Wednesday, October 22, 2008

Onsdagsrecept - Spicy Cranberry Sauce


Nu infaller tranbärsäsongen. Det gäller att passa på att handla på sig färska tranbar för det är bara nu som de säljes (slutet på oktober fram till jul). Resten av året är det omöjligt att hitta färska tranbär då finns bara torkade. I helgen provade jag att för första gången laga till tranbärssås. Det finns ju en mängd olika varianter på detta. Det var dock enkelt och blev riktigt gott. Det går ju att använda både till efterrätt och till mat. Syrligt och gott som lingon ungefär. Provad min kompott som jag lagat tillsammans med kyckling och det blev jättegott. Det är ju även kanongott att ha i både bröd och söta bakverk. Jag kommer nog att fortsätta prova mig fram vad gäller tranbär för de är som sagt både väldigt goda och versatila i matlagningen.

Spicy cranberrysauce

1 påse tranbär ca 4-5 dl
2dl vatten
1 dl tranbärsjuice
2 msk rödvinsvinäger
Kanel
Riven muskotnöt
Ingefära
Salt och Peppar
Rosmarin
Lite chili

Låt bären koka upp i vatten och tranbärsjuce och låt de sedan stå och puttra ca en halvtimme tills bären mjuknat och såsen tjocknat. Tillsätt kryddorna efter ca halva koktiden. Färdigt att servera men går lika bra att frysa in också. Jag har inte angivit mått för kryddorna då jag inte använt mått själv utan man kryddar på känn av mer eller mindre av dessa kryddor som man vill. Man får prova sig fram och smaka av.

Jag har också passat på att handla lite olika pumpor denna helgen och laga till pumpa. Jag provade att rosta pumpa i ugnen med lite vitlök, olivolja, och kryddor. Enkelt och gott. Det finns ju en mängd olika pumpor i olika former, fäger, storlekar och smaker. Jag köpte ett gäng olika så får jag prova mig fram vilken jag gillar bäst. Jag köpte en mellanstor grön variant som jag rostade i ugnen men jag tyckte nog inte att just den hade så god smak så jag kommer inte att handla den igen utan välja en annan sort nästa gång.
Ha en trevlig onsdag allihop.

4 comments:

Petra H said...

Vilket spännande recept!! Det ska jag absolut testa, om jag får tag på cranberries... jag älskar cranberry juice iaf!
Kram!

Annika said...

Tranbär ä verkligen gott! Tyvärr får man ju oftast cranberry sauce ur burk, men jag vet också att min svägerska brukar göra egen runt T-giving.
Tranbärsjuice är jag helt tokig i!! Mums!!

Desiree said...

Petra, testa gärna. Det finns hur mycket olika varianter som helst och man kan ju krydda som man vill eller använda helt andra kryddor göra såsen mer syrlig eller söt eller ha den som efterrättsås om man gör den söt.

Annika, javisst är tranbärsjuice riktigt gott! Det är ju också nyttigt och hjälper till att motverka eventuella urinvägsinfektioner. Så känner man att något sådant är på gång ska man dricka mycket tranbärsjucie men självklart kan man njuta av den ändå.

Anne said...

Superspännande recept! Det passar perfekt, för precis som du har jag känt mig inspirerad och sugen på att testa laga nåt med tranbär nu när de är i säsong.