema - Om jag skulle byta karriär...

Just dessa tankar och funderingar är inte direkt nya för mig. Det är faktiskt något jag funderat över länge och är en fråga som jag ställt mig under flera år. Jag är utbildad till forskare och jobbar som forskare men under de senaste åren har det inte alltid känts helt rätt och jag har därför haft dessa funderingar. Jag vet inte riktigt vad jag har kommit fram till. I dagens läge finns det nog inget jag känner mig så pass säker på eller så starkt inför att jag är villig att göra de uppoffringar som behövs för att ändock byta karriär. Nåväl, åter till ämnet.

Jag tror att jag skulle vilja jobba med något som innebär skrivande och kanske också bilder/foton. Skriva är något jag alltid gillat och som jag alltid faktiskt pysslat med på egen hand under årens lopp. Jag har under många år fört dagbok. Detta började jag med redan som ganska ung. Jag gillade också att skriva dikter då jag var tonåring. Nu har jag bloggen som jag verkligen gillar att pyssla med. Text och bild är något jag helt klart tycker är både kul och som jag känner att jag ändå har en viss talang för. Jag hoppas att jag framöver kommer att kunna få tillfälle att gå både skrivkurser och fotokurser. Jag skulle mycket väl kunna tänka mig att jobba som frilandsjournalist och skriva olika typer av artiklar. Jag skulle nog också kunna tänka mig att arbeta som författare och skriva böcker. Att fotografera tycker jag också är kul och skulle gärna kombinera detta med skrivandet.

Andra funderingar som jag haft tidigare och som jag varit lite nyfiken på är att jobba med tex blommor eller trädgård. Blommor är ju så vackra och det måste vara underbart att jobba med något som är vackert. Att få pyssla med växter och blommor tror jag är något jag skulle finna rogivande. Att jobba i en handelsträdgård eller i blomsterbutik känns lite lockande. Jag är ju även interesserad av mode, skönhet och inredning och skulle därför också mycket väl kunna tänka mig att jobba med någon av dessa på olika sätt.

Jag märker att man förändras i livet vad gäller intressen, prioriteringar och hobbies. Jag inser hur svårt det egentligen kan vara att välja ”rätt” då man ännu inte fyllt 20 och ska börja sina studier. Att dessutom välja något som man faktiskt inte heller har fått chansen att prova på och egentligen inte vet vad det innebär blir ju extra svårt. Att jobba med en och samma sak/karriär i hela sitt och dessutom finna passion i detta verkar för mig personligen svårt. Jag tycker ju att mitt jobb är helt ok som jag har nu som forskare men för mig är det ”bara ett jobb” och inte längre min passion trots allt. Men å andra sidan ser jag till att min fritid är dessto mer berikande.

14 comments:

Fritt ur hjärtat said...

Men visst vore det fantastiskt om man kunde utbilda sig så att en hobby blev ett yrke. Jag vet ju inte vad som är gångbart hos er!!Vad och hur man byter...
Blommor håller jag med om! Vad roligt det skulle vara att få vara kreativ. Skriva och fota lika så, men där saknar jag större talang.

Annika said...

Håller helt med det som Simone säger; visst vore det underbart att få ha en hobby som jobb.
Jag skulle så gärna vilja skriva mer också + hålla på med bilder!
Trädgårdsarbete gillar jag också, och har ju jobbar i slottsträdgården där min pappa var trädgårdsmästare. Där sommarjobbade jag flera somrar och jag minns det som genom ett rosa ljus. DET var så härligt!

Anne said...

Du har så rätt, man förändras och tänker annorlunda när man blir äldre. Man kanske får andra mål, andra drömmar. Jag tror är bara bra att ifrågasätta och fundera på såna saker ibland för hur ska man veta när man är 20, man förändras ju som sagt som person också.
Du verkar vara en väldigt kreativ människa, både foto, skriva, blommor, inredning och skönhet är ju väldigt kreativa och skapande saker som du visat prov på bloggen. Du verkar fylla din fritid med väldigt mycket sådana saker, då tror jag det blir en väldigt bra balans med ditt jobb. Ha en riktigt bra helg! Blir det kanske lite trädgårdsjobb i helgen?
Jag tänkte plantera lite tulpanlökar i krukor. Men det är kanske alltför tidigt i Alabama att göra sånt?

Fundersam Cecilia said...

Vi har en bekant här i USA som just nu jobbar med bokföring på en begravningsbyrå men hennes dröm är att hålla på med blommor och framför allt då till begravningsplatser,att folk skall kunna köpa och ställa vid gravarna.
Jag skulle gärna hålla på med blommor men då helst "levande blommor" och inte de som är tillverkade av tyg eller plast.
Jag har dock inte de grönaste fingrarna men roligt kan jag tycka att det är.
Du skulle ju verkligen passa till att jobba med bilder/foton med tanke på att du är så himla duktig på att fotografera.

Marianne said...

Du är ju fortfarande väldigt ung, så då är ju ingenting för sent vad gäller karriär! Härligt att du har alla möjligheter framför dig, det svåra är som du säger att välja.

Det ska bli spännande att se vad du bestämmer dig för en vacker dag!

Desiree said...

Fritt ur hjärtat, ja det hade varit kul att få ägna sig mer åt sin hobby eller något mer kreativt som sagt. Men risken kanske samtidigt är att det som en dag nu är ens hobby inte skulle fortsätta vara det om man jobbade med det dagligen.

Annika, ja du är ju trädgårdsmästardotter så du vet ju verkligen vad detta jobb innebär. Jag skulle som sagt gärna pyssla mer med något kreativt eller använda händerna mer.

Anne, ja precis det är inte lätt att veta vad som är rätt eller inte då man är runt 20. Man förändras genom livet och genom sina erfarneheter osv. Men jag ser som sagt till att fixa med sådant jag tycker är kul under fritiden och satsar helhjärtat på att ha en rik fritid. Ja tulpanlökar kanske man bör se till att plantera snart.

Cecilia, ja visst vore det underbart att få jobba och pyssla med just levande blommor. Tack så mycket. Jag hoppas att min talang för just skrift och bild någon dag ska räcka för att jag ska kunna livnära mig på detta på något sätt.

Marianne, tack. Din positiva kommentar betyder mycket. Det är svårt att ha rätt perspektiv på sig själv. Ofta tänker jag inte på att jag är tillräckligt ung för att ha möjligheten att just sadla om och byta karriär men kanske låser man ibland fast sig för mycket och bör tänka annorlunda. Ha en skön helg.

Saltistjejen said...

Å Desiree! Precis så känner jag också nu med forskningen. Jag tycker jättemycket om mitt jobb. JAg trivs framförallt i den kreativa miljön och med att ens arbete innehåller en sådan blanding av "moment" allt från slabbande vid labbänken till att förbereda och göra presentationer. Skriva också såklart. Det gillar jag!
Men jag har sedan länge insett att jag itne alls känner att jag skulle vilja "leva" mitt jobb. Och jag funderar också lite över vad "jag vill bli när jag blir stor"... ;-)
Särskilt som arbetsmarknaden är allt annat än positiv för oss forskare...

Hoppas du får en riktigt skön helg!
kramar!!

Millan said...

Du har verkligen ratt i att det ar svart att veta vad man vill bli nar man inte ens ar tjugo och framfor allt inte alls har provat pa att jobba med olika saker. Jag kanner att jag har hamnat ratt sa ratt just nu men tror att jag skulle kunna tanka mig att sadla om helt i framtiden och gora nagot mer kreativt.
Tror du att du kommer ta chansen att byta karriar i samband med att ni aven letar er tillbaks till Sverige? Jag tycker helt klart du ska satsa pa att utbilda dig eller forsoka fa jobba med text o bild for jag haller med om att du verkligen verkar ha talang for det!!

Att fa ga en fotokurs ligger hogt pa min onskelista ocksa men att jobba med det skrivna ordet ligger inte alls for mig.

Trevlig helg!! Kram

Victoria said...

Ja, både skriv- och fotokurs skulle jag också vilja gå på, och lära mig en massa så jag blev mer än en glad amatör! Tänk om man kunde försörja sig på att fotografera! Kram!/Vic

Desiree said...

Saltis, skönt att det inte alltså bara är jag som känner så. Ja det är inte lätt att veta vad som är bäst att göra.

Millan, ja det är nog möjligt att jag faktiskt försöker ta chansen och prova på något annat den dagen vi letar oss tillbaka till Sverige.

Victoria, ja visst vore det underbart att få möjligheten att gå lite sådana kurser och kanske jobba med sådant man har som hobby nu.

Ninnie said...

Visst är det så att man ändrar sej vad gäller intressen och vad man vill syssla med med åren. Men det går ju att ändra sej, starta på ny kula. Jag gick utbildning inom sjukvård som ung, och jobbade som undersköterska. Men trivdes aldrig med det, utan utbildade mej så småningom till förskollärare istället.
Jag trivs jättebra med att arbeta med barn, men tänker ibland att jag vill göra något annat...
När jag var ung hade jag drömmar om att bli fotograf eller bli pilot(!) Fotodrömmarna har jag ännu kvar, hoppas att kunna utveckla det intresset som hobby nån gång. Att ha en rolig o inspirerande fritid är nog så viktigt för att trivas med sitt jobb!
Att välja yrke som ung är inte lätt, att veta vad man vill, passar för och trivs med. Men man kan ju som sagt alltid ändra sig! Jag har precis varit handledare åt en elev på jobbet, en kvinna som är 38 år och helt bytt yrkesinriktning! Det tycker jag var modigt gjort.

Anna, Fair and True said...

Att vi gillar att skriva tror jag är en av anledningarna till att vi bloggar. För dig kanske det även är att du vill berätta om ditt liv i USA för släkt och vänner i Sverige/Europa men huvudanledningen är ändå att man vill skriva och att andra ska läsa det man skriver (vad det nu handlar om).

Jag tror även definitivt på att man kan ha flera karriärer i livet. Meningen med utbildning och annan förkovring samt arbetslivserfarenhet är ju att vi ska lära oss färdigheter och kunskaper som man kan applicera på olika områden, inte att man hamnar i ett fack som man inte kan ta sig ur. Tycker jag i alla fall! Därför gillar jag t ex inte regeringens nuvarande skolpolitik vad gäller just de delar som handlar om att man ska behöva välja mycket tidigare vad man ska göra, t ex redan vid 15 om man vill kunna gå vidare till universitetet eller inte. Visst, det är ju aldrig för sent, men det blir ju en massa extra steg. Storbritannien har ju haft ett system där man väljer väldigt tidigt men går nu i motsatt riktning, dvs mer mot det (gamla) svenska systemet. Sedan har det iofs ändå varit enklare i UK att jobba i t ex finansvärlden fast du har en examen i engelsk litteratur. Det skulle ju aldrig gå i Sverige. Men i UK ser de just att du har förmåga att lära dig, inte att du måste komma med alla kunskaper redan.

Desiree said...

Ninnie, kul att höra att du verkligen gjorde slag i saken och hittade rätt. Det är ju faktiskt viktigt att man trivs med det man jobbar med eftersom man tillbringar så mycket tid på jobbet. Sådant här peppar mig att verkligen ta mig en allvarligare funderar. Tack för att du delade med dig av dina erfarenheter.

Anna, jag håller helt med dig att det verkar tokigt att göra om systemet så att man måste bestämma inriktining redan ännu tidigare och när man är ännu yngre. Jag tycker det är vettigare att hålla en hyfsad bredd så att man inte blir allt för smal i sina val för tidigt. Det är ju som sagt jättesvårt att välja rätt när man är så ung.

Lullun said...

Jag hoppas verkligen att du samlar modet och tar klivet. Ett karriärbyte låter ju helt rätt för dig! Och det är verkligen inte så svårt att börja med något nytt som många tror (man ska bara på något sätt överbevisa den eventuella nya arbetsgivaren - det med jobbet löser sig sedan efter hand). Och de erfarenheter man har kan man alltid ha nytta av i det nya man pysslar med.
Själv drömde jag också om forskning och sånt när jag var "liten". Kom så långt att jag tackade nej till en doktorstjänst. Visst var det kul med labbande och spännande att verkligen utforska nya marker på det viset, men jag kände bara på mig att jag nog skulle hinna tappa intresset för det och att jag liksom inte ville bli så specialiserad på en liten sak. Det är jag alldeles för nyfiken för. Och ja, nu befinner jag mig bara så långt från dragskåp och labbrockar man bara kan och trivs bra med det, trots att jag hade kul de åren det ändå varade. ;-)